Kent de Nederlandse taal te veel woorden?

18 juni 2014 - 13:11

Gemiddeld kent een mens zo’n 40.000 woorden. ‘Maar het is onduidelijk waar dit goed voor is,’ zegt Van Oostendorp. ‘In het dagelijks leven gebruiken we er veel minder, en je kunt waarschijnlijk alles wat je wilt wel redelijk goed uitleggen met een fractie ervan.’

Zijn er te veel woorden in de taal of is het Nederlands goed zoals het is? Waarom?

Wat vind jij?

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 13:40
Om te kunnen antwoorden op de vraag of er te veel woorden zijn zul je eerst moeten weten hoeveel woorden er zijn. De stelling dat een mens er gemiddeld 40.000 kent is daarbij van weinig nut. Daarbij zegt het niets over de mogelijkheid dat deze 40.000 woorden over meerdere talen verspreid kunnen zijn. Ik denk dat naarmate de vocabulaire van een mens kleiner is, zijn vermogen om zich uit te drukken wel degelijk afneemt. En wel vanwege het feit dat de variatie in het woordgebruik van belang is voor het overbrengen van een boodschap. Als je het aantal toetsen op een piano beperkt kun je nog steeds muziek maken, alleen zal het je niet lukken om er dan een knappe Chopin uit te krijgen. Variatie in woordgebruik heeft invloed op de manier waarop een boodschap bij een bepaalde doelgroep binnenkomt. Hoe groter de vocabulaire, hoe groter de kans dat je met je boodschap de juiste toon kunt aanslaan...

Tja

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
18 juni 2014 - 15:41
Wat mij betreft mogen er wel meer woorden bij komen. Hoe meer woorden je kent, des te beter je iets begrijpt of uit kunt leggen.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 15:48
Puur functioneel kent een mens misschien veel woorden die geen nut hebben omdat het synoniemen zijn van andere woorden, maar als schrijver weet je toch als geen ander hoe belangrijk ook andere aspecten van een woord zijn, de klankkleur bijvoorbeeld, of het al dan niet rijmen op andere woorden. Ik vind dit voor een schrijverssite een redelijk idiote vraag, sorry.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 16:03
Vreemd topic, Elisabeth. Het deed mij denken aan deze scene uit de film Amadeus:
EMPEROR: Well, Herr Mozart! A good effort. Decidedly that. An excellent effort! You've shown us something quite new today. [Mozart bows frantically: he is over-excited.] MOZART: It is new, it is, isn't it, Sire? EMPEROR: Yes, indeed. MOZART: So then you like it? You really like it, Your Majesty? EMPEROR: Of course I do. It's very good. Of course now and then - just now and then - it gets a touch elaborate. MOZART: What do you mean, Sire? EMPEROR: Well, I mean occasionally it seems to have, how shall one say? [he stops in difficulty; turning to Orsini-Rosenberg] How shall one say, Director? ORSINI-ROSENBERG: Too many notes, Your Majesty? EMPEROR: Exactly. Very well put. Too many notes. MOZART: I don't understand. There are just as many notes, Majesty, as are required. Neither more nor less. EMPEROR: My dear fellow, there are in fact only so many notes the ear can hear in the course of an evening. I think I'm right in saying that, aren't I, Court Composer? SALIERI: Yes! yes! er, on the whole, yes, Majesty. MOZART: But this is absurd! EMPEROR: My dear, young man, don't take it too hard. Your work is ingenious. It's quality work. And there are simply too many notes, that's all. Cut a few and it will be perfect. MOZART: Which few did you have in mind, Majesty? EMPEROR: Well. There it is.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 16:05
Hoe meer woorden je kent, des te beter je iets begrijpt of uit kunt leggen.
Ik hoop dat dit geen definitie is.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 16:19
Ik vind dit voor een schrijverssite een redelijk idiote vraag, sorry.
Met een meer uitgebreide vocabulaire zou je kunnen weten dat idioterie verre van redelijk is, vermits je over het algemeen redelijk bent.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 17:04
Vermits ik voortdurend nieuwe woorden verzin, kan ik met stelligheid zeggen dat er nog steeds onvoldoende woorden in de Nederlandse taal zijn; Ik zal mij alleszins niet inhouden.

Lid sinds

10 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 17:42
Waarom te veel? Voor de afwisseling is het best aardig om te kunnen kiezen uit 40.000 woorden (of veel meer). Ik vind woorden leuk, persoonlijk heb ik er het liefst heel veel. Dus nee, onze taal kent niet te veel woorden.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 20:22
Zijn er te veel woorden in de taal of is het Nederlands goed zoals het is? Waarom?

Wat vind jij?

Daar heb ik maar één woord voor ;)

Lid sinds

10 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 21:55
Mij lijkt het dat je nooit genoeg woorden kan hebben om iets te beschrijven. Afhankelijk van de context zal je er echter maar een beperkt aantal nodig hebben. Het is immers nogal lastig om op een boodschappenlijstje te zetten dat die je ene mousserende wijn zeer kon appreciëren en of ze er nog een kunnen verkrijgen. Het is ook verleidelijk om tijdens het schrijven van een verhaal het "duurdere" woord te gebruiken. Dit is niet altijd even gepast. Woorden moeten een verhaal ondersteunen, niet ervan afleiden. Zou het misschien een idee zijn om een schrijfopdracht te houden waarbij je een verhaal maakt met zo min mogelijk unieke woorden? Zoals Dr. Seuss dat doet in zijn kinderboeken.

18 juni 2014 - 22:06
Je zou maar met zo'n dilemma rondlopen: "... Teveel... nee. Te weinig... nee. Toch maar eens een scheet laten op het forum. Misschien wordt er met modder terug gegooid. Leuk joh. Ik weet er ook één: Zijn er teveel, of juist te weinig domme mensen op de wereld? In het dagelijks leven kennen we er veel minder en je kunt met hen alles bespreken wat er gezegd hoeft te worden. Zijn de mensen die wij kennen genoeg of niet? Wat vind jij er van? Ik weet er nog één (licht overslaande stem): Eeh... (mompelt) iets met bits en computers... nee, electronen en gloeilampen... nee, filevorming en koffiebonen... &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c &c

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 22:15
Zijn er teveel, of juist te weinig domme mensen op de wereld?
Te weinig. Ik voel mij zo eenzaam. Next. Een moeilijke vraag aub in de categorie; amusement.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2014 - 22:32
Oké dan. Test? http://woordentest.ugent.be/
Is wel een twijfelachtig instrument naar mijn smaak. Maar ze schatten dat ik 70% van de Nederlandse woorden ken ... Edit: wat me weer doet afvragen hoeveel woorden er dan precies zijn.
De topic is een management truc. Hoeveel woorden? Meer dan 1 miljoen woorden. http://taalunieversum.org/inhoud/feiten-en-cijfer… Dan is jouw 70% eigenlijk erg veel. Ik had 51%. Kan je dit toepassen op de 40.000? Ja. Ik zou dan ongeveer op 20.000 woorden uitkomen als mijn woordenschat. Dat is zwaar overschat. Ik heb een persoonlijke schatting gemaakt die ongeveer op 7.000 woorden uitkomt. Ik geef het toe, een zeer twijfelachtig instrument.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 juni 2014 - 6:35
De topic is een management truc.
Uiteraard is het dat. Gelukkig staat het ons vrij om er al dan niet op in te gaan :D Tot nog toe vind ik het wel een amusant draadje ... Als ik 70% van een miljoen woorden ken, verbaasd het me niks dat ik vaak van alles vergeet. Mijn hoofd zit gewoon te vol. Al die woorden moeten er misschien ook een keer uit. Dus daarom schrijf ik zo graag? Hmmm.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 juni 2014 - 11:15
Als je 7000 woorden op een instrument kunt spelen ben je een genie. :D
Met drie woorden [soms ook één] kan je een snaar doen spannen. Op de juiste toon is het effect onmeetbaar mooi. Voor twee belangrijke mensen uit mijn leven was ik het kostbaarste dat ze hadden; mijn woordenschat was toen nul.

Lid sinds

11 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
19 juni 2014 - 17:15
Op deze site zelf, onder schrijftips, staat geschreven:
Vermijd clichés Onderzoekers in Spanje onderzochten hoe het brein reageert op verschillende soorten woorden. Ze vonden dat algemene stijlfiguren zoals ‘een zware dag’ zo bekend is voor de hersens dat ze worden geïnterpreteerd als woorden, maar niet meer als dat. Deze clichés hebben misschien ooit een zintuiglijke reactie teweeggebracht, maar aangezien de lezer ze zo vaak heeft gezien, hebben ze niet meer hetzelfde effect. Dit is de reden waarom een goede schrijfstijl clichés vermijdt waar mogelijk, ten gunste van nieuwe, creatieve manieren om de zintuigen van de lezer te betrekken bij het verhaal.
Bron: http://schrijvenonline.org/schrijftips/fantastisc… Lijkt mij geschikt om de uitspraken van Van Oostendorp mee te weerleggen.

20 juni 2014 - 0:09
Tjongejonge, er zakt weer een stagiair door de stoelveer. Elleboog op de Enter, whatsappend indommelen. Ach, wat is het schrijfschrappelijkheidzaamtigbaargedinges toch verrukkelukkig. Later wordt ik beroemd. Yo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Huh?