Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

schrijven in multi-genre

(Starttopic aangepast) Ik vond een quote van Susan Sontag (critical essays, film scripts, won the National Book Award for her novel, "In America). Citaat: "There is a terrible, mean American resentment toward a writer who tries to do many things." Nog een link: http://mustreads.nl/isabel-allende-uitstap-naar-t… - Hoe voelen wij dat hier? Moet een schrijver blijven bij één genre?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Mirandala, ik vind je vraag relevant maar realiseer je wel dat - zeker in het begin - de schrijver vaak schrijft wat hij moet schrijven en dat het de critici zijn die hem in een hokje willen plaatsen, vaak geholpen door de marketeers van de uitgever natuurlijk. Het genre "literaire thriller" bijvoorbeeld is verzonnen door de recensenten van Donna Tartt's eerste roman. Dat gezegd hebbende, er zijn veel voorbeelden van schrijvers die - wanneer ze afwijken van hun 'reguliere' stijl, onder een andere naam publiceren. Dat geeft al aan hoe moeilijk het ligt.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
(...) er zijn veel voorbeelden van schrijvers die - wanneer ze afwijken van hun 'reguliere' stijl, onder een andere naam publiceren. Dat geeft al aan hoe moeilijk het ligt.
Zou je daar voorbeelden van willen geven? Dan houden we het topic wat concreet. En heb je zelf meerdere boeken van deze schrijvers gelezen, al dan niet gepubliceerd onder pseudoniem?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het meest bekende actuele voorbeeld is natuurlijk J.K. Rowling die na haar succesvolle Harry Potter serie weleens wat anders wilde schrijven en dat deed onder de naam Robert Galbraith. Dat boek werd eerst goed ontvangen maar toen de "pers" door kreeg dat het om Rowling ging, werd het alsnog afgekraakt. Stephen King heeft in het verleden verhalen die (toen) nogal afweken van zijn horror-stijl uitgegeven onder de naam Richard Bachman. Fantasy schrijfster Megan Lindholm publiceert ook onder de naam Robin Hobb. In ruwweg hetzelfde genre alhoewel ze volgens mij de losse verhalen onder haar eigen naam doet en de series onder Hobb. De vorig jaar overleden Iain Banks schreef onder die naam vooral 'popular' of 'literary fiction' maar veranderde z'n naam in Iain M. Banks voor de Science Fiction. En dat zijn er dan een paar die ik uit mijn hoofd weet, als je gaat googelen vind je vast meer. Ik heb alles van King/Bachman gelezen en ik kan begrijpen waarom hij toen voor een pseudonym koos en ook waarom hij zelf later besloot om bekend te maken dat hij Richard Bachman was. De Bachman verhalen waren minder sterk en ook wel afwijkend dus in de jaren 70 zou dat afbreuk aan zijn naam kunnen doen. Toen hij later zo groot werd dat alles verkocht, heeft hij die boeken simpelweg opnieuw uitgebracht als Stephen King-boeken en er nog veel meer aan verdiend.

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Stephen King noemde ik inderdaad om die reden in de openingspost, ook omdat hij non-fictie schreef ('over leven en schrijven'). Niet iedere schrijver die in verschillende genres romans schreef, deed dat echter onder pseudoniem en die wel onder pseudoniem schreven deden dat, zoals je al aangeeft, om verschillende redenen. Ik denk dan ook dat het onder pseudoniem schrijven een keuze kán zijn omdat de schrijver in verschillende genres wil schrijven, maar dat er genoeg schrijvers zijn die simpelweg onder dezelfde naam in meerdere genres (of disciplines, en denk ook aan columns, non-fictie, gedichten) schrijven. Maar verschillende genres? Welke Nederlandstalige schrijvers deden dat succesvol? Kregen zij commentaar? Stelden zij hun lezersschare teleur? Veelzeggend artikel: http://mustreads.nl/isabel-allende-uitstap-naar-t…

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Leuke vraag. Mag ik op mezelf afgaan of klinkt dat te ijdel? Dan maar. Ik heb de behoefte om steeds een ander genre te schrijven. De Zweedse schrijvers kunnen dan misschien wel heel goed schrijven, maar als ik het tweede of derde boek lees, heb ik het gevoel dat het net zo was als het eerste boek. Daarom schrijf ik de ene keer een boek over mensen die het met elkaar op een bepaalde plaats met elkaar moeten zien te rooien (dat was mijn eerste boek en ik vind het nog steeds leuk), dan een verhaal over misdaad, dan een verhaal dat een beetje sf-achtig is, dan een spannend verhaal, dan een oorlogsverhaal dan een soort chicklit, hoewel er wel iets meer bij kwam kijken. De meeste van mijn vriendinnen vonden dat mijn leukste boek. Overspel en ondeugd is kennelijk interessant. Ik vind dat verschillende genres in een boek best kunnen. Of ik heb slechte vriendinnen. Als ik er nog een boek van had, zou ik het je opsturen. Gewoon om je mening te horen. Ik vind dat verschillende genres in een boek dus best kunnen. Nou vind ik dat veel kan. Dit was best een lange reactie voor mijn doen.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Een beetje veel vragen voor één topic, maar à la:
Moet een schrijver blijven bij het genre waarin hij/zij schrijft of worden uitstapjes gewaardeerd?
Dit zijn er zelfs al twee in één: een schrijver mag schrijven in genres (en voor doelgroepen) die hij zelf verkiest. Wat zijn uitstapjes? Godfried Bomans, bijvoorbeeld, schreef zowel sprookjes als romans, columns en teksten voor strips. Omdat hij zo'n eigen stijl had, bleef hij in alles toch vooral Bomans. Ik dacht dat hij redelijk gewaardeerd werd, hoewel niet als literair schrijver. Daar is overigens iedereen het nog steeds niet over eens. Guus Kuijer: Izebel van Tyrus, en daarna de Madelief- en Polleke-serie, De Bijbel voor ongelovigen. Annie M.G. Schmidt: kindeboeken, verzen, musicalteksten.
Ben je weleens teleurgesteld door een volgend boek van een eerder graag door jou gelezen schrijver, omdat het genre jou niet beviel?
Dat kan ik me zo niet herinneren.
Beperk je je als lezer bewust tot de uitgeverij waarbij een schrijver een of meerdere van zijn/haar romans heeft gepubliceerd, omdat je weet dat dat boek je qua uitgeversfonds meer zal passen?
Bedoel je met deze vraag dat je eerder voor werk van een bepaalde uitgeverij kiest dan voor een bepaalde schrijver? Ik kan me indenken dat wanneer een lezer bewust kiest voor een bepaalde uitgeverij, daar een bepaalde confessie aan hangt. Bij confessionele uitgeverijen wordt vaak werk uitgebracht van 'eigen' schrijvers wiens werk (en mogelijk ook levensstijl) binnen die confessie passen. Ik denk aan christelijke signatuur, feministische, socialistische etc. Ikzelf beperk me er niet toe, maar weet wel waar ik moet zijn wanneer ik een boek met een feministische inslag wil lezen, of een christelijk boek.
Wie kan er voorbeelden geven van succesvolle Nederlandse romanschrijvers die schreven in verschillende genres? Waren zij in elk genre even succesvol?
Zie boven. Hoe succesvol zij waren - en wat je verstaat onder succesvol - is moeilijk te beantwoorden. Stel dat je bedoelt: hoeveel boeken zijn er van een bepaalde titel verkocht, daar hebben wij geen inzicht in. Maar misschien bedoel je: hoe vaak is X naar aanleiding van zijn werk op tv geweest? Dat heb ik niet geturfd. Ik kan alleen zeggen hoe het voor mij is: ikzelf kan het wel waarderen dat een schrijver meerdere kanten heeft en in staat is deze effectief te tonen, maar om te zeggen dat ik élk werk van door mij gewaardeerde schrijvers even hoog waardeer is ook weer niet waar.
Schreef je zelf romans in meerdere genres? Hoe denk je daar nu over? Ben je gebleven bij één genre, of valt je volgende boek weer in een ander genre?
Als je kinder- en jeugdboeken als romans betitelt, ja, dan zijn het telkens romans, maar in verschillende genres. Toch weet ik voor mezelf wat mijn thema's zijn, en die keren ook steevast terug. Tegelijkertijd wordt de gedachte om iets non-fictiefs te gaan doen met creatief schrijven, steeds sterker, en ik spaar dan ook gegevens, artikelen, teksten om daar op enig moment iets interessants mee te gaan doen. Nu zie je hoe een lange lap tekst je krijgt bij de beantwoording van zoveel vragen in één topic. :) Daarom het verzoek het vragenlijstje de volgende keer wat meer te focussen.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nederlandse schrijvers die in meerdere genres schrijven kan ik niet bedenken, maar dat is misschien ook omdat ik niet zo veel Nederlandse schrijvers gelezen heb. Je hebt natuurlijk schrijvers die zowel proza als poëzie schrijven, zoals Remco Campert, maar dat bedoel je misschien niet? Binnen het Nederlandse taalgebied denk ik, off the top of my head (hoe zeg je dat in het Nederlands?) aan Tom Lanoye en aan Louis Paul Boon.

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dan aan Grünberg, die roman en non-fictie schrijft. Ik vond zijn boek over schrijven nog interessanter dan de roman die ik van hem gelezen heb. Zelf schrijf ik het liefst steeds anders, want ik experimenteer en leer graag. Dit betreft vooral korte verhalen, maar ik schreef ook een roman eigenzinnig en tentatief.