Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker

Eerste boek in welke oplage?

Hoi allemaal! Ik ben gewoon even nieuwsgierig. ;) In welke oplage is jullie (eerste) boek uitgekomen, en weet je ook waar dat op gebaseerd was? Ik heb weleens gehoord dat 1500 gemiddeld is. Bovendien is uitkomen in een grotere oplage niet altijd handig, als je dan maar de helft verkoopt is dat natuurlijk ook weer zonde. Groetjes!

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nou idd Chinouk, dat mag je zeggen, ik schrik ervan. Pod is nu net geschikt om snel enkele stuks mee te maken, juist om voorzichtig af te tasten en te voorkomen dat je grote voorraden moet hebben. Ik moet wel zeggen dat als het inderdaad om de boekjes gaat die op je site staan ze wel heel mooi zijn. Full colour en vierkant in pod is aardig aan de prijs, en het is nog reeel gebleven. Vandaar misschien de hoge afname. De foto´s zijn ieg al zeer de moeite waard.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Efraa, doe het niet. Zoals Chinouk al zei: bij FM kun je voor 15 ex. je boek al laten drukken. Als ze het boek accepteren ben je niet eens verplicht om 15 stuks af te nemen. Boekscout is ook een optie. Als ze het zien zitten verplichten ze je niet tot een bepaalde afname.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Nog even in dit kader. Ik roep almaar dat mijn kastelenboek zo slecht verkoopt, maar nu hoor ik dat er in totaal al 1650 exemplaren zijn verkocht en dat vind ik toch niet slecht. Zeker gezien het gebrek aan reclame. Dat de uitgever er 5000 heeft laten drukken was niet mijn keuze. Hebben jullie daar zelf invloed op? De oplage bedoel ik dan? Ik heb dus heel lang het gevoel gekregen van de uitgever (en ook wel het verwijt eigenlijk) dat het boek het niet goed doet. Maar is 1650 boeken in anderhalf jaar zo slecht? ik vind eigenlijk niet... jullie?

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het ook helemaal niet slecht. De meeste boeken verschijnen in een eerste oplage van 1500 tot 2000 stuks, dus je oplage was gewoon heel hoog. Misschien heeft deze uitgever de ervaring dat het normaal veel beter gaat?

Lid sinds

19 jaar 3 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Inderdaad, ik zou bij dit soort boek ook aan dit soort aantallen denken. Dus naar mijn idee loopt het goed. :thumbsup:

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
In jouw bericht zie ik twee opmerkingen: 1) Zeker gezien het gebrek aan reclame. 2) Dat de uitgever er 5000 heeft laten drukken was niet mijn keuze. Om met punt 2 te beginnen: wat waren hun overwegingen om met zo'n hoog aantal te beginnen? Dat moet toch besproken zijn met jou. En dan punt 1: Wat noem jij gebrek aan reclame? Heb jij het gevoel dat ze alles gedaan hebben binnen hun mogelijkheden om je bk te promoten? Heb jij er zelf hard aan getrokken om het boek te promoten? Zijn er zaken waarvan je denkt dat het mis is gegaan? (periode van publicatie, etc) Wat doe jij of de uitgever nu nog aan verkoop/promotie, naast zo'n bericht op SOL :-) ?

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Het was mijn eerste boek en ik had anderhalf jaar geleden - ik zat toen hier nog niet zo vaak - het idee dat de uitgever je promotie deed. Niet echt dus. Ik heb er toen zelf wel het nodige aan gedaan: zelf persberichten verstuurd, al mijn relaties en vrienden gemaild, geregeld dat ik werd geïnterviewd door de regionale krant (paginagroot artikel op zaterdag) lezingen gedaan. En mijn co-auteur deed dat ook: zelf of samen bij mij. Ik weet nu dat ik met de uitgever gelijk veel beter had moeten afspreken hoe de promotie zou gaan en wat we zelf zouden doen. Nu bleef dat een beetje in de lucht hangen, zeker toen onze eigen uitgever opeens bij het bedrijf vertrok. Hij was ook degene die per se een oplage wilde van 5000 omdat dit in China zo goedkoop kon. wij vonden dat erg veel, maar ja... hij besloot dit zo te doen. En wat nu dus een beetje rot overkomt is dat we steeds te horen krijgen als we naar de verkoopcijfers vragen, dat er nog zoveel in voorraad zijn. Ja, denk ik dan, dat is jullie eigen besluit geweest. Wel zo'n hoge oplage en dan geen bijzondere actie eraan koppelen. Ik ben nog steeds trots op het boek, en vind dus dat we best trots mogen zijn op deze verkoopcijfers.

Lid sinds

18 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Beste Jeanne, Ben je al in gesprek gegaan met hun marketingafdeling om te bekijken welke acties er mogelijk zijn om meer boeken te verkopen? Je kunt drie wegen bewandelen: 1) niks doen 2) in overleg gaan met de marketingafdeling van je uitgeverij en alle mogelijkheden bekijken 3) eigen acties bedenken want je hebt qua promotie - en dat bedoel ik echt zo respectvol mogelijk - echt nog maar de basis gedaan. Je kunt op dit forum genoeg informatie vinden over allerlei acties die je kunt ondernemen. Denk aan prijsvragen, trailer maken van je boek en dat op allerlei videokanalen plaatsen, je website bekender maken (link building), actief naar boekenbeurzen en boekenmarkten gaan, mailing naar boekwinkels en/of persoonlijk langs boekwinkels gaan, flyers maken waarop onder andere een fragment van het boek, gegevens van het boek zelf (naam auteur, titel, isbn-nummer, pagina’s, prijs, bestelmogelijkheid, referentie naar je website), en zo verder kunnen staan . Die flyers kun je ophangen/neerleggen bij plaatselijke boekhandels, buurthuizen, literaire cafés, plaatselijke bibliotheken, schrijversscholen enzovoort. Een andere optie is om leessessies te organiseren. Bijvoorbeeld samen met bevriende auteurs. Zo’n sessie kun je laten plaatsvinden in een boekenzaak die je ervoor hebt weten te interesseren. Echt Jeanne, naar mijn mening heb je nog wel wat werk te doen want 1650 is een heel mooi getal, maar zoals ik het zie, heb je nog 3350 boeken om te verkopen. Dat lijkt me een mooie uitdaging om nog 3350 mensen blij te maken met een boek. Succes!

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het absoluut een hartstikke mooi verkocht aantal! Het is namelijk een heel specifiek boek, bedoeld voor heel specifieke lezers. Ik denk dat je gewoon een redelijk kleine doelgroep hebt. Een oplage van 5000 vind ik eerlijk gezegd enorm ambitieus. Erg veel. Zal inderdaad eerder te maken hebben met zeer lage drukkosten dan met de verwachting dat het boek enorm zou knallen, want daar lijkt de doelgroep me te klein voor. Die 1650 daarentegen vind ik dus iets om trots op te zijn!

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Eens met Greetje. Het aantal mensen dat zoveel interesse in kastelen heeft dat ze er een boek over aanschaft, is toch beperkt. Is het boek te koop bij de kastelen die erin staan, of zijn die niet opengesteld?

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Bij de kastelen die winkeltjes hebben kunnen mensen het boek vaak wel kopen. We hebben alle kastelen die erin staan indertijd een persbericht laten sturen en een aantal kastelen heeft het boek toen besteld. Maar dat is alweer anderhalf jaar geleden natuurlijk: we krijgen daar nu geen overzichten meer van. Ik vind de tips van Griseo wel heel nuttig: ik ga eens kijken wat ik nog meer kan doen. Het mag alleen niet veel kosten: de verkoop levert me financieel niets meer op, omdat we geen royalty's krijgen, maar een eenmalig bedrag hebben gehad. Dat is voor ons wel weer voordelig geweest. Maar ik wil wel graag dat het boek blijft lopen en niet deze zomer in de ramsj gaat. Dus ik ga daar nog eens goed naar kijken. Griseo: ik weet nu ook veel beter wat ik had kunnen doen. Jammer dat het boek nu al langer uit is: dan is het een beetje mosterd naar de maaltijd. Maar je hebt wel gelijk: er liggen nog 3200 stuks in het Centraal Boekhuis te verstoffen! Ik kwam er gisteren wel achter dat ik het leenrecht voor de foto's ook kan opvragen en dat kan nog aardig oplopen. Heb ik meteen gedaan (er staan 180 foto's van mij in het boek en vijf illustraties). *edit* eerste tip opgevolgd: er staat nu een nieuwe pagina op mijn blog over Zicht op Kastelen waar ik dan weer naar verwijs op Twitter. Dankjewel Griseo!

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind de verkoopcijfers ook heel erg mooi! De oplage is inderdaad gigantisch, maar dat betekent niet dat je boek slecht loopt (volgens de uitgever). Als je een oplage van 2500 (zeg maar wat) had gehad zouden ze toch heel erg tevreden zijn?

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind de verkoopcijfers ook heel erg mooi! De oplage is inderdaad gigantisch, maar dat betekent niet dat je boek slecht loopt (volgens de uitgever). Als je een oplage van 2500 (zeg maar wat) had gehad zouden ze toch heel erg tevreden zijn?
Maar met een oplage van 2500 was het boek misschien duurder geweest omdat het dan niet in China gedrukt was en hadden misschien minder mensen dan nu het gekocht...? ;) Ik zou het boek alvast gekocht hebben moest het over Belgische kastelen gaan. En ik hoop dat je de verkoop nog kan opkrikken want was er geen mogelijkheid dat je een opvolger/gelijkaardig boek kon schrijven als de verkoop goed liep? Dus dan heb je er alsnog alle baat bij extra promotie te doen. Veel succes!