Lid sinds

13 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Opmaak typoscript - boek lay-out

30 januari 2012 - 20:43
Zonder al te veel opsmuk. Maak je manuscript niet al te buitenissig op. * Gebruik één lettertype (Times, Courier), linkslijnend (niet uitlijnen), anderhalve regelafstand en laat hoofdstukken op een nieuwe pagina beginnen. * Enkelzijdig afdrukken op wit papier, want een uitgever wil vaak het manuscript fotokopiëren. * Plaatjes alleen toevoegen als ze absoluut noodzakelijk zijn. * Nooit originelen sturen. Link: Voorbeeld van een aanleverinstructie Hallo, Ik heb bij het topic 'manuscript' bovenstaande teruggevonden. De link kan ik helaas niet openen. Ik vraag me af of die 1,5 interlinie enkel geldt voor A4 formaat. Als je een typoscript omzet naar A5 is 1,5 regelafstand dan nog van toepassing? En versmallen de marges ook automatisch? Is het aanbevolen om snel een nieuwe regel te beginnen om de paar zinnen dus korte alinea's te maken? Als ik de tekst links lijn, ziet het resultaat er enigszins bizar uit. Passen jullie dit toe? Ik zou eerder kiezen voor uitlijnen. Wat denken jullie van het als het ware laten 'inspringen' van een nieuwe alinea of alles links uitlijnen? Ik las al veel in het forum met betrekking tot lettertypes en lettergroottes maar wat raden jullie aan voor een jeugdboek (genre: avontuurlijk)? Vaak staat de eerste letter van een hoofdstuk sterk vergroot, is dit aan te raden? Alvast bedankt voor alle bemerkingen :) Wolfke

30 januari 2012 - 21:14
Doe wat de uitgever vraagt. Niets meer, niets minder. A5 voor een uitgever is niet aan te bevelen: printen is makkelijker met het gangbare A4. Een nieuwe alinea maak je als de inhoud daar om vraagt. Links uitlijnen is vaak gevraagd door uitgevers. Het geheel uitlijnen is wat gewoonlijk in boeken gebeurt, niet in manuscripten. Inspringen: zie aanwijzingen van de uitgever en vraag of dat met een tab of met de liniaal gedaan moet worden. En überhaupt. Spaties is altijd fout. Lettertype en grootte: zie aanwijzingen uitgever. Opmaak is iets waar je je als schrijver niet mee moet bemoeien: het is de uitgever die bepaalt hoe het eruit komt te zien. Daarvoor ga je naar een uitgever: om te zorgen dat een professionele opmaak-figuur je boek in de meest optimale staat brengt. Een uitgever kan daarom ook professionele (dure) lettertypen gebruiken waar jij niet aan zult denken ze te kopen. Over het algemeen stoort iedere vorm van opmaak die niet conform de aanwijzingen van de uitgever is. Het kost veel tijd om storende opmaak te verwijderen. Bovendien zorgt het afwijken ervan dat je als een arrogante figuur wordt gezien: wil iemand die moet investeren samenwerken met iemand die de regels niet heeft gelezen, of zich er niet aan houdt, c.q. onbetrouwbaar is?

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 januari 2012 - 21:18
De meeste uitgevers hebben hun eisen voor een manuscript, meestal zonder enige opmaak van jouw kant en een goed te lezen lettertype en grootte. Hou je aan de eisen van de uigever waar je je werk naar toe stuurt. Die 1,5 regelafstand en .12 leest het gemakkelijkst, als je veel moet lezen als redacteur/uitgever scheelt dat moeie ogen. Een nieuwe alinea begin je waar dat nodig is, inspringen wordt veel gebruikt, maar niet iedere uitgever doet dat. Hoe het boek wordt vormgegeven bepaalt bij een reguliere uitgeverij meestal de vomgever/redacteur en uitgever.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
31 januari 2012 - 13:48
Wolfke, volgens mij verwar jij het printklaarmaken van het boek met het aanleveren van een manuscript. Wat jij citeert geldt enkel voor het aanleveren van jouw (klad) manuscript bij de uitgever. Hoe de uitgever het naar de drukker stuurt heeft hier niks mee te maken. Ga je zelf je manuscript opmaken voor een drukker (b.v. in eigen beheer) dan moet je dat wat jij citeert meteen weer vergeten. Dan moet het juist wel dubbelzijdig, mooi font, enkele regelafstand etcetera, maar begin daar alsjeblieft niet aan als je er niet een beetje verder in gedoken bent. Niet iedereen kan zijn eigen boek opmaken.

31 januari 2012 - 14:30
Als aanvulling: - de manuscript opmaak sluit aan bij de wens van de uitgever - als je zelf gaat uitgeven en laat drukken, zorg je voor een mooie, smaakvolle opmaak, in samenspraak met de drukker - als je als e-book gaat publiceren, dan hou je je aan de daarvoor geldende stijlgidsen. Anders kunnen mensen je boek niet lezen. Als je hier allemaal rekening mee wilt houden, is het verstandig om van het oorspronkelijke, niet-opgemaakte manuscript altijd een (reserve) kopie te houden. Daarop kun je dan de verschillende opmaakforumaten toepassen. Als je later van öpgemaakt voor druk" naar "opmaken als e-book" wilt omzetten, bespaar je veel werk als de ene opmaak de andere niet in de weg zit.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 februari 2012 - 11:58
Hoe zit het dan met titels? In mijn boeken heb ik elke hoofdstuk gestart met een titel met lettergrootte 18. Mag dat niet? En zo nee, hoe moet ik dan aangeven dat het om een titel gaat?