Lid sinds

16 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Literaire tijdschriften: hun functie en toekomst

Onder de weinig tot raden overlatende titel "Literaire tijdschriften publiceren nauwelijks nog werk van debutanten" bericht NRC Boeken - ook SchrijvenOnline maakt melding van dit nieuws - over een nieuw onderzoek dat aantoont dat er weinig in de literaire tijdschriften De Gids, Tirade, Hollands Maandblad en De Revisor gedebuteerd wordt. Als dat al gebeurt, dan wordt er daarna of weinig van de schrijver meer vernomen of de desbetreffende schrijver gaat naar een andere uitgeverij dan die het tijdschrift uitgeeft. Hoe denken jullie hierover? Zijn jullie bijvoorbeeld gedebuteerd in zo'n tijdschrift? Wat is hun functie nog, nu geen van allen "commercieel gezien" veel lezers heeft, en er ook weinig in gedebuteerd wordt?

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is jammer dat er zo weinig debutanten in deze tijdschriften staan. Maar wat de onderzoeker in dit artikel zegt, namelijk dat je 'dus alleen nog maar kunt debuteren als je al BN'er bent', is niet waar. Uitgeverijen staan wel degelijk open voor goede manuscripten van debutanten. Ook al hebben ze niet in een literair tijdschrift gestaan. Ik geloof eigenlijk inderdaad dat de functie van literaire tijdschriften niet meer bestaat. Er zijn nu zoveel manieren om je schrijven naar het publiek te brengen (korte verhalen althans). Zo kun je verhalen op internet plaatsen of meedoen aan een schrijfwedstrijd. Daaruit wordt veel nieuw talent gehaald. Dan blijft er weinig over voor literaire tijdschriften, die met grote namen geen groot lezersaantal aantrekken. Subsidiëren is al helemaal te zot. Dus tja... Of er moet weer daadwerkelijk iets uit voortkomen, of er moeten meer lezers komen. Beide mogelijkheden lijken mij schier onmogelijk.

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Wie van jullie leest deze tijdschriften eigenlijk? Ik sta wel eens in de kiosk te kijken, maar ze vallen bepaald niet op tussen de viva en de opzij.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Volgens mij staan ze er meestal niet eens. Je moet naar een gespecialiseerde boekhandel om dit soort tijdschriften te kopen. Ik vind dan wel dat ze opvallen door hun sobere vormgeving (de meeste dan, want Tirade bijvoorbeeld heeft wel een knalcover). Maar als ik ze dan heb gespot, wil dat niet zeggen dat ik ze koop... Ik lees liever een LINDA. of Flow dan een literair tijdschrift. Of gewoon een boek natuurlijk.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het is een heel merkwaardige positie die de literaire bladen innemen. Er zijn wel degelijk bladen, overigens, die zich juist richten op nieuw talent. Opspraak, waar ik in de redactie zit, is er een van. Maar bekijk het eens van de schrijverskant? Hoe graag wil je in een literair blad staan waarvan je weet dat je er slechts een paar honderd mensen mee bereikt? Hoewel papieren plaatsingen over het algemeen hoger aangeslagen worden dan e-plaatsingen, zie je toch een zeer beperkt aanbod. Het is waar: de bladen met een grotere naam (van 'grote bladen' kun je allang niet meer spreken) plaatsen zelden werk van debutanten. Het zou het waard zijn eens te onderzoeken hoeveel van het debuterend werk geplaatst is door persoonlijk contact. Echt plaatsen van 'koud' opgestuurd materiaal? Ik ben echt nieuwsgierig. Zo wurgen schrijver en blad elkaar.
Wie van jullie leest deze tijdschriften eigenlijk? Ik sta wel eens in de kiosk te kijken, maar ze vallen bepaald niet op tussen de viva en de opzij.
Voor mij vallen ze wel op tussen viva en opzij, maar dat is persoonlijk, denk ik. :-) Ik las en lees diverse literaire bladen. De laatste is Hollands Maandblad. Mij valt op hoe daar een verschuiving opgetreden is in de laatste jaren naar poëzie en naar literair-maatschappelijke kritiek. Voor poëzie had ik het abonnement niet genomen. De artikelen zijn interessant. Maar minder en minder vind ik wat ik erin zocht: korte verhalen met diepgang. Door drukte heb ik de laatste maanden weinig leestijd gehad. Vorige week merkte ik dat ik drie afleveringen van HM zelfs niet uit zijn envelop gehaald had. Het wordt het laatste abonnementsjaar voor mij, vrees ik.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
De boekwinkels in mijn woonplaats hebben vrijwel geen literaire tijdschriften in hun assortiment, en erger nog, ook de bibliotheek niet (waar verder wel zo'n beetje alle andere tijdschriften die in Nederland worden uitgegeven op de planken staan). Ik heb de bieb er laatst naar gevraagd. Antwoord: er is geen vraag naar. Dat vond ik nogal treurig.

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik blijf erbij dat ze in het buitenland(Belgie) toch meer met debutanten en schrijven bezig zijn. De Nederlandse tijdschriftenwereld is een beetje dichtgeslibd. Aangezien niemand de Nederlandse tijdschrijften nog leest en er ook geen vernieuwing is, lijkt het me tijd voor een verandering. Ik heb al een idee, wie doet er mee? -- Daan