Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

toekomst boekwinkel

Gisteren dwaalde ik naar binnen bij boekhandel Plukker in Schagen, waar net een feestje aan de gang was om te vieren dat de verbouwing klaar is. De nieuwe eigenares neemt het bedrijf over van haar oma. Het ziet er prachtig uit, ik kan niet anders zeggen. Behalve kranten, tijdschriften, boeken, kantoorartikelen en hobbyartikelen kun je er nu ook klassieke muziek kopen op cd. En er is een koffiehoek gekomen. Het deed me denken aan de winkels van Borders in de VS, zoals die ongeveer tien jaar geleden waren ingericht. Je mocht de boeken daar uitgebreid inkijken en daar kon je dan ook nog een beker koffie bij drinken. Oases vond ik het. Maar Borders is over de kop. Om boeken te kopen hoef ik niet meer naar Amerika: nu is er Amazon. En ook daar kun je tegenwoordig een boel boeken inzien voordat je besluit, ze te kopen. De koffie moet je zelf even zetten. Mijn vraag aan jullie: hebben boekwinkels nog toekomst? Meer specifiek: wat zou een boekwinkel moeten doen/zijn/bieden om jou zo ver te krijgen dat je je boeken daar koopt in plaats van bij een internetbedrijf? Wat raad je de boekhandel aan?

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik koop geen boeken via internet. Wat belangrijk is, is dat een boekhandel goed bereikbaar is. Zo is er recent een Haagse boekhandel gesloten waar ik het bestaan niet van wist omdat deze ver buiten de gebruikelijke looproutes lag. Ook belangrijk: de openingstijden. Er moet minstens één koopavond zijn, en ruime openingstijden op zaterdag, graag ook zondagsopening. Aan openingstijden ma-vr 10-17 heb ik niets. Dat zijn redenen om kopen via internet te overwegen. Daarnaast: een wisselend en aantrekkelijk aanbod "in het zicht". Dat dus op de tafels regelmatig andere boeken liggen die "in de aanbieding" zijn of anderszins moeten opvallen. Dat moet wel gecombineerd worden met een gespecialiseerd aanbod. Als er hetzelfde ligt als bij Readshop, AKO, Bruna, AH etc. dan loop ik niet om. Specialisme kan bijvoorbeeld ook zijn: boeken van lokale schrijvers, boeken over de streek. Er moet logica op de boekenplanken zijn, zodat je niet overal hoeft te zoeken naar dat ene boek dat je graag wilt kopen. En natuurlijk moet er personeel zijn dat kan verkopen. Dus vragen zelf beantwoorden en niet alleen in de computer zoeken. Ze zullen het aanbod moeten kennen zodat ze mij kunnen adviseren. Ik denk wel dat de boekhandel toekomst heeft. Maar misschien niet zoals ze dat zelf zien. Bijvoorbeeld het grote Selexyz: het is een massale bijenkorf (het is er gewoonlijk een takkeherrie, maakt niet uit welk filiaal) waar je niks kunt vinden, en het personeel (als je dat kunt vinden) helpt je niet want het heeft geen idee wat er verkocht wordt. Wil je rustig en gericht zoeken, dan ga je naar internet. Of de betere boekhandel, waarvan de eigenaar nog wel hart voor de zaak en de klanten heeft.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De komende tijd zal het erg moeilijk worden voor boekenwinkels gezien de toename van digitale ontwikkelingen. Zelfs tijdschriften kun je al digitaal kopen en lezen. Ik verwacht dezelfde gang van zaken als bij muziekwinkels en fotozaken. Vind dit best wel jammer, maar de snelheid waarmee dit geschiedt is afhankelijk van de snelheid van de consument die wel of niet meegaat. Denkend aan E-boeken, Ipads e.d. Deze digitale ontwikkeling is niet meer te stoppen en zal alleen nog maar toenemen. Ze zullen hooguit nog wat veranderingen brengen als Ipads en E-readers zo duur blijven.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Het komt ook op gunnen aan; een oud principe dat nog altijd werkt. Als ik een boek wil hebben, kan ik het zonder meer vinden op het internet en het bestellen tegen 1,95 aan verzendkosten. Hetzelfde product kan ik gratis bestellen bij 'mijn' boekhandelaar, die alles voor me doet. En dan wil ik dat hij dat werk doet en de inkomsten genereert (ervan afgezien dat hij 40% van mijn eigen boeken neemt). Als hij een boek niet leveren kan, omdat het uitverkocht is en niet meer bijgedrukt wordt, moet ik toch het internet op. Daar is bijna alles te vinden, via online aquariaten <- zeg ik dat eigenlijk goed; het lijkt net een meervoud van aquarium. Die koffie interesseert me niet. Die drinken we wel bij een andere gelegenheid. Ik wil daarmee zeggen: relaties in het zakenverkeer zijn zeer belangrijk. Het internet is meestal onpersoonlijk. Misschien wordt de tendens dat we allemaal een levendig zakenverkeer krijgen achter 15 inch op de vierkante meter. Dan niet klagen dat het op straat niet meer leuk is.

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

 • Gewone gebruiker
Volgens mij hebben ze nog wel een toekomst. Ik was afgelopen zaterdag, sinds lange tijd, weer eens in een boekenwinkel te vinden. Ben meer een bibliotheek bezoeker. Dit was op een zaterdagochtend, man wat was het druk. Veel mensen in de winkel, maar wat nog belangrijker was, een lange rij voor de kassa. Hoe het er op een doordeweekse dinsdag uit zal zien weet ik niet? De boekenwinkel zal zich volgens mij wel moeten aanpassen aan het "E"-tijdperk. Doen ze dat niet, dan zal ze een kort leven beschoren zijn. Met het aanpassen bedoel ik: Een eigen website waar je ook kunt shoppen, E-boeken verkopen tegen een redelijke prijs, regelmatig reclame maken in weekbladen e.d., signeersessies etc. Op deze manier kunnen ze, denk ik, wel overleven.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Mijn boeken koop en bestel ik bij voorkeur via de boekhandel. De lading inpakmateriaal dat meegeleverd wordt wanneer je boeken via Internet bestelt staat me vreselijk tegen. Ik had laatst een klein formaat boekje gekocht bij Bol.com; de verpakking was drie keer zo groot als het hele boekje, ongelooflijk. Op zo’n moment moet ik inderdaad denken aan al die bomen die ervoor gekapt moeten worden en de oerwouden die eraan gaan. Om die reden blijf ik gewone winkels trouw, ook wat andere producten betreft, hoewel ook hier sprake is van enorme bergen inpakmateriaal.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
schlimazlnik, ben je wel eens naar de selexyz in Nijmegen geweest? Erg groot maar heel mooie winkel. Met een koffiehoekje, wisselende aanbiedingen (ik zwicht vooral vaak voor de kassakoopjes!) en het personeel weet veel over boeken. Als leraar Nederlands lees ik veel jeugdboeken maar in bepaalde genres ben ik minder thuis. Als ik dan een vage omschrijving geef van wat ik zoek loopt de verkoper de hele winkel met me door om de verschillende keuzes te laten zien. Iedere verkoper heeft volgens mij zijn eigen specialiteit en daar kennen ze ook alle boeken van. En dit alles in een heerlijke rust. Ik denk dat boekhandels met deze service zeker nog een toekomst hebben. Internet is fijn voor gericht zoeken maar je kunt er niet tussen boeken snuffelen en je laten verrassen door boeken die je nog niet kende.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
schlimazlnik, ben je wel eens naar de selexyz in Nijmegen geweest?
Niet dat ik weet. Mijn mening is gebaseerd op die in Rotterdam, Den Haag, Maastricht, Amsterdam en Utrecht. Ik wordt er gek van de herrie, die vooral in het café wordt gegenereerd, of bij een "evenement" (lezing etc).

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Internet is fijn voor gericht zoeken maar je kunt er niet tussen boeken snuffelen en je laten verrassen door boeken die je nog niet kende.
Dat is dus niet meer zo. Ik was op zoek naar een bepaald boek op Amazon. Vervolgens kreeg ik te zien welke andere boeken anderen gekocht hadden die ook mijn boek kochten. Dat was een heel vreemde match, daar had ik niets aan. Maar toen ik even doorzocht, nog een paar andere zoektermen probeerde en zo, kwamen er steeds meer boeken tevoorschijn die mij wel degelijk interesseerden. De meeste van die boeken kon ik ook inzien: inhoudsopgave, eerste hoofdstuk, index. Op grond daarvan kon ik heel goed bepalen of het wel of niet was wat ik zocht. Ik kon de boeken bestellen zonder verzendkosten te hoeven betalen en zou ze dan binnen een paar dagen in huis hebben. Als ik Engelse boeken bestel bij de plaatselijke boekhandel, kan ik ze niet inzien en moet ik er weken op wachten.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je van Engelse boeken houdt, moet je het in de boekhandel ook doen met een steeds kleiner plankje. En dan nog alleen de echt populaire boeken. Vroeger ging ik nog wel eens naar de American Bookstore in Amsterdam. Waanzinnige collectie hebben ze daar. Selexyz in Groningen heeft nog steeds een goed gevulde Engelstalige boekenkast, maar het valt me wel op dat de SF/Fantasy-collectie echt veel kleiner is dan een paar jaar geleden. Als je iets wilt buiten de gebaande paden ben je dan toch van internet afhankelijk.

Lid sinds

13 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In Amsterdam heb je aan het Spui twee grote Engelstalige boekwinkels: American Book Center en Waterstone's. Bij ABC kun je bovendien je eigen boeken laten drukken in oplagen vanaf 1 stuk, prijs valt mee. Op dezelfde manier kun je boeken ter plekke laten drukken die ze in hun database hebben zitten. Zo'n zelfde machine staat ook bij ABC Den Haag. De winkel in Den Haag is kleiner dan die in Amsterdam, maar er is een koopjeszolder bij. Ik kan nooit die winkel voorbij lopen zonder even te kijken, bijna altijd kom ik berooid en beladen naar buiten. :unibrow: Ik heb gelezen dat Waterstone's in moeilijkheden was of is; ABC heeft de winkel in België gesloten. Die Espresso Book Machine lijkt me een heel goed idee, als het tenminste lukt om het ding binnen redelijke tijd terug te verdienen. Op die manier krijg je mensen de winkel in. En zie er dan maar weer eens uit te komen zonder een leuk stapeltje. :unibrow:

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dan komen wij er bekaaid af met onze Selexyz in Lisse. Die heeft een wand vol tijdschriften en drie wanden en zes rekken vol kantoor en schoolspullen ...twee tafels met boeken. Soms drie. En de boeken op die tafels ken ik meestal al of passen niet bij me.

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je van Engelse boeken houdt, moet je het in de boekhandel ook doen met een steeds kleiner plankje.
Naar Duits hoef je al helemaal niet te zoeken, veel boekhandels hebben helemaal geen Duitse boeken in huis. In Den Haag hadden we een geweldige boekhandel met een enorme collectie Spaanse en Russische boeken. Verleden tijd.

Lid sinds

14 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Maar komt dat alleen doordat we nu ook via internet boeken bestellen of was die teruggang in keuzemogelijkheid al eerder begonnen? Ik denk eigenlijk het laatste, maar ik kan dat niet bewijzen. Iemand?

Lid sinds

13 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik woon in het buitengebied, helemaal onderaan in Nederland. Hier zijn twee boekwinkels, de ene is 20 minuten rijden de ander 25 minuten. Het aanbod is beperkt, waardoor ik eigenlijk altijd genoodzaakt ben om boeken via internet te bestellen. Ik koop vaak tweedehandsboeken via internet, bij De Slegte of bij Bol. Als wij gaan winkelen in een grote stad, duik ik meestal de tweedehands boekwinkels binnen. Ik vind De Drukkerij (Middelburg) het beste voorbeeld van hoe een boekhandel zou moeten zijn, zij hebben ook een prijs gewonnen (beste boekwinkel). Als je daar binnenloopt kun je jezelf uren vermaken. Ook kopen zij mijn boeken en betalen dan ook netjes binnen een week, daar waar ik bij andere boekhandels vaak maanden op mijn centjes moet wachten en in een aantal gevallen zelfs moet dreigen met een incassobureau.

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik herken wat Ceridwen schrijft. Ik was pas in Hoogvliet bij een boekhandel, maar daar waren helaas aanzienlijk minder boeken dan vroeger. Veel tijdschriften, pennen, agenda's, stickers en o ja, ook boeken in kasten, maar die kasten waren helemaal niet zo vol!

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In de meeste boekwinkels waar ik ben geweest is het prop en propvol. Vraag me niet waarom, want ik koop gewoon via internet. Maar er zitten bij sommigen café/restaurants in, en ze verkopen tegelijkertijd magazines en kranten. Dusja, het leeft nog steeds denk ik.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een (boeken)winkel verkoopt datgene waar de klant naar vraagt. Als dat schoolspullen zijn of tijdschriften o.d. dan zal daar de inkoop op zijn gericht. Doet de winkel dat niet, dan kunnen ze de toko des te eerder sluiten. In een dorp zal dat nog eerder gebeuren als in een stad. En in sommige delen van Nederland ook eerder dan de grote steden in de Randstad. Ik hoef geen café bij een boekenwinkel. Daar zijn genoeg andere lokaties voor te vinden. Boekwinkels waar ik kom heeft de één een TNT agentschap er bij genomen, de ander een fanhoekje van voetbalclubs (shawls, T-shirts e.d.) en nummer 3 organiseert van alles op gebied van schrijven in de trend van bijeenkomsten, theaterbezoeken, lezingen, etc... De laatste trekt erg veel mensen naar zich toe, maar of dat ook van blijvende aard is betwijfel ik.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Een (boeken)winkel verkoopt datgene waar de klant naar vraagt. Als dat schoolspullen zijn of tijdschriften o.d. dan zal daar de inkoop op zijn gericht. Doet de winkel dat niet, dan kunnen ze de toko des te eerder sluiten. In een dorp zal dat nog eerder gebeuren als in een stad. En in sommige delen van Nederland ook eerder dan de grote steden in de Randstad. Ik hoef geen café bij een boekenwinkel. Daar zijn genoeg andere lokaties voor te vinden. Boekwinkels waar ik kom heeft de één een TNT agentschap er bij genomen, de ander een fanhoekje van voetbalclubs (shawls, T-shirts e.d.) en nummer 3 organiseert van alles op gebied van schrijven in de trend van bijeenkomsten, theaterbezoeken, lezingen, etc... De laatste trekt erg veel mensen naar zich toe, maar of dat ook van blijvende aard is betwijfel ik.
Ik denk dat het wel van blijvende aard is, boekwinkels. Maar de aard ervan gaat veranderen. Je ziet dat ze zich steeds meer gaan ontwikkelen tot sociale ontmoetingsplaatsen, of dat nu met een café is of wat jij zegt met lezingen en theaterbezoeken. Volgens mij zit daarmee juist een gat in de markt, zeker nu de overheid de subsidies voor de kunst-en theaterwereld gaat intrekken. Het combineren van boekverkoop met kleine voorstellingen, lezingen, ruimtes voor schrijvers om hun werk te promoten, café's, en misschien zelfs kleine restaurants, is nu echt ideaal. het is een win-win situatie voor iedereen. En mensen blijven sociale wezens. Internet heeft zelden iets volledig overgenomen.

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik wil geen e-boeken en dus ook geen e-readers. Ik wil in een boek bladeren, snuffelen, ritselen, het open en dichtdoen. Dat speciale sfeertje tussen alle soorten boeken en tijdschriften te staan is heerlijk!

Lid sinds

11 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
[Quote] Ik wil geen e-boeken en dus ook geen e-readers. Ik wil in een boek bladeren, snuffelen, ritselen, het open en dichtdoen. Dat speciale sfeertje tussen alle soorten boeken en tijdschriften te staan is heerlijk! Helemaal mee eens, Mara! Ik ruik ook altijd even aan de pagina's voordat ik ga lezen. (Niet in de winkel, hoor, thuis na aankoop!) In de geur van papier is het verhaal verborgen...

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Af en toe bestel ik een boek via bol.com, maar niet erg vaak. Dit zijn zoiezo alleen informatieve boeken. Voor leesboeken wil ik echt kunnen snuffelen. Ik vind het ook in een boekenwinkel ook vaak makkelijker om ook met een boek thuis te komen terwijl ik van te voren nog niet echt een idee wat voor boek ik wilde kopen. Op internet gaat dit moeilijk. Je moet dan op zijn minst een zoekterm invullen. In een boekenwinkel kun je gewoon langs de kasten lopen en in een keer een onderwerp zien waar je niet aan had gedacht. Ook wordt ik altijd heel vrolijk van het snuffelen in een boekenwinkel. Op internet ga ik meteen naar het boek dat ik wil hebben, lees nog eens de beschrijving en bestel gelijk.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik heb jarenlang veel besteld via internet, totdat mijn postbode daar een hernia van kreeg. :unibrow: Omdat Amazon en consorten hun naam zoveel mogelijk willen laten zien, wordt de kans op ontvreemden groter. Tegenwoordig snuffel ik op het internet, bij Bol en co mag je het boek inkijken en dan stuur ik een mail naar mijn boekhandel. Ik bestel bij hen boeken, zij geven mij tips... Ik geef ze nog nét geen cadeautje met kerstmis. Brussel zit hier om de hoek, dus als ik een Engels boek nodig heb dan ga ik even naar Waterstone. Die zijn alle dagen open en ongelooflijk vriendelijk. Hoewel een boek downloaden handig is, kan het niet op tegen een boek in je handen hebben. Dat boek dan weer uitlenen of doorgeven. Bovendien is het leuk om tussen al die boeken de wandelen, te snuffelen...