Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Kilometers of mijlen? Getallen in woorden of in cijfers?

22 juni 2011 - 22:09
Als amateurschrijver, bezig aan mijn eerste manuscript kwamen de volgende vragen in mij op: Daar mijn manuscript zich hoodzakelijk in de VS afspeelt nam ik klakkeloos aan dat ik afstanden in de door de VS gehanteerde maatstaven moest doen. Bijvoorbeeld geen kilometers maar mijlen, en geen meters maar voeten. Dat zijn immers de maten die in dat land gebruikt worden. Eén van mijn testlezers vond dit juist verwarrend en gaf aan constant in haar hoofd bezig te zijn met omrekenen wat haar het leesplezier ontnam. Ze adviseert me dan ook om te overwegen de afstanden naar Europese maatstaven om te zetten. Voor mij persoonlijk zit er wel een kern van waarheid in en ik overweeg dan ook serieus alles naar Europees model om te zetten. Ik vraag mij af wat jullie mening hierover is als profi's en mede hobbisten? ( Voorbeeldtekst voor het volgende onderwerp ) "Normaal gesproken zouden ze over twee en een halve dag in Norfolk aankomen, maar de snelheid was door de storm teruggebracht naar een schamele 15 knopen. De navigatiecomputer stelde de aankomsttijd met elke vijf minuten bij. Ze hadden nu al ten opzichte van hun schematijd vier uur vertraging opgelopen." In bovenstaand voorbeeld schrijf ik "15 knopen" in cijfers. Vervolgens heb ik weer over "vijf minuten" en "vier uur" Ik gebruik cijfers om afstanden, of snelheden aan te geven. Als ik cijfers in een andere context gebruik schrijf ik ze als een woord. Zijn hier richtlijnen voor of is het aan de fantasie van de schrijver zelf? Guido.

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 juni 2011 - 18:16
G. Wolfs, niet uit het oog verliezen dat als die tijd en locatiebecijferingen een belangrijke rol spelen in je plot, je abslouut cijfers kan gebruiken. Met je toelichtingen wordt het veel duidelijker, het gaat hier niet even om twee kilometer wandelen of om twee mijlen wandelen, het gaat om een heel andere context, die van technologie en snelheid die (volgens je plot misschien) de naakte mens eraan ontwerpt. In dat licht : cijfers! Het opvallend gebruik van cijfers kan dus een stijlfiguur zijn. De lezer hoeft die cijfers niet te ontleden, de enige functie die die cijfers hebben, is om aan de lezer duidelijk te maken hoe technisch alles verloopt en wat al meer. Op een radar, stel ik me voor, kan heel veel zoniet bijna alle info afgelezen worden, het is abstracte info waarin alle vertrouwen wordt gesteld. De fysische data komen niet meer aan bod. Als metingen, vaststellingen op een scherm enz geen duidelijke rol spelen in het verhaal, kan je overwegen om over te gaan tot voluit geschreven. Heb je als schrijver wel iets voor met die 'metingen' (snelheid, locatiesituering in graden,...), dan is m.i. het voluit schrijven veel minder geschikt en zelfs te vermijden. Het gebruik van cijfers ligt dan voor de hand.

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
3 juli 2011 - 19:07
Details in cijfers op de brug. Het zijn inderdaad belangrijke zaken als je hp op de brug staat van een marineschip als roerganger. En dat wilde ik ook niet veranderen. Toch hebben jullie me ergens op gewezen. Door mijn werk ben ik inderdaad een soort van exacte cijfernerd geworden. Ik heb twee passages in mijn ms gevonden waar ik mijn hp ook tijdens zijn vrije tijd gedetailleerd met cijfers aan de gang laat. Nu kan ik natuurlijk wel zeggen; Ja, maar hij is zelf ook een "cijfernerd" omdat hij roerganger is, maar dat gaat me toch te ver... Heb het verhaal aldaar een persoonlijker kantje gegeven. Voorts beloof ik mezelf er op toe te zien dat ik niet weer bijvoorbeeld tot in detail de afstand van mijn hp's hotel naar Ocean Drive in Miami Beach weergeef... Tijdens zijn vakantie met zijn kersverse vrouw... Je zult maar roadmanager zijn en een ms willen schrijven... Bedankt! Guido.