Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hulp met uitgeven

Mensen, Ik ben al een paar weken op dit forum aan het spitten naar informatie en heb nu maar eens een account geregistreerd om ook aan discussie's mee te kunnen doen. Heden heb ik een manuscript afgerond waar ik dik 3 jaar aan heb gewerkt (niet full-time maar toch regelmatig). Ik heb het ook naar 3 uitgevers gestuurd, maar bij allen werd het afgewezen. De 1 vond het niet binnen hun fonds passen, de andere 2 vonden het niet goed genoeg. Maar nu zit ik wel een beetje vast. Ten einde alle opties te hebben afgewogen heb ik het manuscript gisteren naar Free Musketeers en Boekscout gestuurd. Maar na reacties op deze 2 POD-uitgevers hier te hebben gelezen, had ik toch mijn twijfels. Er worden zowel positieve als negatieve dingen over ze gezet. Het laatste wat ik wil is een boek dat het "net-niet is". Daarom wil ik graag, indien mogelijk, wat objectief advies van jullie vaste en ervaren schrijvers. Ik heb natuurlijk meerdere opties. 1) manuscript naar nog x-aantal uitgevers sturen, waarvan wachttijd minimaal 2 maanden is en de kans (blijkbaar) klein is dat het een "ja" wordt. 2) laten proeflezen en herschrijven 3) in zee gaan met een POD-uitgever (FM of BS) Het is een fantasy-verhaal en daar zijn weinig uitgevers erg happig op om uit te geven. BoF wil dat wel doen, maar dan moet je er een kleine 2000 euro aan investeren; geld wat ik helaas niet beschikbaar heb. Ik neig zelf naar het afketsen van FM en BS, omdat zij eigenlijk alles wat ze tegenkomen uitgeven. Hun eisen schijnen niet zo erg groot te zijn. Maar een proeflezer vinden is ook niet gemakkelijk. En welke zekerheid heb je dat men niet aan de haal gaat met jouw boek (ben ik daarin wellicht wat huiverig...)? Kortom, ik ben een leek op dit gebied, maar wil wel graag mijn bloed, zweet en tranen in de boekenwinkel zien verschijnen ;) Wie kan mij (een beetje) helpen? Alvast bedankt voor jullie tijd... Ferry

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Een optie is ook nog om het via TenPages.com te doen. Ik zeg niet dat dat dé manier is, maar zo is het mijzelf wel gelukt: mijn manuscript ligt nu bij meerdere uitgevers en wordt sowieso door een van hen uitgegeven.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ook daar heb ik naar gekeken, maar daar staan echt veel boeken op. En hoe krijg je mensen zover dat ze allemaal aandelen kopen van iemand die ze niet kennen op basis van alleen 10 pag's? Wordt die site echt goed bezocht? Of moet je dus serieus gaan leuren met je 10 pag's link om de aandelen verkocht te krijgen? Maar bedankt voor de tip en jouw antwoord bewijst dat het wel kan. Gefeliciteerd!

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Fantasy loopt op TenPages voor geen meter. Als je daar aandelen kunt verkopen t.w.v. 10.000 euro (het gaat niet vanzelf, dat verkopen van aandelen), moet het ook niet zo moeilijk zijn om die 2.000 voor BoF bijeen te schrapen (of het bedrag dat je nodig hebt als aanvulling op je budget) en het met de verkoop van je auteursexemplaren terug te verdienen (zie reglement BoF). Je kunt ook eens aan wedstrijden meedoen, en kijken of je met het commentaar zelf je MS kunt verbeteren. Ik neem eigenlijk aan dat je ook geen geld hebt voor een manuscriptbureau. Anders zou dat de eerste optie zijn (of een cursus).

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Meedoen aan een wedstrijd met een manuscript van 100.000 woorden? Ik dacht dat wedstrijden alleen voor korte verhalen waren... Probleem is idd het geld. Ik heb altijd gedacht dat je met je 'talent' iets kon produceren en dat het dan weinig meer hoefde te kosten. Hoe naief kun je zijn :rolleyes: Maar vanuit dat oogpunt hikte ik al jaren tegen het feit aan dat ik een verhaal/boek wilde proberen te schrijven. 3 1/2 jaar geleden heb ik gedacht: "als ik niet begin, komt het er nooit. Alleen ikzelf kan ervoor zorgen dat het er komt." Dus ben ik gaan schrijven... Nu 3 1/2 jaar later zit ik met een manuscript dat naar mijn mening 95% af is, maar ik krijg het niet aan de man gebracht. :(

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Naar welke uitgevers heb je het opgestuurd? Er zijn niet zo heel veel uitgeverijen die fantasy uitgeven in het Nederlandse taalgebied, maar ze zijn er wel. Ken je ze, en heb je naar hen specifiek opgestuurd? Als dat wel zo is en je wordt afgekeurd is je manuscript misschien nog niet goed genoeg. Maar je hebt er al hard aan gewerkt en het zou jammer zijn het nu op te geven, lijkt me. Daarom zou ik in jouw plaats misschien kiezen voor een manuscriptbeoordelingsbureau of het equivalent daarvan (zijnde ervaren proeflezer of professioneel redacteur). En dan wel iemand die z'n neus niet optrekt voor fantasy. Je zal ook wel wat moeten betalen, maar veel minder, en je krijgt degelijk advies waar je weer mee verder kan.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Meedoen aan een wedstrijd met een manuscript van 100.000 woorden? Ik dacht dat wedstrijden alleen voor korte verhalen waren...
Ja, gewoonlijk wel, m.u.v. de Castlefest Book Award. Maar ook los daarvan heeft het zin om mee te doen aan wedstrijden, vooral die in het genre. Je kunt dan feedback krijgen over bepaalde zaken. Bijvoorbeeld of je dialogen wel lekker lopen, of je personages wel geloofwaardig zijn, of je niet te veel stopwoordjes gebruikt en meer van dat soort dingen. Met die tips kun je het MS zelf verbeteren.
Ik heb altijd gedacht dat je met je 'talent' iets kon produceren en dat het dan weinig meer hoefde te kosten.
Dat gaat misschien wel op, maar dan moet je dat talent wel hebben. Het succes van POD is voornamelijk gebaseerd op schrijvers die denken talent te hebben (uitzonderingen daargelaten, maar je hebt die discussies al gevonden). Een ander punt is dat je door veel te schrijven je talent kunt ontwikkelen. Daarvoor is deelname aan wedstrijden ook een goede motivatie. Bovendien is het een aardige opmerking in de begeleidende brief als je daarin kunt zetten dat anderen je talent al hebben weten te waarderen (door hoge noteringen in schrijfwedstrijden).

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Begrijp ik het goed dat je het helemaal niet hebt laten proeflezen voor je het naar die drie uitgevers stuurde? Dat lijkt me sowieso onverstandig, ik zou nog geen kortverhaal zonder proeflezen naar een uitgever durven sturen, laat staan een hele roman. Eerst optie 2 en dan 1 lijkt mij de ideale weg, al is er natuurlijk nog altijd weinig kans dat je manuscript aanvaard wordt, statistisch gezien. En begrijp ik het goed dat BoF je manuscript wel aanvaard heeft, maar dat je het geld niet hebt? Kun je dan niet iets afspreken als dat je een jaar krijgt voor het herschrijven en intussen het geld bij elkaar spaart? Dat zou iets van een 160 euro per maand zijn, lijkt me niet geheel onoverkomelijk. Of neem je aan dat BoF zomaar alles uitgeeft zolang je betaalt? Ik zou ook Schli's advies volgen om eens aan wedstrijden mee te doen. Kortverhalen schrijven kan een goede oefening zijn voor een roman, en het advies dat je krijgt, kun je dan weer meenemen bij het (her)schrijven van die roman. Natuurlijk zijn het andere disciplines, maar je kunt ook geen marathon lopen zonder eerst 100 meter te kunnen lopen. Bovendien kun je op die manier naambekendheid opbouwen en contacten leggen binnen het wereldje.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Bedankt voor je reactie, Hekate. Ik heb het wel laten lezen door 3 mensen. Ik heb hun adviezen ook gebruikt en hergeschreven. Maar een echt objectief proeflezer buiten mijn sociale kring heb ik niet gehad. Dus ik dacht dat dat wellicht wat nieuw licht kon werpen op het manuscript. Maar met proeflezer(s) begint het bij mij te kriebelen. Misschien zie ik leeuwen en beren, maar toch, je geeft je hele manuscript aan een 'onbekende'. Of werkt dat anders? Geef je delen aan een proeflezer en met genoeg feedback geef je de rest ofzo? Kan ik een oproep doen in 'oproepen'? BoF wil alleen het manuscript lezen als ze de zekerheid hebben dat je kunt betalen, anders is het voor hun verloren tijd. Logisch natuurlijk... Met nieuwe verhalen schrijven heb ik opzich geen probleem, maar een vervelend persoonlijk trekje van mij is dat ik graag dingen eerst afrond alvorens ik aan een nieuw project begin.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad, het is belangrijk om kritische proeflezers te hebben, en mensen in je eigen kringetje zijn vaak toch geneigd om te aardig te zijn. Het zal niet meevallen om gratis en voor niets iemand te vinden die zin heeft om je hele manuscript te lezen en ook nog eens in staat is om dat van commentaar te voorzien waar je echt iets aan hebt, er zijn niet voor niets zo veel betaalde mogelijkheden daarvoor. Maar wie weet vind je iemand. Ik denk dat je je voor niets zorgen maakt als je bang bent dat zo iemand er vervolgens 'vandoor gaat' met jouw manuscript. Daar heb ik echt nog nooit van gehoord. Als iemand belangeloos je manuscript wil lezen en becommentariëren, mag je er wel van uitgaan dat zo iemand te vertrouwen is. Er zullen echt geen mensen actief op zoek gaan naar manuscripten die ze mogen lezen om die dan vervolgens te jatten. Daarnaast heb je ook een vrij hoge dunk van jezelf, als je ervan uitgaat dat je boek zo briljant is dat mensen er onmiddellijk mee aan de haal gaan ;)

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Proeflezen kun je ook langzaam opbouwen. Plaats eerst hier een klein stukje. Kijk wat je met die tips kunt. Vraag dan om een proeflezer voor een of enkele hoofdstukken, en kijk wat je daarmee kunt. Het verwerken van opmerkingen van proeflezers is ook iets dat je moet leren, wat neem je wel mee, wat niet, etc., dan is het fijn als je 'oefent' op enkele hoofdstukken. Omdat het best een lijfig werk is om te proeflezen, is het fijn dat wat je leert in het begin, ook toegepast wordt in het verdere werk (leert als in ontwikkelend eigen inzicht), zodat je de meeste profijt hebt van de proeflezers die alles lezen.

Lid sinds

14 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
Misschien zie ik leeuwen en beren, maar toch, je geeft je hele manuscript aan een 'onbekende'. Of werkt dat anders? Geef je delen aan een proeflezer en met genoeg feedback geef je de rest ofzo?
Zo kun je het doen. Je kunt het ook andersom bekijken: een proeflezer ontvangt in vertrouwen jouw tekst. Wee dat het hem gebeuren zal dat ongeveer te zelfder tijd een vergelijkbaar verhaal gepubliceerd wordt (dat komt soms voor). Ga je zo iemand dan verdenken van het doorschuiven van jouw verhaal?
Kan ik een oproep doen in 'oproepen'?
Ja, dat kun je doen.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben het volledig eens met wat Elo-schrijft schrijft ;) Ik denk dat het zowel voor jezelf als voor je proeflezers aangenamer is om met kortere stukken te werken (bijvoorbeeld 5.000 of 10.000 woorden per keer). Voor mezelf geldt dat ik toch eerst het eerste hoofdstuk wil zien voor ik beslis of ik met een langer verhaal aan de slag ga. En als schrijver kun je dan stukje per stukje herschrijven in de plaats van maandenlang te moeten wachten tot je proeflezer klaar is met 100.000 woorden. Met de meeste van mijn proeflezers werk ik op "voor wat hoort wat" basis, dus dat we van elkaar proeflezen. Anders denk ik dat het heel moeilijk gaat worden om iemand te vinden die zo'n lang verhaal gratis wil proeflezen.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik moet zeggen dat ik het geweldig vind welke response ik hier krijg. Het voelt als een warm nest. En ook geweldige tips! Dat wilde ik als eerste even kwijt ;) Verder wil ik zeggen dat ik mijn manuscript niet zo zeer briljant vind en bang ben voor jatwerk, maar het is toch een beetje je kindje. Dat is iig bij mij wel het geval en met je kindjes ben je altijd erg voorzichtig, misschien wel te voorzichtig. Voor wat hoort wat-basis vind ik meer dan prima. Ik heb gewoon de financiele middelen niet om een bureau in te schakelen of dergelijks. Het leven is al duur genoeg en wie zegt dat het na zo'n beoordeling en aanpassingen uitloopt op een publicatie? Niet dat het weggegooid geld zou zijn, maar mijn gezin moet ik ook onderhouden... Over het algemeen kan ik dus opmaken dat ik blijkbaar arrogant ben geweest (of erg naief) om mijn manuscript naar 3 grote uitgevers te sturen. Ik heb heb naar luijting, standaard uitgeverij (belgie) en de boekerij gestuurd. Nu heb ik het naar Free Musketeers en Boekscout gestuurd, maar ik het daar een beetje spijt van. Waarschijnlijk zullen ze het beiden wel willen produceren, maar verder weinig aan ondersteuning willen doen. Kan ik daar op een normale manier vanaf zien? Kan ik ze emailen en zeggen dat ik nog meer aan mijn manuscript wil sleutelen alvorens tot publicatie over te gaan? Of is dat 'not-done'? Verder zal ik zeker een oproep doen voor een proeflezer. Super bedankt allemaal!!

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Kan ik daar op een normale manier vanaf zien? Kan ik ze emailen en zeggen dat ik nog meer aan mijn manuscript wil sleutelen alvorens tot publicatie over te gaan? Of is dat 'not-done'?
Tuurlijk kan dat. Gewoon mailen dat je d'r van af ziet. Je hebt nog geen reactie van ze gehad, laat staan iets getekend. Succes in ieder geval.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik denk dat je bij die drie uitgeverijen sowieso weinig kans maakt. Luitingh geeft bijna uitsluitend vertalingen uit. De paar Nederlandstalige auteurs die ze uitgeven, hebben zichzelf eerder al in eigen beheer of bij een kleine uitgeverij bewezen. De Standaard Uitgeverij geeft bij mijn weten geen fantasy uit. En De Boekerij spitst zich ook voornamelijk toe op vertalingen en is bovendien erg op epische fantasy gericht, dus als dat niet is wat je schrijft, heeft het ook weinig zin iets naar hen op te sturen. Kramat en Verschijnsel zijn naast BoF waarschijnlijk het meest geschikt als je het als debutant wil proberen met fantasy, en ook Querido en de WereldBibliotheek hebben fantasy-imprints. Ik zou het persoonlijk veel enger vinden om mijn "kindje" naar een uitgeverij te sturen dan naar een proeflezer. Overigens is de Castle Fest Book Award ook een optie als je bij BoF wil binnenraken zonder ervoor te betalen. Maar dan moet je manuscript wel tussen de 60.000 en 90.000 woorden tellen. De deadline daarvoor is 1 januari, dus dan heb je nog meer dan een half jaar voor schrappen en herschrijven.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Inderdaad, van Luijting was het antwoord dat ze vooral in vertalingen deden. Nederlands gaven ze wel uit, maar alleen als het 'af' was en direct zo gedrukt kon worden, wat dus niet het geval is :P. Van Standaard Uitgeverij kreeg ik terug dat het niet binnen hun fond paste, terwijl ik op hun site wel fantasytitels had gezien. Van De Boekerij kreeg ik een afwijzing dat het niet goed genoeg was voor hen. Kramat en Verschijnsel stonden nog op mijn lijstje om te sturen, maar durfde na de 3 afwijzingen niet zo goed meer. In de knipscheer was ook nog een uitgever waar ik het wilde proberen. Ik zal dadelijk eerst FM en BS eens cancelen. Dan een oproepje plaatsen voor proeflezer(s). Castle Fest Book Award en Unleash Award kan ik wellicht aan meedoen, maar voor die 2de moet ik dan een nieuw verhaal schrijven. Want het huidige manuscript is daar te lijvig voor.

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Korte reactie: voor je ermee aan de slag gaat - zelf of via een reguliere uitgever - zou ik echt optie 2 doorlopen, met een paar kritische mensen (liefst geen vrienden/familie). Heb je er wel eens aan gedacht een schrijfgroep te zoeken? Er zijn inderdaad weinig onbekenden die zomaar bereid zijn iemands werk nauwlettend te bekritiseren; mensen die jij dezelfde dienst bewijst, zullen dat veel eerder doen. Zelf heb ik daar erg goede ervaringen mee. Het helpt een dikke huid te kweken, heel nuttig in deze business :D

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Je kan ook kijken naar Jaylen Books. Die weg volg ik, met succes. Tenzij je natuurlijk echt bij een grote uitgever tercht wilt komen. Jaylen book kost niets, maar dat verdien je natuurlijk ook minder. Je kan ook in hun fonds stappen, wat 30 euro per maand kost. Dat heb ik dus niet gedaan, maar dat is een keuze. In ieder geval kun je met bijna alles terecht bij Jaylen Books en mijn tweede boek is ook fantasy (maar dan voor kinderen) en die gaat ook bij hun uitkomen.

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik heb in ieder geval nu FM en BS afgezegd en heb al een proeflezer gevonden :D Ik ben ook benieuwd hoe dat gaat lopen. Tevens begin ik heden aan een nieuw verhaal, wat wel korter zal zijn. Het is voor de Unleash Award waar ik aan hoop mee te doen, als ik het op tijd afkrijg. Ik hou jullie zeker op de hoogte! ;)

Lid sinds

12 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik kreeg vandaag een email van Boekscout. Of ik volgende week een telefonische afspraak wilde bevestigen, zodat ze mij konden vertellen van de beoordeling... Was de afzegging niet doorgekomen!? Ik heb ze alsnog een email gestuurd er vanaf te zien. De telefonische afspraak zal ik ook niet bevestigen. Ik vind het maar vreemd...

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Hi F. Ik zou er niet teveel achter zoeken. Je kan veel vinden van BS en FM (en vergelijkbare POD-bedrijven), maar het zijn zeker geen oplichters en er werken vast een hoop mensen. De kans dat een mailtje gewoon niet (tijdig) op de juiste plek terechtkomt, is dus zeker niet denkbeeldig. En als ze volgende week toch bellen, dan kan je toch altijd nog laten weten geen interesse meer te hebben omdat je het eerst nog op een andere manier wil proberen. Je hebt nog geen contract getekend en dus zit nergens aan vast.