Wekelijkse schrijfopdracht #46 / De gedaanteverwisseling / De Jacht

De jacht Ik kan u wel vertellen, met de hand op mijn hart, dat het ons in aanvang niet verontrustte, dat hij die hoed bleef dragen die zijn krullen verborg. Hij was ijdel, maar dat hebben wij hem nooit kwalijk genomen. Als er iemand ijdel mocht zijn, dan was hij het wel. Zijn moeder was een klassieke schoonheid. En hij was als zijn vader: de eerste zoon in een lange adellijke reeks van eerste zonen. Ik kan u ook vertellen dat ik me altijd onbeduidend voelde, als ik hem zag naderen over de laan die naar ons buitenverblijf leidde. Fier, met de zelfverzekerdheid van eeuwen zo leek het. Zo zal het ook voor de hengst gevoeld hebben die hij bereed. Het dier oogde gedwee. Ik kan u ook vertellen dat ik een goede ruiter was, uitstekend zelfs, nu nog. Maar ik zou nooit ook maar een seconde overwogen hebben om dat ros te bestijgen. Voor hem leek het allemaal kinderspel, net als de hertenjacht. Je moet je verplaatsen, zei hij altijd; verplaatsen in het paard dat je aanspoort en de prooi waar je op jaagt. Je moet één worden. Daarom kan ik u ook vertellen dat we aanvankelijk dachten dat hij een grap met ons wilde uithalen. Dat we eerst dachten dat hij die zorgvuldig opbouwde toen hij overal zijn jagershoed bleef dragen, ook op ongepaste momenten. Roderick sloeg die als eerste van zijn hoofd, trok aan de prille hoorntjes die door zijn haardos priemden. We schrokken. Ik kan u ook vertellen dat we hem begonnen te mijden toen zijn haargroei toenam, zijn ogen zich verwijdden en hij steeds meer voorovergebogen begon te lopen en alles ranker werd. Soms zien we hem nog, in het bos. Hij draagt nog steeds een jagershoed, tussen zijn gewei. Hij moet ook nu één zijn, met de jager.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Heel fijn en mysterieus verhaal Woodpecker. Het dubbel leven van de hp - jager en prooi - maakt het voor mij ook spannend omdat in die dualiteit ook een radicale tegenstelling zit. (Die interessante dualiteit zou je in een langer verhaal heel mooi kunnen uitdiepen en dat zeg ik heus niet omdat je mij terecht gewezen hebt op de lengte van mijn eigen verhaal). Heel graag gelezen.
18 maart 2015 - 8:16

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
@Woodpecker, je schrijft weer, zoals je eerder deed, m.i. jaren 1950 of hieromtrent. Ik houd van deze manier van schrijven. [en alles ranker werd.] Alleen hier kan ik mij niet vinden.
20 maart 2015 - 22:56

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Woody, ik las vandaag in 'Brief aan mijn vader' van J.M.A. Biesheuvel: 'De jagers zijn ook niet meer wat het geweest is, vroeger waren het heren die nog eens een deftig gebaar, een herengebaar konden maken, vroegere wisten de jagers zich te gedragen.' Deze sfeer ademt jouw verhaal uit. Mensen uit de betere kringen die het zich kunnen permitteren alleen met de jacht bezig te zijn en dientengevolge in staat zijn zich in te leven in de prooi. Ik zou bijna geloven dat het kan met een gewei op je kop als gevolg. Die Roderick is uitgekiend gekozen. Een goed verhaal.
21 maart 2015 - 23:37

Dag elysevdr, Dank je. Ik denk dat Bart bedoelt dat er teveel wordt ingevuld door die laatste twee zinnen. Ik kan me daar wel in vinden. Het schrappen zou meer tot de verbeelding kunnen spreken. Voor wat betreft de open haard. Wat let je? Ik heb een paar jaar zo'n Mexicaanse kleien potkachel op het terras gehad. Goud waard :) :thumbsup:
24 maart 2015 - 17:33