Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Regels gedicht

27 oktober 2009 - 20:23
Een vraagje aan de dichters onder jullie. Toen ik vanmorgen buiten liep waren ze wilgen aan het knotten. Spontaan kwam er van alles bij me op. Thuis heb ik alle woorden en gedachtes die me te binnen schoten opgeschreven. Ik bedacht dat die heel mooi in een gedicht zouden passen. Maar hoe dat te doen als je nog nooit een gedicht hebt geschreven? Ik ben toen van alles gaan opzoeken en napluizen en ben daar een heleboel wijzer van geworden. Alleen kan ik niet achter het volgende komen: is het aantal woorden in een regel gebonden aan een minimum of maximum? Wie kan mij daarop het antwoord geven?

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 oktober 2009 - 21:44
Hangt er van af, Parrot, wat je wilt. Er zijn allerlei soorten gedichten. Heel goed dat je alle woorden en gedachten die in je opkwamen, hebt opgeschreven. Daar kun je dan mee aan het werk gaan. Het makkelijkst zijn rijmloze vrije verzen. Dan schrijf je gewoon je gedachten in stukjes onder elkaar. Er is geen minimum of maximum voor het aantal woorden per regel. Als je rijmende gedichten wilt schrijven, is regellengte belangrijk. Meestal tel je lettergrepen. Iedere regel krijgt evenveel lettergrepen, of je volgt een bepaald schema. Voor wat jij wilt beschrijven, zou een sonnet een mooi schema zijn. Maar sonnetten zijn nogal moeilijk. Het is daarbij belangrijk dat je een goed oor ontwikkelt voor klemtonen. Nou, ik ga hier niet een hele cursus geven, daarvoor is dit niet de juiste plaats. Als je nog nooit gedichten hebt geschreven, raad ik je aan om te beginnen met rijmloze verzen. Succes!

Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 oktober 2009 - 22:14
Dag parrot, Er zijn heel wat regels en zoveel soorten gedichten. Je hebt je indrukken op papier gezet: ga zitten en begin eraan :nod: Zoek het niet te ver, probeer geen moeilijk genre gedicht, maar schrijf :) Eens het je gelukt is en je meent iets geproduceerd te hebben: aarzel niet en plaats het op "proeflezen". Heel wat mensen zullen bereid zijn je met raad en daad bij te staan. Zelf heb ik hier al heel wat bijgeleerd en heb niet veel kennis van regels, metrums en dies meer. Ik schrijf op mijn manier en met hulp van verschillende leden bekom ik meestal een behoorlijk gedicht. Hupsakee: op naar je eerste gedicht! Succes, Lien

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
28 oktober 2009 - 8:30
Een paar boektitels die kunnen helpen als je hiermee serieus verder wilt: Gedichten schrijven - Chrétien Breukers (http://www.schrijvenonline.org/schrijfbibliotheek…) Voornamelijk over het vrije vers. Versvormen - Drs. P Alle mogelijke variaties in gedichten. Van Sonnetten tot Olleke Bollekes. Een soort encyclopedie van verschillende dichtvormen.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 15:13
Dries geeft de boeken die ik had willen adviseren al weer. Daar heb je beslist veel aan! In het boek van Breukers is, zoals Dries al schrijft, heel duidelijke aandacht aan het vrije vers besteed. Ik heb het boek als zeer nuttig ervaren. Ik ben het overigens niet helemaal met tantebetje eens dat 'rijmloze vrije verzen' het makkelijkst zijn.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 17:30
Ik ben het overigens niet helemaal met tantebetje eens dat 'rijmloze vrije verzen' het makkelijkst zijn.
Ik ook niet met mezelf :D, bij vrije verzen weet ik nooit wanneer ik het nu precies goed gedaan heb; bij vormvaste verzen is dat heel duidelijk. Daarom vind ik voor mezelf vormvaste verzen makkelijker. Maar voor de meeste mensen lijkt dat toch anders te liggen. Het boek dat ik zou aanraden voor vormvaste verzen is het Rijmhandboek van Jaap Bakker. Is helaas moeilijk aan te komen.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 18:23
Het boek dat ik zou aanraden voor vormvaste verzen is het Rijmhandboek van Jaap Bakker. Is helaas moeilijk aan te komen.
Daar dacht ik ook al aan, maar om eraan te komen is inderdaad niet makkelijk, daarom reageerde ik niet in dit topic. Parrot, Ik denk dat het toch het beste is om, als je De Regels van het Dichten wilt (leren) kennen, je schrijfboeken over het dichten moet lezen. Vooral dat boek van Jaap Bakker. (IMHO)

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 18:44
citeer tantebetje: Het boek dat ik zou aanraden voor vormvaste verzen is het Rijmhandboek van Jaap Bakker. Is helaas moeilijk aan te komen. citeer Four Seasons: Ik denk dat het toch het beste is om, als je De Regels van het Dichten wilt (leren) kennen, je schrijfboeken over het dichten moet lezen. Vooral dat boek van Jaap Bakker. (IMHO) Hoi tantebetje en Four Seasons, Echt heel bijzonder dat jullie hier mee komen. Laat ik nu in het gelukkige bezit zijn van het Nederlands Rijmwoordenboek van Jaap Bakker (weliswaar de versie van 1987, maar toch). Sterker nog, het ligt op dit moment opengeslagen naast mijn computer. Ik heb tot gisteren alleen de rijmwoordensectie geraadpleegd (voor een ander doel) en er dus helemaal niet op gelet wat er voorin stond. Dom, dom, dom, maar wel heel fijn dat ik nu direct kan beginnen! Bedankt!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 18:50
En na al dat gelees: gewoon beginnen. Schrijf uit de losse hand en de vrije bol spontaan op wat er in je opkomt. Daarna kan je gaan redigeren. Succes!

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 oktober 2009 - 18:50
:thumbsup: Maar rijmen is niet genoeg, Parrot. Als je rijmende verzen schrijft, moet je ook op de regellengte letten, lettergrepen tellen dus, anders krijg je knittelverzen.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 oktober 2009 - 21:31
Als je nooit gedichten schrijft, moet je de lat niet te hoog leggen. Probeer wat regeltjes te schrijven die rijmen, meer niet. Ga daarna bij elk gedicht dat je schrijft een stapje verder, met indeling en metrum e.d. Hiermee voorkom je dat je gedemotiveerd je schrijfsels aan de kant gooit, omdat datgene wat je wilt veel te moeilijk is. Dichten is leuk, en je moet het ook leuk blijven vinden. Dat betekent dat je de doelen die je stelt wél moet kunnen halen, en enigszins tevreden over je eigen schrijfsels moet kunnen zijn.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 oktober 2009 - 12:10
Ik heb hier nog eens over nagedacht. Bij gedichten schrijven denkt bijna iedereen meteen aan rijmen. Immers, we schrijven in Nederland allemaal Sinterklaasgedichten. De enige eis is dan, dat ze rijmen. Maar er bestaan ook uitstekende gedichten die niet of heel weinig rijmen. En dat rijmen is ook nog niet zo simpel. Je hebt volrijm, maar ook rijk rijm, klinkerrijm, en schrikkelrijm, om maar een paar mogelijkheden te noemen. Dat schrikkelrijm, dat moet je dus proberen te vermijden. Maar dat gaat alleen lukken, schrikkelrijm vermijden, als je een goed oor voor klemtonen hebt ontwikkeld. En als je rijmende regels schrijft zonder goed te letten op regellengte, krijg je knittelverzen - het soort dat je veel tegenkomt met Sinterklaas. Sint liep te denken wat zal ik Parrot eens schenken hij had gehoord dat ze graag wilde leren dichten zonder haar hemd op te lichten dus hij dacht misschien is daar wel een boek over maar het was in een winkel zo ver dus toen ging hij maar naar het Spaanse strand want hij had gelezen in de krant dat ze het zelf ook wel bedenken kon dus hier is voor Parrot een boekenb.... ;) Mijn advies blijft daarom: begin met rijmloze verzen. Ik ben zelf als kind begonnen met rijmende versjes, in navolging van Annie M.G. Schmidt - geen slecht voorbeeld trouwens. Toen ik een jaar of dertien was, kwam ik er achter dat rijmende poëzie niet in de mode was. Sindsdien heb ik rijmloze verzen geschreven. Pas toen ik 58 was ben ik weer met rijmen begonnen - maar nu ben ik ook niet meer te houden ;). In ieder geval wens ik je veel succes met je eerste gedichten en ik hoop dat we wat van je te zien krijgen op Proeflezen :thumbsup: .

Lid sinds

15 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
30 oktober 2009 - 13:13
Pluisebol, Four Seasons, Harmony en Tantebetje, bedankt voor jullie adviezen en ondersteuning. Tantebetje, leuk Sinterklaasgedicht :lol: Even een tussentijds verslag. Allereerst ... aan alle dichters hier: mijn respect voor jullie is er nog groter op geworden! Proza schrijven gaat een stuk sneller en je kunt schrijven wat je wilt zolang je er zelf tevreden over bent. Bij een gedicht kijken er - op dit moment - toch veel meer mensen mee over mijn schouder: - Er is iemand die gaat over de klemtonen; - Er is iemand die veel denkt te weten over klank; - Er is iemand die woorden telt; - Er is iemand die waakt over de logica; - Er is iemand die toch nog iets van een rijm wil zien. Kortom, een drukke bedoening die van invloed is op het creatieve proces en op mijn zelfvertrouwen. Er is maar weinig wat klopt en kan. Niettemin heb ik nu drie strofen (coupletten) waar ik een beetje tevreden over ben. Ik ben dus ongeveer op de helft van wat ik wil zeggen in het gedicht. Ik heb er lijn in gebracht, maar waarschijnlijk past deze lijn in geen enkele versvorm. Toch moet het zo maar even, want anders kom ik er helemaal niet meer uit. Tot nu toe heb ik drie x drie regels. De regels rijmen niet op elkaar, maar de klank aan het einde van de eerste regel komt in het begin van de tweede regel terug. Verder heeft elke strofe 7-8-6 woorden en is de klank van het laatste woord van elke strofe gelijk aan die van de andere strofen. In dat laatste kan nog verandering komen als ik het niet langer geloofwaardig krijg. Als het 'gedicht' klaar is zet ik het op proeflezen. Nogmaals iedereen bedankt zover.