Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

hoofdstukken

hii, ik heb 2 personen in mijn verhaal, met allebei een andere gebeurtenis. maar nu heb ik een probleem, ik had bedacht om de personen te onderscheiden met allebei hun hoofdstuk te geven dus: 1. persoon 1 2. persoon 2 3. persoon 1 4. persoon 2 maar nu kom ik dus bij elk hoofdstuk niet verder dan anderhalve bladzijden als ik het uittyp. als ik schrijf is het zeker wel een paar a4tjes vol en als ik typ is het ijna niks ik dacht, dan doe ik allebei de personen in een hoofdstuk maar dan kan je het niet van elkaar onderscheiden iemand ideen?

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik doe het ook zo, al zijn mijn hoofdstukken wat langer. 1. Misschien worden de hoofdstukken nog langer in herschrijfversies, naarmate je verhaal groeit. 2. Meer personages in één hoofdstuk is geen probleem. Witregel en klaar is Kees. Ik neem aan dat je in personaal perspectief schrijft (hij/zij)? 3. Korte hoofdstukken zijn geen probleem 4. Ik denk dat je scènes schrjift? Eén doorlopende aaneenschakeling van gebeurtenissen per hoofdstuk? Je kunt ook overwegen meerdere scènes van één personage achter elkaar te schrijven, voordat je weer eens overschakelt naar het andere personage. Eén ding dat je moet realiseren is, dat het voor een lezer altijd even omschakelen is van het ene naar het andere personage. Dan moet de lezer zeg maar weer in de gevoelswereld van het personage wegwijs worden. Dus wees voorzichtig. Vooral als je bijvoorbeeld een heel heftige schène schrijft over de een, zorg er dan voor dat je het volgende hoofdstuk - over de ander - even rustig inleidt, even geen actie, een momentje rust in je verhaal. Snap je wat ik bedoel?

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het maakt mij niet uit of de schrijver in een hoofdstuk of elk hoofdstuk van personage wisselt, ik moet meteen weten dát hij wisselt door de stem van het personage (hoe hij denkt/ voelt/praat). Als je bang bent dat de lezers de personages door elkaar gaan halen, kun je overwegen het contrast tussen de twee groter te maken (de ene vloekt veel, de ander niet bijvoorbeeld). Veel succes ermee.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik herken het probleem van chiara_ wel een beetje. Een hoofdstuk van anderhalve bladzijden hoeft geen probleem te zijn, er staat tenslotte nergens dat het minimaal 20 a 30 bladzijden moeten zijn, maar het ziet er (vind ik) wel een beetje triest uit. Ik ben zelf een beginnende schrijver, ik kan je dus weinig uit eigen ervaring vertellen, maar ik lees op internet dat mensen toch adviseren om in eerste instantie gewoon je verhaal helemaal op te schrijven, dus zonder je zorgen te maken over hoofdstukken die "te kort" zijn. Tijdens de herschrijfronde kun je de hoofdstukken wat breder maken door meer achtergrondinformatie te geven, je dialogen wat levendiger te maken etc. Ook kun je proberen om twee korte hoofdstukken (in jouw voorbeeld hoofdstuk 1 en 3) samen te voegen in één groter hoofdstuk. Dit kan natuurlijk weer andere problemen oproepen (de cliffhanger uit hoofdstuk 1 wordt nu vrijwel direct opgelost, terwijl dit oorspronkelijk pas in hoofdstuk 3 zou worden behandeld etc.), maar meestal kan ook daar wel iets op gevonden worden. Succes in ieder geval!

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een hoofdstuk van anderhalve bladzijden hoeft geen probleem te zijn, er staat tenslotte nergens dat het minimaal 20 a 30 bladzijden moeten zijn, maar het ziet er (vind ik) wel een beetje triest uit.
Wat is er zo triest aan dan? Of: waarom ziet het er zo triest uit? Niet om kritiek te hebben of zo, hoor, maar ik ben wel nieuwsgierig waarom bepaalde schrijvers daar moeite mee hebben. Wat maakt de lengte uit?

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
Ik plaats ook een witregel tussen de verschillende personages als ik ze in één hoofdstuk noem. Dat doe ik voornamelijk als er twee dingen op dezelfde tijd plaatsvinden.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt Ja ik snap wat er word bedoeld met triest het is zo kort, zo klein. Ik zal proberen of de hoofdstukken wat langer te maken of ze bij elkaar te plakken ik moet nog even kijken wat het beste past en dan zet ik het op proeflezen

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een tweetal witregels gevolgd door een sterretje en weer een tweetal witregels komt ook wel eens voor. Is een tussenweg tussen een enkele witregel (die misschien nog onduidelijk is) en een echt 'hoofdstuk' (waarbij ik me een nieuwe pagina, witregel bovenaan, een Romeins cijfer, etc. voorstel). Daarmee ziet het er op slag al minder 'triest' uit en behoud je het gewenste effect. Als je ze vanwege die vermeende triestigheid zou verlangen of aan elkaar plakken, loop je volgens mij het risico dat de boel wat te kunstmatig wordt (wat niet wil zeggen dat het per definitie zo zal zijn als je het goed aanpakt natuurlijk. En wat niet wegneemt dat het verlengen en aan elkaar plakken een mooie schrijftechnische oefening kan inhouden waar je meer aan hebt dan een gemakkelijkheidsoplossing).