Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Dagboek stijl in column?

29 juni 2011 - 19:47
Hallo, Nu wil ik mij gaan verdiepen in columns, alleen heb ik een paar vragen. Ik snap niet echt wat een column is. Is het nu een stukje mening, met persoonlijke gebeurtenissen, observaties? Of kan een column alleen maar uit persoonlijke gebeurtenissen bestaan, zonder een enkel argument? Of een mengelmoesje van persoonlijke gebeurtenissen en de mening? En waarover kun je nog meer schrijven in een column? En hoe begin je met schrijven? is er een inleiding, middenstuk en slot? Over welke onderwerpen kun je allemaal schrijven, als het over columns gaat? Zijn er nog meer dingen die ik moet weten, waaraan je moet voldoen als je een column wilt gaan schrijven? En zijn er goede teksten van columnisten, die ik online kan lezen? M.V.G, Rianne

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 juni 2011 - 21:16
Columns kun je lezen in de meeste tijdschriften, maar ik zag dat de Margriet er behoorlijk veel in 1 blad plaatst, dus dat is een mooie start. In de gratis Pers staan er ook dagelijks voldoende. Een column is een korte tekst, 300,600 woorden, waarbij wat aan het begin vertelt wordt (mijn kind gaat elke dag in bad) aan het einde een clou heeft (midden: blablabla, leuk, schoon, ruikt lekker) (einde: mijn energierekening is de pan uit gerezen). Een column kan grappig zijn, zoals over dat bad, maar ook maatschappelijk betrokken (Start: ik kijk naar de opstand in Libie, Midden: ik vraag me af of het zonder web 2.0 van de grond gekomen was. Einde: gebruiken wij in Nederland onze 2.0 resources wel voldoende). In het einde komt vaak je mening naar voren, in het midden motiveer je de mening. Of je hebt een grapje aan het einde en je zet een milde versie van je mening in het midden, dan blijft je column wat zachter. Voor een dagboekstijl zou dat geschikt zijn, of die met het grapje over het dure bad. Begin je al met je mening, dan volgt ook meestal een vrij scherpe column, waarbij je aan het einde geen conclusie trekt maar een spiegel ophoudt naar de lezer toe. Ik heb vast van alles gemist, maar ook al best veel gezegd. Hoop dat je een startje hebt.

M

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2011 - 9:31
Ceridwen geeft een goed kijkje in de columnkeuken. Tegenwoordig worden stukjes ook wel eens column genoemd, terwijl het eigenlijk een soort dagboekachtige stukjes zijn. Bekende Nederlanders krijgen vaak een plekje in een blad en geven dan een kijkje in hun leven. Je zou inderdaad eens in De Pers kunnen kijken. Die columns zijn online te lezen, maar ook op dit forum: die van sollers! Verder kun je op de Hyves van Daphne Deckers ook een aantal van haar columns lezen. Af en toe plaatst ze daar een column. En verder gewoon in de papieren kranten en bladen uiteraard.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2011 - 10:47
@Ceridwen; Wat bedoel je met: ''maar een spiegel ophoudt naar de lezer toe'' Ik begin het langzamerhand te snappen. Met een column zet je de lezer aan het denken, toch? En hebbn jullie oefeningen die ik kan doen op internet, om in het column schrijven te oefenen? Wat kun je nog meer lezen van anderen, behalve columns, gedichten en verhalen? En ik ga uiteraad veel columns lezen!

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2011 - 14:53
Zoek ook eens verder op deze site. Volgens mij staan er ergens oefeningen voor columns en een uitleg van Louis Stiller.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2011 - 14:59
Ja, met een column zet je een lezer aan het denken. Over de wereld, of, met de opgehouden spiegel, over zichzelf. Iedereen zal roepen dat hij met een per ongeluk gestolen boodschap even terugloopt naar de kassa (het sociaal correcte antwoord). Maar wat nu als die te ver weg is, als je al bij de auto bent, als je het thuis ontdekt, als er zoooo'n rij bij de klantenservice staat, als er .... pik daar een paar dingen uit en laat de lezer zien wat hij zelf ook doet, vaak zonder erbij na te denken. Had ik die nu betaald of niet? Ach, we zien wel. Werkt prima als je zelf toegeeft dat wel eens te doen. Of, als je het wat zwaarder maakt, door het te vergelijken met een moeder die wel haar kind dwingt een snoepje terug te geven, maar zelf zes sticks suiker pakt bij de koffie balie en er bij het bureau opruimen vijf in haar tas schuift.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 juni 2011 - 15:21
Riablaster, Ik denk dat als je een goede columnist wilt zijn, je ook een beetje moet kunnen filosoferen, zoals Désanne van Brederode dat doet in een politiek tv-programma. Verder staat er in het Basisboek Journalistiek (http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/basisb… Misschien kun jij deze ook lenen bij de bieb) omschreven wat een column inhoud. Zo staat er dat: een column een persoonlijke ontboezeming is die over van alles kan gaan. En hier samengevat aan welke voorwaarden een column moet voldoen: -Columns moeten kort zijn, niet langer dan één kolom in de lengte. -Columns moeten goed en prikkelend geschreven zijn. De zinnen moeten allemaal iets betekenen. (...) Je moet onmiddelijk horen aan de toon van de columnist dat hij het is. -Een column geeft altijd een mening die op een oorspronkelijke manier verpakt is. Een opeenhoping van andermans meningen is geen column. -Een column bevat nieuws, althans iets nieuws. -De column heeft een polemisch karakter. In de column mag worden gescholden, kan iemand te lijf worden gegaan, wordt kabaal gemaakt. Maar met mate, anders ontaardt het al snel in zinloze en door niemand serieus genomen woede. Beter is iets bizars te verzinnen. -De beste stukjes moeten zo goed zijn dat ze gebundeld kunnen worden. De lezer moet de ene keer tot tranen toe worden bewogen, een andere keer onbedaarlijk lachen, of juist te kijken naar de vondsten en onderwerpen op een manier zoals hij dat nog niet eerder heeft gedaan. Zijn blik wordt als het ware verhelderd (als je meer wilt weten verwijs ik je naar het Basisboek Journalistiek,ISBN: 978 90 0151704 5 )

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2011 - 10:34
Hoe zit het dan met bv de kronkels van carmiggelt? Is dat geen column? Ze hebben geen menign, het zijn kleine verhaaltjes. En Martin Bril?

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2011 - 17:02
Is dat zo? hebben we het over de cursiefjes van Martin Bril? ik heb me ook in het onderwerp verdiept, omdat ik voor een column gevraagd ben. Wat verwacht men van me? Heb ik wel een boeiende mening? Ik kwam tot de conclusie dat ik het zelf wilde kunnen invullen, en dat ga ik ook doen. Maar of het nog een column heet?

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2011 - 20:19
Ik denk dat ze je daarom juist vragen Pia, omdat ze willen dat je het zelf gaat invullen, in jouw stijl. Of het dan nog een column heet doet er minder toe dan of je opdrachtgvers het nog een column vinden.

Lid sinds

18 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
1 juli 2011 - 21:01
Ja, maar deze link begon met de vraag: wat is een column. En ik heb me dat ook afgevraagd. En ben gaan zoeken in definities ed. Stond op het punt een cursus te gaan doen in columnschrijven. heel verwarrend. Ik dacht nl dat ik een mening moest hebben, omdat dat in de definities staat. En je wilt in eerste instantie mensen geven wat ze verwachten. Althans, zo ben ik opgevoed.