Schrijfopleidingen, trainingen, en publiceren

30 mei 2011 - 9:49
Naar aanleiding van een andere discussie: De basisvragen: 1. Heb je een specifieke schrijfopleiding gehad? Of trainingen, workshops, cursussen met daarbij een docent, cursusleider of trainer? 2. Is er van jou al een tekst gepubliceerd door een ander (dus niet onder POD of in eigen beheer*)? Of win je wedstrijden? 3. Heb je andere dingen gedaan (bijvoorbeeld talenstudie, opleiding leraar Nederlands, handboek creatief schrijven) die bij kunnen hebben gedragen aan je kwaliteit als schrijver? Ik zou weleens willen weten hoe effectief die opleidingen/cursussen/etc. zijn. Hoeveel schrijvers worden gepubliceerd zonder dat ze een specifieke schrijfopleiding/cursus hebben gedaan? (ik denk: veel) Hoeveel schrijvers volgen opleidingen, cursussen, workshops, maar zijn nog niet gepubliceerd? (ik denk: vrij veel) Heeft zo'n opleiding zin in het begin van je schrijversloopbaan, of ook later, als je al gepubliceerd bent? Andersom: heeft enige ervaring met schrijven een voordeel als je naar zo'n opleiding/cursus gaat? Wat voegt een opleiding toe aan wat je "in het wild" kunt leren (door veel fictie te lezen, door boeken over taal en schrijven te lezen, door je werk te laten proeflezen door willekeurige proeflezers), voorop gestelt dat je basis (middelbare school**) goed is? *) De reden dat ik dat hier noem is dat POD op beslissing van de schrijver is: wie wil, kan onder POD publiceren, ongeacht de kwaliteit van het werk. Bij andere vormen is er een ander die besluit of iets wordt uitgegeven of niet. **) Ik weet niet hoe dat op andere scholen gaat, of in deze tijd, maar ik heb zelf op het VWO vrij veel "creatief schrijven" gehad bij Nederlands, zelfs op het eindexamen ("opstel").

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 10:06
1. Nee, ik heb geen opleiding, cursus of anderszinds gehad op het gebied van schrijven. 2. Er zijn de afgelopen zes maanden drie teksten van mij gepubliceerd n.a.v. schrijfwedstrijden en er zijn twee uitgevers onder de indruk van verschillende werken van mij. Die worden de komende tijd gepubliceerd. 3. Ik heb geen opleiding gedaan, geen schrijfboek gelezen. Wel heb ik veel geleerd van zeer kritische proeflezers, dit forum en ben ik altijd geïnteresseerd geweest in taal in het algemeen. Ik lees graag (vrij kritisch, ik let op zinsbouw, taalgebruik, etc.), maar kom door tijdgebrek niet toe aan meer dan vier boeken per jaar.

30 mei 2011 - 10:34
Bij mij zo'n beetje hetzelfde als bij Schrijfwijf: 1. Geen cursussen, trainingen, workshops of wat dies meer zij voor wat betreft schrijven. Alleen afgelopen jaar een training voor mijn werk, "schrijven voor het web". Maar die vond ik ondermaats, met een docent die weinig van taal wist. 2. Aflopen jaar 3 publicaties, 1 gewonnen wedstrijd, 1x 2e en 1x 3e. En 10e bij de meest prestigieuze van de wedstrijden waaraan ik deelnam. 3. Ik heb een typische bèta-opleiding gedaan, dus niks met taal. Ik heb wel wat gehad aan het commentaar op mijn scripties en betogen, ook inzicht in de kunsten helpt me bij het schrijven. Maar de basis van alles wat ik schrijf is mijn Nederlands op Atheneum-niveau. Zelf (proef)lezen heeft me vooruit geholpen, en een specifieke redacteur.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 10:41
De basisvragen: 1. Heb je een specifieke schrijfopleiding gehad? Of trainingen, workshops, cursussen met daarbij een docent, cursusleider of trainer? Ik heb onder andere een workshop gedichten en liederen schrijven gevolgd bij Yke Schotanus. 2. Is er van jou al een tekst gepubliceerd door een ander (dus niet onder POD of in eigen beheer*)? Of win je wedstrijden? Er is (huis)werk van me gepubliceerd in Schrijven Magazine en ook in het boek Dichten doe je zo (beide dankzij mijn docent) 3. Heb je andere dingen gedaan (bijvoorbeeld talenstudie, opleiding leraar Nederlands, handboek creatief schrijven) die bij kunnen hebben gedragen aan je kwaliteit als schrijver? Ik heb netjes het aantal boeken die vereist waren voor mijn lijst (Engels en Nederlands) gelezen. Ik heb een blauwe maandag de opleiding Media Informatie Management gedaan (die leid oa op tot redacteur of informatiemanager). Ook heb ik een jaar in een boekhandel gewerkt. Ik heb bij het NTI een cursus Nederlands foutloos schrijven en spreken gedaan, een workshop 'Ontdek je schrijftalent' gevolgd, een workshop 'Korte verhalen en romans schrijven' en nog wat klassikale lessen bij Margreet Schouwenaar. Eén van de schrijfboeken die ik heb gelezen is 'Handboek Stijl' van Peter Burger die ik iedereen kan aanraden die bekend is met 'de schrijfregels'

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 10:57
Ja, dit was de opdracht: Schrijf een poëticaal gedicht. Werk een van de oefeningen nader uit. Maak een gedicht vanuit het perspectief van het gedicht zelf. Combineer een aantal opdrachten, of geef op een andere manier uiting aan je gedachten over poëzie. En dit had ik geschreven (we hebben het nu wel over 2008) Een gedicht moet me kunnen raken, Ik verwacht dat de dichter er echt iets moois van zal maken. Ik wil nadenken over wat ik lees, zodat het gedicht mij afleidt van angst en vrees. Wanneer ik schrijf over wat ik voel, wil ik dat de lezer begrijpt wat ik bedoel. Een gedicht moet mijn fantasie kunnen prikkelen, zodat ik me ook als lezer kan ontwikkelen. Als ik wat rust heb en een kop thee, of water, Neem ik bewust wat woorden mee voor later.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 11:46
De basisvragen: 1. Heb je een specifieke schrijfopleiding gehad? Of trainingen, workshops, cursussen met daarbij een docent, cursusleider of trainer? Ja, kinderverhalen schrijven bij de LOI en een reguliere opleiding waar ik leerde mijn creativiteit te beheersen en om te zetten in daden (modevakschool). 2. Is er van jou al een tekst gepubliceerd door een ander (dus niet onder POD of in eigen beheer*)? Of win je wedstrijden? Ja. 3. Heb je andere dingen gedaan (bijvoorbeeld talenstudie, opleiding leraar Nederlands, handboek creatief schrijven) die bij kunnen hebben gedragen aan je kwaliteit als schrijver? Handboeken gelezen en herlezen, massa's boeken gelezen en herlezen, feedback gegeven en feedback gekregen en massa's verhalen geschreven en :-) goed opgelet op school.

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 11:48
1. Nee, geen enkele cursus. 2. Ja, mijn debuut is eind 2010 uitgekomen (heeft inmiddels op de longlist van de Gouden Strop gestaan en is genomineerd voor de Schaduwprijs, waarvan de uitkomst morgenavond bekend wordt gemaakt). Mijn tweede thriller komt deze zomer uit, mijn derde voorjaar 2012. 3. Officiëel heb ik alleen een Mavo-4 diploma. Moet toevoegen dat ik inmiddels Journalistiek en Nieuwe Media studeer, maar daar ben ik mee begonnen nadat ik de drie bovenstaande manuscripten schreef.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 13:29
1. Ik heb een aantal keer een 2- of 3-daagse workshop gevolgd geleid door W.J. Maryson (3x geloof ik) en Tais Teng (2x). Van Wim heb ik enorm veel geleerd, bij Taïs was de peer workshop het nuttigst, dus dat had even goed gekund zonder "leiding". Daarnaast heb ik ook online workshops gevolgd onder leiding van Thirza Meta en/of Anaïd Haen. Ook daar is de interactie met andere schrijvers (geven en ontvangen van feedback) het belangrijkste aspect. 2. Er zijn tien (binnenkort elf) kortverhalen van mij gepubliceerd in diverse tijdschriften en bundels. Ik heb één keer een wedstrijd gewonnen, maar dat was nog voor ik bovenstaande workshops gevolgd heb. 3. Ik ben ooit begonnen aan een hogeschoolopleiding vertaler Nederlands/Engels/Duits, maar niet verder geraakt dan het eerste jaar.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 13:41
1. Heb je een specifieke schrijfopleiding gehad? Of trainingen, workshops, cursussen met daarbij een docent, cursusleider of trainer? > Ik ben 5x in Milonga geweest (zie ander topic), maar schrijf daar vooral aan mijn eigen werk ipv de opdrachten, en als ik iemand nodig heb om wat te beoordelen roep ik de docente erbij :) 2. Is er van jou al een tekst gepubliceerd door een ander (dus niet onder POD of in eigen beheer*)? Of win je wedstrijden? > Nog niet, maar ik begin nog maar net in het wereldje van uitgevers te kijken. 3. Heb je andere dingen gedaan (bijvoorbeeld talenstudie, opleiding leraar Nederlands, handboek creatief schrijven) die bij kunnen hebben gedragen aan je kwaliteit als schrijver? > Veel lezen op dit en een ander schrijfforum, ik lees proef en mijn teksten worden proefgelezen, heb heel veel boeken gelezen, paar schrijfboeken gelezen (maar nooit alles onthouden), ik kijk veel om me heen en luister naar gesprekken om dialogen goed te krijgen, veel schrijven. Op school deden we nauwelijks iets met schrijven, de laatste jaren heb ik Nederlands zelfs niet meer gemaakt, maar ik heb er toch een prachtig cijfer voor op mijn diploma.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 14:24
Ik ging op mijn vijftigste een basiscursus creatief schrijven doen. Daarvoor deed ik niets met schrijven, heb een beta-opleiding gedaan en werkte als vakbondsbestuurder. Ik vond de cursus zo leuk dat ik daarna alle schrijfcursussen ging volgen die op mijn pad kwamen. Ik stelde mijn eigen opleiding samen. Bij LOI en NTI, bij cursusinstituten in Breda, Dordrecht en Rotterdam enz. Proza schrijven, poezie, columns, kinderverhalen. En ik las alle schrijfboeken die er te krijgen waren. Na twee jaar publiceerde een uitgever mijn eerste kinderboek, nu weer 5 jaar verder is mijn 25e boek gepubliceerd. Ik publiceer bij veel verschillende uitgevers. Ik weet zeker dat me dat niet zo snel was gelukt zonder die cursussen, die schrijfboeken en zonder mijn kritische proeflezers. Mijn advies aan iedereen is dan ook: bekwaam je via cursussen en schrijfboeken ook in de techniek die je nodig hebt om iets creatiefs te maken. Dan gaat je schrijfontwikkeling vele malen sneller!

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 14:59
Waar ik ook benieuwd naar ben (ook voor degenen die al de vragen beantwoord hebben): Hoeveel uur besteed je gemiddeld per week aan schrijven?

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 19:13
1. Heb je een specifieke schrijfopleiding gehad? Of trainingen, workshops, cursussen met daarbij een docent, cursusleider of trainer? Geen specifieke schrijfopleiding. Eén cursus bij de Schrijven Online academie, drie cursussen bij een Amerikaanse instelling. In eerste instantie om te kijken of ik overtuigend in het Engels kon schrijven, daarna omdat ik merkte na één cursus dat mijn schrijftechniek er enorm op vooruit gegaan was. Positieve feedback versterkte mijn zelfvertrouwen (ik heb lange tijd gedacht dat ik in niets echt goed was), terwijl de overige kritiek me meer bewust maakte van verbeterpunten. De deadlines bij deze cursussen zorgden voor extra motivatie, waardoor ik nu in een meer constant schrijfritme zit en veel meer schrijf. Ik denk dat mijn progressie dus een combinatie van factoren is, en niet alleen te danken is aan de schrijfcursussen. 2. Is er van jou al een tekst gepubliceerd door een ander (dus niet onder POD of in eigen beheer*)? Of win je wedstrijden? Nee, afgezien van een artikel over schrijfonderwijs op de basisschool dat ik schreef toen ik de (verkorte) Pabo deed. Mijn docent schrijven (schrijven in de zin van handschrift aanleren) vroeg of hij het artikel (de eindopdracht voor zijn vak) mocht publiceren in een vakblad voor schrijfdocenten, en ik voelde me best vereerd :) Oja, en twee kinderverhalen van mij zijn een keer gepubliceerd op een voorleeswebsite, maar dat stelde niet heel veel voor. Ik moet er wel bij zeggen dat ik verder geen pogingen ondernomen heb om iets gepubliceerd te krijgen, en ik heb ook nog nooit met wedstrijden meegedaan. Ik ben pas twee en een half jaar serieus bezig met schrijven, en in die periode heb ik alleen aan mijn eerste roman gewerkt, die nog (lang) niet af is. 3. Heb je andere dingen gedaan (bijvoorbeeld talenstudie, opleiding leraar Nederlands, handboek creatief schrijven) die bij kunnen hebben gedragen aan je kwaliteit als schrijver? Ik lees regelmatig schrijfboeken als ik merk dat ik op een bepaald gebied vastloop of verbetering nodig vind. Ik heb zowel Engels, Nederlands als Oud-Grieks op VWO niveau gedaan. Grieks en Latijn zijn handig om inzicht te krijgen in taalstructuur en de oorsprong (en betekenis) van woorden. In tegenstelling tot wat Schlimazlnik zei over zijn VWO opleiding, deden mijn docenten Nederlands en Engels niets aan creatief schrijven. Veel literatuur lezen en analyseren (wat ik bij Engels vele malen interessanter vond dan bij Nederlands), en als we zelf iets moesten schrijven, dan moest het een essay zijn. Heel af en toe, bij het oefenen voor het eindexamen mocht het een verhaal zijn, en daar koos ik altijd voor, maar het werd nooit gewaardeerd. Er werd helemaal niets onderwezen over het creatief schrijven zelf. Het werd zelfs sterk afgeraden, omdat creatief schrijven alleen voorbehouden was aan genieën als Harry Mulisch & Co. Mijn andere vakken, en eerste universitaire studie, waren volledig in de bètarichting. Uiteindelijk heb ik nog een paar jaar theologie gestudeerd, en daar heb ik nog steeds wel profijt van, vooral wat betreft symboliek, filosofie, de invloed van religie op de samenleving, en taalstructuur (ik heb diverse vormen van Hebreeuws en Aramees geleerd, en ging verder met Grieks en Latijn, en daarnaast taalfilosofie en logica). Door mijn verkorte Pabo-opleiding heb ik meer inzicht in groepsprocessen, meer mensenkennis (beide handig voor ontwikkeling van personages) en weet ik hoe ik effectief moet studeren.

30 mei 2011 - 20:11
Waar ik ook benieuwd naar ben (ook voor degenen die al de vragen beantwoord hebben): Hoeveel uur besteed je gemiddeld per week aan schrijven?
Dat is niet wat ik wilde vragen, omdat het niet echt dient om een vraag te beantwoorden, namelijk: kun je met schrijven ergens komen zonder daarvoor opgeleid te zijn? Hoeveel tijd ik schrijf per week varieert en heeft met verschillende dingen te maken. Op mijn werk schrijf ik nu toch zo'n 30 uur per week (full time 40 uur, maar ik schrijf niet continue), wat wil zeggen: ik ben bijna full-time bezig met taal. Op dit moment. Ik schrijf verder weinig in mijn vrije tijd, als je de tijd voor schrijven op forums etc niet meetelt. 5 uur per week of zo. De meeste tijd gaat toch zitten in (proef) lezen.

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 20:25
Ergens vind ik het toch wel relevant. Is het het volgen van een opleiding dat tot succes (= publicaties) leidt, of de tijd die je aan schrijven en schrijfgerelateerde zaken besteedt? M.a.w., primeert de theorie of de praktijkervaring?

Lid sinds

14 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 21:29
Waar ik ook benieuwd naar ben (ook voor degenen die al de vragen beantwoord hebben): Hoeveel uur besteed je gemiddeld per week aan schrijven?
Dat is niet wat ik wilde vragen, omdat het niet echt dient om een vraag te beantwoorden, namelijk: kun je met schrijven ergens komen zonder daarvoor opgeleid te zijn?
Ja, maar het lijkt alsof je dan wél geinteresseerd bent in de factoren die leiden tot ergens komen als schrijver. Ik denk dat degene die er komen veel meer uur per week schrijven dan diegene die dat niet doen. Dus wie weet is het zou dat je zonder ervoor opgeleid zijn er wel komt, als je maar veel schrijft. Ik ga denk ik volgend jaar een schrijfopleiding doen, waarbij ik naast de theorie ook veel verwacht van de schrijf-stok-achter de deur. Dus mocht je willen weten hoe mensen met schrijven ergens komen, kijk dan eens hoeveel uur de publicerende schrijvers hier op schrijvenonline per week schrijven :) .

Lid sinds

14 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 mei 2011 - 21:41
Dan zou ik ook nog een aantal andere zaken bekijken: - schrijf je volgens een strak schema of in het wilde weg? - doe je mee aan wedstrijden? - wat voor lengte hebben de verhalen die je schrijft? - schrijf je in één genre of meerdere? - ben je professioneel ook bezig met schrijven en/of taal? - maak je deel uit van een schrijfgroep? - beschouw je schrijven louter als een hobby of heb je de ambitie er je (bij)beroep van te maken? Ik denk dat deze zaken allemaal bijdragen tot succes bij het schrijven. Naast talent en geluk.

30 mei 2011 - 22:10
Als je alles op een hoop gaat gooien, hou je geen zuivere antwoorden meer over. Ik wil juist de mogelijke correlatie tussen opleiding en succes in beeld brengen. Dus de primaire onderzoeksvraag: welk percentage actieve SOL-leden heeft publicaties voor elkaar gekregen mèt een schrijfcursus, en hoeveel hebben het zonder specifieke schrijfopleiding gered? Daarna kun je andere onderzoeksvragen toepassen op het verschijnsel "hoe vergroot je je kansen op publicatie". En ook vragen over oplage, reguliere uitgeverijen, genre etc. kun je later toepassen. Hoe meer je erbij sleept, hoe vertroebelder je onderzoek is en hoe minder concrete uitspraken je erover kunt doen...

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
30 mei 2011 - 23:15
Hoe meer bekende mensen je kent, des te groter de kans van uitgeven is. Ik zal maar niet zeggen hoeveel uren per dag ik besteed aan schrijven, lezen en proeflezen. Als jij reageert op sol, doe je dat dan voornamelijk vanaf je werk, Schlim?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
30 mei 2011 - 23:46
"Schrijven kun je niet leren, schrijver ben je." (Jan Wolkers)
Schrijver kun je niet worden, schrijver ben je <- Harry Mulisch. Dat moest even, Schlimazlnik, sorru. De waarheid van deze quote kun je alleen achteraf erkennen - als er bij een reguliere c.q. gerenommeerde uitgeverij werk van je is verschenen. Toch ken ik ook mensen die het schrijven van boeken schrijven niet als hun beroep zien, maar meer als gevolg van bijvoorbeeld een onderzoek of een uitnodiging. Meestal zijn dat mensen met een journalistieke achtergrond, of wetenschappers. Maar er is een verschil tussen journalistiek - waar een opleiding voor is - en creatief / literair schrijven waar enkel hapsnap wat cursussen en workshops voor te vinden zijn. Er is niet één opleiding die een erkend diploma tot literair auteur afgeeft. Dat diploma heb ik dus ook niet. Mijn opleiding heeft eigenlijk weinig met creatief schrijven te maken. Welke opleiding ik ook gedaan zou hebben, hij zou me niet tot literair publiceren hebben gebracht. Wat mij tot schrijven heeft gebracht, is 'iets' dat bij mijn persoonlijkheid hoort. De taalvaardigheid heb ik, denk ik, geërfd (en doorgegeven), en wat had ik graag gewild dat er een opleiding geweest was die me vooraf alles geleerd had wat ik nu leren moet van mijn redacteur. Nu ja, en alles wat ik zelf weet en kan, probeer ik over te brengen. Daar komt mijn opleiding (pabo, Nederlands en Engels) wel bij van pas.

31 mei 2011 - 7:05
"Schrijven kun je niet leren, schrijver ben je." (Jan Wolkers)
Schrijver kun je niet worden, schrijver ben je <- Harry Mulisch.
Het is alleen zo jammer dat er zoveel schrijvers zijn, die niet kunnen schrijven, maar wel schrijver zijn (inclusief die twee, maar vooral Wolkers).

Lid sinds

14 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2011 - 10:01
1.Nee, maar ik ben nu bezig met een cursus van SOL waarbij ik waardevolle adviezen heb gekregen en verder heb ik van deze site al heel wat schrijfoefeningen gedaan. In de toekomst wil ik graag nog meer cursussen gaan volgen om mijn schrijven te verbeteren. 2.Er is een e-book in de maak met daarin een kort verhaal van mijn hand. 3.Ik kijk in het rond. Iemand in mijn omgeving zegt dat schrijven een talent is: 'Je kunt het of je kunt het niet.' Maar ik denk dat je alleen een goede schrijver kunt worden als je de 'technieken' leert.

Via

Lid sinds

14 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2011 - 10:16
1. Nee. 2. Enkele ingestuurde verhalen voor wedstrijden zijn opgenomen in bundels. Volgend jaar worden er twee kinderverhalen gepubliceerd bij twee verschillende uitgevers. 3. Heel veel lezen. Literatuur, literaire thrillers, romans, lectuur, jeugdboeken, kinderboeken en schrijfboeken. Verder heb ik ontzettend veel geleerd van proeflezen en topics op dit forum. En veel geleerd van feedback op mijn eigen verhalen van proeflezers. En natuurlijk de laatste anderhalf jaar ontzettend veel geschreven, en herschreven, wat de enige manier is om het écht te leren.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2011 - 10:55
1. Heb je een specifieke schrijfopleiding gehad? Of trainingen, workshops, cursussen met daarbij een docent, cursusleider of trainer? Ik heb vorig jaar een cursus creatief schrijven gevolgd aan de universiteit. 2. Is er van jou al een tekst gepubliceerd door een ander (dus niet onder POD of in eigen beheer*)? Of win je wedstrijden? Ik ben de afgelopen 3 jaar 4x in de prijzen gevallen bij een wedstrijd en 1x bij de laatste zeven geëindigd (voor zo ver ik het weet). Eén keer is daar een publicatie uit voortgekomen in een tijdschrift, de rest zwerft ergens op internet. 3. Heb je andere dingen gedaan (bijvoorbeeld talenstudie, opleiding leraar Nederlands, handboek creatief schrijven) die bij kunnen hebben gedragen aan je kwaliteit als schrijver? Ik studeer Nederlands en heb daar behoorlijk goed boeken leren analyseren (motievenstructuren, perspectiefwisselingen etc.). Hierdoor hoef ik mijn basis niet meer uit schrijfboeken te halen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2011 - 10:58
De taalvaardigheid heb ik, denk ik, geërfd (en doorgegeven), en wat had ik graag gewild dat er een opleiding geweest was die me vooraf alles geleerd had wat ik nu leren moet van mijn redacteur.
En hoe heeft die redacteur het dan geleerd?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
31 mei 2011 - 12:18
Zjors, redacteur is een ander beroep dan auteur <- hij / zij is een belangrijke steunpilaar voor een auteur, maar doet meer dan redigeren, en is geen docent (hoewel je veel van hem / haar leert). Mijn vraag is daarom niet: hoe heeft de redacteur het geleerd? Maar: waarom moet ik 'het' van mijn redacteur leren? In het voorafgaande daarvan: Waarom hebben we het schrijven niet gewoon op een doelgerichte beroepsopleiding kunnen leren? Wat is dat met schrijven? Natuurlijk is het een persoonlijk ambacht, maar dat zijn andere kunstzinnige ambachten eveneens - en daar zijn wel ba/ma opleidingen voor.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
31 mei 2011 - 14:01
Ja, maar, ik bedoel, als de redacteur ergens kan leren hoe een schrijven op een hoger plan kan worden gebracht, kunnen wij het daar misschien ook wel leren.