Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Schrijfwedstrijden: leerzaam of demotiverend?

27 februari 2012 - 13:19
Ik doe regelmatig mee met schrijfwedstrijden. Ik merk dat ik daardoor meer buiten mijn comfort zone durf te gaan en dat mijn schrijven er beter door wordt. Dus zie ik het maar als een goede oefening, een soort gratis schrijfcursus zeg maar. De eerste schrijfwedstrijd waar ik aan meedeed leverde mij gelijk een plaats in een bundeltje op, dus dat smaakte naar meer. Maar.... sindsdien lukt het niet meer zo. En merk ik dat het daardoor af en toe demotiverend werkt, het maakt me aan het twijfelen of ik 'het wel kan'. Ik hoorde laatst van een schrijfster dat ze nooit meedoet met schrijfwedstrijden en ook Esther Verhoeff zei het laatst nog in een interview. Het maakt alleen maar onzeker. Hoe ervaren jullie dat? Ben ik benieuwd naar. Ik geef niet op, ga gewoon door, want ik vind het gewoon te leuk om te doen. Maar af en toe is het wel een domper hoor, als je er weer niet bij zit...

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 februari 2012 - 13:51
Ik doe ook regelmatig mee aan schrijfwedstrijden. Ik ben daarmee begonnen toen ik in een spreekwoordelijk zwart gat viel nadat ik mijn manuscript had ingezonden bij een uitgeverij. Zitten wachten op antwoord demotiveerde mij zo dat ik iets om handen moest hebben. Ik zie schrijven voor schrijfwedstrijden als het proces van een manuscript inzenden in het klein. Idee verzinnen, eerste regels schrijven, afwerken, proeflezen, herwerken, inzenden, antwoord/uitslag. Je hebt alleen veel sneller resultaat. Ik verwacht niet te zullen winnen, ik geloof niet dat ik daar momenteel goed genoeg voor ben. Waarom dan meedoen met schrijfwedstrijden? Wel, ik vis op de juryrapporten. De commentaren van een jury kunnen je jouw fouten aanwijzen die je misschien zelf niet eens ziet. En dat is een stap vooruit, dus gewonnen :) Ik kies dus ook voornamelijk schrijfwedstrijden uit met een goede jury. Voila, dat is hoe ik schrijfwedstrijden ervaar.

Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 februari 2012 - 13:53
Ik doe selectief mee aan schrijfwedstrijden, inderdaad omdat het demotiverend werkt als ik niet win. Nu weet ik dat niet-winnen inmiddels wel te relativeren. Er kunnen 101 redenen zijn waarom je niet wint, net zoals er 101 redenen kunnen zijn waarom een uitgever jouw manuscript niet uit de slushpile haalt. De teleurstelling is makkelijker te verkroppen als ik niet veel energie heb gestoken in de wedstrijd. Dus stuur ik vaak iets in wat ik toch al heb liggen. Eén keer heb ik een verhaal ingestuurd dat toch al mijn hoofd uit wilde. En tja, soms win ik dan wel, of wordt mijn verhaal geselecteerd - en dat werkt toch altijd weer heel motiverend. Als ik af en toe iets win, vind ik het trouwens ook niet zo erg als ik een keertje niks win.

27 februari 2012 - 13:58
Als je vooral korte verhalen schrijft, kun je inzenden naar tijdschriften en meedoen aan wedstrijden om gepubliceerd te worden. Bundels zijn niet zo heel erg in trek... Je kunt er enigszins bekend mee worden, met wedstrijden, en het staat aardig op je schrijf-CV. Maar dan moet je wel opletten met wat voor wedstrijden je mee doet, en met wat voor verhalen. Ik denk dat je vooral voor jezelf duidelijk moet hebben waarom je aan een bepaalde wedstrijd meedoet. Wat wil je ermee bereiken - en dan vooral: behalve winnen? Is het wel zo aantrekkelijk om te winnen, of is er geen fatsoenlijke prijs aan verbonden? Hoe "zwaar" wordt er gejureerd, zitten er bekenden in de jury die -los van de wedstrijd- iets voor je kunnen betekenen als zij je verhaal onder ogen krijgen, of zijn het anonieme stemmers? Dat is voor mij een belangrijke afweging: wat heb ik eraan om mee te doen, c.q. te winnen? Ik ken veel schrijvers die alleen een verhaal af kunnen maken als ze een deadline hebben. Dan zijn wedstrijden ideaal.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 februari 2012 - 14:27
Ik doe ook liefst mee aan wedstrijden waarbij je een juryrapport krijgt. Daar heb je sowieso iets aan, of je nu wint of laatste wordt, al hangt dat ook wat van de kwaliteit van de jury af natuurlijk. Fantastels is op dat vlak een topper. Bij andere wedstrijden hangt het ervan af wat je ermee kunt winnen, of ik toevallig iets heb liggen, ervaringen bij eerdere deelname (als ik niet eens te horen krijg op welke plaats ik geëindigd ben, ben ik niet gemotiveerd om de volgende keer nog mee te doen), wie er in de jury zit, enzovoort. En van de betaling, ik ga niet betalen voor een wedstrijd zonder juryrapport. Als je een publicatie kunt winnen, verwacht ik dat je op zijn minst één gratis exemplaar van de bundel of het tijdschrift waarin je verhaal komt krijgt of dat je royalties krijgt. Als je al gedemotiveerd raakt als je niet wint, dan denk ik dat je beter niet meedoet met wedstrijden. Ik heb sinds 2005 maar één keer een wedstrijd gewonnen (met een van de slechtste verhalen die ik ooit heb ingestuurd).

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 februari 2012 - 16:56
Ik doe nooit (of toch zeer zelden) mee aan wedstrijden. Ik vind het gewoon leuk om te schrijven, zonder meer. Als ik aan een wedstrijd zou deelnemen, zou het voor de feedback zijn. Dat is inderdaad goud waard. Je kan dan je schrijfstijl aanscherpen.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 februari 2012 - 13:30
Ik doe niet mee aan schrijfwedstrijden. Ik heb zelf het idee dat het zo'n moetje is. Vorig jaar heb ik een schrijfcursus gevolgd, waarbij de docente zei dat het heel belangrijk was om mee te doen aan schrijfwedstrijden. Als het al zo'n verplichting is, heb ik er gelijk geen zin meer in. Daarnaast spreken ze me in 99% van de gevallen ook niet echt aan.