Tijdsverloop bij twee verhaallijnen
Om goed duidelijk te maken wat ik bedoel, heb ik meer dan die paar woorden in het onderwerp nodig. Mijn volledige vraag volgt hieronder:
Als je werkt met twee hoofdpersonages en (in een groot deel van het verhaal) met twee verhaallijnen die per hoofdstuk wisselen, hoe moet het dan met het tijdsverloop? Het gaat in dit geval om een periode van twee seizoenen, waarin de hoofdpersonages niets van elkaars lot weten of kunnen weten, want het verhaal speelt in een ver verleden waarin het schrift nog niet bestond. Over dat verhaal zelf ga ik hier niets loslaten. Ik hoop dat ik komend jaar zo ver kom dat ik dat in een presentatie wél kan doen!
Concreter gesteld: In hoeverre moet het tijdsverloop in beide verhaallijnen gelijkop lopen? Moet in twee opeenvolgende hoofdstukken in allebei de verhaallijnen hetzelfde stuk chronologische tijd beschreven worden? Van de ene kant geeft dat het verhaal en de lezer meer structuur en houvast. Toch lijkt het niet altijd logisch of zelfs mogelijk te zijn om het zo te doen. In de ene verhaallijn zit bijvoorbeeld een langere periode waarin weinig nieuws gebeurt en die je dus ‘in vogelvlucht’ in een paar zinnen samen kunt vatten of waar je een tijdsprong inlast. In het volgende of voorgaande hoofdstuk kan het hoofdpersonage in de andere verhaallijn juist iets heel heftigs meemaken, waar je het hele hoofdstuk in plaats van een paar zinnen voor nodig hebt. Het gevolg kan een steeds grotere discrepantie in (chronologische) tijd tussen die twee verhaallijnen zijn, terwijl ze tegen het einde van het verhaal, als de personages elkaar weer ontmoeten, toch weer samen moeten gaan vallen.
Wie heeft al eens met hetzelfde probleem te maken gekregen? Ik neem aan dat het nogal eens voorkomt, want bij meerdere verhaallijnen loop je denk ik bijna automatisch tegen dit soort vragen aan. Voor mij is het echter betrekkelijk nieuw, omdat ik werk aan mijn eerste langere manuscript. Ik heb al bedacht dat ik hier en daar gewoon meer hoofdstukken vanuit hetzelfde personage achter elkaar kan schrijven. Zo is die tijdpuzzel makkelijker op te lossen, maar is het ook voor de lezer de beste manier?
Nadat ik via de zoekfunctie niet echt een discussie vond waarvan de vlag deze lading dekt, heb ik er mijn schrijfboeken eens op nageslagen. Inge Schouten (‘Van kort verhaal naar roman’) heeft wel een hoofdstukje over tijd, maar gaat daar niet in op de vraag hoe je met het tijdsverloop in meeerdere verhaallijnen om moet gaan. Voor René Appel (‘Spanning in verhalen’) geldt ongeveer hetzelfde, al zegt hij wel behartigenswaardige dingen over het belang van variatie in je verteltempo.
Het nuttigste stukje, al sloeg ook dat niet heel precies op mijn probleem, vond ik in ‘Schrijven: het begin’ van Pim Wiersinga. In het hoofdstuk ‘Tijd: het onzichtbare medium’ haalt Wiersinga Llosa aan die (vrij vertaald) stelt dat je als schrijver meer met de psychologische tijd dan met de chronologische tijd te maken hebt. Een vaardige schrijver slaagt er in die subjectieve (psychologische) tijd objectief te laten lijken en zo een overtuigende wereld te scheppen die zich onderscheidt van de werkelijke wereld.
Dat idee spreekt me zeer aan, al besef ik dat het ook weer zo algemeen is dat het niet meteen een pasklare oplossing voor die tijdsproblemen biedt, zeker niet als je zoals ik bezig bent met een boek in de YA-richting. Daarin moet het tijdsverloop (denk ik) niet al te ingewikkeld worden. Heeft iemand op dit forum wat concretere, wél meteen toe te passen tips? Of doe ik misschien te moeilijk en moet ik meer op mijn gevoel vertrouwen?
Research is bedoeld voor
Lid sinds
20 jaar 1 maandRol
Je hebt helemaal gelijk. Ik
Lid sinds
20 jaarRol
Kun je met een fictief,
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Bedankt voor je snelle
Lid sinds
20 jaarRol
In principe hoef je pas op
Lid sinds
14 jaar 11 maandenRol
Ik zou bijna zeggen; lees De
Lid sinds
12 jaar 5 maandenRol
@ Archeryangel Gezien de tijd
Lid sinds
20 jaarRol
Dat hoef je denk ik niet te
Lid sinds
12 jaar 5 maandenRol
Hay schreef: @
Lid sinds
14 jaar 11 maandenRol
Je hoeft toch niet voor
Lid sinds
14 jaar 4 maandenRol
@ Archeryangel Natuurlijk is
Lid sinds
20 jaarRol
Misschien kun je richting het
Lid sinds
14 jaar 11 maandenRol
Dat is een mogelijkheid
Lid sinds
20 jaarRol
Ben er niet helemaal zeker
Lid sinds
14 jaar 11 maandenRol
Volgens mij is je gedachte de
Lid sinds
20 jaarRol
Je kan ook eerst een aantal
Lid sinds
18 jaarRol
Ik begrijp wel wat je
Lid sinds
20 jaarRol