Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#43 THE ANATOMY OF VIOLENCE

25 februari 2015 - 21:40
Ik ben een “spree killer”, een sniper. Met mijn punt 357 Magnum heb ik meerdere slachtoffers gemaakt. Geen willekeurige, al denkt men dat. Ik koos ze uit, volgde hen, kende hen en legde ze vervolgens zonder emotie neer. Het waren jonge mensen. Mannen met succes. Vrouwen die gelukkig waren met een leuk gezin. Eén keer, een zwangere vrouw, bewust. Telkens als ik afdrukte voelde ik genot, power, macht! Eén luttele beweging van mijn vinger… Acht jaar zat ik daarna in de Graterford Prison Pennsylvania, te wachten op mijn executie, de uitvoering van mijn doodstraf. Gedurende acht jaar, had ik elke maand recht op één bezoeker. Niemand wilde mij zien, behalve één man: Dr. Adrian Raine. Hij kwam iedere maand. Op maandag 20 januari – Martin Luther King Day – werd ik door vier bewakers naar de dodencel gebracht. Zoals gebruikelijk riepen ze met luide stem: “Dead man walking!” en mijn medegevangenen sloegen met hun lepels en vorken tegen de metalen deuren van de cellen. Ze maakten zoveel mogelijk herrie, een tumult dat traditioneel stopte in een akelige stilte, precies op het ogenblik dat ik werd geëxecuteerd. Alleen… dat gebeurde niet! In het diepste geheim werd ik uit de dodencel gehaald. Men bracht mij niet naar de strop, niet naar de elektrische stoel, maar naar een operatiezaal. Ik kreeg geen dodelijke injectie, maar een implantaat, een hartstimulator. Snipers zoals ik, doden letterlijk in koelen bloede, zegt Dr Adrian Raine. Ik heb een vertraagde hartslag, mijn bloed stroomt in rust veel trager dan bij een normaal mens en mijn prefrontale cortex is abnormaal groot, nochtans is er heel weinig activiteit waar te nemen in dat deel van mijn hersenen. Geen emotie, geen mededogen, geen empathie, zegt de neuro-criminoloog. Ik ben een “natural born killer”, mijn brein is biologisch voorbestemd om te doden, ik ben erfelijk belast. Daarom heb ik mijn hypocampus uitgeleverd aan de wetenschap. Er is vloeistof ingespoten. Ik weet zelf niet precies wat het is, maar het doet er ook niet toe. Het was de voorwaarde om niet gedood te worden. Ik word dag en nacht gevolgd. Mijn angular gyrus is permanent op het scherm van Dr. Raine te zien. Ik word blootgesteld aan de meest weerzinwekkende prikkels terwijl men met electroden naar een reactie speurt in mijn limbisch systeem. Wanhopig tracht ik innerlijke pijn te voelen maar ik weet niet of het lukt, ik heb geen referentiepunt. Mijn vinger kromt zich hoopvol rond de trekker. Vol verwachting kijk ik recht in de ogen van Dr. Raine. Misschien dat mijn laatste schot, alsnog mensenlevens redt.

Lid sinds

10 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
25 februari 2015 - 21:51
Ben benieuwd of hij het schot wel kan nemen. Een verhaal dat meteen je hartslag aan het pompen brengt, je hebt me er helemaal ingezogen W. Doet me een klein beetje denken aan Clockwork Orange, hoe de HP therapie ondergaat om geen geweld meer te gebruiken.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 februari 2015 - 22:05
Wow net of je het zelf heb meegemaakt. Prachtig zoals je je hebt verdiept in de materie, dat geeft een extra dimensie aan het verhaal.ik ben fan van je verhalen en ik kijk er altijd al naar uit. Blijf nog maar lang schrijven dat inspireert mij in ieder geval. Even zeuren mag he ik word is zonder t :)

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 februari 2015 - 22:09
Bedankt hoor Nicole, De "ik word" had ik zelf inderdaad ook opgemerkt maar je was me voor. Bedankt voor het scherpe lezen!

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 februari 2015 - 22:33
Ryn, weer een geweldig verhaal. Je fantasie is blijkbaar onuitputtelijk. Om binnen zo'n korte tijd met dit verhaal op de proppen te komen moet je er ongehinderd toegang toe hebben. Interessant en goed geschreven. Het komt geloofwaardig over. Of het neurologische deel klopt, kan ik niet beoordelen, maar ik neem het graag voor waar aan.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 februari 2015 - 22:45
Dos, bedankt hoor. Ik lijk door het vele oefenen hier, inderdaad steeds beter de weg te vinden naar mijn fantasie maar ik blijf voorzichtig... de bron kan zo opdrogen. Elk verhaal is ook voor mezelf een speling van het lot en een geschenk dat ik vaak zelf niet verwacht. Wat de neurologische zaken betreft... die kloppen wel... Dr. Adrian Raine is werkelijk een wereldberoemde neuroloog die crimineel gedrag biologisch vanuit onderzoek in de hersenen wil verklaren. Het boek: "the anatomy of violance" is door hem geschreven. Zoveel fantasie is het dus ook weer niet he Dos. ;) Ik baseer me graag op echte feiten.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 2:13
Waanzinnig Ryn, zo'n verhaal! Ik zat helemaal in de bioscoop. Het wonderlijke, of misschien wel angstaanjagende van lezen is dat je je niet even achter de bank of de stoel voor je kan verstoppen (hetgeen ik regelmatig doe bij het kijken van een film). Het deed me ook een beetje aan Clockwork Orange denken. Fascinerend en geweldig geschreven weer!

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 februari 2015 - 23:49
@Ryn - heerlijk verhaal! Je stem komt krachtig en natuurlijk over. 2x in koelen bloede vind ik minder fraai, maar die gaat onder het label: ik moet wat te zeuren hebben.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 2:17
@ Mili: Nou ja, ik weet het niet meer. Je hebt gelijk, ik ben helemaal abuis. Het zal het gebrek aan zuurstof zijn hierboven. :lol: Ik heb de p.s. braaf verwijderd.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 5:49
Heftig. De executie had me minder erg geleken dan dat implantaat en gevolgd te worden. Graag gelezen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 6:52
Leonardo, Bedankt. Ik ben het helemaal met je eens... die "koelen bloede" heb ik eenmaal verwijderd. (Ik had ook het vage gevoel dat er iets niet klopte bij het herlezen, maar las er dan toch weer onverklaarbaar zelf overheen.) Aangepast dus. PetraO, het is inderdaad een nogal heftig verhaal. Ik koketteer niet met seriekillers hoor, maar in deze opdracht moest het even. :crybaby: En je hebt natuurlijk gelijk... hij was ook voor zichzelf beter af als hij gedood werd maar daar zit de enige goede sprankel in hem. Hij heeft zich bewust overgeleverd aan de wetenschap in de hoop dat zijn leven niet totaal nutteloos zou zijn (en straft daarmee zichzelf met een straf erger dan de doodstraf). Elyse, je bent een veel te braaf vrouwke voor zo'n akelig ruw verhaal. Kruip maar lekker achter de bankt :lol: De film Clockwork Orange heb ik niet gezien. Een gat in mijn cultuur, maar ik ben niet zo'n filmkijker. Maar ik ben nu eigenlijk wel nieuwsgierig naar wat je in de ps. had geschreven... of is het echt niet voor publicatie vatbaar? :eek:

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 13:25
Goed verhaal, W! Je hebt er tijd en moeite en research in gestopt en dat is goed te merken in de details. Qua schrijfopdracht mis ik dan wel de verandering van de slechte in de goede mens (hoewel de laatste zin hoop uitdrukt wat dat betreft). PS: ook ik ben nu nieuwsgierig naar de inhoud van Elyse's PS.... :)

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 15:14
@Ryn: je bent een rijzende ster. Ik denk ook niet meer dat jij met mij wilt schrijven. :crybaby: Je genres zijn divers, je stem is krachtig en eigen. ***superlatieven zijn op*** (als na telkens)

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 16:24
Harry, bedankt voor je fijne reactie. Wat de HP betreft: die heeft toch wel een verandering ondergaan. Dokter Adian Raine heeft hem kunnen overhalen om deel te nemen aan een wetenschappelijk experiment waardoor zijn leven toch nog enige zin krijgt. Voor een erfelijk belaste seriemoordenaar is dat het maximum wat haalbaar is. Een goed mens wordt hij uiteraard nooit. Janp, bedankt hoor. Ik zal het boek zeker nog een keer lezen, maar ik moet met schaamrood op de wangen bekennen dat ik deze klassieker tot nog toe niet gelezen heb. Mili, laat de superlatieven maar in de kast. Het is mij aangenaam genoeg als de lezers hier op het forum gewoon wat plezier beleven aan mijn verhalen. Ik kijk zelf trouwens altijd met een jaloerse blik uit naar de mooie stukjes die de anderen schrijven en ik wil zeker niet vals bescheiden zijn... maar ik heb nog nooit iets waardevols geschreven dat langer is dan 400 woorden, dus... En ja zeker, ik wil best nog een stukje met je schrijven al sidder ik van angst. :D

Lid sinds

9 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 21:25
Zeer interessant verhaal! Nature versus nurture... De mogelijkheid dat er natural born killers zouden bestaan geeft me wel een ongemakkelijk gevoel! Doel bereikt zou ik zeggen: je hebt me aan het denken gezet en vervolgens de stuipen op het lijf gejaagd! Vlotte schrijfstijl die aangenaam leest!

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 22:24
Hallo Lagertha, Welkom en bedankt voor je reactie. Ik zie dat je jurist bent? Adrian Raine is een bestaande professor die neuro-criminologie bestudeert. De titel van mijn stukje is een bestaand boek van hem. Hij schreef ook "het misdadige brein". Alles wat ik beschreven heb is dus spijtig genoeg geen volledige fantasie, maar is gebaseerd op één bepaalde wetenschappelijke visie met betrekking tot misdadigheid. (Niet dat ik wil beweren dat het de enige juiste visie zou zijn, ik heb ze gewoon gebruikt in mijn stukje).

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
26 februari 2015 - 22:56
Ryn, Een bijzonder fascinerend verhaal. Ergens wel een beetje eng. Tenslotte is het een bestaand iets. Mensen die willekeurig of onwillekeurig moorden. Volgens mij zag ik eens een interview met Adrian Raine. Ik geloof niet dat ik heel erg van hem onder de indruk was. Maar de materie is mateloos interessant. Je hebt dit heel mooi vastgelegd. HP laat zichzelf erg onderkoeld lezen (als ik mezelf zo goed uitdruk). Wel een heel ander verhaal. Maar dit deed mij een beetje denken aan 'Vernon God Little' van DBC Pierce. Echt een knap verhaal, Ryn.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 februari 2015 - 6:49
Johanna, Je hebt 100 % gelijk, het is een eng verhaal... niets zegt dat de theorie van Adrian Raine volledig correct is - de ene wetenschap wordt vaak door de andere weerlegd - maar als het waar is dat uitzonderlijk crimineel gedrag genetisch bepaald is en dus ook evolutionair wordt doorgegeven... dan is dat heel slecht nieuws. Het veroordeeld de misdadigers die met dit stigma zijn belast tot onverbeterlijke killers die nooit zullen veranderen. Zoals ik eerder al zei koketteer ik niet met dergelijke misdadigers en ook niet met Adrian Raine maar ik vind het wel leuk om in het kader van deze opdracht: "het neerschrijven van een slecht karakter dat alsnog verandert door een gebeurtenis in zijn leven" , over dit thema wat verder na te denken. Bedankt voor je fijne reactie en "Vernon God Little" moet ik dan ook maar weer eens gaan lezen. :thumbsup:

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 februari 2015 - 15:56
Ik zie nooit een detective of een enge film, of lees een gewelddadig boek, een thriller; je begrijpt dat ik zat te trillen op mijn bureaustoeltje. Ik weet dat het wetenschappelijk een feit is dat crimineel gedrag genetisch bepaald kan zijn. Een indrukwekkend stuk tekst, met zoveel gegevens om over na te denken. Chapeau!

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 februari 2015 - 19:59
Heerlijk rustig en leesbaar geschreven, ondanks de enorme inhoud - al weet ik niet of je dan begrijpt wat ik bedoel. Maar ik kan het niet helderder verwoorden. Of wel: goed verhaal.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 februari 2015 - 20:40
Ik begrijp precies wat je bedoelt, schrijvenmaar. Bedankt hoor. Maddbrug, het spijt me dat ik je aan het schrikken breng. We moesten deze week - in opdracht - het slechte in de mens bovenhalen. Dat het niet leuk werd was te verwachten en toch heb ik satanisch genoten bij het schrijven van deze tekst. Moet ik mij nu zorgen maken? :rolleyes:

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 februari 2015 - 21:09
Zoals ik eerder al zei koketteer ik niet met dergelijke misdadigers en ook niet met Adrian Raine
Gelukkig! Ik kon er eigenlijk al geen beeld bij krijgen. Je lijkt me niet van het koketterende type :).

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
27 februari 2015 - 22:19
Hmmm.... onderschat me nu ook weer niet Johanna... ik kan echt wel koketteren hoor, maar verder verklap ik liever niets. :lol: :rolleyes: :lol:

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2015 - 9:14
@Rynlandt, beklemmend verhaal. Ook mij doet de kille hp denken aan A clockwork Orange Sterk geschreven. Één klein puntje: volgens mij ontbreekt er hier een woord: "Telkens ik afdrukte voelde ik genot, power, macht! "

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2015 - 10:26
Nel bedankt. Ik begrijp echter niet welk woord zou ontbreken. Het beeld is zo suggestief dat de lezer volgens mij onmiddellijk begrijpt wat er bedoeld wordt. Het weglaten van een woord gebruik ik ook wel eens als stijlkenmerk, maar je mag best suggereren wat ik volgens jou in die zin had moeten schrijven.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2015 - 10:33
"Telkens ik afdrukte voelde ik genot, power, macht! "
Nel, deze zin is zo Algemeen Beschaafd Vlaams, dat Ryn niet in de gaten heeft wat je bedoelt. Ryn, wij zouden zeggen: 'Telkens als ik afdrukte ...'

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 februari 2015 - 10:54
Nee Ryn, jij bent jij, en ik ben ik. In jou komt de satan naar boven en ik zoek een andere weg. De balans, daar gaat het toch om! Luister naar Mii, Ryn, die is ook zo wreed....