Hoe spellen jullie enzo/en zo en ofzo/of zo? De online Van Dale kent ofzo en enzo niet, maar volgens mij is het toch echt één woordje. Of heb ik dat al jaren mis?
Deze vraag is een "no brainer": twee wooorden.
Leuker wordt het bij woorden als zonodig vs zo nodig, te veel vs teveel, ten slotte vs tenslotte. Wordt veel fout gedaan, dus zal wel moeilijk zijn.
@Ceridwen
Hoe gemeen van mij. Beide spellingen kunnen, maar ze hebben een verschillende betekenis! Laat ik er ééntje uitpakken. Ten slotte = Tot slot; "Ten slotte bericht ik u dat ik bedank als voorzitter."
tenslotte = per slot van rekening. "Ik ben tenslotte geen idioot."
Je moet zelf maar eens de andere opzoeken, dan onthoud je het beter. Bijv: zoveel / zo veel, zover / zo ver, etc.
Ach, en ik geef zo'n mooie voorzet met erover/ er over :)
Er is gewoon een vreemd woord.
Van dale:
'erover: bw over iets dat al vermeld is', maar, ha, datzelfde resultaat geeft hij bij er over.
Taalunie haalt er ook zijn schouders over op ( :-) ), en een kleine googlesearch laat zien dat erover en er over in de praktijk in dezelfde situatie beiden gebruikt worden.
Maar gelukkig hebben we beterspellen.nl nog:
'De combinatie van "er" + een voorzetsel wordt bijna altijd aaneengeschreven, zonder spatie dus. Hier komen de meest bekende combinaties:' ... en dan een hele lijst, wa erover. Er zijn uitzonderingen, maar bij weinig daarvan staat de er los van over.
Duidelijk dat ik nog lang niet klaar ben met het uitpluizen van alle mogelijkheden omtrent los of aan elkaar.
Of is het aanelkaar? (:-) aan elkaar).
@Ceridwen
"er" is sowieso een verschrikkelijk moeilijk woord in het Nederlands. Juist in het gebruik van "er" zie je buitenladers die onze taal tamelijk vlekkeloos hebben geleerd, onderuitgaan. Mijn punt is echter dat "er over" of "erover" een pure spellingskwestie is die niet tot een andere betekenis leidt. Dan is het m.i. minder kritisch, hooguit storend voor de taalpurist. Verkeerde spellingen hebben wel het nadeel dat ze het intellect / de kennis van de schrijver ter discussie stellen, of dat de schrijver als onzorgvuldig wordt bestempeld als het een duidelijke typefout is (maar typo's zijn door de e-mail- en chatcultuur veel meer geaccepteerd geraakt).
Er zijn meer voorbeelden, bijvoorbeeld in de volgorde van woorden. Iets niet helemaal doen is wat anders dan helemaal niet doen.
Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar tracht wel zo duidelijk mogelijk een boodschap neer te zetten. Lange woorden lezen vaak lastig (geven een stotter voor de lezer). Daarom gebruik ik vaak streepjes om de logische elementen te scheiden. Zo las ik eens in de krant een stuk over de Turkse gemeenschap, en in het artikel eronder stond een titel als "Chemokar niet welkom .." Door dat Turkse stuk had ik even nodig om te begrijpen waarover het artikel handelde. Had men Chemo-kar geschreven dan was dat onmiddellijk duidelijk geweest.... Ik overdrijf natuurlijk, maar sommige discussies gaan nergens over. En waarom moest de spelling worden aangepast, met slechts verwarring tot gevolg?
Zo langzamerhand ben ik een nieuwe draad aan het formuleren, haha!
zelf schrijf ik altijd ofso maar enzo schrijf ik wel met de z ik schrijf ze wel altijd aan elkaar dat vind ik mooier staan.
Ik weet het zelf ook niet hoe het precies moet. ik wou het opzoeken op interneet en ik kwam op deze website.
Ik weet wel hoe je het schrijft zei mijn mams net je schrijft: ofzo
enzo
los of vast weet ik niet precies maar ik schrijf ze vast! :D :thumbsup:
Ik hoop dat je iets hebt aan deze informatie.
Groetejs Evy
Deze vraag is een "no
Lid sinds
14 jaarRol
Heel moeilijk; en hoe meer ik
Lid sinds
18 jaar 9 maandenRol
@Ceridwen Hoe gemeen van mij.
Lid sinds
14 jaarRol
Ach, en ik geef zo'n mooie
Lid sinds
18 jaar 9 maandenRol
@Ceridwen "er" is sowieso een
Lid sinds
14 jaarRol
zelf schrijf ik altijd ofso
Lid sinds
7 jaar 6 maandenRol