Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Jouw meest sneue afwijzing.

De titel spreekt eigenlijk al voor zich. Er vanuit gaande dat iedereen in dit subforum wel eens een uitgeverij gecontacteerd heeft met zijn of haar manuscript. Bij welke afwijzing dacht je echt van; 'oké dan!' Kreeg er zojuist eentje binnen die een nogal een flinke steek onder water bevatte. Mijn boek past namelijk BESLIST niet binnen hun fonds. Het genre vooral. Met andere woorden: Deze bevat teveel erotische content :P. Niet erg natuurlijk, maar de 'beslist' in de tekst, zorgde wel even voor een opgetrokken wenkbrauw van mijn kant. Maar onder het mom van ervaringen uitwisselen dus mijn vraag: Welke afwijzing zorgde bij jullie voor een vraagteken/brok in de keel/milde frons of blinde woede?

Lid sinds

10 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Hahahha, nee een half jaar ongeveer. Maar ik ga het sowieso niet doen. Krijg geen goede indruk van de uitgeverij aangezien ze spelfouten in de mails hebben, geen hoofdletters gebruiken. Bij een uitgeverij verwacht ik dat ze dat op orde hebben.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Dat klinkt inderdaad niet erg betrouwbaar. Waarom vind je het vreemd dat je dat gedurfd hebt? Kan jou het schelen.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dat is inderdaad triest. Waarom gaan buitenlanders altijd voor? Is dat goedkoper? Misschien hadden wel meer mensen voor jouw boek gekozen.
In dit geval had de uitgever het contract voor de vertaling van het buitenlandse boek al afgesloten, vóór mijn manuscript binnenkwam. Ik had blijkbaar gewoon pech.

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Het moet in hun fonds passen. Heb je een geschikt verhaal, dan hebben ze al een dergelijk verhaal. Logisch als het in het fonds past. Ik dacht dat je het over de inhoud had, Anne.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn ervaring met Uitgeverij Davidsfonds is er eentje van: 'Een professionele jury heeft dit script uitgebreid beoordeeld, en beslist helaas om het niet uit te geven.' En dat na nog geen dag dat ik mijn script per mail naar hen verzond! Hoe kan je nu in zo'n korte tijd mensen vinden die je script lezen, laat staan beoordelen? Dat blijft tot op heden een groot raadsel voor mij. Je mag me elke andere reden opgeven, maar dit ... (?) Eerlijk zijn is precies wel moeilijk voor sommige uitgevers.

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Die 'uitgebreid' is er misschien wat veel aan, maar ik geloof wel dat ze de eerste bladzijden hebben gelezen. Ik heb bij een uitgeverij gewerkt en mijn collega en ik waren de professionele jury. Wij werden daarvoor aangeworven, dat heet professioneel. Als je het met twee mensen leest en na twintig bladzijden boeit het niet of weet je dat geen van jouw klanten het zal kopen, dan wordt het afgewezen. Zo simpel is dat. Er hoeft ook geen uitleg te gaan naar de schrijver over het waarom. Hij heeft uiteindelijk spontaan zijn manuscript aangeboden en de uitgeverij heeft twee mensen een uurloon betaald om twintig bladzijden te lezen. Ze sturen dan gewoon een standaardbrief. Anders moet er nog eens iemand een halfuur betaald worden om de gepaste zinnen uit te denken voor iemand voor wie ze eigenlijk al een vriendendienst hebben gedaan (het lezen). Verwacht pas een persoonlijk antwoord als ze met jou in zee willen gaan. Aan iedereen van wie het manuscript werd afgewezen, op welke manier dan ook: dit betekent niet per definitie dat het slecht is. Het kan ook gewoon niet in hun kraam passen. Soms past het wel in hun kraam, maar is er nog veel werk aan, ook dat zal je in je brief niet lezen. De uitgeverij is niet jouw coach. Zij steken hun geld niet in een project dat misschien kan slagen, liefst in eentje dat zéker slaagt. Ik zou ook iedereen willen adviseren om te investeren in het laten redigeren van je manuscript eer je het instuurt. Veel uitgeverijen zijn gewoon niet bereid door alle kromme zinnen heen te lezen. Misschien is je verhaal geweldig, maar vloeit het nog niet helemaal. Ze lezen niet verder! Lever het aan zoals het op de markt zou moeten komen (of toch ongeveer) en je verhoogt je kansen enorm! Verder: vergeet nooit dat de Beatles hun songs bij een label hadden aangeboden waar ze werden buiten gelachen. Het volgende label zei "yes", en we weten allemaal hoe het dan verder gelopen is...

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ondertussen is dat script allang opgevist door een ander uitgever hoor. Ik ben niet van het soort dat opgeeft ;)

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ondertussen is dat script allang opgevist door een ander uitgever hoor. Ik ben niet van het soort dat opgeeft ;)
Wat goed :)

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb meer dan een maand geleden een MS opgestuurd naar maar liefst vijf grote namen. De afwijzingen zullen ongetwijfeld snel binnendruppelen - ik houd jullie op de hoogte.
Vrij onhollands.
Haha, ik begrijp nog steeds niet wat dan wel Hollands is. Is dat raar ofzo?
Normaal zijn jullie iets positiever, toch?

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ah, arrogant bedoel je ;) Ik kan me best voorstellen dat een eerste manuscript bij een grote uitgeverij niet ineens patsboem-gepubliceerd wordt, dus ik ben daar vrij realistisch in, ja. Maar hee, proberen kan altijd.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb maar een afwijzing, dus dat is meteen mijn sneuste. Ik heb ook alleen maar een keer opgestuurd. Ik werd gemaild dat er over mijn boek vergaderd zou worden. Ik was zo teleurgesteld toen in de vergadering was besloten het toch maar niet te doen, dat ik niet op het idee kwam het naar een andere uitgever op te sturen. Nu wacht ik op een printer. Mijn printer weigert dikke pakken. Ik moet dat sprookje over obstakels en draken overwinnen nog eens nalezen.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mimmi, proberen kan inderdaad altijd. Maar soms denk ik dat inzicht in de kwaliteit van je eigen werk beter vooruit loopt op het insturen van manuscripten. Anders krijg je een afwijzing en weet nog niet of het zin heeft het ergens anders naartoe te sturen, of aan je vaardigheden te sleutelen, en aan welke dan. Wat zijn je sterke en zwakke punten? Waar schort het aan?

Lid sinds

9 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik bedoel niet zozeer dat mijn manuscript duidelijk aan kwaliteit mist - anders had ik het inderdaad wel proberen te verbeteren. Ik weet wel dat elke redacteur een flinke stapel op zijn bureau heeft liggen van mensen die hetzelfde over hun verhaal denken dus dat de kansen miniem blijven. En dat met de tijd en door te blijven schrijven mijn werk misschien beter wordt en mijn vaardigheden zich uitbreiden. Maar ik vind het zonde om het daarom maar bij een oefening te laten blijven...

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
De meest jammere afwijzing die ik (járen geleden) van een uitgever ontving was: "Helaas hebben wij recent een contract afgesloten voor de vertaling van een soortgelijk boek van een buitenlandse auteur."
Vergelijkbaar geval hier, toen ik nog in het Engels schreef. Een Amerikaanse genre uitgever stuurde een persoonlijk bericht (joepie!) met de boodschap dat ze het een mooi boek vonden (joepie!!) maar dat ze net een soortgelijk boek hadden ingekocht (huh?) en dat hun inkoopcapaciteit voor de komende anderhalf jaar vol zat. Pas daarna zouden ze weer nieuwe manuscripten gaan bekijken (zucht…).

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Vorige week kreeg ik ook een dergelijke afwijzing voor een kinderverhaal:
Wij vinden de toon van het verhaal heel leuk. Naar onze mening is het goed en met humor geschreven. Helaas lijkt dit verhaal te veel op een titel die al eerder in ons fonds is uitgegeven. Daarom hebben wij uiteindelijk besloten dit verhaal niet in ons fonds op te nemen.
Balen! Ik heb het nu naar een andere uitgever ingestuurd.

Lid sinds

9 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mijn vervelende afwijzing was (nadat ik van te voren netjes had gevraagd of ze misschien belangstelling hadden voor mijn boek - dat al was gedrukt en uitgegeven - met synopsis en al): het past niet in hun fonds. Ook had ik een publicerend auteur als proeflezer die mijn boek erg goed vond, origineel. Eerst mocht ik het opsturen; ze waren zelfs blij dat het script al in boekvorm gedrukt was en dan zo'n standaard afwijzing krijgen is onbegrijpelijk. Dat een uitgeverij toch nog antwoord geeft of een bericht terug plaatst, daar mag je best blij om zijn. Maar hier was ik niet blij mee. Ik heb meerdere uitgeverijen benaderd met datzelfde boek op deze manier (van te voren netjes vragen, voordat ik inzond) en kreeg telkens dezelfde standaardafwijzingen, terwijl ik van te voren goed hun fondsen na had gekeken. Het voelde alsof er iets niet klopte. Steeds te horen krijgen "past niet in ons fonds" is erg frustrerend, vooral omdat je weet dat je eerst hebt gekeken naar het fonds. Of het boek was inderdaad nog niet goed genoeg voor uitgave of het onderwerp was te complex. Ik zal het nooit te weten komen, dus er ook niet van kunnen leren en dat is jammer. Je begrijpt dat ik daarna telkens voor eigen beheer koos, maar dat is ook niet de manier weet ik nu.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Deze week voor het eerst mijn manuscript opgestuurd naar drie uitgevers. Kreeg vandaag een reactie op mijn manuscript via de mail (eergisteren verstuurd, lekker snel :confused: ): Heel interessant, maar we zijn voor 2015 al volgeboekt met vergelijkbare historische romans. We hebben nog wel ruimte voor enkele titels die voor rekening van de auteur komen, we horen het wel als je interesse hebt. Mmmm. Maar dat wil ik niet, dan wacht ik liever tot het bingo is bij de andere uitgevers! Maar het zet me wel aan het denken. Heeft iemand van jullie wel eens zo'n reactie gehad? Is het positief of negatief? Wat moet ik hier nu van vinden?

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
In ieder geval is het een rare reactie. Ik wist niet dat uitgevers ook al volgeboekt waren.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik chargeerde een beetje. 'Wij hebben het merendeel al gepland,' dat was de precieze formulering. Met andere woorden, we hebben al genoeg, we zitten niet op nieuwe auteurs te wachten. Vind ik op zich niet heel raar, 't is meer dat 'op eigen rekening,' nog even los van de voorwaarden. Wil men geen risico lopen met debutanten? Wordt dit tegenwoordig vaker gedaan? t Betreft trouwens een bekende, grotere uitgeverij.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Dus ze zijn volgepland (op zich niet raar, dat herken ik wel), maar als het op eigen rekening is, dan maken ze wel plaats. Dat is vreemd. Mag ik weten om welke uitgever het gaat? Mag ook per pb natuurlijk. Dan weet ik naar welke uitgever ik mijn historische romans niet moet sturen.

Lid sinds

9 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoelang duurt het beoordelen van een manuscript gemiddeld bij Free Musketeers? Mijn manuscript bestaat uit 300 pagina‘s. Heeft dat invloed op de tijdsduur? Ik hoop dat iemand daarover iets meer kan vertellen.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben in blijde verwachting. Vorige week heb ik voor het eerst iets opgestuurd naar een uitgever. Op de site wordt al aangegeven waar hun interesse ligt, maar dat de kans uiterst gering is dat ze met je in zee gaan. Wat mij aansprak is dat ze ook meedelen dat ze niet zullen reageren met een uitgebreide beoordeling, maar dat ze kort maar krachtig zullen aangeven waarom ze niet met je in zee gaan en niet de dooddoener 'U past niet binnen ons fonds' zullen gebruiken. Dat kan ik waarderen. Dus ik stuurde vier korte verhalen, omdat daar mijn passie ligt en o.a hun interesse. Ik ga uit van een afwijzing, maar dan wel een die me zegt waar ik sta.
Nou, wat denk je? Geen reactie. Tot op heden. Dat dan wel weer wel :D

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Een paar dagen geleden heb ik een reactie van een uitgever gehad. Ik heb het uitgeprint, maar gezien mijn chaos, kan ik het niet terugvinden. In ieder geval stond erin dat de personages, het verhaal en de spanning goed waren. Daaruit heb ik begrepen dat het zeer goed moest zijn. Er zat nogal wat tijd tussen, waardoor ik het verhaal al helemaal vergeten was. Dat is ook mijn probleem met een verhaal doorsturen naar een reguliere uitgever. Afgezien daarvan verwachten ze ook heel veel promotie van jezelf. Dat ligt me dus niet.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Haha, Tja was vergeten welk verhaal ze opgestuurd heeft. Misschien voortaan een email aan jezelf sturen met de opmerking welk verhaal je opgestuurd hebt, aan wie en wanneer? Dat is geen sneue afwijzing als ze de moeite doen om te zeggen dat de personages, het verhaal en de spanning goed waren.