Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Jouw Top 3 van favoriete schrijfboeken?

Een soort onbewoond eiland vraag: 'Als je op dit moment maar 3 van je schrijfboeken mocht houden, welke zouden dat zijn?' Geef kort aan waarom. Wil je per sé je hele schrijfbibliotheek plaatsen of uitgebreide recensies schrijven, doe dat dan in dit topic met schrijfboekenrecensies: http://www.schrijvenonline.org/forum/102077

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Leuk onderwerp :) 1. Make a Scene van Jordan Rosenfeld. Heeft me veel geleerd over het schrijven in scènes en was voor mij (met de cursus die zij er zelf bijgaf) een eye-opener. 2. Word Painting van Rebecca McClanahan. Dit was mijn startpunt om meer aan mijn beschrijvingen te werken, en heeft meer creativiteit in mijn stijl en visie op schrijven gebracht. 3. Niet echt een schrijfboek, maar wel bruikbaar voor schrijvers die geïnteresseerd zijn in een literaire invalshoek: How to Read Literature Like a Professor, van Thomas C. Foster. Luchtig geschreven vanuit de "art comes from art" visie, ofwel in dit geval "literature comes from literature". Niet heel diepgaand, maar een leuke inleiding. Door hem wil ik weer Shakespeare lezen :)

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Grappig, ik heb twee dezelfde boeken als jij in mijn Top 3! In willekeurige volgorde: 1. 'Word Painting; A Guide to Writing More Descriptively' - Rebecca McClanahan Leert me veel over zintuiglijk schrijven, waardoor mijn schrijfwerk nog meer tot leven komt. Prachtige voorbeelden, veel oefeningen. Ook fijn voor mijn dichtwerk. 2. 'Make a Scene; Crafting a Powerful Story One Scene at a Time' - Jordan Rosenfeld Geeft me veel inzichten over soorten scènes, hun diverse functies en mogelijkheden. 3. 'The Power of Point of View; Make Your Story Come to Life' - Alicia Rasley Leert me diverse vertelperspectieven beter toepassen, en hoe bepalend dit is voor de persoonlijke toon en het verloop van een verhaal.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
How to write a damn good novel - Frey Het geheim van de schrijver - Renate Dorrestein The first 6 pages - ??

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
3. 'The Power of Point of View; Make Your Story Come to Life' - Alicia Rasley Leert me diverse vertelperspectieven beter toepassen, en hoe bepalend dit is voor de persoonlijke toon en het verloop van een verhaal.
Ik ken de titel, maar heb het nog niet gelezen. Lijkt me zeker interessant.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1e is heel praktisch, en alle thema's die er zijn. Dorrestein geeft mooie voorbeelden en is heel leesbaar boek. first 6 pages is ook hele praktisch, duidelijke voorbeelden, vanuit de ogen van een redacteur, hoe een redacteur een manuscript scant

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De 36 dramatische situaties, van Jan Veldman (voor afdoende inspiratie om het onbewoond eilandavontuur in een pakkend plot om te zetten), gevolgd door Aanvallend spel van Thomas Rozenboom (vanwege zijn puntige beknoptheid en het gebrek aan bagageruimte) en tot slot Wie schrijft... van Elizabeth George (meer vanuit sentimentele overwegingen. Achteraf bezien zeker niet een van de beste schrijfboeken, maar wel mijn allereerste).

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Backwards & Forwards - A technical manual for reading plays - David Ball Een dun boekje dat je leert hoe je het beste een toneelscript kunt lezen. en dat ondertussen op die manier stiekem alle elementen van een goed verhaal, messcherp neerzet.

Lid sinds

13 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
spanning in verhalen en kinderboeken schrijven (heb er maar 2 thuis)

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Destijds heb ik voor mijn studie een heel aantal boeken moeten aanschaffen. Titels waar ik veel aan gehad heb zijn: - Creatief schrijven door Cees van der Pluijm - Literair mechaniek door Erica van Boven Laatstgenoemde is geen boek over creatief schrijven maar een handboek voor het maken van een goede analyse. Geeft heel veel informatie over bijvoorbeeld perspectief en tijd. Een absolute aanrader! Ik blader het nog steeds regelmatig door.

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
"Literair mechaniek" is inderdaad een handig boek om teksten te analyseren, maar voor mijn eigen [insert: teksten (ik had het hiervoor over 'teksten' ;) Leek me dan logisch dat je hier niet een zeer lelijke en zeer foutieve variant van 'mijzelf' moest lezen.] heb ik het nooit gebruikt. Sinds het afsluiten van dat vak, ligt dat boek bij mij dan ook in een doos te verstoffen. Daarnaast kun je het boek meestal pas goed gebruiken als je minstens de draft hebt staan. Ik heb hier in totaal maar drie echte schrijfboeken liggen... Eentje heb ik nooit uitgelezen. Dus het wordt hier een top 2 ;) 1. The tough guide to fantasyland. Heerlijk al die cliché's op een rijtje. Het opent je de ogen (O? Is dat ook een cliché dan?) en heeft zat humor. Love it. 2. Kinderboeken schrijven. De dingen die erin staan zijn meer dan logisch, maar het toch even zo op een rijtje zien, is toch erg handig. Dit zodat je de dingen niet in de haast vergeet.

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
"[...], maar voor mijn eigen heb ik het nooit gebruikt.
Sorry Mijre - helemaal offtopic - maar mag ik even :puke: van dit lelijke zinnetje?

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De 36 dramatische situaties vond ik echt wel een handig boekje moet ik zeggen. Maar persoonlijk vind ik een cursus misschien nog wel waardevoller dan een schrijfboek. Vooral de interactie met medecursisten kan heel inspirerend werken. Je moet dan natuurlijk wel cursisten hebben die kritiek durven te leveren, en, ook niet onbelangrijk, jijzelf moet tegen kritiek kunnen :)