Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Ervaringen Schrijfcursussen en- workshops

24 januari 2010 - 11:59
Zelf ben ik niet meer actief op dit forum, dus het heeft geen zin om mij berichten te sturen met ervaringen. Omdat ik zelf in de toekomt ook ooit nog wat goede cursussen wil gaan volgen, dacht ik, laat ik een verzameltopic maken. Ik zie zoveel verschillende topics over verschillende cursussen, dat ik het eens wilde verzamelen met meningen over de verschillende cursussen. Volgens mij is er nog niet echt zo'n verzameltopic. NTI Jeugdverhalen schrijven
  • Ik ben er niet zo over te spreken. Bij elk hoofdstuk (15 in totaal) zitten vier opdrachten. Hiervan mag je er maar één insturen ter beoordeling. Dat vind ik vrij weinig. Verder vind ik dat de schrijfopdrachten vaak totaal niet aansluiten bij het betreffende hoofdstuk. Voorbeeld: Na drie hoofdstukken over resp. "schrijven voor baby's en peuters" / "de geschiedenis van het jeugdboek van de middeleeuwen tot 1700" / "schrijven voor kleuters", is een opdracht "Beschrijf de handelingen voor een pantomime [...] voor 10 jarigen." Inhoudelijk niet zulke hele goede reacties van de docent, wel snelle reacties. (kippiemet)
  • Er staat veel informatie in de cursus over bepaalde typen boeken enzo. Veel basisinformatie, maar er wordt weinig verteld over verhaalopbouw, interpunctie, plot enzo. Zou hem niet iemand aanraden. (lize)
  • De cursus Jeugdverhalen schrijven bij de NTI heb ik een proefmaand geprobeerd, maar ik wist al snel dat dit niet was wat ik wilde. Oa omdat de theorie niet goed aansloot bij de huiswerkopgaven en omdat ik de opdrachten die ik kreeg onvoldoende gericht vond op wat je IMO zou moeten doen als schrijfster, iets waar ze bij de cursus Kinderverhalen schrijven van het NHA wel ruim voldoende aandacht aan besteden. (Four Seasons)
  • Ik vond de cursus van NTI heel schools. Heel veel informatie die uitgediept werd, Op zich wel veel van geleerd. Herschrijven van mega oude verhalen, rijmpjes, kort vehaaltje, veel boeken lezen. Ze behandelen bij het NTI voor kids van 0-12 (als ik me niet vergis, kan ook tot 14 jaar zijn). Het is natuurlijk een hele brede cursus. (angel B)
Korte verhalen en romans schrijven
  • Ik kan alleen maar zeggen dat het heel interessant is en leuk om te doen. Kan het iedereen aanraden. Wat ik ook prettig vind is dat alle huiswerk per email gaat. Supergemakkelijk dus. (Jaike)
  • Leuke cursus waar ik veel van geleerd heb. (josje)
  • De docent is Hans van Mors en ik vind dat hij heel ter zake kundig is, hij weet feilloos de problemen eruit te pikken en de vinger op de zere plek te leggen. Zijn commentaren zijn kort, maar wel treffend. Ook vind ik het prettig dat hij heel snel nakijkt. In principe dezelfde dag, of als je laat instuurt de volgende ochtend al. (Pien Ling)
  • De cursus bevat dertig hoofdstukken en is goed opgebouwd. Je komt bijvoorbeeld in aanraking met een hele serie genres, maar ook dingen als bijvoorbeeld de rol van de verteller, perspectief, karakteropbouw, doseren van informatie en research komen aan bod. Dit maakt dat de cursus een goede balans heeft tussen het leren van de valkuilen en het schrijven zelf. Je wordt uitgedaagd plots te verzinnen voor allerhande verhalen en er ook daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Hierdoor is het echt een schrijfcursus. Ter Mors is kort in zijn commentaar, maar het is altijd raak. In één zin weet hij de essentie van een probleem bloot te leggen. Het doet soms pijn, maar het is wel leerzaam. De opdrachten worden beoordeeld met cijfers. De relevantie hiervan betwijfel ik. Óf ze zijn heel soepel in de beoordeling, óf ik ben heel erg goed, maar ik heb van anderen gehoord dat er in dat geval meer mensen zijn die heel erg goed zijn. (trannel)
[hr] NHA Kinderverhalen schrijven
  • Ik heb die cursus een jaar of vier geleden gevolgd, tenminste, alleen de proefperiode. Na een maand ben ik weer gestopt. De feedback op mijn schrijfsels was erg karig, die ging niet verder dan: goed gedaan, cijfer 8, en dat was het dan. Omdat ik daar dus niets van leerde en ik ook de opdrachten niet erg uitdagend vond, was het geen cursus voor mij. (Ing)
  • Ik begon aan deze cursus terwijl ik nog niet eerder een kinderverhaal had geschreven, het was helemaal nieuw voor me. In deze cursus heb ik veel geleerd en de docente Jacobina Kunnen beoordeelde mijn verhalen. Tijdens deze cursus moet je veel verhalen schrijven, en dat is juist goed, daar leer je van. En van Jacobina Kunnen kreeg ik goede tips en kritiek waar ik echt iets mee kon. Jacobina nam ook altijd de tijd om mijn vragen te beantwoorden! (Naturalwoman)
Korte Verhalen Schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Scenario Schrijver
  • In afwachting van ervaringen / meningen
[hr] LOI Creatief schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Kinderverhalen schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Gedichten schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
(Auto)biografie schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
[hr] Online Academie Ontdek je schrijftalent
  • Ik heb voor 'ontdek je schrijftalent' gekozen en heb net 2 lessen gehad. Erg leuk en leerzaam om commentaar van een prof te ontvangen. Dit is mijn eerste schrijfcursus/workshop die ik doe en vooral het veelzijdige trok me aan. Elke les behandel je iets anders. Ik hikte inderdaad tegen het poëziegedeelte aan, maar ik kan niet zeggen dat het niet leerzaam was. Ik had al het idee dat het voor mij een zwak punt was, maar kreeg daarnaast ook te horen wat er wel goed aan was en dat sommige dingen ook in andere soorten teksten gebruikt kunnen worden. (Ajstinad)
  • Wat ik jammer vond aan deze workshop is dat ik soms een betere voorbereiding had willen hebben op de slotoefeningen, bijvoorbeeld hoe het zit met aa bb cc rijmen, en hoe lang een gedicht moet zijn. Ook bij de eerste opdracht had ik van te voren meer informatie willen hebben over het schrijven in scenes (inleiding- kop - einde, of zoiets) en had voor de opdrachten (bijvoorbeeld het beschrijven van tijd, of het schrijven van essays) dus schrijfboeken geraadpleegd. (Four Seasons)
  • Ik vind het juist leuk dat je niet helemaal uitgekauwd krijgt hoe het precies moet, maar dat je het met enige richtlijnen op je eigen manier mag doen en daar achteraf de feedback op krijgt. Het is ook een goede manier om het 'op commando schrijven' te leren en soms te experimenteren met writerblocks. (Ajstinad)
  • Ik vond 'ontdek je schrijftalent' een steengoeie cursus, helemaal tof. (Suma)
  • De online academie bevestigde mij wat mijn sterktes/zwaktes waren. Het motiveerde me ook, gaf me hoop smile . Dus in die zin heb ik er zeker wat aan gehad. (daantie)
  • Die cursus heeft mij veel geleerd, en kreeg snel mijn ingeleverde opdrachten via de mail terug. De op en aanmerkingen waren duidelijk en terecht, het heeft mij mijn (schrijvers)ogen goed geopend. Ik pluk er nu nog steeds de vruchten van. De cursus kan ik echt iedereen aanraden. En wat ik ook belangrijk vindt is dat de kosten van de cursus meevallen. (Jeanet)
Personages, conflict, perspectief
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Essays schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
AVI kinderboeken schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Ontdek je eigen stijl
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Schrijven voor kinderen
  • Ook de cursus van de Online Academy gedaan. Vorige week de laatste les ingestuurd (en zaterdag reactie ontvangen van Jacobina) Ik vond (en vind) dat ik goede en duidelijke feedback heb gehad van haar. (Angel B.)
Gedichten en liederen schrijven
  • Ik heb 'Gedichten en liederen schrijven' van Yke Schotanus gevolgd en ik ben daar heel enthousiast over. Iedere les krijg je een brokje theorie en heel wat gevarieerde opdrachten. Bij de eindopdracht van iedere les krijg je vrij uitvoerige feedback. Daar heb ik echt veel aan gehad: er werd heel duidelijk uitgelegd waarom het goed of niet goed was. Een aanrader voor wie (betere) poëzie wil schrijven. (muchacha)
  • Ik heb leren nadenken over wat een gedicht een (goed) gedicht maakt. Ook heb ik geleerd om regels af te breken en om met de betekenis van woorden te spelen. Ik had de indruk dat Yke Schotanus wel positief was over mijn manier van dichten oa omdat hij wat dichtwerk die ik als huiswerk had gemaakt heeft gebruikt om zijn ideeën over een bepaalde vorm van poëzie te illustreren in Schrijven Magazine vorig jaar 2009 en omdat hij me schreef dat het boek over gedichten schrijven van Chrétien Breukers, zeker mijn niveau was. Ik weet niet of dit allemaal gebeurd zou zijn, als ik niet die workshop had gedaan. Dit is één van de leukste cursussen die ik ooit heb gedaan. Ik hoop dat Yke Schotanus nog met een vervolgcursus komt, want ik kan er geen genoeg van krijgen! (Four Seasons)
Columns schrijven
  • Ik heb de cursus 'columns schrijven' gedaan. Hoewel ik in de theorie niet veel nieuws heb gelezen (heb al zoveel schrijfboeken verslonden) vond ik het goed opgebouwd. Ik vond de cursus vooral nuttig vanwege de feedback. Louis Stiller weet goed de vinger op de zere plek van je columns te leggen. (Favake)
Autobiografisch schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Korte verhalen schrijven
  • In afwachting van ervaringen / meningen
Fantasyverhalen schrijven
  • Inmiddels heb ik net de tweede les opgestuurd gekregen en feedback op de opdracht van de eerste. Het is, voor mij, een motiverende cursus met eye openers, leuke oefeningen en feedback die me aan het denken zet. Ik heb, sinds ik besloten heb me (voorlopig) toe te gaan leggen op het schrijven van fantasy, de lol in het schrijven terug. Eigenlijk heb ik nog nooit zo veel lol in het schrijven gehad smile Deze cursus draagt daar zeker aan bij. (AndreaClimbing)
  • Ik vind het echt jammer dat de cursus is afgelopen, het had van mij nog wel 10 lessen door mogen gaan! En ik ben ook erg benieuwd naar het vervolgadvies. Dit was namelijk mijn eerste 'echte' cursus en het smaakt naar meer. (Spelvout)
[hr] Schrijversvakschool 4-jarige opleiding
  • Ik heb het eerste jaar van de svs gedaan. Een onaangename ervaring. Men vond mijn werk niet goed genoeg en ik mocht voorwaardelijk over naar het tweede jaar. Moest ik wel aan het begin van het nieuwe jaar vertellen tegen de nieuwe groep dat ik daar dus voorwaardelijk zat. Dat leek me nu niet bevorderlijk voor mijn creativiteit. Hulp bij mijn manuscript dat ik al had geschreven werd weggelachen: Daar was ik nog lang niet aan toe, aan zelfs maar denken aan publiceren. Uit frustratie heb ik het toen maar opgestuurd naar een uitgever, 'en de rest is geschiedenis.' (Ondine)
  • Ik heb de schrijversvakschool zelf doorlopen en ik ben er nog steeds erg positief over. Ik heb er veel aan gehad, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik (bijna) geen enkele schrijfervaring had en niets van literatuur wist. Als je al meer kennis of vaardigheid hebt moet je je afvragen wat de meerwaarde is. Maar toen (en ik geloof nu ook nog wel) was er een mogelijkheid om bv in het derde jaar in te stromen. Maar voor mij ging er dus een hele nieuwe wereld open en dat vond ik geweldig. Bovendien werd ik erg gestimuleerd om te gaan lezen, en kritisch naar het werk van anderen te kijken. Ik heb de opleiding in 2005 afgerond. (Gerard Klappers)
Proza
  • Ik heb vorig jaar een korte cursus prozaschrijven gedaan aan de SVS en ik moet zeggen, ik heb er heel erg veel geleerd. (Iris Bee)
  • Ik heb wel een aantal losse cursussen gedaan waar ik veel aan gehad heb. Proza, korte verhalen. (Ondine)
  • Ik heb bij de schrijversvakschool in Amsterdam drie 8-weekse cursussen gedaan: Proza (=kort verhaal); Schrijftraining en Roman. Alle drie erg leuk en leerzaam. Bij schrijftraining krijg je telkens korte opdrachten te doen die zeer verschillend zijn. Zeer stimulerend! Bij proza moet je in de acht weken een kort verhaal schrijven en bij Roman schrijf je een deel van een roman. (marlies)
  • Prozacursus heb ik het jaar ervoor gedaan (2005), heb ik wel heel veel van geleerd, een aanrader. (nenko)
Roman
  • Zie Proza, kopje van marlies
  • Ik heb afgelopen jaar (2006) de cursus roman schrijven gevolgd. Ik vond 'm tegenvallen. Het werkte bij mij minder motiverend. (nenko)
Schrijftraining
  • Zie Proza, kopje van marlies
[hr] Script Plus In afwachting van ervaringen / meningen van verschillende cursussen [hr] Annie van Gansewinkel Schrijven met losse handen
  • Dit is echt een ideale cursus wanneer je een specifiek probleem hebt waar geen cursus voor bestaat. In overleg met van Gansewinkel kun je kijken welk type opdrachten je wilt hebben. Deze worden dan op maat gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld een cursus herschrijven gedaan en overlegden we na elke opdracht (5 stuks) of het verstandig was met een verhaal verder te gaan (voor de cursus) of met een volledig nieuwe opdracht te beginnen. Het commentaar dat ik kreeg was relevant en leerzaam. Een aanrader. (trannel)
[hr] Artedu Schrijfvakantie Frankrijk - cursus
  • Ik heb in 2004 een schrijfcursus in Frankrijk gedaan bij Artedu. De docente was Elle Eggels. Het is mij prima bevallen, heb erg genoten en er veel aan gehad. Je kon een verhaal o.i.d. meenemen om er verder aan te werken bijvoorbeeld. We kregen soms een onderwerp om over te schrijven en dan lazen we het voor en Elle gaf feedback en tips. Ze las tussendoor ook ons meegebrachte werk en gaf er feedback op. Een ochtend gingen we naar een markt om daar over de mensen te schrijven. (Anoukplant)
[hr] CKE (centrum voor kunsten Eindhoven) Schrijven voor kinderen
  • Heel leerzaam en ook zeer prettig dat je elke week een kort stukje moest schrijven. Nu heb ik dus allemaal verschillende verhaalideeën, die ik ooit nog kan verwerken tot een boek (twaalf lessen, twaalf boeken) De cursus geeft informatie over verschillende onderdelen van het schrijven voor kinderen, bijvoorbeeld avi-schrijven, dichten, show en tell, spanningsopbouw, dialogen, enz. Niet alles was nieuw voor mij, maar dat gaf niet. Tijdens deze cursus heb ik ook geleerd feedback te geven en te ontvangen. Voor de brede schrijfontwikkeling een prima cursus. (Sjee)
[hr] Wim Daniels Kinderboeken schrijven
  • Deze workshop is aan te bevelen voor finetuning. Die man weet zo verschrikkelijk veel van taal, dus je leert vooral heel kritisch naar je eigen tekst te kijken.
[hr] [br] Heb je een cursus gevolgd en wil je je ervaring / mening delen? Stuur mij dan even een pb (of laat een berichtje achter), dan pas ik deze beginpost zo snel mogelijk aan!

Lid sinds

15 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 januari 2012 - 22:06
De cursus van NTI is inmiddels helemaal herschreven. Tegenwoordig heet deze: Kinderboeken schrijven. Hij lijkt niet meer op de cursus die hiervoor is besproken door Noekie: die wordt niet meer gebruikt. Zelf ben ik freelance docent voor deze organisatie en ik kan jullie vertellen dat de opbouw prima in elkaar zit: er wordt aandacht besteed aan verschillende leeftijdscategorieen (heel wezenlijk bij kinderboeken, omdat je voor kleuters heel anders moet schrijven dan voor 12 jarigen). Verder zitten bij elke les - 20 in totaal- een of meer opdrachten, die de docent (alle) van feedback voorziet: zelf maak ik aantekeningen in het verhaal/de opdrachten zelf en geef ik een samenvatting van goede punten en suggesties ter verbetering. Het staat en valt ook weer vaak met de hoe de docent met het werk omgaat:)! In ieder geval krijg ik positieve reacties van de cursisten. Als jullie nog vragen hebben: stel ze gerust! Titia Vaags

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
15 februari 2012 - 8:56
Ik heb inmiddels de LOI cursus Creatief Schrijven afgerond. Wel wat van geleerd, maar de hoeveelheid nieuwe stof viel tegen. Het studiemateriaal is een hele dikke map, maar hoofdstukken worden opgevuld met onnodig grote plaatjes. Volgens mij alleen maar om een minimaal aantal bladzijden per hoofdstuk te krijgen. Verder komt de studie steeds terug op schrijven vanuit de linker- of rechterhersenhelft. Ik studeer neuropsychologie en de theorie achter de hersenhelften is erg achterhaald. Dit was iets wat mij erg irriteerde binnen de studie. Over de docenten heb ik geen klachten. Ze reageren snel op de ingestuurde opdrachten met goede feedback. Ik denk dat ik het meeste heb geleerd van de inzendopgaven. Helaas waren het niet al te veel opgaven die je in kon zenden. Conclusie: de studie Creatief Schrijven bevat enkele leuke tips waar je misschien in het verleden niet aan dacht tijdens het schrijven, maar 400 euro voor enkele bruikbare tips vind ik erg prijzig.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 September 2012 - 16:54
Noekie, Wat ik mis zijn de ervaringen met de cursussen van uitgeverij Priem.( http://www.priem-uitgeverij.nl/ ) Heb je deze bewust niet in dit topic opgenomen? NB ik heb gezocht naar ervaringen met uitgeverij Priem, maar ik vond ze niet, terwijl ik wel dacht dat ze op dit forum te vinden zijn.
Hallo Four Seasons, Ook ik ben op deze site terechtgekomen toen ik ervaringen zocht over de cursussen van Priem. Heb jij inmiddels daar een cursus gedaan? Ik wil een carrière-switch maken en beginnen bij het begin, want ik heb totaal geen ervaring. Welke organisatie kun je aanraden?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 oktober 2012 - 11:27
Kreeg ineens een mailtje over dit topic, ben zelf al zo'n 2,5 jaar niet hier geweest, dus had geen flauw idee waar het over ging, maar het blijkt dus om dit topic te gaan. Dus misschien is het slim als iemand anders dit topic overneemt, iemand die hier wel actief is. Zelf schrijf ik helemaal niet de laatste jaren, heb er geen tijd voor, ben met hele andere dingen bezig momenteel en zit dus ook helemaal niet meer hier eigenlijk.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 april 2013 - 9:21
Ik heb gisteren de laatste cursusavond gehad van de cursus "Voor kinderen schrijven" van Jos Walta en Wim Daniels via CKE (Eindhoven). En ik ben heel blij dat ik hem gevolgd heb. Wim laat je op een kritische manier naar je teksten kijken. Zo dacht ik dat mijn Nederlands toch wel aardig goed was. Maar hij haalt er dan zoveel uit dat mijn conclusie is dat ik me daar nog even in ga verdiepen. Jos heeft een paar goede tips gegeven over de verhaalopbouw. De cursus is inmiddels afgelopen, maar zoals ik begrepen heb zit het in de planning om deze vaker te doen. De cursus is een echte aanrader.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 april 2013 - 9:34
Ik was net de posts aan het teruglezen en zag dat Sjee hem ook gevolgd heeft, maar dan vorig jaar. De cursus is in Eindhoven en wordt gegeven bij de boekenwinkel van Jos in het centrum van Einhoven. Inschrijven via CKE cursus voor kinderen schrijven CKE Gisteren was de laatste dag, maar volgens mij gaan ze hem nog vaker geven.

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 mei 2013 - 18:13
Ik wil een cursus/opleiding volgen voor korte verhalen en romans. Hoe deze wordt gegeven maakt mij op zich niet uit als het maar leerzaam is en je gepusht wordt om beter te worden. Ik vind het alleen moeilijk om uit het aanbod een goede prijs kwaliteit verhouding te vinden en vind vaak ook tegenstrijdige recensies over het aanbod. Iemand tips of aanraders?

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 mei 2013 - 19:05
Ik wil een cursus/opleiding volgen voor korte verhalen en romans. Hoe deze wordt gegeven maakt mij op zich niet uit als het maar leerzaam is en je gepusht wordt om beter te worden.
Ik heb bijna de NTI-cursus korte verhalen en romans schrijven afgerond en ik vond hem zeker leerzaam en ik ben er ook beter door geworden, maar dat is eigenlijk ook wel de doelstelling van iedere cursus :). Of ik nou echt gepushed ben door de docent om beter te worden, nee. Maar zijn feedback en complimenten hebben er wel voor gezorgd dat ik zelf beter wilde worden. Je zou het inspirerend kunnen noemen. Hopelijk heb je hier wat aan.

Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
13 mei 2013 - 22:08
Daar was ik al van op de hoogte van die cursus. Misschien wel uitproberen. Waarom heb je hem niet helemaal afgerond?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2013 - 14:05
Kreeg ineens een mailtje over dit topic, ben zelf al zo'n 2,5 jaar niet hier geweest, dus had geen flauw idee waar het over ging, maar het blijkt dus om dit topic te gaan. Dus misschien is het slim als iemand anders dit topic overneemt, iemand die hier wel actief is. Zelf schrijf ik helemaal niet de laatste jaren, heb er geen tijd voor, ben met hele andere dingen bezig momenteel en zit dus ook helemaal niet meer hier eigenlijk.
Nogmaals dit bericht, want ik krijg weer e-mails met ervaringen... Ik kom hier nooit meer, dus het heeft geen nut om berichten aan mij te sturen. Het zou handig zijn als iemand anders dit topic overneemt o.i.d.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2013 - 15:48
Noekie, heb je misschien per ongeluk aangevinkt om telkens bericht te krijgen wanneer er iemand een nieuw bericht post in deze draad? Of krijg je echt privéberichten?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2013 - 21:36
Ik heb een tijdje terug op de schrijfdag een workshop gevolgd bij Gie Bogaert (schrijver), hij is trouwens leraar in hoofdberoep en schrijver in bijberoep... Maar hij is echt de moeite om les van te krijgen. Hij is een begenadigd spreker en hij had me aan zijn lippen van zijn eerste tot zijn laatste woord.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juli 2013 - 21:01
Hallo, Ik ben nieuw als het gaat om het schrijven van verhalen. Toch heb ik een aantal ideeën die ik graag op papier wil zetten. Om me daar bij te helpen dacht ik er aan om de cursus 'Fantasieverhalen schrijven' te volgen. Ik vraag me echter af of de cursus gericht is op nieuwe schrijvers, of op schrijvers met al enige ervaring (of beiden?!). Zijn er onder jullie die mij hier iets meer over kunnen vertellen? Alvast bedankt!

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juli 2013 - 23:09
Ik neem aan dat je doelt op de Schrijven Online cursus? De cursus behandelt de basiselementen van het fantasy schrijven, en is daarmee heel geschikt voor beginners. Zelf ben ik een (ver)gevorderde schrijver en heb de cursus ook gedaan. Ik vond hem goed in elkaar steken, en je krijgt nuttige feedback op je werk. Dat maakt hem leerzaam voor zowel beginners als (meer) gevorderde schrijvers. Welkom op het forum trouwens!

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juli 2013 - 23:44
Hoi Judy, Bedankt voor je reactie! Ik heb het inderdaad over de cursussen die op deze website worden aangeboden. Leuk om te horen dat het een nuttige cursus voor je was. Ik denk dat ik hem maar gewoon moet volgen, slechter zal ik er wel niet van worden ;) . Groetjes!

Lid sinds

11 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 maart 2014 - 10:01
Hey schrijfgenoten, Vorige maand heb ik de cursus 'Literair proza schrijven, kun je dat leren?' (SchrijvenOnline.nl, docente Thérèse Major) afgerond, Zeer tevreden over. Thérèse is een prettige docent: schrijftechnisch deskundig en daarnaast goed bereikbaar en vlot met constructieve feedback geven. De cursus bestaat uit vier modules, die een goede samenhang hebben. Ik vond vooral les 4 ('Mijn verhaal') heerlijk om te doen. In deze les komt alles uit de eerste drie lessen samen. Uitdagend en goed voor een paar uur schrijven, puzzelen, schaven en herschrijven. Ik ben me na het volgen van deze cursus meer bewust van wie ik als literair schrijver wil zijn, wat ik ermee wil bereiken en hoe ik literair kan schrijven. Een aanrader voor mensen die al enige schrijfervaring hebben en zich graag willen verdiepen in hoe literair proza te schrijven. Groetjes, Bobette

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 april 2014 - 15:43
Hallo iedereen, Een vraag, ik weet niet zeker of dit de juiste plaats is. Ik heb van iemand de cursus map (Auto)biografisch schrijven van de LOI overgenomen, maar... ik vraag me af of de cursus compleet is. Kan iemand mij vertellen wat de complete inhoudsopgave van de cursus is? In de map die ik heb zitten hoofdstuk 1 tot en met 10, maar ik kan nergens achterhalen of dit alles is of dat er meer hoofdstukken moeten zijn. Ik hoop dat iemand het mij kan vertellen! Groetjes Willemijn

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2015 - 19:11
Goede schrijfdocent in Amsterdam gevonden! In een ver verleden heb ik in Amsterdam bij de Schrijvers Vakschool een cursus proza voor beginners oid gevolgd. Vond ik erg leuk om te doen maar wel prijzig. Daarna heel lang niet geschreven ( werk, gezin druk druk druk) en dit jaar weer begonnen. Weer in Amsterdam, ditmaal bij een schrijver (ja, hij heeft ook gepubliceerd) die kleine groepen (max 7) doceert en van alle markten thuis is ( theater, kinderboeken, boeken voor adolescenten en volwassenen). We hebben daar een leuke groep, en de docent weet het uiterste uit ieder te halen. Wij gaan nu in oktober de derde cursus volgen. Hij heeft diverse cursussen voor echt een goede prijs. Ivm reclame die hier in brede zin niet mag weet ik niet of ik de link van zijn website neer mag zetten. Als je tegen goed doordachte opbouwende no-nonsens kritiek kan is het misschien een goede cursus voor je.

Lid sinds

9 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 juni 2015 - 21:34
Dag Mootje 1961, Hartstikke fijn dat je hier reclame wil maken. Maar dat je mensen privéberichten gaat sturen waarin je wel een link plaatst, vind ik persoonlijk dan, een beetje onbeleefd.

Lid sinds

5 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 September 2020 - 14:36

Als oudere tiener heb ik vijftig jaar geleden een schrijfcursus gevolgd bij het NTI. Niets aan gehad, leverde alleen frustratie op. Er zal in de tussenliggende tijd wel iets verbeterd zijn. Het gevolg was dat ik pas na tientallen jaren de pen weer oppakte. Help jongeren een goede keus te maken en houd ze een beetje in het oog.

Ik ben heel positief over mijn redacteur. Haar werkzaamheden heb ik impliciet als een cursus ervaren, veel van geleerd. Al volgt zo'n alternatieve aanpak geen structureel pad, je leert er veel van als je net de 'goeie' treft.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 September 2021 - 16:36

Heel positief allemaal, maar wat doe je dan met je 'vakkennis' na het volgen van zo'n cursus? Naar welke bladen stuur je je verhalen en colums en wat is de respons. Ik lees wel wat periodieken, maar er staat zelden een kort verhaal in en de colums zijn meestal van beroemde personen (daarom nog geen schrijvers).

groet

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
15 September 2021 - 16:12

Klinkt als een onderwerp voor een ander topic, Lucien. Er zijn ook al enkele topics geweest langs de lijnen van jouw vragen, misschien vind je er een paar als je wat rondzoekt.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 September 2021 - 22:39

Dat 'rondzoeken' heb ik natuurlijk gedaan. Alle topics lezen die over publiceren, tijdschriften, schrijfcursus enz. gaan. Ben je lekker uren (dagen) mee zoet. Eigenlijk lees ik daar vooral dat mensen dankzij hun opleiding nu eindelijk een uitgever voor hun eerste boek hebben gevonden. Dat is mooi, zeer mooi zelfs. Maar aan die informatie heb ik niets, want ik schrijf geen romans en ik zoek daar dus ook geen uitgever voor. Ik veronderstel wel dat mensen die een roman willen schrijven het eerst met verhalen of colums proberen. Lijkt me logisch. Daarom richt ik me tot hen. Ik schrijf namelijk verhalen, maar heb geen zin om alle bladen van Nederland en Vlaanderen aan te schrijven, simpelweg omdat de overgrote meerderheid geen verhalend proza opneemt en het allemaal verloren tijd en moeite is om iets in die richting te proberen. Dus wil ik gerichter zoeken. Wie kan me hierbij beter helpen dan de mensen die bewezen hebben dat ze het schrijfvak onder de knie hebben, en naar ik aanneem al iets gepubliceerd hebben in een periodiek? Juist! En wat me vooral interesseert is WAAR ze iets geplaatst hebben gekregen. Dan kan ik daar ook eens een gokje wagen. Statistisch gezien is de kans op bingo! immers het grootst bij een blad dat al eens wat geplaatst heeft. Bespaart me dus tijd en moeite. Want zoals de ervaring uitwijst: 80% van de bladen vindt het niet eens nodig te antwoorden.  

Lid sinds

14 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
18 September 2021 - 23:36

Oef, nou ja, je frustratie venten mag natuurlijk.

Het literaire tijdschrift is - in het Nederlands taalgebied in ieder geval - een beetje een uitstervend ras. Als uitgeven echt je doel is, moet je met je neus uit de fora en hop de echte wereld in.

Op een cursus kom je in contact met docenten, als het een goede cursus is zijn dat docenten uit 'het wereldje'. Maar die zou je ook kunnen vinden door schrijfwedstrijden (zorg dat je weet wie de organisatoren zijn), literair agenten, een eigen blog. Of ga eens met je korte verhalen naar de lokale boekhandel of bibliotheek. Maak wat babbeltjes op een literaire avond. Of een festival. Zoek uitgevers in hun kraampjes op. Laat desnoods het korteverhalengenre voor wat het is en begin aan die roman. Of laat je werk vertalen en probeer het in een groter taalgebied, waar logischerwijze meer uitgeefkanalen zijn...