Lees Schrijven Magazine al voor € 21,50.
Waarom schrijven we?
Schrijven is tijdrovend, hard werken, soms emotioneel en bovenal loont het vaak maar weinig. Toch verdedigen schrijvers het geschreven woord met hand en tand. Logisch ook. Het heeft immers maanden, dan wel jaren geduurd de zinnen op papier te zetten. Toch zijn er veel schrijvers die hun manuscript niet naar de uitgeverij sturen en geen enkele intentie hebben het te publiceren. Als publicatie niet de reden is, waarom schrijven we dan?
Het was op het balkon in het huis van mijn ouders dat ik me besefte wat de trigger was, die mij al van jongs af aan aan het schrijven heeft gekregen. Het had niks te maken met emoties van me afschrijven; dan had ik wel een dagboek gehad. Het had eerder te maken met de reden waarom ik las: de verdieping in een andere wereld en jezelf kunnen verliezen in de gedachtegang van een ander. Ontsnapping aan het hier en nu dus. Schrijven is daar het verlengde van. Waar de lezer beperkt is tot het geschreven woord, heeft de auteur niet alleen de macht aan het alledaagse leven te kunnen ontsnappen, hij heeft zelfs de kans die naar volledig eigen inzicht in te vullen.
Daarbij onderscheidt fictie zich niet van non-fictie. Zelfs vele schrijvers van non-fictie weten hun eigen elementen aan een verhaal toe te voegen zonder de daadwerkelijke gebeurtenissen te verdraaien. Denk maar aan het overheersende belang van water in Sonny Boy van Annejet van der Zijl of de invalshoek van waaruit auteurs over de Tweede Wereldoorlog (neem bijvoorbeeld Harry Mulisch – De aanslag) hun woorden neerzetten. Al vindt de lezer vaak een andere realiteit in het boek dan de schrijver, de auteur heeft de mogelijkheid de gedachtegang in verschillende hoeken te sturen. Iedere keuze die de schrijver maakt, beïnvloedt de manier waarop een boek gelezen wordt.
Zijn de lezers dan een extra reden om te schrijven? Waarom zouden we behoefte hebben ons verhaal met anderen te delen als het ons slechts gaat om het creëren van een eigen wereld? Uiteraard wenst menig (aspirant-)schrijver boeken zoals die van J.K. Rowling of Tolkien te kunnen schrijven om de verborgen geldsok eens flink bij te spekken. Die winst is echter van oppervlakkige aard. De werkelijke goudmijn is de herkenning en daarbij gepaarde erkenning die de lezer de auteur bieden kan. Want wat is mooier dan erkenning voor die wereld – jouw eigen gecreëerde wereld – door een breed publiek?
De auteur krijgt vele kansen door woord op papier te zetten. Voor de schrijver ligt er slechts een tabula rasa. Deze kan al dan niet door eigen ervaringen en wetenswaardigheden ingevuld worden. Wat voor wending een verhaal ook neemt, de keuze blijft altijd aan diegene die het verhaal heeft gevormd. Het is pas bij het uitgeven, bij de intrede van de lezer, dat die wereld vastligt.
Ik ben Marieke van Mil, 19 jaar en studeer op het moment European Studies. Ik ben geboren te Rotterdam en heb in Schiedam het Stedelijk Gymnasium afgerond. Van maart t/m juli 2013 heb ik een semester in Rostock - Duitsland verbracht, waar ik mijn oude hobby schrijven weer heb opgepakt. Ik schrijf momenteel op een weblog en ben ook op Twitter te vinden onder de naam @MariekevMil.
- Login of registreer om te reageren
Anya Niewierra schreef geschiedenis: met 5 boeken op de bestsellerlijst. Wat is het geheim van de auteur van De camino?
Kathy Mathys hoopt dat je van herschrijven gaat houden met haar handige tips.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Sommige schrijvers tikken moeiteloos heel wat woorden weg in korte tijd. Hoe doe je dat zelf?
Dit nummer niet missen? Neem vóór 15 november 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Comments
Dag Marieke, Een simpel
Dag Marieke,
Een simpel
Dank je wel, Riny! Mooie
Dank je wel, Riny!
Mooie
En na deze belerende tekst
En na deze belerende tekst
Best Noek, Bedankt voor je
Best Noek,
Bedankt voor je
Beste Marieke, Jij zegt: Het
Beste Marieke,
Jij zegt: Het
Dag Marieke, dag Noek, Mag ik
Dag Marieke, dag Noek,
Mag ik
Dag Riny, Jij zegt: We
Dag Riny,
Jij zegt: We
Dag Noek, tjeetje zeg, wat
Dag Noek,
tjeetje zeg, wat
Dag Riny, Ik lees van je: Ik
Dag Riny,
Ik lees van je: Ik
Mag een mens ook gewoon
Mag een mens ook gewoon
Goed artikel!
Je mag toch ook schrijven omdat je het gewoon leuk vindt?
Groeten, Ton
Hallo Ton, van mij krijg je
Hallo Ton,
van mij krijg je
Hallo Marieke, We zijn nu
Hallo Marieke,
We zijn nu