Uitgevers op een rij: regulier, pod, in eigen beheer
Dag allemaal,
ik werk met iemand aan een prentenboek, waar wij zo enthousiast over zijn, dat als we echt geen reguliere uitgever vinden, we het in eigen beheer uitgeven. Degene met wie ik werk maakt de illustraties en zij heeft de ballen verstand van wat voor soort uitgevers er allemaal zijn. Daarom stuurde ik haar een overzicht. Het leek me handig om dat hier ook te plaatsen, omdat vragen hierover terugkerende onderwerpen blijven op dit forum.
Uitgevers op een rijtje:
- Reguliere uitgevers. Dit zijn de uitgevers die heel bekend zijn. Zij nemen slechts 1% van alle manuscripten die binnenkomen aan. Zij steken er namelijk zelf veel geld in. Deze uitgevers zijn aangesloten bij het CB (Centraal Boekhuis), die voor de distributie van boeken zorgt. Vaak willen boekhandels een boek niet op voorraad nemen als het niet via het CB gedistribueerd wordt, omdat ze één centraal punt willen en omdat de echt goede boeken wel via het CB gedistribueerd worden. Reguliere uitgevers betalen alles voor je. De schrijver krijgt meestal zo’n 10% van de verkoopprijs van het boek. Dat is niet veel, maar de schrijver loopt geen enkel risico. Reguliere uitgevers doen ook aan promotie, verzorgen bijvoorbeeld een boekpresentatie en/of posters en/of boekenleggers enzovoort, nemen contact op met kranten om interviews te regelen, zorgen ervoor dat er recensie-exemplaren naar de juiste plekken gaan zodat jij recensies krijgt, zorgen ervoor dat je boek op websites komt te staan. Op de bekende boekensites komt je boek sowieso te staan, daar komen alle boeken die via het CB gedistribueerd worden. De prijs van je boek is normaal, omdat deze uitgevers risico’s nemen, veel boeken laten drukken en daardoor minder per boek hoeven te betalen. Als ze de boeken niet verkopen lijden ze natuurlijk verlies. Ze doen er zelf ook alles aan om het boek zo perfect mogelijk te krijgen: zij verzorgen de voorkant, regelen of denken mee met de achterflaptekst, redigeren (in samenspraak met jou) het hele boek.
Het is niet zo dat reguliere uitgevers alles doen qua promotie en dat jij achterover kunt gaan liggen, je moet ook altijd zelf actief proberen je boek te promoten, maar dat hoef je dus niet alleen maar zelf te doen.
Deze manier van uitgeven is zoals (bijna) elke schrijver het wil. Je krijgt ook de meeste erkenning.
- Pod-uitgevers. Dit zijn uitgevers die zich vaak wel voordoen als “echte” uitgevers, maar ze zijn het niet. Pod staat voor print-on-demand. Pas als er een boek besteld wordt, wordt het gedrukt. Hierdoor zijn de kosten voor een boek veel hoger, wat natuurlijk een nadeel is voor de klant (en ook voor jou, omdat mensen liever goedkopere boeken willen kopen). Deze uitgevers lopen nauwelijks risico, omdat ze dus geen grote hoeveelheden boeken drukken (ze drukken ook niet, ze printen dus, waardoor de kwaliteit lager ligt). Je voorkant en achterflaptekst moet je zelf aanleveren en je boek wordt (meestal) niet geredigeerd. Ze beweren dat ze aan promotie doen, maar meestal moet je zelf e-mailadressen aanleveren van mogelijk geïnteresseerde kopers, die de uitgever dan een standaardbericht stuurt over jouw boek. Ook benaderen ze kranten enzo, maar jij moet alle contactpersonen voor hen opzoeken en wederom sturen ze een standaardbericht. Alle verdere promotie moet je zelf doen. Voordeel van deze uitgevers is wel dat ze via het CB distribueren en dat je boek ook op de bekende boekensites komt te staan, zeker ook op bol.com. Nadeel is ook dat deze uitgevers zo ongeveer alles uitgeven. Zij maken winst op elk boek dat verkocht wordt en omdat ze niet veel hoeven te doen aan zo’n boek, hebben ze de winst er vaak snel uit. De schrijver denkt ten onrechte dat hij een “echt” boek op zijn naam heeft staan. De schrijver ontvangt ook hier zo’n tien procent van de verkoopprijs.
Wat niet wegneemt dat het best kan zijn dat er soms een goed boek tussen zit, per ongeluk. Echter, die naam hebben deze uitgevers niet en dat is bekend bij boekhandels. Het wordt dan extra moeilijk om je boek ergens in een winkel te krijgen.
De bekendste pod-uitgevers zijn FreeMusketeers en Boekscout. Onlangs ontdekte ik Boekenboet. Op zijn website staat in ieder geval dat hij niet alles aanneemt, maar verder komt hij over als een gemiddelde pod-uitgever, maar dan één die je 15% van de prijs van je boek uitkeert.
Dit is een goede manier van uitgeven als je je boek graag uitgegeven wilt hebben en je dat regulier niet lukt en je geen geld hebt of te weinig verstand ervan om je boek zelf uit te geven.
- In eigen beheer uitgeven. Dat kun je ook bij de pod-uitgevers, maar dan zit je er nog steeds mee dat je boek per stuk geprint wordt. Ook moeten de boeken naar jou toegestuurd worden. Voordeel is dat je wel meteen bij een uitgever zit en je boek dus via het CB te verspreiden is. Hierbij moet je bijna alles zelf doen en loop je zelf de risico’s. Je verdient echter veel meer per verkocht boek.
- In eigen beheer uitgeven en je eigen uitgever worden. Dan zit je met opstartkosten, omdat je de status van
een uitgeverij aan moet vragen. Ik meen (het is alweer even geleden) dat dat iets van € 50,- kost. Hierbij zijn tien isbn-nummers inbegrepen. Je moet helemaal alles zelf doen: de voorkant, inhoud, achterkant, opmaak enzovoort van je boek; de promotie; de contacten met de drukker om de hoek enzovoort. Ook loop je zelf volledig het risico, je kunt verlies lijden. Hoe meer boeken je laat drukken, hoe goedkoper je de verkoopprijs kunt maken en hoe meer je misschien ook verkoopt; hoe meer geld je echter ook kwijtraakt, als je de boeken niet verkoopt.
Op deze manier kun je wel een ISBN regelen, maar je zorg er niet voor dat je boek via het CB te verkrijgen is. Dat is een groot nadeel. (Dat kan ook eer wel, door je aan te sluiten bij De vrije uitgevers, maar dat kost je heel hoge bedragen om lid te worden en daarbij ook nog eens ongeveer een euro per boek. Dat kan alleen uit als je van plan bent om veel boeken uit te geven. Kleine reguliere uitgevers zitten hier ook vaak bij, onder meer de uitgever van mijn trouwcolumns, Leonon Media). Een groot voordeel is dat je de verkoopprijs lager kunt houden dan bij pod-uitgevers.
Aanvullingen zijn natuurlijk altijd welkom.
Er is een verschil tussen POD
Aanvulling op reguliere
Lid sinds
15 jaar 1 maandRol
Wat ik in het rijtje mis, is
Lid sinds
15 jaar 1 maandRol
Mensen kunnen ook hier
Lid sinds
15 jaar 3 maandenRol
Mooi overzicht en een mooie
Lid sinds
18 jaar 9 maandenRol
Judy schreef: Wat ik in het
Je kunt natuurlijk zelf ook
Lid sinds
19 jaar 10 maandenRol
Dank voor je aanvulling,
Lid sinds
17 jaarRol
Jawel hoor. ISBN is alleen om
Lid sinds
19 jaar 10 maandenRol
Zonder isbn krijg je
Lid sinds
15 jaar 6 maandenRol
Aanvulling op Judy's
Lid sinds
16 jaar 6 maandenRol
Nee, Zjaan, dat is alleen bij
Lid sinds
19 jaar 10 maandenRol
Wat Zjors zegt (ik heb bij
Lid sinds
15 jaar 1 maandRol
Trenke schreef: @Zjors, maar
Lid sinds
19 jaar 10 maandenRol
Dat kunnen ze wel zeggen,
Lid sinds
15 jaar 6 maandenRol
Pas geleden heb ik twee
Lid sinds
15 jaar 9 maandenRol
Waarschijnlijk heb je ze
Lid sinds
15 jaar 6 maandenRol