Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

Moet ik al mijn gedichten laten proeflezen?

27 maart 2013 - 17:31
Beste allen, Ik ben bezig met een reeks dierengedichten. Inmiddels heb ik er een aantal via het 'proeflezen' onder de loep laten nemen en ik merk dat ik hier veel aan heb en dat het enigszinds verslavend werkt. Nu twijfel ik steeds of ik elk gedicht dat ik schrijf moet laten proeflezen. Ik zou het graag doen omdat ik er veel aan heb en het liefst alle kritiek wil meenemen voor een volgend gedicht. Mijn twijfel om dit wel of niet te doen is tweeledig. - Moet ik niet gewoon zelf aan de slag en het geduld opbrengen om pas als ik de reeks compleet vind via dit forumonderwerp mensen vragen om het geheel te beoordelen? - Heeft een eventuele uitgever er straks bezwaar tegen als de hele reeks straks al ergens te lezen is geweest? Los van mijn eigen bezwaren zit waarschijnlijk ook niet iedereen te wachten op elke week een gedicht van mij...

Tja

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 maart 2013 - 17:41
Er zitten hier ook mensen die verstand van gedichten hebben. Waarschijnlijk vinden die het niet erg om af en toe een gedicht door te nemen. Het is inderdaad niet handig om al je gedichten hier neer te zetten. Meestal mag het niet eerder gepubliceerd zijn.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
27 maart 2013 - 18:41
- Moet ik niet gewoon zelf aan de slag en het geduld opbrengen om pas als ik de reeks compleet vind via dit forumonderwerp mensen vragen om het geheel te beoordelen?
Je kunt sowieso via Oproepen proeflezers uitnodigen om naar (al) je gedichten te kijken. Of een verzoek doen of iemand je schrijfbuddy wil zijn. Misschien willen meerdere mensen dat.
- Heeft een eventuele uitgever er straks bezwaar tegen als de hele reeks straks al ergens te lezen is geweest?
Ik zou niet al mijn werk à priori bespreken op het internet, hoe groot je behoefte aan feedback ook is. Mijn advies zou zijn: zoek een paar 'meelezers' en bespreek je gedichten via mail, of papier, of in real life. Maak - als je een serie gedichten hebt waarover je tevreden bent - dan een mooie collectie, zoek een verbindende vorm (bundel, e-book, indien geïllustreerd: welke stijl heb je voor ogen), een doelgroep, en ga tot slot nadenken over publicatie. Hoe? Langs welke wegen? Via wie? Welke uitgever?

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 maart 2013 - 19:07
Ik ga voor de volgende combinatie: - enkele op proeflezen zetten (met name (in jouw geval) die gedichten waar je schrijftechnische vragen over hebt); - lid worden van een schrijfgroep om daar van gedachten te wisselen en input te krijgen (naast leerzaam ook gezellig); - sites (met redactie) zoeken waar je enkele gedichten (in mijn geval columns en overpeinzingen) zou kunnen plaatsen en inzenden.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 maart 2013 - 19:17
Moet ik niet gewoon zelf aan de slag en het geduld opbrengen om pas als ik de reeks compleet vind via dit forumonderwerp mensen vragen om het geheel te beoordelen?
Aan de slag. Je hebt het thema duidelijk in beeld. Ik twijfel geen moment aan je dichten.
Heeft een eventuele uitgever er straks bezwaar tegen als de hele reeks straks al ergens te lezen is geweest?
Zou kunnen. Weet ik niet 100% Hangt natuurlijk ook van je uitgever af. Dus vraag ze vrijblijvend. Geef ze gelijk 1 gedicht. Mogelijk zegt er iemand. He, leuk. Maar de gehele reeks op Internet is wel erg veel.
Los van mijn eigen bezwaren zit waarschijnlijk ook niet iedereen te wachten op elke week een gedicht van mij...
Dat klopt. Niet iedereen. Maar dat is hun pakkie an! Volg de regels van SOL. Geen enkel probleem. Voor mij is het prettig dat ik je gedicht lees. Ik zie dan ook waar je, per gedicht, naartoe groeit. Want ik heb plezier vanaf je eerste gedicht, alles te lezen. Je staat mij toe flink te snijden en te hakken, bijna verscheuren in/van je gedicht. Trek uit-elkaar-en-vouw-weer-in-elkaar. Hoe beter jij je gedicht maakt, hoe harder ik ga zoeken naar kleine barsten, tot ik NIX meer kan vinden. Op SOL zijn er al aardig wat mensen die jouw gedichten mooi vinden. Ge-bruik ze en vraag ze. Bij deze. Maar het liefst in de volgorde zoals jij ze schrijft. Want ik denk ook dat er misschien [nu nog onbewust ? ] een rode draad in je totale collectie te vinden is.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 maart 2013 - 20:27
Dank allen, ik ben weer een stuk wijzer en jullie hebben me uit m'n impasse geholpen. @Tja Ik maak graag gebruik van iedereen met of zonder kennis van gedichten. Het feit dat stukken soms niet eerder gepubliceerd mogen zijn wist ik inderdaad. Mijn wishful thinking hield me nog een beetje in twijfel over stukken op SOL voor leden alleen. Dank dat je me weer even in de realiteit terug hebt gebracht. @Therese Ik ga inderdaad een oproep plaatsen. Over vorm, doelgroep en manier van publicatie ben ik ondertussen mijn hoofd aan het breken. Het begint ergens heen te gaan. @Angus Het proeflezen ga ik inderdaad bewaren voor die gedichten waar ik concrete vragen bij heb. Bedoel je met het inzenden naar sites dit te doen in plaats van een andere manier van publicatie? Ik heb hier al eens een onderwerp voorbij zien komen waar het uitgeven van dichtbundels als nagenoeg onmogelijk werd beschouwd. Ik kan het niet nalaten naar aanleiding van je 'onderschrift': 'ik geloof alleen in waar ik behoefte aan heb.' @Yrret Ik ben inmiddels lekker aan de slag. Maar merk (niet perse ingegeven door twijfel) dat ik zin heb in kritische blikken per gedicht. Het liefst in de volgorde waarin ik ze schrijf. Om alles mee te pakken wat ik mee kan pakken bij het verder schrijven. Conclusie: Ik ga een oproep plaatsen met de vraag of mensen zin hebben om mijn gedichten onder de loep te nemen in de volgorde dat ik ze schrijf. En, als ik ergens echt op vastloop, gooi ik er zo nu en dan eentje in de grotere groep bij het proeflezen. Dank.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 maart 2013 - 21:03
'ik geloof alleen in waar ik behoefte aan heb.'
Zeer slechte vertaling.
dank je. Ik kende het niet. Ben nu wel benieuwd over welk 'origineel' je het hebt.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 maart 2013 - 21:13
Ik heb geen verstand van dichten. Ik meende slechts een nuttige tip te geven. Van toedichten heb ik lang geleden al afstand genomen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 maart 2013 - 10:26
Ik zou degene waar je het meest aan twijfelt erop zetten en voorderest iemand zoeken die al je gedichten leest. Het is natuurlijk ook wel eens handig om van meerdere mensen feedback te krijgen.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 maart 2013 - 12:06
Ik volg Chiara... Op je vraag of uitgevers er problemen mee hebben als het ergens anders nog te lezen valt... Ik denk het eerlijk gezegd niet, "amateur"-sites worden niet gezien als publicatie en verschillende gedichten van b.v. Delphine Lecompte zijn ook te lezen op de site van Decontrabas, en Geert Dekockere stelt dan weer zijn werk tentoon via facebook. Ik ken ook een schrijfster die haar boek eerst in eigen beheer uitgaf, daardoor een uitgever vond die haar boek interessant genoeg vond, en het vervolgens opnieuw publiceerde onder het label van die uitgever.

Lid sinds

11 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 april 2013 - 14:01
Ik zou ook mensen vragen die geen verstand hebben van gedichten. Ze hoeven niet perfect te zijn om door een lezer mooi gevonden te worden.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 mei 2013 - 13:31
Ik zou nog niet eens aan uitgeven denken als jij nog steeds de halve wereld nodig hebt om je gedichten te veranderen, te laten verscheuren en weer op te bouwen. Dan is het niet jouw werk maar dat van een ander geworden. Blijkbaar ben jij nog zoekende en heb je heel veel aan feedback om zelf beter te worden. Prima, maar dan heb je of te weinig talent , of zit je nog in een leerproces om ooit een (goede) dichter te worden. De bedoeling is dat jij al je twijfels zelf oplost bij je eigen werk en net zolang schuurt en schaaft tot je 100% achter je gedicht staat en het taalkundig klopt.