Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoe slappe spanningsboog aantrekken?

29 augustus 2014 - 13:56
Beste schrijfgenoten, Ik ben - zoals eerder gezegd - zo goed als klaar met een eerste versie van mijn boek. Als ik het overlees echter merk ik dat de spanningsboog heel slap hangt en heel onregelmatig is verdeeld. Omdat het mijn eerste boek is dat ik schrijf, ik nog nooit één schrijfboek heb opengedaan en geen enkele schrijfcurcus gevolgd, weet ik niet hoe ik dat moet verhelpen. Heeft dus iemand tips om je tekst spannender en aantrekkelijker te maken zodat de lezer verder blijft lezen? Bedankt alvast, James

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2014 - 14:29
Hm, de spanningsboog is een nogal veelomvattend begrip en dat die slap is, kan vele oorzaken hebben. Misschien gaat je verhaal te langzaam, misschien wordt er te veel aandacht besteed aan bijzaken, misschien sluiten verschillende subplots niet optimaal op elkaar aan... ik verzin dit alles ter plekke. Ik denk dat het vrij moeilijk gaat worden om je gericht zinnige tips te geven op dit punt. Kun je zelf proberen te benoemen waarom de spanning er soms niet in zit? Op wat voor punten in het verhaal merkte je het?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
29 augustus 2014 - 14:45
Ik denk dat je heel scherp moet formuleren waar je verhaal over gaat, eventueel in delen, wanneer je diverse lijnen hebt, en vervolgens checken - per hoofdstuk, scène, zin, woord - of alles hieraan linkt. Alles wat niet linkt: weg ermee!

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2014 - 14:54
james-Cox; Dit is schrijfboekenkennis (in mijn eigen woorden): Een verhaal bestaat uit een uiteenzetting, handelingen en de ontknoping. Maar deze drie elementen staan in het verhaal doorelkaar. Dus niet: eerst de achtergronden van de personages (uiteenzetting), dan de handeling, gebeurtenissen en als laatste de ontknoping. Begin je verhaal aan het begin van de ontknoping (in medias res) vandaar terug naar de handelingen (het conflict) afgewisseld met achtergronden. Als alles is verteld wat de lezer moet weten ga je naar de afronding van de ontknoping. Voor de spanningsboog dient er een juiste verhouding te zijn tussen de uiteenzetting en de handelingen. Te veel uiteenzetting achter elkaar wordt saai, te veel handelingen zonder uiteenzetting worden onbegrijpelijk . Dus een spannend begin, dan een mix van uiteenzetting en handelingen – waarbij de uiteenzettingen steeds minder worden (niet in hoofdstuk 10 nog beschrijven hoe de HP er uit ziet). Succes.

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 augustus 2014 - 16:01
Bedankt voor jullie reacties! @diana: Ik merkte het vooral in het midden, als mijn hoofdpersonage op school zit en er eigenlijk niet veel gebeurt. @Thérèse: moet ik eens proberen, lijkt me bijzonder productief! :) @Janpmeijers: Volgens mij zit daar de fout. Bedankt!

Lid sinds

11 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
31 augustus 2014 - 16:02
Moet er een spanningsboog zijn?
Ik zou niet weten hoe een verhaal anders aantrekkelijk blijft. Zonder spanning leg ik het weg.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
31 augustus 2014 - 16:55
Moet er een spanningsboog zijn?
Ik zou niet weten hoe een verhaal anders aantrekkelijk blijft. Zonder spanning leg ik het weg.
Dan raad ik Het Bureau van Voskuil je niet aan.