Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Verstand of gevoel van/voor taal.

27 September 2013 - 11:37
Is de schrijver belangrijker dan het boek? -- Ja, ik ken één lief mens die schrijft en daarom lees ik al haar boeken. Deze boeken krijg ik. -- Ja, ik weet van één mens, die ik haat, dat hij schrijft, en daarom lees ik zijn boeken. Deze koop ik. Is het boek belangrijker dan de schrijver? -- Ja, ik heb 1001 boeken gelezen waarvan ik ben vergeten wie de schrijver [en vaak ook de inhoud] is. Wie de schrijver ook maar is [op één na], het is onbelangrijk, het boek [de inhoud] is voor mij belangrijker dan de mens erachter. Slechts één schrijver geeft mij -tot nu- reeds gedurende 18 jaar opeenvolgend, de garantie dat hij aan mijn verwachtingen kan voldoen. Trok je je iets aan van reclame voor een boek? -- Ja, ik kocht dat boek. Het was aangeprezen door meerdere schrijvers en deskundigen. Het zal beslist het laatste boek zijn dat ik kocht, omdat schrijvers-deskundige-intellectuelen er reclame voor maakten. Hoe kan ik weten of een mij als mens onbekend persoon deskundig is op het gebied van schrijven [in de meest ruime zin van het woord]? Van wie zal ik wel advies accepteren? Van wie zal ik het advies ook daadwerkelijk overnemen? En van wie niet. Is dat een kwestie van gevoel? Is dat een kwestie van verstand? Is dat een kwestie van de "toon" van de woorden? Het gebruik van woorden - zinnen - die je het gevoel geven dat je de persoon kent als een lief mens - of een hatelijk mens? Kijkt je eerst in de bio van een mens, om dan te bepalen dat hij/zij wel/geen verstand heeft van schrijven? Moet het digitaal aantoonbaar zijn dat die persoon schrijf-kennis heeft? Maakt het uit of het een vrouw is of een man? Maakt de leeftijd uit? Kan er sprake zijn van ernstige vooroordelen? Naar de inhoud. Naar de mens achter de inhoud. Is het een simpele vorm van smaak die je eigenlijk niet kan verwoorden? Bevestigd iemand wat je zelf al had bedacht? Heb je een hekel aan iemand [de woorden van die persoon] of de avatar waardoor je een gevoel krijgt? Zijn meerdere vragen in één topic nodig om maar één vraag te stellen? Vind jij SOL leuk?

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 17:33
Dan moet je die wetenschap dus wel hebben bestudeerd, anders ken je de methode niet.
Nee joh je hoeft geen wetenschapper te zijn om rationeel te zijn.
Interessant. Hoe heb je dat vastgesteld? Vind je (net als ik overigens) dat schappelijk weten beter is dan wetenschappelijk?

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 18:00
Schappelijk weten! *noteert* Prachtterm! Wat ik bedoel, naast het feit dat peuterboekjes schrijven voor mij lastiger is dan voor volwassenen schrijven, is: Je kunt niet weten wie er achter die 10 succesvolle peuterboekjes zit als je alleen je mening vormt op basis van die 10 boekjes en dan denkt dat de betreffende auteur je nooit verder zal kunnen helpen. Want het kan heel wel gemakkelijk een academicus zijn. Overigens: Iets bestudeerd hebben en erop afstuderen betekent niet iets kunnen overbrengen of uitleggen. Da's een heel ander vak. Ook docenten, die op het uitleggen hebben gestudeerd, kunnen het niet altijd. Het is net de keel- neus- en oorarts die zich gespecialiseerd heeft op meerdere vlakken. Hij bekleedt misschien genoemde functie wel, maar is ondertussen ook een prima orthopeed. Je weet het niet, tot je het vraagt of opzoekt. Komt die bio toch te pas ;-) Overigens laat ik niemand waar ik een hekel aan heb aan mijn gebroken been zitten. Verbeeld je dat het wederzijds is? En natuurlijk stel ik mijn mening bij als ik daar redenen voor heb. Dat is ook een leerproces.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 18:27
Dan moet je die wetenschap dus wel hebben bestudeerd, anders ken je de methode niet.
Nee joh je hoeft geen wetenschapper te zijn om rationeel te zijn.
Interessant. Hoe heb je dat vastgesteld? Vind je (net als ik overigens) dat schappelijk weten beter is dan wetenschappelijk?
Ik weet in elk geval zeker dat spelletjes met woordvolgorde geen nuttige informatie opleveren :D De wetenschappelijke methode is de enige rationele manier om te ontdekken hoe het universum functioneert. Religie, kunst en filosofie zijn heel handig om zin te geven aan ons bestaan, maar alleen wetenschap kan ons helpen om onder de motorkap van dat bestaan te kijken: hoe zit alles nu werkelijk in elkaar en aan welke wetten voldoet de natuur? Ik moet altijd wel grinniken om mensen die dan met het argument komen 'de wetenschap weet ook niet alles'. Nee, natuurlijk niet. De wetenschap 'weet' ook niets maar stelt steeds nauwkeuriger modellen op van de werkelijkheid waarmee we voorspellingen kunnen doen en waarmee we dingen kunnen maken. Het leuke van wetenschap is juist dat die modellen altijd ter discussie blijven staan. Dit in tegenstelling tot religie die zegt 'het is zo'. Maar we dwalen af.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 18:20
"Verstand van schrijven" lijkt me niet noodzakelijk om een goed verhaal te schrijven. Wel om goede en onderbouwde uitleg over schrijfkwesties te geven.
Ja, ik denk dat je hier een kern voor mij neerzet. Maar als ik duidelijk schrijf dat ik geen verstand heb van schrijven, en dat het voor mij een gevoelskwestie is, dan kan volgens mij iedereen daar haar/zijn voordeel uit halen. Idem als ik zelf een fragment laat proeflezen. Dan zijn gevoelens voor mij net zo van belang als verstand. Waar het juiste evenwicht ligt kan ik nog niet beoordelen.
Iemand met een HBO-studie voor docent Nederlands zal ik meer waarde toekennen als het gaat om taaladvies dan iemand met tien goedverkopende peuterboekjes op zijn naam. Het gaat me niet om boeken kopen of aardig vinden, maar om bij wie ik de meest waardevolle informatie kan halen om zelf te groeien als schrijver.
Ja, ik zal een docent Nederlands meer waarde toekennen om taaladvies. Maar niet om schrijfadvies, als in hoe ik bijvoorbeeld een schrijfstijl probeer te ontwikkelen. De docent is voor mij belangrijk geweest. Ik heb nu de lezer nodig. Waar liggen mijn grenzen? En wie de lezer is [bio] is dan voor mij van geen belang. Ik geniet van elke feedback, en ja, soms tart ik de feedback [en hier ontstaan nogal eens problemen] of dat op kennis is gebaseerd of gevoel. Ook de toon is belangrijk.
Idem bij gevoel voor taal. Iemand die er fulltime professioneel mee bezig is zal meer in de melk te brokkelen hebben dan een zondagsschrijver.
Correct. Maar niet helemaal. Ik vind dat iemand die niet fulltime professioneel bezig is, ook een zeer belangrijke bron van zeer nuttige informatie is. Wie meer in de melk denkt te mogen brokkelen op basis van uitsluitend professioneel inzicht kan net zo makkelijk de melk zuur laten worden. Bedankt voor je reactie, die voor mij zeer belangrijk is.

Lid sinds

12 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 22:19
@Yrret Nee, je vraagt toch ook niet wie de kok is om te weten of je het eten lekker vindt. Wat is de kwestie die voorhanden ligt? Wil je lekker eten of wil je leren koken?

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 22:44
@Harryhol #33 Ik proef uit jouw pleidooi voor de wetenschap dat jij een academische opleiding hebt? Ik had kennelijk beter moeten opletten op school. Paradoxaal genoeg staat wetenschappelijk niet vast wat 'denken' is.

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 September 2013 - 23:15
@Yrret Nee, je vraagt toch ook niet wie de kok is om te weten of je het eten lekker vindt.
Neen, maar als ik het eten lekker vindt kan het handig zijn om te weten wie de kok is. Als ik het eten niet lekker vindt, dan eet ik het niet op, betaal ik de rekening niet, en als hij met een mes op mij afkomt, steek ik het mes in zijn hart. Misschien dat ik mij iets meer beheers als het een dame is ...
Wat is de kwestie die voorhanden ligt? Wil je lekker eten of wil je leren koken?
Beiden.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 September 2013 - 1:04
Eigenlijk lees ik de posts naar de persoon en niet naar hun bio. Ik weet (natuurlijk niet van ieder lid) van forumleden hoe ze schrijven, wat hun genre is. Ik bezoek hun blogs en natuurlijk lees ik ze in hun posts hier. Zo leer ik wie veel van wat weet. Dat is handig, want kan ik benodigde info filteren. Ik vraag me eigenlijk nooit af wie er welke opleiding heeft gedaan. Zeg, dat ik een YA-verhaal schrijf, en ik wil weten of een fragment de doelgroep aanspreekt. Dan wordt een reactie van een 14-jarige door mij met extra aandacht gelezen.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 januari 2015 - 21:10
Wat is nu in feite het belangrijkste? Een docent Nederlands die geen gevoel heeft voor schrijven of iemand die wel gevoel heeft maar niet perfect schrijft? Ik ben slechts tot mijn 14 jaar naar school geweest en leef al jaren in Latijns-Amerika waardoor ik het Nederlands niet meer gebruik. Al 25 jaar zeg ik dat ik een boek zal schrijven en het is er nooit van gekomen, tot nu, omdat ik van mezelf bewust ben dat mijn Nederlands/Vlaams er niet beter op word. Sinds ik begonnen ben, zeven weken geleden, schrijf ik iedere dag een stuk, soms een hele dag. Het is een waargebeurd verhaal, zonder op te fleuren of tierlantijntjes dat gaat over kindermishandeling, kindermisbruik, alcoholmisbruik, cougars, pedofielen, gerecht, ontsnapping en zelfs moord. Nu ben ik al weken aan 't schrijven, 268.000 woorden, 580 blz en ik weet niet of ik eigenlijk wel kan schrijven en wat anderen denken van mijn verhaal en schrijfwijze. De academicus zal streng zijn en mij onverbiddelijk neersabelen terwijl de bloemist het verhaal in één ruk zou willen uitlezen.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
29 januari 2015 - 3:00
Dat is een beste pil. Plaats eens een stukje op proeflezen. Bij zo'n lang verhaal heeft het waarschijnlijk weinig zin. Maak je niet druk over het neersabelen. Stuur het gewoon op naar verschillende uitgeverijen. Ik weet niet of er meer academici dan bloemisten zijn.

Lid sinds

10 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2015 - 12:19
Nu ben ik al weken aan 't schrijven, 268.000 woorden, 580 blz en ik weet niet of ik eigenlijk wel kan schrijven en wat anderen denken van mijn verhaal en schrijfwijze. De academicus zal streng zijn en mij onverbiddelijk neersabelen terwijl de bloemist het verhaal in één ruk zou willen uitlezen.
U gaat uit van allerlei veronderstellingen. Dat mag, maar of het u helpt? Vermoedelijk niet. Hoeveel bloemisten kent u? Hoeveel docenten Nederlands kent u? Ik denk dat academici inderdaad strenger en kritischer zijn (dan bloemisten). Ik denk ook dat academici meer boeken lezen (dan bloemisten). Ik denk ook dat academici een ingewikkeld of stroef geschreven boek eerder uit zullen lezen (dan bloemisten). Als uw verhaal zo spannend en goedgeschreven is dat zelfs lageropgeleiden (die meestal weinig of helemaal niet lezen) uw verhaal in één ruk willen uitlezen, hebt u dus feitelijk een bestseller geschreven. Dan zou ik uw tekst vandaag nog naar een uitgeverij sturen. Een uitgeverij wil dolgraag de kassa laten rinkelen. (Overigens is toegankelijk schrijven juist verschrikkelijk moeilijk. Alleen de meesterverteller kan het.) Lees eens een schrijfboek! (Dankzij internet is het tegenwoordig mogelijk om alles overal ter wereld per post te ontvangen.) U kunt ook nog in het Spaans schrijven. Er zijn meer Spaanstaligen dan Nederlandstaligen. (Dus goed voor de verkoopcijfers.) vriendelijke groeten, A.Kroeze

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
29 januari 2015 - 13:23
Nu gaat het topic niet om de academici en bloemisten van Carevil. Laten we het daarom bij de startvraag houden, zie # 5:
Kijkt je eerst in de bio van een mens, om dan te bepalen dat hij/zij wel/geen verstand heeft van schrijven?
Nu ben ik al weken aan 't schrijven, 268.000 woorden, 580 blz en ik weet niet of ik eigenlijk wel kan schrijven en wat anderen denken van mijn verhaal en schrijfwijze.
Je kunt een korte tekst plaatsen op Proeflezen, met de [proefleesregels]; dan krijg je mogelijk diverse reacties.

Lid sinds

9 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2015 - 18:56
Sorry dat ik het topic verknoeide, was niet mijn bedoeling. Ik zal een nieuwe aanmaken met mijn vraag

30 januari 2015 - 1:11
SOL heeft een heel erg hoog Vivagehalte, op het jeukerige af. Dan ga ik iets anders doen, of een biertje drinken met vrienden in de kroeg.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
30 januari 2015 - 23:51
Ik ga met au Bergine mee naar de kroeg. Ligt die natuurlijk weer te ver uit de buurt. Sorry, moderators. Vergeeft het me maar. Ik weet niet beter. :confused:

31 januari 2015 - 1:56
Viva: een roddelronkend damesweekblad. Niet onverdienstelijkt opgemaakt gedurende de tijd voor het consult met de tandarts. Ik lig nooit ver uit mijn buurt, Tja.