Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

#29: Daan

5 november 2014 - 19:15
Luister: er zijn kansen die je gewoon grijpt. Je loopt over straat, er ligt een biljet van honderd piek, je pakt het op. Klaar. En dan heb ik het niet over wat je daarna doet. Breng je het naar de politie? Goed voor je karma. Koop je nieuwe schoenen? Niemand die het je kwalijk zal nemen. Maar je pakt het op. Ik heb dit nog nooit verteld. OK, stel je voor, daar ben je oud genoeg voor: 1995, Leiden, studentenhuis, zeven bewoners. Het is overdag, ik ben alleen, er wordt aangebeld. Twee keer lang, een keer kort, mijn deurbelcode. Ik stommel de trap af en doe open. Voor de deur staat Danielle, de vriendin van mijn beste vriend Jordt, haar gezicht rood en nat. “Hij heeft het uitgemaakt!” Ze valt om mijn nek. Ik sla mijn armen om haar heen. Jordt en Daan zijn bijna drie jaar samen. Ongeveer net zo lang als ik verliefd ben op Daan. Jordt weet dat, net zoals ik weet dat hij al sinds het allereerste begin twijfelt over hun relatie. Hij vindt Daan niet slim genoeg en heeft al vele keren het besluit genomen om het uit te maken. Nou ja, ik heb haar dus helemaal suf geneukt.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 19:42
Ostinato, hallo. [En dan heb ik het niet over wat je daarna doet.] M.i. heeft deze zin geen relevantie omdat je daarna overgaat tot suggesties als naar de politie gaan of schoenen kopen. [OK, stel je voor, daar ben je oud genoeg voor:] Dit vind ik leuk, je betrekt me, ik ben oud genoeg ... [Ik stommel de trap af] Heb een bloedhekel aan stommelen. Sorry, dit ligt aan mij. Ik vind je laatste zin van een grootse achteloosheid. Met veel plezier gelezen!

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 19:59
Ik had het een groter geheim gevonden als de relatie tussen Jordt en Daan niet uit was gegaan. Of is het geheim dat Jordt heimelijk al drie jaar verliefd is op Daan? Maar dat wist Jordt blijkbaar. Sorry ik had wat moeite met het stukje mbt de opdracht.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 20:49
Wel in dit stukje wordt het wel ongelooflijk duidelijk dat je van Nederland komt.
Leg uit, Lili. Ben benieuwd. Leer ons ons kennen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 21:06
Het zijn maar twee kleine dingen hoor Dos, maar ze vielen me toch op. - piek, gebruiken we niet - neuken, gebruiken we wel, maar heeft bij ons vaak (of toch in mijn streek) een negatieve connotatie.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 21:08
Maar waarom mag hij haar niet helemaal suf neuken? Klaarblijkelijk was Jordt toch niet zo gek met haar. Ik vond het een leuk verhaal met een onverwachte wending. Ik was nog aan het denken aan gevonden portemonnees en schoenen en ineens bespringt HP een vrouw :) Graag gelezen.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 21:14
@Lili, troost je, in het Nederlands is neuken ook niet zo riant. Het werkwoord is gemeengoed geworden maar of het fraai is :-( ?

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 21:24
@Mili #1. Dankjewel :) Je hebt gelijk, dat zinnetje kan weg. Ik heb ook van die getver!-woorden, maar stommelen zit daar niet bij. Ik vind het leuk. Het heeft het geluid dat je maakt als je de trap af, tja, stommelt. @Angelieke: Dank voor je reactie. Het geheim is het feit dat hp seks heeft gehad met Daan. @Johanna: Beste vrienden gaan niet met elkaars vriendin naar bed, ook niet als het uit is. Zeker niet als het net uit is. Hp overtrad de broedercode en heeft dat jarenlang geheim gehouden. @Lilith: Ik ben dan ook een Nederlander. En dit stukje is bijna spreektaal. Ik weet niet precies wat de connotatie van het woord neuken in het Vlaams is. Hoe is het negatief voor jou? In NL vinden veel mensen het een lomp woord, maar (@ #7) de betekenis heeft op zichzelf volgens mij geen negatieve bijklanken. @Dos: Maar wat vindt u van de tekst?

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 22:03
@Dos: Maar wat vindt u van de tekst?
Niet zo ongeduldig, Ostinato. Ik luister met twee oren naar Ajax-Barcelona en kijk met een oog naar dit forum. Mijn serieuze reactie zat er aan te komen. Zo meteen mis ik nog een goal. 'Ik heb haar helemaal suf geneukt', dat is toch het enige dat je in zo'n situatie kunt doen!? Een vlot geschreven, leuk verhaal. Dat hp al een keer met Daan naar bed is geweest is niet heel erg duidelijk. Nu ik het weet, verklaart het de deurbelcode. Kennelijk vertelt hp dit verhaal aan iemand (OK, stel je voor ...), waarom zet je alleen het "Hij heeft het uitgemaakt" van Daan tussen aanhalingstekens? Nog steeds 0-1.

5 november 2014 - 22:04
Dag Ostinato,
Ze valt om mijn nek..
'Ze valt me om de nek.', dacht ik. Leuk opgebouwd, maar als student maak je daar toch geen geheim van? Tenzij het weer goed gekomen is tussen die twee, dan weer wel.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 22:09
- neuken, gebruiken we wel, maar heeft bij ons vaak (of toch in mijn streek) een negatieve connotatie.
Sinds we minder in de biechtstoel kruipen begint neuken langzaamaan even normaal te klinken als de daad. Zelfs op dit forum wordt er steeds meer geneukt. Als er een schaap over etc.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 22:12
@Dos, hoezo? [Een vlot geschreven, leuk verhaal. Dat hp al een keer met Daan naar bed is geweest is niet heel erg duidelijk. Nu ik het weet, verklaart het de deurbelcode.] Dat heeft de hp helemaal niet gedaan. Daan kent de deurbelcode omdat zij met hp's beste vriend, Jordt, is gegaan. Kan hij niet Sjors heten of zo?

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
5 november 2014 - 22:15
@Dos: Sorry, ik wou je niet onder druk zetten :) Waar leid jij uit af dat zij eerder seks hebben gehad? Uit die belcode? Maar ze is al drie jaar de vriendin van zijn beste vriend, dat komt allemaal natuurlijk regelmatig bij elkaar over de vloer - ze kennen elkaars belcodes (en die staan ook aangegeven op briefjes naast de deur bij veel studentenhuizen). Er wringt inderdaad iets met de manier van vertellen, ik voelde al iets jeuken en jouw reactie maakt me duidelijk waar het probleem zit. Het begint inderdaad als een soort monoloog, maar het tweede deel verandert in een 1e persoon tt. Dat klopt eigenlijk niet. @Woody Is een bewuste verschrijving. Ik wilde het vallen benadrukken. Tja, dat geheim. De werkelijkheid verliep anders. Eigenlijk heb ik me niet zo op dat geheim gefocust. Ik vind opdracht #29 eigenlijk wel erg lijken op de afgelopen Verboden verlangen-opdrachten. Deze keer heb ik gewoon een geinig verhaaltje willen schrijven, losjes richting iets als een geheim in de laatste zin werkend.

5 november 2014 - 23:39
@Woody Is een bewuste verschrijving. Ik wilde het vallen benadrukken.
Dat vind ik dan niet echt niet geslaagd, want dat kan, denk ik, alleen op letterlijk vallen duiden. Hetgeen me moeilijk te verenigen lijkt met het feit dat ze een moment eerder voor de deur staat.

5 november 2014 - 23:51
Ze laat zich tegen hem aan vallen, kapot van verdriet. En ze valt voor hem. Ik laat het lekker staan :P
Kijk, dat waardeer ik :) :thumbsup:

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 11:52
Ha, ik deel je sentiment over de overeenkomst met voorgaande opdrachten en waardeer het idee van je geinige verhaaltje, maar ... nu het er toch staat zoals het er staat kan ik niet laten op te merken: Neuken heeft een wereld aan connotaties en ik vind het persoonlijk een bepaald onplezierig woord om te lezen, waarmee geenszins gezegd is dat het niet goed benut kan worden in zijn eigen context. Iemand helemaal suf neuken is toch echt iets heel anders dan de liefde met iemand bedrijven en daardoor kan een schrijver duidelijk het gevoel van de hp uitdrukken. Maar hier wringt voor mij nu juist de schoen. Enerzijds past de formulering voor mij bij een beeld dat ik kan hebben van de hp (vrij specifiek, daar ik mid jaren '90 in Leiden studeerde), maar dat type zou de verovering bepaald niet geheim houden; het is typisch een formulering waarin opgeschept tegenover dronkenmaatjes. En dat rijmt zich voor mij ook niet met de mededeling dat hij al drie lang verliefd op haar is. Of hij fantaseert drie jaar lang over haar fantastische lichaam en neukt haar vervolgens suf, maar dan kan ik me dus niet voorstellen dat hij het geheim houdt, of -zoals het er nu staat- hij is drie jaar lang (met medeweten van zijn vriend!) verliefd, terwijl zijn vriend haar eigenlijk maar een beetje aan het lijntje houdt, maar dan zou hij haar volgens mij anders opvangen -of in elk geval in andere bewoordingen erover denken, volgens mij. En dan zou het ook nauwelijks een (verschrikkelijk) geheim kunnen wezen. (Maar wellicht ben ik dan toch een te meisjesachtig-romantische lezer; mijn man beweert ook al sinds jaar en dag dat ik geen idee heb hoe jongens over meisjes denken ...)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 12:01
Ostinato, Mooi studentenverhaal, ik val wel over de laatste zin: 'Nou ja, ik heb haar dus helemaal suf geneukt.' suggestie: 'nou ja, we hebben ons helemaal suf geneukt.' (je doet het toch samen :) )

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 12:17
Leuk opgebouwd. Voelde het totaal niet aankomen. Ik vind de laatste zin juist wel grappig (alhoewel het wellicht niet klopt met zijn verliefde gevoelens). Het suggereert nu dat de HP eerder een botte lul is dan een romanticus.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 12:51
@schrijvenmaar: Dank voor je uitgebreide reactie. Die laatste zin: toen ik begon met deze tekst, had ik niet dit einde in gedachten. HP zou het meisje nog thee maken op zijn kamer, ze zouden nog wat zeggen, elkaar diep in de ogen kijken, van het een kwam het ander. Maar toen hij daar zo bij de deur met het meisje in zijn armen stond viel deze zin uit mijn vingers. Ik schoot zelf in de lach, dus toen liet ik het maar zo. Ik verwachtte wel dat sommige lezers het niet op prijs zouden stellen. Voor wat betreft je analyse van het verhaal: dat geheim heb ik er een beetje aan de haren bijgesleept voor deze tekst. In de werkelijkheid waar dit verhaal losjes op gebaseerd is, waren alle betrokkenen een dag later al op de hoogte. Grappig dat jij de onlogica er zo uit pikt. @Jan: dat is inderdaad een verbetering. Dank! @Vervoortk Dank :)

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
6 november 2014 - 14:06
Waarom het woordje 'OK? Zonder zou ik niets aan het verhaal missen. Het is meer een stopwoordje wat gebruikt wordt wat mij uit de verbeelding haalde. Fijn gelezen, ondanks de opsommingen van de belevenis.

Tja

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
6 november 2014 - 19:11
Ik vond het een leuk stukje. Jordt had toch ook gewoon iets anders op die avond te doen kunnen hebben? Ik vind neuken ook een lelijk woord. Daarom wordt het waarschijnlijk vaker gedaan dan geschreven.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 november 2014 - 8:47
@Indrany, dank voor je reactie. Het woordje OK zou ik weg kunnen laten. Het benadrukt het monoloog-achtige van de tekst, maar kan inderdaad weg. @Tja :) Dankjewel.

Lid sinds

9 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 november 2014 - 10:34
Hey Ostinato, Ik heb met verbazing de inhoudelijke reacties op je stukje gelezen en dan vooral over het werkwoord 'neuken' (als je dat als een werkwoord kan beschouwen natuurlijk ;) ) Ik wil Lilitihx toch even bijtreden en ook even deelnemen aan deze heerlijke seksdiscussie. 'Neuken' wordt in Vlaanderen vaak gezien als een seksuele daad waarbij de gevoelens van liefde een beetje op de achtergrond staan of zelfs helemaal niet aan de orde zijn. Bij 'neuken' gaat het dan om de pure seks. Wanneer er gevoelens van liefde (en respect) in het spel zijn dan spreken we eerder van 'vrijen'. Ik denk overigens dat het in Nederland ook wel een beetje het geval is. De discussie over het woordgebruik is echter voor mij wel interessant en essentieel in functie van de inhoud van je stukje. Door het taalgebruik benadruk je dus de pure lust van de HP en lees ik het dus als pure gelegenheidsseks. De laatste zin is trouwens heel rauw neergezet zonder het minste gevoel wat dus het opportunisme van de HP eveneens in de verf zet. Toch suggereert het dat het eenmalig zal zijn. Had je bijvoorbeeld geschreven: 'en we hebben gevrijdt als...' dan had dat naar mijn gevoel voor de HP heel andere gevolgen gehad. De kans dat het zich gaat herhalen is dan veel groter omdat er gevoelens aan de orde zijn. En bij deze is het geheel vrij aan de schrijver om hierin een keuze te maken. (Ik twijfel of ik dit had moeten schrijven maar ik wil gewoon mijn eigen gevoel weergeven)

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 november 2014 - 10:46
Hoi W Rynlandt, dank voor je uitgebreide reactie. Blijkbaar zijn de verschillen tussen NL en Vlaanderen toch niet zo groot. Wat je daar beschrijft geldt denk ik ook voor de meeste Nederlanders. Achteraf gezien had die zin misschien toch wat subtieler gemogen. Maar ja, zie #23: hij stond er opeens, ik moest er om lachen en zo is het gekomen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
7 november 2014 - 21:54
Voor mij zou de laatste zin beter kloppen als hij i.p.v. 3 jaar verliefd, haar al 3 jaar een lekker wijf zou vinden. Al met al heeft de HP het vast niet verschrikkelijk gevonden! ;) Verrassend stukje! De ene keer spreekt een opdracht meer aan dan de andere keer. Grappig om te zien dat onze invullingen daardoor worden beïnvloed, bewust of onbewust. Ik kom bij deze opdracht niet verder dan: [Ik heb het gedaan!] Maar wat heb ik gedaan? Geen inspiratie en waarschijnlijk dus geen invulling deze week van mij. :(