Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

nieuwe regel

6 September 2007 - 6:32
Sorry, ik heb geen Renkema...de volgende keer dat ik in NL ben koop ik hem, althans zijn boekje ;-). Dus nu misschien een wat onnozele vraag: Wat is de regel mbt het gebruik van een nieuwe regel? Wat ik denk te weten: Bij een dialoog begin je bij iedere gespoken zin van een ander persoon een nieuwe regel. Indien je iets wilt toevoegen dat slaat opdat wat gezegd is, dan plaats je dat achter het gezegde (bijvoorbeeld: "Wacht maar af", zei Marie. Maar nu het volgende: “Wil je de kinderen strak ophalen en naar zwemles brengen?” Hij knikt. Ze weet dat hij het prima vindt, ...etc. of moet het zijn Hij knikt. Ze weet dat hij het prima vindt...etc.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2007 - 11:00
Hier zijn geen grammaticale regels voor. Het is gebruikelijk om sommige dingen wel en andere niet te doen, maar je hebt zelf veel vrijheid met betrekking tot het beginnen van nieuwe alineas. Je voorbeelden mogen dus allebei. In het tweede geval leg je veel meer nadruk op het "Hij knikt.", en de vraag is of je dat wilt. Zo ja, dan zet je het in zijn eentje op een regel; zo nee, dan doe je dat niet. :) Lees het voor jezelf maar eens hardop voor, en bedenk dat een nieuwe regel een korte pauze met zich meebrengt. Wat klinkt beter? Dat is dan wat je moet doen.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2007 - 11:49
In het algemeen begin je een nieuwe alinea op een nieuwe regel. Een nieuwe alinea betekent dat het een andere handeling is, een ander gezichtspunt, een ander moment. Gaat het een vloeiend in het ander over dan blijf je in dezelfde alinea schrijven. Ga je van het een over naar het ander dat ook nog eens verder weg ligt in tijd, de volgende dag bijvoorbeeld, dan ga je niet alleen naar een nieuwe regel, maar plaats je ook een witregel. Maar niks is verplicht. Kijk wat goed leesbaar is.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
6 September 2007 - 17:58
Bedankt. Daar kan ik wel wat meer :-) Goede tip, VictorGijsbers, om het hardop te lezen. En bedankt Zjors voor je heldere uitleg. Vol goede moed begroet ik nu de ochtend en stort me op mijn boek. :-)