Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Aan wie richt ik mijn begeleidende brief?

24 februari 2014 - 15:46
Mijn manuscript (voor een prentenboek) is klaar en ik zou het graag naar Lemniscaat willen sturen. Nu vraag ik mij echter af aan wie ik mijn begeleidende brief moet richten. Op de website staan verschillende redacteurs waaronder een redacteur voor prentenboeken. http://www.lemniscaatkrant.nl/portals/overlemnisc… Mag ik hieruit concluderen dat zij mijn manuscript zal doorlezen en ik haar naam dus bovenaan de brief kan zetten? Of moet ik het gewoon houden bij geachte heer / mevrouw?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 februari 2014 - 9:55
Goeie vraag. In Writer's Market las ik ooit dat je je manuscript zo mogelijk naar een specifiek persoon moet versturen, dat je geacht wordt daar onderzoek naar te doen. Zelfs bellen naar de receptie van de uitgeverij van je keuze om te vragen aan wie je je manuscript mocht richten werd als optie genoemd. Nu is Writer's Market de bijbel voor de Angelsaksische markt, en zijn niet alle tips te transponeren naar onze situatie. Toch hebben ze in Amerika etc. ook slush piles, en dit was een tip om die te omzeilen. Als een uitgever medewerkers op zijn website voorstelt en hun portefeuille benoemt, heb ik ook wel eens de aanvechting die gegevens te gebruiken. Jullie niet? Of is portefeuillehouders googlen in Nederland "stalkerig" of anderszins ongewenst gedrag?

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
27 februari 2014 - 10:46
Wanneer meneer of mevrouw X op de site van een uitgever genoemd wordt als functionerend in een bepaalde sectie van het bedrijf, wil dat niet zeggen dat hij / zij zich in eerste instantie buigt over ongevraagde manuscripten. In feite is die persoon aan het werk voor de manuscripten die al in het fonds zijn opgenomen en die tot boek gemaakt worden. Ongevraagde manuscripten gaan niet linea recta naar meneer of mevrouw X; ze hebben een andere route in het bedrijf. Daarom zou ik adviseren de brief in zijn algemeenheid te richten aan 'de redactie', en die te specificeren, bijvoorbeeld 'redactie kinderboeken'. Op het bedrijf zelf weten ze dan wel waar het manuscript naartoe moet. Je zult dus ook geen ontvangstbevestiging krijgen van X, maar tevens uit algemene naam van het bedrijf. Pas wanneer 'men' (en voor de verschillende uitgeverijen kunnen dat verschillende 'men-nen' zijn, want elk bedrijf heeft toch zijn eigen werkwijze) dus pas wanneer 'men' besloten heeft iets met je manuscript te doen, zul je persoonlijk bericht van X krijgen.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 februari 2014 - 11:00
Dank Thérèse. Bij mijn uitgever gaat het zo, en ik vermoedde al dat het elders niet anders was. Voor alle duidelijkheid: in Amerika gaat het ook zo. Alleen wordt "ondernemerszin" daar kennelijk door uitgevers op prijs gesteld, althans bejegenen ze iemand die net dat beetje meer doet om op te vallen in elk geval niet negatief. Hier denk ik dat men het als opdringerig ervaart, en dat je extra moeite eerder een negatieve dan een positieve reactie oplevert. In jouw reactie lees ik een bevestiging van dat vermoeden: gewoon aansluiten in de rij.