Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijversacademie - Basisjaar

Je kan je sinds vandaag inschrijven: Ben je gefascineerd door schrijven en wil je een jaar lang onder begeleiding aan je literaire competenties werken? In het Basisjaar Literair Schrijven dompel je je onder in literatuur. Je volgt er boeiende lezingen van ervaren auteurs, krijgt schrijfopdrachten en gedegen feedback, ontdekt in een workshop nieuwe mogelijkheden van literatuur en je gaat een jaar bewust met je schrijven en lezen om. http://www.creatiefschrijven.be/index.php?action=… Sinds vorig jaar werd de Schrijversacademie in Antwerpen hervormd. In plaats van een vierjarige opleiding werd de splitsing gemaakt: een Basisjaar Literair Schrijven en een Tweejarige Opleiding (met eventueel een derde jaar publicatiebegeleiding). Het Basisjaar voor wie met verschillende facetten van literatuur in aanraking wil komen en zich wil vormen, de tweejarige opleiding voor wie een concreet project wil uitwerken. Ik zat vorig jaar al met een project in mijn hoofd, maar omdat de tweejarige opleiding met de hervorming toen nog niet beschikbaar was, heb ik dit jaar het basisjaar gedaan. Voor mij is het heel waardevol geweest. Moest er iemand interesse hebben om meer uitleg te krijgen (Workshops, lezingen, feedbacksessies/begeleiders, ...) dan wil ik hier of in pm wel meer uitgebreid vertellen. In het kort: Je zal sowieso de discipline moeten aanleren om (zeker in de drukke eerste semester) wekelijks wat te produceren. Je zal ook anderen hun verhalen telkens nalezen, waardoor je leert om zo goed mogelijk kritiek te uiten. Verder heeft het mij heel wat vertrouwen gegeven en enkele publicaties (boekje literair café 2x, literair magazine 2x ..) opgeleverd.

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Erg interessant, jammer dat het in BE is - toch echt te ver voor me, en natuurlijk het verschil in taal dat niet zal meehelpen.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Lugs: Je bent van Nederland? In mijn feedbackgroep zaten twee Nederlanders. Dat zorgde enkel voor verwarringen als er iemand een heel Vlaams kortverhaal had geschreven (of eens een woord hier of daar), maar net dat maakte het ook wel interessant. Afstand kan natuurlijk lastig zijn. De locatie is wel makkelijk bereikbaar, met parking/station vlakbij. Hadassah: Dat zie ik idd ook nergens staan. Vorig jaar liep de inschrijving tot begin juli, maar je kan daar misschien best voor mailen.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hoe "Literair" is de opleiding Trip? Mag je bijvoorbeeld ook al eens een fantasyverhaal schrijven voor de cursus, of wordt daar op neergekeken?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
In mijn feedbackgroep zaten er enkele literaire schrijvers, een dichter, iemand die kinderverhalen wilde schrijven, iemand die af en toe moderne fantasy schreef, ... Dat laatste beantwoordt misschien al meteen jouw vraag. Misschien ben ik zelf ook een goed voorbeeld. Ik had voor mezelf uitgemaakt om zoveel mogelijk bizarro fiction te schrijven, een genre dat je tot de verbeeldingsliteratuur kan rekenen. De monoloog van een vrachtwagenchauffeur die we moesten schrijven speelde zich bij mij bijvoorbeeld af op een weg gemaakt van pudding. De commentaar die ik kreeg was altijd op het verhaal gericht, niet op mijn keuze voor het genre. Eén van onze opdrachten was om een kortverhaal te schrijven dat begon of eindigde met de zin 'Toen ik wakker werd was de dinosaurus er nog altijd.' Die zin kan al aanleiding geven om voor die opdracht voor fantasy te kiezen.