Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker

Promotiemails en antispamwet

26 maart 2010 - 11:39
Naar aanleiding van een ander topic iets wat ik mij al langer afvraag. Wat mag nu wel en niet in verband met de antispamwet? Via Boekscout, waar ik een paar jaar terug een boekje door heb laten uitgeven, kreeg ik dit te horen: "Sinds oktober 2009 mogen commercieel getinte mailings niet meer d.m.v. email naar bedrijven worden gestuurd." Dit is een link naar de anti-spamsite. Hieruit blijkt ook dat je niet zomaar mails mag gaan sturen naar bedrijven of personen, waarin je schrijft over je boek, met vermelding van de prijs en waar het te halen is. Echter, mag je wel een berichtje sturen waarin je schrijft dat je een boek hebt geschreven, kort iets zegt over de inhoud en je toestemming vraagt of je er verdere informatie over mag mailen? Aan de ene kant denk ik, dat zal toch wel mogen, aan de andere kant heb je dan een mail gestuurd waar je geen toestemming voor hebt gevraagd ... Als niemand het antwoord weet zal ik de site gewoon eens mailen. Ik ben sowieso benieuwd naar de ervaring van sollers op dit gebied, dus post gerust ook over aanverwante zaken. O ja en het schijnt dat als je dingen per post verstuurt, dat het dan wel mag, dat is net zoiets als reclamefolders rondbrengen. [Dries, dit lijkt me de beste plek voor dit topic, toch?]

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
26 maart 2010 - 13:07
Maar dat is geen antwoord op mijn vraag, Simon Corson. Het is duidelijk dat commercieel getinte berichten niet verstuurd mogen worden (commercieel: waarin wordt geprobeerd een product of dienst te verkopen). Echter, als je niets verkoopt, maar alleen vraagt of mensen meer informatie willen en je niets in de mail zet waardoor je je boek verkoopt, is het dan een commerciële mail? Je kunt dan pas proberen je "dienst" te verkopen als de ontvanger reageert.

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
26 maart 2010 - 13:32
Aha, dat was me niet helemaal duidelijk, sorry. Met spam heb je alleen te maken als je commerciële, charitatieve of ideële berichten verstuurt. Een aankondiging dat je een leuk boek hebt geschreven kan waarschijnlijk wel, maar niet als je het in diezelfde mail te koop aan biedt, zelfs niet als je in die mail verwijst naar een site waarin het boek te koop wordt aangeboden. Het lastige is dat hier nog weinig jurisprudentie over is. Een rechter zou kunnen oordelen dat de aankondiging dat je een boek hebt geschreven, gericht aan een onbekende al commercieel is. Het blijft naar mijn idee riskant, vooral op dit moment, omdat de OPTA er bijzonder scherp op is. Ik denk dat Wuustwezel hier meer verstand van heeft, dus stuur hem een pbtje als hij niet spontaan reageert.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
26 maart 2010 - 15:49
Een rechter zou kunnen oordelen dat de aankondiging dat je een boek hebt geschreven, gericht aan een onbekende al commercieel is.
Aha, dat beantwoordt waarschijnlijk ook een andere vraag: als je datzelfde bericht naar iemand stuurt met wie je contact hebt gehad en van wie je het mailadres hebt, dan mag dat dus waarschijnlijk wel. Toch?

El

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
26 maart 2010 - 16:36
Trenke, je had een tijdje terug eens op een rechtskundig forum een vraag gesteld (dat was jij toch...?). Misschien kun je dat met deze vraag ook doen. (En dan hier het antwoord laten weten... ;) )

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
27 maart 2010 - 9:32
Trenke, Ik heb begrepen dat je toestemming kunt vragen om de aankondiging te versturen. In die aankondiging biedt je nog niets aan. Je kunt uitleggen dat je een boek hebt geschreven. Vervolgens vraag je of mensen een bericht willen ontvangen zodra het boek beschikbaar komt. En uiteraard mag je best iets vertellen over het boek, zolang je het maar niet alvast probeert te verkopen. Van boekscout kreeg ik een voorbeeld toegestuurd. Als je wilt mag je die wel zien. Laat maar weten.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 maart 2010 - 17:37
Wat ik vaag vind, is dat je wel persberichten over een nieuw boek naar media mag sturen. Dat heeft ook een commercieel doel, uiteindelijk - iets indirecter misschien , maar toch. Precies zo'n zelfde bericht naar andere bedrijven mag dan niet? Ik vind dat een beetje krom. En ik vind het sowieso iets heel anders dan spam naar consumenten. Een verbod daarop snap ik. Maar bedrijven bestaan bij de gratie van commerciële handelingen. Alleen mag dat dus niet per e-mail? Louise

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 maart 2010 - 19:33
Het is wel een beetje doorgeschoten, aan de andere kant, ik werk bij een bedrijf met in Nederland bijna 400 werknemers en we ontvangen wekelijks meer dan 20.000 spamberichten. Dat wordt allemaal netjes opgevangen in een spambox, maar het kost bandbreedte en dat heeft alles bij elkaar wel economische gevolgen. Voor particulier gebruik moet je jezelf wel bedenken dat je alleen last krijgt met de wet als er één van de ontvangers gaat klagen. Zolang je dus weet naar wie je eea stuurt is er niets aan de hand.

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
27 maart 2010 - 19:44
Het is inmiddels verboden bedrijven een mailtje te sturen over je boek. Je moet ze eerst om toestemming vragen of het mag. Je kunt wel nagaan hoeveel reacties daar op komen.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 maart 2010 - 10:59
Trenke, je had een tijdje terug eens op een rechtskundig forum een vraag gesteld (dat was jij toch...?). Misschien kun je dat met deze vraag ook doen. (En dan hier het antwoord laten weten... ;) )
Nee, El, dat was ik niet. Ik geloof dat het Scorpio was. Maar omdat ik aan de hand van de antwoorden hier toch niet 100% zeker ben van wat nou mag en niet, mail ik de antispamsite zo meteen.
Van boekscout kreeg ik een voorbeeld toegestuurd. Als je wilt mag je die wel zien. Laat maar weten.
Ik kreeg van Boekscout eens dit bericht: Sinds oktober 2009 is het niet langer toegestaan om langs elektronische weg commercieel getinte e-mails en mailings rond te sturen. Dit mag alleen als de geadresseerde daarvoor schriftelijk toestemming heeft gegeven. Voor de meeste bedrijven, en ook voor ons, is het daardoor onmogelijk geworden om dit soort mailings rond te sturen. We stappen daarom over naar een promotiebericht die per gewone post kan worden verzonden. Dat mag namelijk wel. ... Hou er rekening mee dat het niet is toegestaan om dit bericht digitaal te versturen. Dat voorbeeld waar jij het over hebt, is dat iets anders? Iets wat wél digitaal verstuurd mag worden?
Dries, dit lijkt me de beste plek voor dit topic, toch?
Promotie & marketingforum leek me beter :)
Oeps, dat heb ik over het hoofd gezien. :O Dank je wel voor het verplaatsen, Dries. Zucht. Er staat zoveel informatie op die website, ik kom er in om. Afijn, ik heb nu het volgende gevonden: Als u berichten verstuurt zonder toestemming van de ontvanger, kunt u in overtreding zijn. Het gaat bij het spamverbod om berichten die overlast veroorzaken. Een persoonlijk bericht (dus geen wekelijkse commerciële nieuwsbrief) naar een persoon of bedrijf waar de verzender al contact mee heeft gehad, is dus geen probleem. Ik lees daarin dat het geen probleem is om mensen een mailtje te sturen, van wie je het mailadres hebt, al helemaal niet als je prijs en verkrijgbaarheid van je boek niet noemt, maar vraagt of ze meer informatie willen.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 maart 2010 - 13:39
Het is inderdaad onduidelijk, ja. 'Berichten die overlast veroorzaken' wort tegenover 'persoonlijk bericht' geplaatst, maar daar zit nog wel wat tussen. Ik bedoel: ik krijg per dag ook een hele zwik viagra-aanbiedingen, dát noem ik spam, ja. Het verbod heeft nog niet veel geholpen... Jammer dat er nog niet veel jurisprudentie over is. Louise

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 maart 2010 - 14:24
Dat heeft wel geholpen, Louise, alleen het probleem verplaatst zich. Vanuit Nederland worden ze niet meer verstuurd, maar vanuit het buitenland mag het wel.