Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Fonds voor de Letteren/BKR-regeling voor auteurs

26 September 2007 - 21:52
Nu heb ik net gehoord dat je -eigenlijk- geen reiskosten bij je uitgever mag declareren omdat je ook zelf ondernemer bent, net als de uitgever. Het is de bedoeling dat je dit als reclame en promotie voor je eigen boek ziet. Dan mogen ze je als schrijver eigenlijk ook best een soort van een salaris geven. Weet iemand of je dit als beroepskosten op mag voeren bij de belastingdienst? En je aanmelden voor een beurs bij Het Fonds voor de Letteren mag pas bij het tweede gepubliceerde boek. Of zou het ook mogen als je met je tweede boek bezig bent? Hoe nauw kijken ze? En is er iemand op het forum die zich bij dat fonds gemeld heeft? Wat zijn je ervaringen? Kun je tips geven?

10 oktober 2007 - 22:33
Mara: "Ik ga er gewoon vanuit dat het niks wordt." Nee: je moet ervan uitgaan dat het WEL wat wordt! Want JIJ wilt het graag. Nu de rest nog. Maar het begint bij jou.

11 oktober 2007 - 12:11
Als je gedachtegang is: 'Omdat Kim en Eufdrie geen beurs krijgen terwijl ik hen dat zo gun, vind ik het lastig om hem zelf wel te krijgen,' dan kun je twee dingen doen: 1. geen beurs aanvragen uit (misplaatste) solidariteit want door de beurs niet aan te vragen, krijgen zij hem niet ineens TOCH NOG, 2. wel een beurs aanvragen en je schamen omdat jij hem wel kreeg en zij niet. Maar de vraag is: wat WIL je? Aangezien je 'het' in werking hebt gesteld, wil je een beurs aanvragen, dus ontvangen, en moet je daar positief in gaan staan. Moet niet. Maar in dit geval en op deze manier help je niemand, tenzij je je eigen beurs gaat delen met Kim en Eufdrie. En dan sluit ik mij daar bij aan want vierendelen is makkelijker dan in drieën. :)

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2010 - 16:18
Ik ga dit topic even omhoog gooien. Zijn er debutanten hier die bezig zijn met het aanvragen van de Stimuleringsbeurs? Ik kreeg de mogelijkheid toegespeeld door de uitgever en ben me erin aan het verdiepen, maar ik heb het idee dat de uitgeverij zelf niet precies weet wat het inhoudt, ze begeleiden het verder niet. En zoals hiervoor al ergens staat, het is een enorm gedoe en de kans dat het je wordt toegewezen is klein. (Wat balen voor jou, Kim!) Toch ken ik ook iemand die het destijds wel gekregen heeft, (zij werd overigens wel begeleid door haar uitgever en kreeg dus misschien bepaalde tips over waar ze op moest letten) dus de mogelijkheid bestaat wel en extra inkomsten zijn uiteraard altijd welkom. Momenteel heb ik bij de uitgever gevraagd om een 'intentieverklaring', dat is een van de voorwaarden voor de Stimuleringsbeurs. De uitgever moet een intentie afgeven dat ze eventueel je 2e boek wel zouden willen gaan uitgeven. Ben benieuwd. Als die intentieverklaring komt ga ik me buigen over een 'werkplan'. Ook dat is lastig want ik ben niet iemand die echt schrijft volgens een plan. Maar ik ga het toch proberen, heb het gevoel dat ik een kans laat liggen als ik het niet probeer, al schat ik de kans dat ik het toegewezen krijg niet zo hoog in, merk ik. ;-)

Ing

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2010 - 19:43
Waarom wil je zo graag die Stimuleringsbeurs, Greetje? Welke voor- en nadelen heeft het?

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2010 - 19:59
@ Ing: ehm, dat lijkt me wel duidelijk toch? Voordeel is dat als je het toegewezen krijgt, je een bedrag hebt waarmee je de tijd tot je tweede boek uitkomt financieel wat kunt invullen. Nadeel is dat je aan veel voorwaarden moet voldoen en het een hoop gedoe is ;-)

Ing

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2010 - 20:42
Ja, dat begrijp ik natuurlijk wel, maar ik las op hun site dat de stimuleringsbeurs tussen de 3500 en 10.000 euro is. Dat geld kun je ook met een baantje verdienen en dan heb je al dat gezeur niet. Op jaarbasis is die 3500 euro nog geen 300 euro per maand (1 dag per week voor de klas verdient al meer) en het maximum 830 nog wat, daar kun je ook niet met een gezin van leven natuurlijk. Dus moet er toch nog een baan naast etc. Ik zie het voordeel dus niet zo.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2010 - 20:45
@ Ing: ah op die manier bedoel je. Ja dat is waar, het is ook slechts een aanvulling op 'iets', geen bedrag waarvan je jezelf echt kunt onderhouden.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
22 februari 2010 - 23:33
Ik heb er ook serieus naar gekeken, Greetje. Net als bij jou, kwam het op mij over als veel 'gedoe'. Als ik zie aan wie een beurs is toegekend, geef ik mezelf erg weinig kans.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2010 - 11:01
@ Debutant: ja ik zit er een beetje hetzelfde in. Maar ik denk dan ook maar weer: niet geschoten is altijd mis, en als je het wel krijgt toegewezen gaat het om best wel een bedrag. Dat kan je inkomen uit een boek zomaar eens verdubbelen. Ik wacht op dit moment nog op de uitgever, of ze wel of geen intentieverklaring gaan afgeven. Vind het sowieso een beetje vreemd dat ze me de regeling toesturen maar eigenlijk verder niet weten wat het inhoudt, want over die intentieverklaring voor mij moet nog overlegd worden. Dat belooft niet veel goeds voor de toekenning, denk ik. De vriendin van me die hem destijds wel gekregen heeft, werd namelijk goed begeleid door haar uitgever bij de aanvraag, dat kan zomaar veel uitgemaakt hebben.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2010 - 11:33
Ja maar Ing, als je dat baantje voor de klas neemt kun je in die tijd niet schrijven, dacht ik. Als je een bedrag op je rekening krijgt, wel. :)