Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoofdletters in fantasy

16 april 2014 - 16:53
Hallo allemaal, Ik liet een aantal hoofdstukken aan een vriendin van mij lezen en zij stoorde zich aan het gebruik van veel hoofdletters. Nu ben ik me ervan bewust dat ik veel hoofdletters gebruik: -De begrippen Goden, Geesten en Demonen -Wezensoorten waarvan alle leden magie kunnen beheersen: Veranderlingen, Elden. Wezensoorten waarbij niet alle leden dat kunnen worden met een kleine letter geschreven: mensen, draken, dacyrs. -Magie kan in mijn verhaal de energie van de omgeving binden, en de gebruiker kan die energie dan sturen. De energie bestaat in de vorm van bijvoorbeeld vuur of beweging (van lucht). Om een onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld normaal vuur (dat niet is gebonden aan een gebruiker) en Vuur, dat wel is gebonden aan een gebruiker, zet ik een hoofdletter bij de magische variant. Zouden jullie je hier ook aan storen? Vinden jullie het prettiger als er weinig hoofdletters zijn of maakt het niet zoveel uit?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2014 - 18:06
Ik vind het moeilijk inschatten, maar over het algemeen vind ik minder hoofdletters en overbodige leestekens beter. Tenzij je denkt dat het echt niet duidelijk is als je geen hoofdletters gebruikt, zou ik ze gewoon weglaten. Zeker voor goden, geesten en demonen. Kan makkelijk zonder en ook wel voor Veranderlingen, Elden etc. Alleen met dat binden twijfel ik, want misschien dat je vuur en Vuur in een zin zou kunnen hebben.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2014 - 18:08
Prettiger is misschien heel erg persoonlijk, hoewel: ja, ik zie liever minder hoofdletters dan meer. Bovendien. Hoofdletters hebben iets van 'kijk, ik heb iets verzonnen wat jullie niet kennen!', terwijl als je het zonder hoofdletter, dus als gewoon woord schrijft, het begrip een zekere nonchalance krijgt. Gewoon geesten en demonen. Want die dingen bestaan nu eenmaal in jouw wereld. Het verschil tussen vuur en Vuur vind ik dan weer wel mooi. De hoofdletter heeft nog steeds iets opzichtigs, maar het is functioneel.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2014 - 18:36
Het probleem met de hoofdletters van de magie is dat ik ook een vorm van magie heb die men "Nacht" noemt. Het bestaat uit een soort zwarte vlagen. Ik denk dat het erg onduidelijk wordt als ik dat met een kleine letter schrijf. Ik denk dat ik de goden, geesten en demonen dan gewoon zonder hoofdletter schrijf. Over de Veranderlingen/Elden/enz. twijfel ik nog wel.

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2014 - 18:50
Wat bepaalt of je tot zo'n groep hoort? Zijn het gewoon bepaalde wezens, zoals kippen, koeien, eenhoorns, mensen, aliens? Dan lijkt het gebruik van hoofdletters me niet helemaal verantwoord.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
16 april 2014 - 19:30
Ik vind zoveel hoofdletters niet prettig lezen. Maar ze hebben in jouw verhaal duidelijk een functie. Als je vriendin zich eraan stoort, zullen er ongetwijfeld meer zijn die dit doen. Kunnen de goden, geesten en demonen geen naam krijgen? B.v. Geest Fly vloog met ongekende snelheid weg. Daarna kun je alleen Fly noemen.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2014 - 19:51
Ik houd altijd de stelregel aan dat nationaliteiten een hoofdletter krijgen. Dus als ik een land Elfia noem, wonen daar Elven. Overigens is een van oorsprong Dwerg (die uit Dwergenrijk komt maar in Elfia is gaan wonen en de nationaliteit heeft aangenomen) dan dus ook een Elf. Dit kan verwarring opwekken ;-) Doe wat goed voelt en houd het logisch.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
16 april 2014 - 22:01
Er zijn wel regels aan het gebruik van hoofdletters verbonden, zoals bij: - eigennamen (unieke naam van een persoon); wordt die naam gebruikt als een soortnaam (bintje, bordeaux), dan geen hoofdletter - aardrijkskundige namen (Bordeaux, Drenthe) - heilige namen: God, de Bijbel - staatsburgerschap (Belg), religie kleine letter (jood, hindoe) - zaaknamen (Tweede Kamer) - merknamen (Ford, Volkswagen) - gebouwen ((Jaarbeurs, Centraal Station) - namen van partijen, verenigingen ((Hervormde Gemeente) - instanties en instellingen ((het Rijk, Provinciale Staten, Vrije School) - historische gebeurtenissen (Tweede Wereldoorlog, Vrede van Münster) - namen van feesten (Goede Vrijdag, Kerstmis) - namen van talen en dialecten (Nederlands, Drents) - titels van boeken, films, publicaties, kranten, tijdschriften - titels van wetten - lettervormwoord (T-shirt, L-kamer) In de gevallen die jij noemt:
-Wezensoorten waarvan alle leden magie kunnen beheersen: Veranderlingen, Elden. Wezensoorten waarbij niet alle leden dat kunnen worden met een kleine letter geschreven: mensen, draken, dacyrs. -Magie kan in mijn verhaal de energie van de omgeving binden, en de gebruiker kan die energie dan sturen. De energie bestaat in de vorm van bijvoorbeeld vuur of beweging (van lucht). Om een onderscheid te maken tussen bijvoorbeeld normaal vuur (dat niet is gebonden aan een gebruiker) en Vuur, dat wel is gebonden aan een gebruiker, zet ik een hoofdletter bij de magische variant.
zou je kunnen spreken van een soort staatsburgerschap (Veranderlingen, Elden) en merknamen (Vuur). Om het verschil tussen vuur (in de algemene betekenis van vlammen / brand) en Vuur (in de specifieke betekenis van bijna een heiligennaam of zelfs een instantie) aan te geven lijkt het mij goed om dat te doen met kleine en hoofdletters. Mij zou dat niet storen, eerder zou het behulpzaam zijn bij het goed begrijpen van de tekst.

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
16 april 2014 - 22:19
Bedankt voor al jullie reacties! @Diana: ja, het zijn bepaalde wezens zoals jij noemt. Het zou dus inderdaad beter zijn om ze zonder hoofdletter te schrijven. Nu ik erover nadenk, volgens mij schrijf ik magische soorten alleen met een hoofdletter omdat ik een kleine letter niet vond staan: Elden stond mooier dan elden... maar dat is wel een erg verkeerde reden om iets met een hoofdletter te schrijven, ahum. Tja en Anaïd (zie ik je op de EFF? Euh, sorry, weer on topic), bedankt voor jullie meningen. En Thérèse bedankt voor de heldere uitleg wat betreft de hoofdletters. Altijd handig om dat op een rijtje te hebben. Goed om te horen dat het magische Vuur wel oké wordt gevonden, ik denk dat de tekst door die hoofdletters begrijpelijker wordt. Dan is tenminste duidelijk wat magie is en wat niet, en bovendien is een hoofdletter bij Nacht noodzakelijk. Mijn conclusie: goden, geesten en demonen zonder hoofdletter (staat inderdaad stukken beter zie ik nu), wezens zonder hoofdletter, maar de magische begrippen met een hoofdletter om verwarring te voorkomen.