Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker

Wat maakt een boek een goed boek?

22 juni 2013 - 19:39
Ik vraag me af, wat voor jullie een boek tot een goed boek maakt? Is dat het plot, het hele verhaal, de personages, het literaire gehalte, de kunst van het schrijven, iets anders of alles bij elkaar. Als je kiest voor alles bij elkaar wat is dan het meest belangrijker onderdeel? Het leek me leuk en interressant om de meningen hier te pijlen.

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
23 juni 2013 - 19:47
Voor mij is een boek goed als ik zelfs wanneer ik het niet lees de wereld en verhaallijn van het boek mijn gedachten beheersen. Dezelfde bluf als het hoofdpersonage vertonen, hetzelfde overlevingsinstinct voelen als het boek etcetera. Pas dan is een boek fantastisch. Andere cliches zoals in 1 ruk uit willen lezen zijn ook van toepassing maar maken het boek niet meer dan amusant. Die vermenging met mijn dagelijks leven is de stap naar fantastisch.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
23 juni 2013 - 20:41
Een goed boek zet me aan het denken, bevat een bepaalde vorm van waarheid die gebaseerd is op de observaties van de schrijver, heeft personages die me bij blijven ook als het boek uit is, is geschreven in een stijl die het verhaal verrijkt en niet van het verhaal afleidt, en heeft een plot die me dwingt door te lezen tot het einde.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
23 juni 2013 - 22:52
Goed idee Therese. Moet ik dat doen of hoe werkt dat?
Ik bedoel eigenlijk niet letterlijk ernaast leggen, maar met elkaar vergelijken. Als je daar leest wat iemand een slecht boek vindt, kun je hier lezen wat iemand een goed boek vindt. Misschien is er een balans.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 0:36
Wat maakt een boek een goed boek? Dit soort scenes (snel iets aangepast) : 'Als we voor de deur staan en ik hem net voor de grap wil vertellen dat ik zijn vrijgezellenfeest niet op tijd georganiseerd krijg, zie ik twee meiden druk pratend, afgewisseld met een giechel, de hoek om komen. De rechtse van de twee kletst er op los en is druk aan het gebaren. Haar ietwat flinke dijen worden mooi geaccentueerd door het groene zomerjurkje. Bij elke stap, vergezeld van een klik van haar hakken, zwiert haar jurkje licht omhoog. Haar lange blonde haren dansen over de dunne groene bandjes van haar jurkje. Elk handgebaar dat ze naar haar vriendin maakt laat haar borsten en haren nog ritmischer bewegen. Haar luide, vrolijke stem trekt al mijn aandacht, tot ik geraakt word door een allerliefste giechel. Mijn blik dwaalt af naar de donkerblonde vriendin. De luide vrolijke stem hoor ik bijna niet meer. Het eerste wat me aan haar opvalt is haar stijlvolle manier van lopen. In een lijn, de ene voet voor de andere. Haar manier van lopen heeft iets elegants, gracieus; een lady. Mijn ogen volgen haar elegante stappen. De zwarte glimmende lak van haar hakken weerkaatst het volle maanlicht en maakt dat mijn blik zich hoger richt. Over haar enkels, haar knieën, haar dijen. Ik betrap me erop dat ik fantaseer hoe haar lange en perfect gebeeldhouwde benen onder een jurkje zouden staan. De slimfit jeans met geschaafde plekken, halen iets van haar elegantie weg en geven er iets meisjesachtigs voor terug. Haar gegiechel bevestigt het onschuldige in haar. De opgerolde randjes rondom haar laag uitgesneden t-shirt, raken haar zongebruinde torso. De schittering van haar prachtige rij witte tanden overtreft die van het maanlicht op haar zwarte hakken. Een vriendschappelijke por schudt me wakker "Dromerd haha" Ik draai me naar Freddy met een brede volle glimlach gevolgd door een schater. "Die met die spijkerbroek is leuk man." '

Lid sinds

12 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 7:26
Een goed boek is: een boek dat je doet treuren als je het dichtslaat omdat je afscheid moet nemen van de personages en de wereld waar je voor even in hebt mogen vertoeven. Een goed boek is: een boek waar je hardop om moet lachen terwijl iedereen je aankijkt alsof je gek bent, maar jij weet dat je een juweeltje in handen hebt. En ten slotte is een goed boek, een boek dat je steeds opnieuw wilt lezen omdat je het niet meer los kunt laten.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 8:19
Een echt goed boek blijft nog jaren doorgalmen in je brein, een gewoon goed boek slechts enkele maanden. @Angus, een scene als dit zou voor mij een reden zijn om het boek terzijde te leggen. Dit is het mooie van lezen, iedereen vindt iets anders mooi.

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 8:36
Ik merk dat mijn blik op goede boeken is verschoven. Vroeger dacht ik dat boeken die ik in één ruk uitlas en waar de plot me van bijbleef, etc, goede boeken waren. Maar als ik nou in mijn boekenkast kijk, realiseer ik me dat de boeken die ik keer op keer herlees (zo om de twee, drie jaar, ruggen helemaal stuk, plakband erom enzo) de écht goede boeken zijn omdat ik daar iedere leesronde nieuwe dingen in ontdek. Ze blijven boeien. Terwijl het gros van de boeken door mij één keer wordt gelezen en ik merk dat ik geen zin heb om ze te herlezen. Een goed boek is voor mij dus een boek dat nooit verveelt.

24 juni 2013 - 12:02
Een goed boek is voor mij dus een boek dat nooit verveelt.
Mee eens. Een verhaal dat het herlezen niet waard is, is geen goed verhaal. En dan ook geen goed boek.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 20:03
Een boek vind ik goed als het 'anders' is, en me niet direct aan een ander boek doet denken. Een boek waar ik iets van opsteek, op de een of andere manier, of dat stemt tot nadenken over iets wat ik zonder dat boek niet zou hebben gedaan. En dat kan over vanalles gaan, over schrijfstijl, inhoud, locaties, fantasy, ..., zelfs over voor mij nieuwe woordenschat.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 21:13
Beste Angus, Hoe strelend je post ook is voor mijn ego, ik voel me er wel een beetje ongemakkelijk door. En ik wil bij anderen op dit forum ook niet de indruk wekken dat ik gevleid wil worden. Afentoe een keer een complimentje is natuurlijk altijd wel leuk :) On topic. Ik vind een boek pas echt goed als ik niet kan wachten om er weer in te duiken. Dat ik mezelf helemaal in de wereld waan die erin beschreven word. En een goed einde maakt voor mij het boek ook af.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 22:12
Dan kan ik je wel geruststellen, denk ik. Mijn reactie zag op het fragment. Een fragment waar ook nog het nodige aan schortte (veel fouten). Maar in essentie vond ik het zeer aansprekend. Daarmee zeg ik niks over jou als schrijvende, maar iets over het fragment. Dat vond ik sterk. Of jij je ongemakkelijk voelt naar aanleiding van een reactie van mijn hand, daar kan ik niet intreden. Ik reageer op je tekst, niet op jou.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
24 juni 2013 - 22:31
Voor mij is een goed boek een boek waar ik iets van kan leren. Een boek dat me laat kijken met andere ogen. Het genre maakt niet zoveel uit. Als het maar geschreven is op een manier die me raakt, die klopt, die me meeneemt in het verhaal.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 juni 2013 - 11:04
Misschien was het wat 'cliché-achtig' wat ik schreef, maar dat is soms nodig om dichtbij de waarheid te blijven. En dat vind ik (in dit geval) belangrijker dan bloemrijke taal.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 juni 2013 - 11:46
Een goed boek is een boek dat ingrijpt op mijn leven, dat mij er bijvoorbeeld toe aanzet om een taal te leren om dat boek in de originele taal te kunnen lezen, of dat mijn observeren verandert omdat ik een andere inkijk gekregen heb. Een goed boek doet iets met me.

Lid sinds

11 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
25 juni 2013 - 13:45
ik weet niet wat platjes zijn dus ik hou het maar bij Jip en Janneke taal Een goed boek: is voor iedereen iets anders. is in ieder moment van je leven iets anders en kan voor iedere stemming iets anders zijn. Toch is een goed verhaal altijd een goed verhaal. Ik ben het met Anaid (met puntjes) eens dat vroeger een boek in 1 keer uit moest als het goed was en dat je nu de rust neemt om het nog eens te lezen en het opnieuw te ontdekken. een goed boek lezen en een goed boek schrijven vind ik 2 verschillende dingen. Vinden jullie dat ook? Ik lees graag spannende boeken of juist hele literaire boeken met mooie zinnen en heerlijke beschrijvingen, maar toen ik ging schrijven merkte ik dat ik andere eisen aan mezelf stelde: ik wil een toegankelijk boek dat lekker wegleest. Ik wil een mooi en vol verhaal vertellen maar niet perse met de mooiste zinnen. Schrijf ik een goed boek? de 1 vind het mooier dan de ander. Is het pas goed als het wordt uitgegeven en verkocht? Misschien niet maar dat is toch zeker mijn doel.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
28 juni 2013 - 15:59
Een goed boek vind ik een boek waarin ik meegezogen wordt, dat ik niet neer kan leggen. Een boek waar je om kan lachen, huilen en huiveren. @nienkea: Ik ben het met je eens, dat goede boeken lezen en schrijven verschillende dingen zijn.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juli 2013 - 13:30
Een goed boek voor mij is een boek dat mij laat reflecteren en dat mij iets leert wat ik nog niet wist. Soms kan het iets over observatie zijn, details die aan mijn aandacht zouden zijn ontsnapt. Het kan gaan over vreugde, liefde, moed... Maar ook over oorlog, crisis, teleurstelling... Er kan veel informatie in staan. Ik moet mij niet teveel ergeren aan de personages, dat is persoonlijke voorkeur. De plot moet mij niet storen. Ik hou van origineel, wat vorm betreft. Stijl mag van mij verschillend zijn. Het liefst komt het oprecht over.

Lid sinds

16 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
19 augustus 2013 - 14:58
Een goed boek is voor mij: Een spannende, geloofwaardige thriller. Oftewel zo'n boek waardoor je vergeet hoe laat het is, totdat je de wallen :confused: onder je ogen ontdekt na het omslaan van de laatste pagina...

Lid sinds

12 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
19 augustus 2013 - 15:52
Voor mij is een goed boek een boek waar ik iets van kan leren. Een boek dat me laat kijken met andere ogen. Het genre maakt niet zoveel uit. Als het maar geschreven is op een manier die me raakt, die klopt, die me meeneemt in het verhaal.
Vooral die laatste zin, eigenlijk: daar ben ik het helemaal mee eens. Ik wil meegezogen worden in het verhaal, zodat ik wazig opkijk als iemand me in mijn lezen stoort, verward omdat ik ineens uit de boek-wereld getrokken word. Ik wil geraakt worden, zodat mijn hartslag omhoog gaat als ik een goed stuk lees (kan spannend zijn, kan emotioneel zijn, kan vrolijk zijn, etc.). Ik wil ook genieten van de taal, maar het hoeft niet moeilijk geschreven te zijn. De meest eenvoudige woorden en zinnen kunnen vaak veel krachtiger zijn dan zinnen vol met bloemrijk taalgebruik. Ik houd van simpel. (Meestal zeg ik daar achteraan: dat begrijp ik tenminste.) Ik lees zeer zelden boeken meer dan 1 keer. Ik heb ook niet zo veel boeken (en om nu steeds dezelfde in de bieb te lenen...). Wel hebben we hier alle boeken van King staan, maar behalve dat dus niet veel. Er zijn ook nog boeken die ik de eerste keer dat ik ze las erg goed vond, maar als ik ze later opnieuw pak, vraag ik me af hoe ik in vredesnaam erbij ben gekomen dat ik dat boek toch goed vond. Die las ik de eerste keer snel door omdat het verhaal dan wel goed zat, maar de taal zou me de tweede keer tegenhouden. Om te herlezen moet die balans er wel degelijk goed in zitten. En dan vind ik het een goed boek. Als de balans klopt. (Van taal, van hoofdpersonen, van het verhaal, van spanning, van emoties, van álles dus.)

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
19 augustus 2013 - 17:34
Een goed boek? Hier kan je allemaal woorden voor gebruiken zoals: structuur, plot, stijl, personages, spanning, tempo etc. Maar wat een boek echt goed maakt is niet in woorden uit te leggen. Een echt goed boek heeft misschien al die dingen of is slecht in bepaalde dingen maar heeft daar tussendoor iets dat onzichtbaar is wat het naar een hoger niveau tilt. Het is gevoel of een transcendente ervaring wat niet rationeel is. Het is een soort identificatie of herkenning vanuit de auteur waarvan je niet wist dat het in je zat of dat zo verwoord is dat je niet kan geloven dat er meer mensen zijn die zo tegen bepaalde dingen aankijken. Dat is wat boeken ook onderscheidt van andere vormen van expressie.