Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid

recensies

26 januari 2013 - 1:59
Recensies. Misschien is dit niet het juiste topic, maar ik wil het toch even kwijt. Elke dag (bijna) staan er recensies in de krant over net verschenen boeken. Ik lees het DvhN. Wat mij opvalt, is dat boeken die in eigen beheer of door een pod worden uitgegeven gemiddeld hoger gewaardeerd worden dan boeken die b.v. door De Geus worden uitgegeven. Is dit de tendens van de toekomst? Waarom zullen we dan nog tijden en tijden wachten tot een reguliere uitgever antwoord geeft? Hoe zit het met de kranten in jullie regio?

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 januari 2013 - 11:16
Maar zijn dat dan fictie of non-fictie boeken? Ik denk dat er best wel goede boeken tussen de eigenbeheer en pod uitgaven kunnen zitten. Als je kijkt naar de nieuwsartikelen op Schrijvenonline over hoe uitgevers steeds minder boeken uitgeven i.v.m. de crisis en allerlei andere factoren, dan kan het best zo zijn dat iemand een manuscript aanbiedt dat helemaal niet verkeerd is, maar waar de uitgever op dit moment niet in kan investeren i.v.m. risico's. Als iemand dan in zichzelf investeert door middel van redactie en promotie, dan kan zo'n boek best ver komen.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
26 januari 2013 - 11:20
Ik lees het DvhN. Wat mij opvalt, is dat boeken die in eigen beheer of door een pod worden uitgegeven gemiddeld hoger gewaardeerd worden dan boeken die b.v. door De Geus worden uitgegeven.
Waaraan zie je die hogere waardering, Tja?

26 januari 2013 - 12:51
Het kan ook de gunfactor zijn, een zieligheidswaardering. "Voor een zelfuitgegeven boek is dit helemaal niet zo slecht." "Een extra ster voor de moeite die de auteur zich heeft getroost om dit boek zelf uit te geven." Vergeet niet dat "in eigen beheer" uitgeven, en vaak ook POD, betekent dat je zelf persoonlijk contact met de krant op moet nemen om een recentie-exemplaar te slijten; de persoonlijke aanpak kan beter werken dan de standaard PR-afdeling van de reguliere uitgevers, die routinematig persberichten met recensie-exemplaren zullen sturen aan de grotere kranten. Het kan ook andersom werken: "Voor een regulier uitgegeven boek is dit niet de norm die ik stel voor een goede waardering; ik had meer verwacht van deze uitgever." Promotie en marketing die een reguliere uitgever zich kan veroorloven kan de verwachtingen ook nog eens veel te hoog opschroeven. Dat kan bewust of onbewust meespelen bij de waardering. Vooral als er verder niet wordt ingegaan over de onderbouwing van de waardering. Er kan gekeken worden naar de persoon (is de persoon een bekende streekgenoot in het verspreidingsgebied van de krant?) of de relevantie voor de streek (zullen de lezers van de krant het boek waarderen omdat het in hun eigen omgeving afspeelt).

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 januari 2013 - 13:29
Schli, het is werkelijk ontroerend hoe jij je onverwijld blijft inzetten om POD / Eigen beheer neer te halen. De hypothesen die je hier stelt - "zou kunnen dat, bewust of onbewust meespelen, verwachtingen, ..." - zijn ook maar een klein beetje van de pot gerukt. Ik wed dat in jouw wereld een uitgever literaire relevantie en sterk schrijverschap ettelijke malen belangrijk vindt dan, ik zeg maar wat, een bekende kop of een leuke, verkoopbare snoet bij het zoeken naar nieuwe auteurs. Tja, ik denk dat er binnen POD / Eigen beheer een stevige selectie is vooraleer een boek aan reguliere recensies geraakt. Ik vermoed dus dat "zieligheidsuitgaven" niet aan een recensie geraken, en dat wanneer een boek wel gerecenseerd is, het om de meest kwalitatieve werkstukken uit het gamma gaat. Dit in tegenstelling tot reguliere uitgaven: daarvan worden de meeste gerecenseerd en sommige neergesabeld. Een POD zou niet neergesabeld maar genegeerd worden, denk ik. Het zou een en ander kunnen verklaren.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 januari 2013 - 16:51
Zijn dat dan recensies, Tja, of artikelen over de schrijver uit de regio en waar zijn/haar eerste boek over gaat?

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 januari 2013 - 23:01
Ik ken het DvhN niet dus ik weet niet of het een gevoel of een feit is. De vraag die ik me wel stel, is of een lezer nog geneigd gaat zijn om ander werk van die auteur te kopen als de verwachting niet wordt ingelost die de recensie creëert. Uiteindelijk wordt het succes van een auteur niet alleen bepaald door dat ene boek dat mogelijks een goede recensie krijgt, maar ook om alle andere boeken die die auteur maakt. Wat wil je als auteur? Veel boeken verkopen van dat ene boek, of veel van alles? Daarnaast zou ik me er ook niet te erg aan storen wie nu de hoogste score krijgt. Het belang van recensies is dat een boek een moment lang in de schijnwerpers staat. Heel dikwijls is het zo dat mensen een boek vastnemen in de winkel omdat ze er iets van voorbij hebben zien komen. Ik scan zelf ook meer op titel/cover dan dat ik daadwerkelijk recensies ga uitpluizen. En stel dan een POD een betere recensie krijgt dan een boek van een degelijke uitgeverij. Dan nog is de kans kleiner dat die lezer in de boekhandel thuiskomt met de POD... omdat boekhandels nu eenmaal meer boeken van deftige uitgeverijen in huis halen.

Lid sinds

12 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 januari 2013 - 8:49
Waarom is het volgens jou eigenlijk volstrekt onmogelijk dat er in POD of eigen beheer een goed boek zou verschijnen? Uit een naïef geloof in de marktwerking van het boekenvak of uit koppigheid? Ik ben het eens met Xuchiejlala: "Ik denk dat er best wel goede boeken tussen de eigenbeheer en pod uitgaven kunnen zitten." Met redactie zouden die goede boeken waarschijnlijk nog beter worden, daarover ben ik het zeker met Olde Heuvelt eens. Dat wil echter niet zeggen dat het vertrekpunt geen kwaliteitsvol boek kan zijn. En on topic herhaal ik mijn opmerking: uit POD / eigen beheer worden misschien enkel de parels gerecenseerd. Je krijgt dus een gigantische scheeftrekking omdat reguliere uitgaven (quasi) allemaal een recensie krijgen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 januari 2013 - 10:01
Ik denk dat bij best goede boeken zitten, maar die dan net die redactie missen die het nog iets beter had gemaakt. Ik denk dat (vrijwel) geen enkele schrijver uit zichzelf een 'perfect' boek zou kunnen schrijven.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 januari 2013 - 10:04
Trouwens, @Tja, bij de krant in onze regio (wat sowieso een flutkrant is hoor, veel grammaticale fouten ed) worden af en toe de boeken uitgelicht die door Steenwijkers eo zijn geschreven. Vaak zijn dit POD (en vaak ook jonge meisjes van een jaar of 14) en dan is het een artikel, maar ik zou nooit een boek van zoiets kopen omdat ik de krant niet vertrouw als het zegt dat het een goed boek is. Zo had ik ooit een 'vriendin' die ook een POD uit heeft gegeven en, sorry dat ik het zeg, het was lachwekkend slecht. Maar de krant deed er helemaal lyrisch over (behalve dat ze de titel van het boek verkeerd hadden geschreven, hihi) Dus sindsdien hecht ik geen waarde meer aan de POD-boeken die onze krant in de schijnwerpers zet.

27 januari 2013 - 16:16
Waarom is het volgens jou eigenlijk volstrekt onmogelijk dat er in POD of eigen beheer een goed boek zou verschijnen?
Omdat in 99,99% van de gevallen een (echte) redacteur ontbreekt en er dus nooit iemand kritisch en professioneel naar de tekst heeft gekeken. De witte raaf ben ik nog niet tegengekomen: een POD/eigen beheer boek dat grammaticaal, stylistisch en narratief meer dan voldoende scoort. En ook de boeken die daarin voldoende scoren zijn vrij zeldzaam.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 januari 2013 - 16:59
Het stikt hier van de goede redacteurs. :D Een redacteur is inderdaad nodig als je je boek op een hoger plan wilt brengen. Dat zie ik aan het aantal sterren, Thérèse. Aan zieligheid doet het DvhN niet. De minder slechte dingen in een boek worden ook genoemd. Vaker dan de goede. Het gaat over allerlei genres: kinderverhalen, oorlogsverhalen, kinderbundels, thrillers enz. Maar ook hier telt: het is de mening van maar één persoon.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 januari 2013 - 20:24
Dat is natuurlijk een denkfout, stellen dat een boek niet 'goed' kan zijn als de vorm niet perfect is. Grammatica en dergelijke maken een boek beter leesbaar, maar een normale lezer kijkt niet naar een boek zoals een schrijver dat doet. Die kijkt altijd eerst naar de inhoud en merkt de vorm pas op als daar iets zwaar aan schort. Overigens ben ik zo'n schrijver waarbij de stijl noppes is, maar de lezer daar toch mee kan leven omdat de inhoud dat compenseert. Dat betekent uiteraard niet dat ik redactie redundant vind. Alleen is dat niet altijd zo evident als het lijkt. Persoonlijk kan ik ook wel wat redactie gebruiken. Maar... Ik heb niet de centen om dat te betalen. Of de garantie om dat terug te verdienen. En zelfs al zou ik iemand vinden die het gratis voor me wil doen: ik denk niet dat ikzelf nog de tijd ga vinden om iets met die feedback te doen. Voorlopig heb ik nog wat ruimte, maar binnenkort zit ik weer in een dagschema dat is opgedeeld in kwartieren. Zelfs schrijven lukt niet, tenzij ik om vijf uur 's morgens opsta. Enkel dan kan ik een half uurtje uittrekken. Ik zou het erg vinden als iemand dan wil helpen en ik moet zeggen: bedankt voor de feedback, maar ik weet niet wanneer ik er iets mee ga doen...