Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Anonimiteit vermijden door audities voor schrijvers?

Anonimiteit vermijden door audities voor schrijvers? Moet er geen mogelijkheid meer bestaan voor echt slechte manuscripten in de brievenbus van de uitgever? Dit kan een groot voordeel hebben voor beginnende schrijvers, die goed zijn en dan sneller worden opgemerkt. Vanwege de anonimiteit van al die manuscripten worden de redacteurs onverschillig en is er een grote kans, dat een goed manuscript niet wordt opgemerkt? Moeten er net zo als bij andere culturele instellingen audities komen? Overal, op het conservatorium, kunstacademie enz, moet je een CV, motivatiebrief of een uitgebreid formulier invullen. Hier uit wordt een selectie uitgemaakt en krijg je daarna een uitnodiging om je te presenteren. Een middag fantasy, een middag literatuur enz? Meerdere redacteuren kunnen beoordelen. Er is dan een persoonlijke ontmoeting, waar je voorleest uit je boek, of laat voorlezen als je dat niet kunt. Hoe krijgen we meer aandacht van de redacteurs? Dat ze zich minder hoeven te ergeren aan dat prutswerk? Het is zo ontzettend zonde, dat veel beginnende talenten, ook hier op schrijvers online, geen kans hebben. Misschien wel door die duizenden manuscripten, die lukraak worden opgestuurd en voor niets onze dierbare tijd, talent opslurpen?

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kan natuurlijk niet oordelen of een redacteur een amtenaar is of niet, het gaat om individuen, die allemaal anders zijn.Er zijn vast redacteuren die hun best doen voor een boek. Misschien wordt hier een redacteur een amtenaar genoemd omdat hij daartoe gedwongen wordt door de boekenmarkt van nu? Is er nog ruimte voor enthousiasme voor een debutant? Ik heb ook met een uitgever gesproken en zij zei ook, dat het nu bijna onmogelijk is, vooral te debuteren met literatuur. Het is zo zonde! Voorlezen van proza, waar?

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Voordragen voor publiek: de paar keer dat ik dit de afgelopen maanden gedaan heb ontdekte ik iets: net als je tekst laten proeflezen maakt het voordragen je opmerkzaam op dingen waar je al schrijvend en herschrijvend altijd overheen leest. Het voegt echt iets toe.
(...) Daarbij is hun lijfelijke aanwezigheid expliciet gewenst. Wanneer bij zo'n avond / middag ook een redacteur / uitgever aanwezig is (en waarom zou hij / zij niet, wanneer hij / zij geïnteresseerd is in poëzie, lied, conference, stand-up comedy et cetera), dan kan een schrijver zich bij hem / haar in de picture spelen, met als (mogelijk) gevolg uitgave van zijn werk. Verhalen vertellen / voordragen is ook een grote kunst, maar wordt bij mijn weten veel minder op podia gedaan dan bij poëzie gebeurt. Wanneer er (grote) vertelfestivals zouden zijn, zouden schrijvers die goed kunnen voorlezen, grotere kans maken om redacteuren / uitgevers te ontmoeten (met mogelijk uitgave van hun werk als gevolg). (...) Maar toch. Voorleesfestivals zouden naar mijn idee goede promotors kunnen zijn voor exploitatie van verhalen in gedrukte of gedigitaliseerde vorm.
Ik help sinds kort (onbezoldigd, ik zeg het er maar bij) mee met de organisatie van een nieuw open podium. Veel mensen vinden het vooral heel eng, merk ik, om zich op te geven. Terwijl schrijven iets is dat je (als je doel die uitgever en dat boek is) doet voor een publiek. Maar wel met een enorme afstand naar dat publiek toe - zelfs in tijd. En plots ís daar het publiek. En hoera, het speelt eens een keer níét hard-to-get.
Zo'n voorleesfestival lijkt me persoonlijk wel iets, al is dat ook jammer voor de schrijvers die niet mooi kunnen voorlezen, natuurlijk. Is dat iets hypothetisch, of bestaat het echt?
Er is een topic over, dankzij Nienke, hier: http://www.schrijvenonline.org/forum/het-schrijfp… Misschien kunnen we daar ook een lijstje maken met open podia voor schrijvers en dichters in Nederland en Vlaanderen? Er zijn er meerdere met terugkerende data.
al is dat ook jammer voor de schrijvers die niet mooi kunnen voorlezen, natuurlijk.
Dat is vooral jammer voor de luisteraar. Wat de voordragende schrijver betreft geldt: oefening baart kunst :)

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Dank voor je uitgebreide reactie, Mirandala. Over open podia:
Er is een topic over, dankzij Nienke, hier: http://www.schrijvenonline.org/forum/het-schrijfpr... Misschien kunnen we daar ook een lijstje maken met open podia voor schrijvers en dichters in Nederland en Vlaanderen? Er zijn er meerdere met terugkerende data.
Ik zou het een goed idee vinden om er een apart (vastgezet) topic voor aan te maken, waarin iedereen een open podium kan aanmelden (vergelijkbaar met een topic als Iets te vieren), want dit topic - van Nienke - gaat specifiek over sPEAK. Aan Dries vragen of hij dat ook een goed plan vindt?

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Haha ja ik zal mijn reactie wat inkorten. Vreselijke lap tekst en quotes. Een vastgezet topic is een heel goed idee. Als Dries dat wil doen? Dank je Thérèse :)

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Maar komen daar uitgevers op af? Daar gaat het toch om in deze draad, al lijkt voorlezen mij zondermeer heel leuk en nuttig. Ik lees mijn verhalen wel vaker hardop voor, bij de allerlaatste herschrijfronde. Ik heb ook al voorgelezen op Castle Fest en bij de prijsuitreiking van een wedstrijd, vooral dat laatste was heel leuk, uiteindelijk was ik niet bij de winnaars maar ik kreeg wel nog tot op het station leuke reacties op mijn verhaal :)

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk niet dat je moet gaan oefenen in voordragen alleen, om een uitgever te ontmoeten. De kans om er een in het wild tegen te komen is neem ik aan wel groter dan dat je er een tegenkomt in de supermarkt :)

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Dan komen uitgevers incognito luisteren ;-) Vermomd, vast. Opplakbaard, hoed over de ogen. Mijn verbeelding gaat opeens met mij aan de haal.