Afbeelding
Lideweij Bosman. Foto door Marijn Smulders
Lideweij Bosman. Foto door Marijn Smulders
In juni debuteerde Lideweij Bosman met haar autobiografische roman Naupaka, waarvan inmiddels de tweede druk is verschenen. Een droom die uitkomt. Maar het taboe in haar boek levert messscherpe en zelfs haatdragende reacties op. Vooral haar interview bij RTL Late Night zorgt voor veel commotie op social media.
'Ik wist dat ik reacties kon verwachten, maar ik heb me verbaasd over de haat op social media,' aldus Bosman.
'In Naupaka komen meerdere taboes aan bod. Ik beschrijf bijvoorbeeld hoe mijn zieke partner en ik uit elkaar gaan en ik een half jaar later naar Hawaï vertrek om mentaal en fysiek aan te sterken van het zes jaar lange ziekteproces. Als hij plotseling hard achteruit gaat, besluit ik om niet terug te keren.
'Dat komt doordat ik zo’n zelfde situatie eerder heb meegemaakt toen mijn vader een hartstilstand kreeg. Halsoverkop ben ik van mijn au-pair adres naar huis teruggereisd. Er waren nog geen mobieltjes, dus heb ik negen uur in spanning gezeten, niet wetende of hij nog in leven was. Traumatisch! Dit nogmaals meemaken, trok ik niet. Tja, en als mensen dit sec lezen, kan dat natuurlijk tegen de borst stuiten. Ook zit Naupaka verweven met spiritualiteit. Het zijn onderwerpen die emoties oproepen. Ze zeggen dat negatieve kritiek ook publiciteit is, maar op het moment zelf is het wel even zwaar.'
'Haha. Middenin alle heftigheid liep ik op een gegeven moment naar de supermarkt en bedacht ineens geschrokken: shit, straks herkennen ze me! Ik voelde me alles behalve op m’n gemak. De dagen daarna ben ik voornamelijk thuis gebleven.
'Ik heb me verbaasd over de felheid en haat op social media. Het was bijna oorlog op Twitter, ook omdat mensen op elkaar gingen reageren. Het waren complete scheldpartijen en ongegronde meningen over mijn boek waar ik eigenlijk niks mee kon. Niemand had het nog gelezen.
'Toch was het niet alleen maar negatief. Mijn mailbox stroomde tegelijkertijd ook vol met opbeurende berichtjes van mensen die mijn boek wél hadden gelezen en van lotgenoten. Zij durfden niet in het openbaar te reageren en zochten mij daarom via deze weg op. Ze vertelden me hun verhaal en dat raakte me veel meer dan de tirades op Twitter. Hier kon ik tenminste iets mee en ben dan ook met iedereen in contact gegaan.
'De negatieve heftigheid heeft ongeveer vier à vijf dagen geduurd. Zo abrupt als het begon, zo plotseling is de Twitterstorm ook weer gaan liggen.'
'In eerste instantie was ik in gesprek met een uitgever. Maar omdat ik al zoveel werk zelf deed en had gedaan, kwamen we gaandeweg tot de conclusie dat ik het beter in eigen beheer kon uitgeven. Doordat ik modejournalist ben, heb ik het geluk dat er heel veel mensen in mijn omgeving zijn die me konden helpen. Ik heb alle kanalen aangeboord en dankzij de hulp van velen is Naupaka er gekomen.'
'Verbreed je horizon en onderzoek wie jou zou kunnen helpen in het proces met je boek voordat je met een uitgever in zee gaat. En de tweede tip die ik zou willen geven, is om vooral heel erg dicht bij jezelf te blijven. Elke keer als ik advies kreeg, polste ik bij mezelf of de raad ook paste bij wat ik voor ogen had.'
Esmir van Wering (39) is auteur, columnist, blogger, journalist en optimist. Haar levensmotto: geniet, lach. Wees nieuwsgierig en een beetje naïef, maak fouten en doe regelmatig iets wat je eigenlijk niet durft!
www.esmir.nl
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Comments
Ik heb het boek niet
Ik heb het boek niet
.
.