Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Marieke3: Van anekdotes naar verhaal

3 augustus 2011 - 20:44
Hallo allemaal, Mijn naam is Marieke, ik ben 28 jaar en ben fulltime student Psychologie. Al zo lang ik mij kan herinneren houd ik van taal. Taal is voor mij een spel en ik ben gek op de ritmes die zinnen kunnen voortbrengen. Nog nooit heb ik echt iets met taal gedaan, anders dan wat brieven schrijven en een dagboek bijhouden. Nu ben ik sinds een paar maanden in gesprek met een oudere man, Piet, die geboren is in de Jordaan in Amsterdam. Wij zijn aan elkaar gekoppeld door het buurtcentrum. De oproep van het centrum bestond uit twee delen: ze zochten ouderen die een 'kroniek' wilden vertellen en vrijwilligers die deze verhalen wilden opschrijven. Ik heb mij aangemeld als schrijver. Piet heeft zich aangemeld als verteller. Nu het volgende: ik zoek begeleiding bij het schrijven. Samen met Piet lukt het mij wel om de anekdotes op papier te krijgen, maar dit zijn vaak niet meer dan relatief korte stukken. Piet zijn wens is het schrijven van een boek. Hij wil dat schrijven graag aan mij overdragen, maar ik heb daar geen ervaring mee. Nu ben ik deze site tegen gekomen en ik hoop dat hier mensen zijn die mij wat op weg kunnen helpen. Hoe pak ik deze grote klus aan? Hoe maak ik van anekdotes verhalen en misschien uiteindelijk een biografie? Piet heeft mij gevraagd zijn avonturen op te schrijven, doorspekt van humor. Zoals hij zijn leven altijd heeft geleefd. Hij weet zich veel gebeurtenissen te herinneren, maar namen van personen en dialogen heeft hij niet veel. ps: Op deze site vond ik een boekentip: Hoe schrijf ik een biografie. Dit boek heb ik inmiddels in huis. Het is vooral ook gericht op het uitgeven van een biografie. Dit lijkt mij natuurlijk fantastisch, maar ik wil voorlopig eerst maar eens bij het begin beginnen. Wie wil mij vooruit helpen? Met vriendelijke groet, Marieke

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
3 augustus 2011 - 21:32
Als jij de schrijver bent van de verhalen / het levensverhaal van Piet, denk ik dat je je moet verdiepen in Piets tijd, zijn beroep(en), zijn omgeving van destijds, zodat je van alle belangrijke elementen een overzicht krijgt en brugjes kunt maken tussen zijn anekdotes, een rode draad weven. Dus misschien met Piet gaan wandelen door de Jordaan, te beginnen bij zijn geboortehuis. Misschien recorder mee, of camera.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 augustus 2011 - 22:02
De beste tip die ik je kan geven is: lees een biografie. Lees hem niet als lezer, maar als schrijver. Hoe is het opgebouwd, hoe wordt het verhaal uitgesponnen en aan andere verhalen gekoppelt. En omdat het je eerste grote project is raad ik je voor het overzicht aan om er een serie kortere verhalen van te maken, zodat je nog geen lange verhaallijnen in je hoofd hoeft vast te houden. Dat gaat beter na wat oefening, maar daar heb je nu zo 123 geen tijd voor. Succes, het is een mooi idee om elkaar zo te helpen.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 augustus 2011 - 22:25
Bedankt voor jullie reacties. Wat is de beste manier om te beginnen met zo'n kort verhaal? Gewoon maar wat op papier zetten? :) Ik zag ergens op het forum een sectie waar je je schrijfsels kunt laten lezen door anderen. Ik kan wel wat feedback gebruiken... De gesprekken die ik met Piet voer, neem ik met een recorder op en schrijf ik uit (veel werk....) we hebben via google maps al even gekeken naar zijn geboortehuis. Piet is 77 en zijn gezondheid niet zo goed dat we kunnen gaan wandelen door Amsterdam. Dus we moeten even 'creatief' aan de slag.

3 augustus 2011 - 22:30
Wat een interessant project! Let eerst even op voor wie je schrijft: is dat voor Piet, voor jezelf, voor bekenden of familie? Of is het verhaal van Piet zo interessant dat meer mensen het zouden moeten lezen? In dat laatste geval kan het voldoende zijn om de biografie van Piet met een aantal anekdotes op te schrijven en naar een uitgever te sturen: zij kunnen je dan verder helpen om er een boek van te maken. Een iets andere insteek is dat je samen gaat werken met de andere schrijvers en vertellers uit het buurtcentrum en dat je op die manier een "kroniek van de Jordaan" samenstelt. Bijvoorbeeld door de anekdotes naar thema te sorteren. Heeft Piet een kleinkind? Dan kun je daarvan het "perspectief" maken: Het kleinkind is nieuwsgierig naar de geschiedenis van opa, en die vertelt er maar al te graag over (zie bijvoorbeeld de stripreeks "van nul tot nu"). In plaats van een biografie kun je er ook een verzameling "columns" van maken. Dan blijft het anekdotische behouden.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 augustus 2011 - 12:27
Bedankt voor het meedenken. Piet is een verteller in hart en nieren. Hij wil graag zijn verhaal kwijt. Ik weet niet of het interessant genoeg is voor andere mensen. Ik weet wel dat ik nog nooit zo iemand heb ontmoet. Het lijkt wel alsof hij meerdere levens in één heeft geleefd. Voor zover ik weet wil Piet er een dik boek van maken. Het is dan misschien een goed idee om er een uitgever voor te vinden die ons daarbij kan helpen. Dat met die columns spreekt me ook wel aan, ik zal het eens voorleggen aan Piet zelf. Het buurtcentrum is in Almere, waar we allebei wonen en het centrum wil een kroniek van Almere uitbrengen. Omdat de ouderen overal en nergens vandaan komen en toch genoeg te vertellen hebben. Ik heb nog geen perspectief gekozen. Ik heb het vooralsnog geschreven vanuit Piet zelf. Maar ik heb moeite om het op te schrijven met humor. Zelf ben ik namelijk nogal serieus :-) Hoe zit dat met het laten lezen van stukjes tekst? Is het een optie dat ik op dit forum wat tekst achter laat om feedback te krijgen? Werkt dat in de praktijk wel?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
4 augustus 2011 - 13:23
Is het een optie dat ik op dit forum wat tekst achter laat om feedback te krijgen?
Ja, dat kun je doen. Maar: zorg ervoor dat je heel duidelijke afspraken maakt met Piet (of met Almere), want een geschreven portret / levensverhaal komt vaak heel anders over dan het verhaal van iemand die er lustig op losbabbelt met een grapje hier en een knipoogje daar. Wat doe je als Piet zich niet herkent in het geschrevene? Je hebt aardig wat Fingerspitzengefühl nodig én een grote schrijfvaardigheid om een boeiend mens boeiend te presenteren!

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 augustus 2011 - 14:41
Piet weet dat het voor mij nieuw is en ik vertrouw erop dat ik alle ruimte krijg om te proberen en te oefenen. Ik vind het daarom een goed idee om met een klein stukje te beginnen en dan zijn feedback te vragen of ik op de goede weg ben. Voor feedback vanuit een andere hoek, hecht ik waarde aan een respons van andere lezers, zoals jullie.

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
5 augustus 2011 - 11:04
Leuk project. Die humor van Piet moet je zien te behouden. Als je die humor van Pieter wilt gebruiken zou je die als directe rede kunnen neerzetten. Laat het hem letterlijk zeggen, met zijn woorden. Dat karakteriseert de persoon en geeft je de inslag van humor die je zelf denkt te missen. Er zijn meer van deze projecten, mijn moeder zou ook meedoen aan zoiets in heer bejaardenhuis. Daar ging het om de verhalen over WOII. Misschien kun je wat van die projecten vinden via internet. Zij hebben vast gelijke problemen gezien en hebben misschien al oplossingen gevonden, tips geformuleerd.

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 augustus 2011 - 7:48
Als ik jullie wat wil laten lezen, waar moet ik dan precies de tekst plaatsen? Morgen wil ik hierover praten met Piet, we komen er vast wel uit hoe we het aan gaan pakken.

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 augustus 2011 - 23:32
Piet verloor zijn krullen tijdens het zakken vullen en zijn tanden en kiezen zou hij ook gaan verliezen zo was hem reeds verteld door zijn grote held toen mocht hij met pensioen en kon hij leuke dingen gaan doen zoals werken aan een biografie met lieftallige Nathalie en de grote baas brengt hem elk jaar een bezoek maar in plaats van speculaas krijgt Piet een luisterboek Welkom!