Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker

Dat en Wat

14 oktober 2010 - 16:53
Heb net door veel tips voor taallinks zitten ploeteren ( wat een verzameling! tjonge, petje af!).Vond er één die mij wel handig leek. Kreeg op die link(taalcoach voor ambtenaren) een antwoord dat (of is het wat???) niet begreep. Ik tikte onderstaande 2 zinnetjes: - het schilderij wat zij gisteren maakte - het schilderij dat zij gisteren maakte ik kreeg een berichtje terug :"geen probleem gevonden". Allebei schijnt dus te kunnen. Tja... maar ik zit nog steeds met het probleem ! zou graag willen weten wat het verschil is tussen dat en wat. wat is het verschil?

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juli 2012 - 15:40
"Grammatica Nederlands" van Henriëtte Houët, in de serie Prisma Taalbeheersing. Je zet me wel aan het werk, trouwens ;) Wat er over "dat & wat" gezegd wordt: Dat, wat en hetgeen -- dat zijn betrekkelijke voornaamwoorden (net als "die, wie, welk(e) en hetwelk") "Dat" gebruik je als het antecedent een het-woord in het enkelvoud is (het voorstel dat we hebben ingediend...) "Wat" gebruik je: - Na dat, iets, niets, veel, alles - Als het antecedent een absolute betekenis heeft (het beste, het enige) - Als het antecedent een hele zin is (ipv 'wat' kun je dan ook 'hetgeen' gebruiken) Wat kan ook gebruikt worden; - Als er sprake is van een ingesloten antecedent - dan is het antecedent als het ware samengesmolten met het betrekkelijk voornaamwoord. Voorbeeld; Wat je me nu vertelt, is onzin. (Dat, wat je me nu vertelt -- samengesmolten tot "wat")

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
25 juli 2012 - 15:48
En nog zit ik af en toe te twijfelen ;) Zeker in deze hitte. (Dan werken mijn hersenen niet meer geheel zoals ze hóren te werken.)

Lid sinds

13 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 juli 2012 - 15:21
Oké, ik ging uit van het type zin dat je in # 23 schreef. In je voorbeeld gebruik je aanwijzende voornaamwoorden: deze kamer, dat boek. Dat is van een ander type dan in Het volgende wat ik me herinner. Wat zegt je bijbel daarover (en welke bijbel is het? Renkema?) Ik zie dat je er inmiddels een tweede gedachte bij gevoegd hebt:
Nou staat het (de verwijzing) daar (in de voorbeelden) niet echt ervóór. En eigenlijk is dat ook vrij onlogisch, nu ik erover nadenk - hoe kun je immers verwijzen naar iets, als je het "iets" niet eerst benoemd hebt... (en zo heb ik ook weer stof tot nadenken)
Dat bedoelde ik.
Volgens mij kun je best verwijzen naar iets wat nadien wordt gedefinieerd. "Moet je dat nou zien!" riep Jan met een mengeling van irritatie en ongeloof. "Wat bedoel je, Jan?" vroeg Ginny, zijn vrouw, haar wenkbrauwen opgetrokken. "Nou dat geval op vier wielen, daar aan het eind van de straat. Dat ze zoiets toestaan in dit land. Ongelooflijk!"