Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

biografie tips

20 april 2012 - 18:09
Goedenavond, ik ben Indrany en ben 36 lentes jong. :-)) Ik heb schrijven altijd wel erg leuk gevonden maar nooit echt iets mee gedaan. Alleen als iemand erom vroeg in een sinterklaasgedichten voor de gehele afdeling.Of een aankondiging voor een personeelsuitje. Krijg zelfs goede reacties op mijn geschreven sollicitatiebrieven! Naar aanleiding van een co-schrijver gezocht, heb ik mijn pen maar uit het pennenbakje gevist. Nu ben ik enkel nog op zoek naar schrijftips waar ik me een beetje aan vast kan houden. Zijn er andere manieren aan te raden om een biografie over te schrijven? Ik krijg tekst aangeleverd in een opsommingsvorm en daar moet ik een verhaal van maken. En voor mijn gevoel, misschien ervaart de lezer dat niet zo, heb ik het gevoel dat ik soms het verhaal wat "opsommerig" vertel. Daarom..kun je een biografie ook op een andere manier vertellen dan "toen werd ze geboren en toen ging ze... bla bla.. Snap je wat ik bedoel? Daarom maar een aanvraag gedaan voor plusabbonement.. en hoop stiekum op een klein beetje hulp van hier. Veel liefs en terugschrijfplezier, Indrany

21 april 2012 - 11:11
Er zijn cursussen en boeken speciaal over het schrijven van biografieën. Een biografie wordt smeuïger als je meer weet. Dus als je naast je lijstje ook persoonlijke informatie hebt, bijvoorbeeld een dagboek. Of (gerichte) informatie uit een interview met iemand die de persoon kent/kende. Of krantenartikelen die over de hoofdpersoon gaan of de gebeurtenissen waar die mee te maken had.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 april 2012 - 12:40
Wat ook helpt is een heel duidelijke invalshoek, die je als het ware gebruikt als een filter waarmee je de informatie bekijkt. Dit is een methode die Annnejet van der Zijl bijvoorbeeld gebruikt. De invalshoek van haar biografie van prins Bernhard was bijvoorbeeld dat zijn familie eigenlijk nogal verarmde adel was die wanhopig de schijn probeerde op te houden - en dat zijn huwelijk met Juliana dus vooral bedoeld was om zijn eigen familie (vooral zijn moeder) weer glans te geven. Haar invalshoek bij de biografie van Annie M.G. Schmidt was dat Nederland Schmidt zag als de nationale troeteloma (een rol die ze zelf ook graag speelde), terwijl de mensen om haar heen haar toch vooral kenden als nogal nukkig en humeurig. Die tegenstelling/nuancering vormt het hart van Van der Zijls verhaal.

21 april 2012 - 12:47
Wat ook helpt is een heel duidelijke invalshoek, die je als het ware gebruikt als een filter waarmee je de informatie bekijkt.
Ja, dat is een goede tip. Maar dat werkt alleen als je voldoende informatie hebt in relatie tot de lengte van de tekst. Als het doel is een boekje van 120 pagina's te schrijven en je hebt alleen een chronologische lijst met voorvallen op 2 A4tjes, dan kom je niet ver. Dan kun je beter eerst zoveel mogelijk informatie verzamelen. Aan de hand van wat je vindt, kun je de invalshoek bepalen, en van daar uit òf filteren, òf nog meer specifieke informatie verzamelen. Als de persoon in kwestie nog leeft, is interviewen een goede techniek om meer informatie te verkrijgen: "Wat dacht u, toen...?" "Waarom heeft u....?"

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 april 2012 - 13:10
Wat elke tekst opfrist is dialoog. Lastig, bij een biografie, omdat je mensen woorden in de mond moet leggen. Ik weet niet hoe je dat oplost, toch echt een kwestie van een aantal biografieen lezen, denk ik.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
21 april 2012 - 21:13
Indrany, welkom! Zou je in de titel van je post je naam willen zetten (zodat iedereen je voorsteltopic kan terugvinden), en zou je voor je vraag een nieuw topic willen openen (omdat er nu twee topics door elkaar lopen: een beetje voorstellen en een beetje vragen naar informatie over het schrijven van een biografie)?

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 april 2012 - 17:13
Begin eens met het vaststellen can de cruciale gebeurtenissen. Je hoeft niet alles te vertellen, alleen de scènes die er echt toe doen. Je vertelt een verhaal, en dat kun je lekker smakelijk opdienen. Begin bijvoorbeeld eens met het vaststellen van een hoogtepunt en ga dan terug in de tijd en werk naar dat hoogtepunt toe...