Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

# 35 Kerstkeuzemenu - Kerstcadeau

19 december 2014 - 14:21
De straat blonk als een spiegel in het lichtschijnsel van de lantaarnpalen. Het ijzelde. Levensgevaarlijk om midden in de nacht op pad te gaan. Maar ja, Justin was zojuist uit bed gebeld om onmiddellijk te komen. In één keer was hij klaar wakker, sprong uit bed en kleedde zich snel aan. Scheren deed hij niet; dat was tijdverlies. Helaas had hij de gladheid nog niet opgemerkt. Bij de eerste stap buiten ging het al mis. Versuft lag hij korte tijd op het plaveisel. Veel tijd om over de pijn in zijn rug na te denken, gunde hij zich niet. Zo snel mogelijk krabbelde hij overeind en liep, nu voorzichtiger, verder naar de auto. ‘Verdorie, ook dat nog’, mopperde hij hardop bij de auto. ‘Waarom gisteravond de ruiten niet afgedekt? Ik wist toch dat het zou gaan vriezen. Dat kost me weer minimaal vijf minuten met krabben.’ Eindelijk kon Justin wegrijden. Wel heel voorzichtig, natuurlijk. Maar hoe voorzichtig hij ook reed, in de eerste de beste bocht maakte de pechvogel een schuiver, draaide met zijn auto rond en kwam in de struiken terecht. Met moeite kon hij zijn Fiatje los krijgen en verder rijden. Nu nog voorzichtiger dan zojuist. Eenmaal op de grote weg kon het gaspedaal eindelijk omlaag. Hij zette de radio aan en genoot van de sfeervolle kerstliedjes die uit de speakers schalden. Toen Justin na een kwartiertje op de plaats van bestemming aankwam, rende hij door de gang naar de kamer, in blijde verwachting van wat hij te zien zou krijgen. Op het moment dat hij de kamer inliep, hoorde hij een baby huilen en zag zijn vrouw liggen met doeken in haar armen. Daar lag zijn kindje! Zijn kerstkindje. Geboren in de kerstnacht. Hij kuste zijn vrouw. ‘De bevalling ging toch nog erg snel, hè, lieverd. Alles goed met je? Mag ik hem even?’ Justin boog voorover, maar schoot meteen weer omhoog. ‘Aah, mijn rug.’ ‘Wat heb je?’ ‘Ben zojuist gevallen en heb waarschijnlijk wat schade aan de auto door de gladheid.’ ‘Arme pechvogel.’ ‘Helemaal niet. Ik ben juist een geluksvogel. Hij is mijn kerstkindje. Fantastisch toch?’ ‘Schatje, het is geen hij, maar een zij.’ ‘Maakt niet uit. Het blijft mijn kerstkindje.’ Weer boog Justin voorover, nu voorzichtiger, nam haar in zijn armen en begon zachtjes te huilen. ‘Lieveling, dit is het allermooiste kerstcadeau dat ik in mijn leven ooit heb gekregen. Dank je wel.’

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 december 2014 - 23:46
Dit is het echte kerstverhaal! :nod: Ik vraag mezelf alleen af waarom de vader niet in het ziekenhuis is gebleven maar de geboorte thuis afwachtte? De kersverse vader moet wel wat hindernissen nemen om zijn dochter in zijn armen te kunnen sluiten. Duidelijk geschreven. :)

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 0:05
Een mooi kerstverhaal Jules! En eindelijk eentje met een happy end. Twee hele kleine zeurtjes die, denk ik, puur persoonlijk zijn. "het lichtschijnsel van de lantaarnpalen" . Het zijn m.i. niet de palen die licht geven maar de lantaarns zelf. Maar "in het lichtschijnsel van de straatlantaarns" is weer dubbelop, dus kom je dan uit bij " het schijnsel van de straatlantaarns" o.i.d. "Scheren deed hij niet; dat was tijdverlies." Logisch. Maar door het te benoemen, suggereer je de de HP daadwerkelijk overwoog om zich te gaan scheren. Ik zou het weglaten, of hooguit vermelden dat hij ongeschoren in de auto stapte of zo. Met plezier gelezen weer.

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 0:19
Jules, Mooi verhaal. Echt voor de Kerst. Dat hele gedoe met die auto en dat gladde ijs, het is me wat. Uiteindelijk is er maar één ding van belang: diep menselijk geluk omwille van een kind. Universeel. Mooi.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 8:38
Jules: Inderdaad, het ware kerstverhaal. Ik dacht eerst dat je hp een arts was of zo die werd opgeroepen. Ik wachtte echt op de emotie, en ja, je liet de vader huilen. Mooi hoor. [uit bed gebeld en uit bed springen vind ik van hetzelfde]

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 11:31
Betrapte ik mezelf nu op een sentimenteel "slik", moment na de laatste regel? Deze zin vond ik jammer : "Wel heel voorzichtig, natuurlijk". Ik zou hier meer show toepassen dan tell. Prachtig kerstverhaal.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 12:12
Leuk verhaal. Wel heb ik twee dingetjes. Na het verhaal heb ik heel veel vragen over de verstandhouding tussen de vader en moeder van het kindje. Waarom is hij niet in het ziekenhuis? Wist hij wel dat de moeder in het ziekenhuis lag? Ook dacht ik bij het mopperen: ik kan heel goed mopperen, maar dat doe ik nooit in zoveel volzinnen. ;)

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 22:29
Ik vraag mezelf alleen af waarom de vader niet in het ziekenhuis is gebleven maar de geboorte thuis afwachtte?
De reden was dat er complicaties waren, waardoor de bevalling nog lang kon uitblijven. Daarom was Justin naar huis gestuurd. Zie ook zijn opmerking 'De bevalling is toch nog erg snel gegaan, hè, lieverd.' Dank je voor je leuke commentaar, Marietje.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 22:44
Een mooi kerstverhaal over de geboorte van de nieuwe Verlosser. En niemand heeft het in de gaten. Daar heeft hij mooi geluk mee, nu kan hij tenminste rustig opgroeien zonder een al te grote groep aanhangers en hulpbehoevenden. Mooi verhaal Jules. Heel erg kerstig.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 22:40
"het lichtschijnsel van de lantaarnpalen" . Het zijn m.i. niet de palen die licht geven maar de lantaarns zelf. Maar "in het lichtschijnsel van de straatlantaarns" is weer dubbelop, dus kom je dan uit bij " het schijnsel van de straatlantaarns" o.i.d. "Scheren deed hij niet; dat was tijdverlies." Logisch. Maar door het te benoemen, suggereer je de de HP daadwerkelijk overwoog om zich te gaan scheren. Ik zou het weglaten, of hooguit vermelden dat hij ongeschoren in de auto stapte of zo.
Je hebt helemaal gelijk Bart met de lantaarnpalen. Zo zie je, denk je een mooie openingszin te hebben, klopt het totaal niet. Je 2e opmerking snijdt ook hout, maar ik vond het wel leuk om het tijdverlles te benadrukken, om aan te geven, hoe haastig en zenuwachtig hij was. Bedankt voor je input.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 23:38
@ W.Rynlandt: Bedankt voor je mooie woorden. @ Milli: Ook jij bedankt. Je hebt gelijk: uit bed = dubbelop. @ Indrany: fijn dat ik je heb kunnen ontroeren.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
20 december 2014 - 23:47
Wel heb ik twee dingetjes. Na het verhaal heb ik heel veel vragen over de verstandhouding tussen de vader en moeder van het kindje. Waarom is hij niet in het ziekenhuis? Wist hij wel dat de moeder in het ziekenhuis lag? Ook dacht ik bij het mopperen: ik kan heel goed mopperen, maar dat doe ik nooit in zoveel volzinnen.
Waarom hij niet in het ziekenhuis was? Zie mijn reactie bij Marietje. Justin kan af en toe een echte mopperpot zijn. Vooral als hij haast heeft, zoals in dit geval. Bedankt voor je reactie, INfiction.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 december 2014 - 0:03
@ Johanna B.: Je hebt een mooie, diepgaande gedachte aan mijn verhaal meegegeven. Maar weet wel: op 1e Kerstdag zal het altijd een drukte van belang zijn voor deze nieuwe wereldburger. De hele familie komt op visite om de geboorte van deze zus en van Jezus te herdenken. Dank je, Johanna, voor je leuke reactie.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 december 2014 - 15:30
Ahh, wat mooi. Echt een kerstverhaaltje. De sneeuw, de geboorte. Ik heb ervan genoten Jules.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 december 2014 - 15:25
Ah! Wat een schattige kerstverhaal! Het is wel een enorme pechvogel. Wat lief van je HP dat hij dit zelf niet zo ziet :).

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 december 2014 - 22:52
Mijn complimenten Jules, met dit verhaal. Leest soepel na enkele verbeteringen. Ik zou het extra leuk gevonden hebben als je had geschreven: 'Maakt niet uit. HIJ blijft mijn kerstkindje.’ Omdat hij blijkbaar zo gefixeerd was op een zoon.