Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

amateurdichter

15 augustus 2009 - 23:13
Wat is jullie definitie van een amateurdichter? Een amateurdichter is iemand die...

Tja

Lid sinds

15 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
16 augustus 2009 - 21:14
Ik ben ook wel benieuwd naar het antwoord op de vraag van Daantie. Eigenlijk waren het meerdere vragen. :) Hoe zit het precies in elkaar?

Lid sinds

16 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2009 - 21:42
Soms zijn de dingen nu eenmaal niet bij voorbaat te labelen. Als jij beslist niet tot de amateurs gerekend wilt worden dan kun je toch vriendelijk bedanken?

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
16 augustus 2009 - 21:59
Ik vroeg of deelname aan deze groep betekende dat ik mezelf zou definiëren als "amateur". Dit bleek inderdaad het geval te zijn maar, overtuigde iemand in de groep me, dat was niet erg.
Een amateur is niets meer of minder dan een hobbyist of liefhebber. In de volksmond wordt een amateur wel vergeleken met een prutswerk wat het niet haalt bij professioneel werk, uiteindelijk denk ik dat je beter een amateur kunt zijn dan een beroepsdichter. Deze laatste moet dichten en diens dichtwerk wordt misschien wel negatief beinvloedt door allerlei factoren binnen dit werk. Als amateur doe je het omdat je het wilt en als liefhebber. Dan komen woorden tenminste uit jouw hart (of indirect uit die van medeSOLleden :p ).

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 7:15
Weet je, ik vind dat hele onderscheid tussen amateur en "echte dichter" eigenlijk hogwash, flauwekul. Ik ben het eens met de definitie van Zjors: Een echte dichter is een amateurdichter met kapsones. Het gaat niet om de maker, het gaat om het werk. Maar er zijn dus wel degelijk nogal wat mensen die denken dat een amateurdichter iemand is die werk levert van een inferieure kwaliteit terwijl een "echte dichter" per definitie werk levert van hoge kwaliteit. In de antwoorden van sommige mensen op mijn vraag kwam dat ook naar voren. Als je toestaat dat je als "amateur" gepresenteerd wordt, dan neem je er genoegen mee dat je werk als minderwaardig beschouwd zal worden. Ik vind dat ik daarmee mijn werk tekort doe. Je naam is je merk en als je het etiket "amateur" accepteert, dan presenteer je jezelf als een B-merk. Zoals Tja schrijft: Een amateur is een dichter die denkt dat hij/zij minder is dan een andere dichter. Als het dan toch het één of het ander moet zijn, doe mij dan maar de kapsones :D .

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
17 augustus 2009 - 10:11
Iemand die geld probeert te verdienen met zijn 'kunst' is naar mijn mening al een professional. Of dat nou daadwerkelijk lukt of niet. Maar dan gebruik je de amateur/professional stempels dus als onderscheid in het voorzien in levensonderhoud. Het begrip amateur (en ook professional) heeft zoveel lagen dat je eigenlijk eerst moet vaststellen op welke betekenis je doelt. Denk dat dat binnen zo'n dichtgezelschap ook zal moeten worden benoemd. Zeker voor taalkunstenaars onderling.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 10:28
Kende je het woord en het begrip 'gilde' dan niet, Tantebetje? Bij een gilde gaat het toch altijd om het feit dat mensen die iets beheersen (vendelzwaaien, klompen maken, dichten) het belangeloos overbrengen aan een ander? Als jij vindt dat ze jou daar niets kunnen overbrengen stel je gewoon: ik wil hier wel komen om anderen iets te leren. Dat kan ik goed, ik ben al gildemeester op SOL :D

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 10:42
Als een groep naar buiten wordt gebracht als een groep amateurs onder leiding van een "echte dichter" die het op zich neemt om de "kwaliteit" te bewaken, dan is daarmee gezegd dat het leveren van een behoorlijke kwaliteit niet aan de "amateurs" in de groep kan worden toevertrouwd. Het kwaliteitsoordeel is daar dus inbegrepen in het woord "amateur".

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 10:52
@Zjors: volgens mij was een gilde ook een beroepsvereniging, of zit ik nu fout? In een gilde kon je, volgens mij, in een aantal stappen professional worden. Het woord "amateur" suggereert dat je die ambitie niet hebt. Natuurlijk kan ik iets van andere dichters leren, dat is het punt niet. Iets van een ander leren betekent volgens mij niet dat je zelf niets kunt. En ja, ik wil best lesgeven. Ik heb al een cursus "sonnetten schrijven" in concept in de kast liggen. Vier workshops van een paar uur ieder.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 10:51
tante betje, jouw ervaring laat precies zien waarom ik zo moe word van de hokjes waarin je geplaatst wordt en de etiketjes die op je werk terecht komen. Jouw besluit vind ik zeer prijzenswaardig. Als dat kapsones is, dan wil ik dat ook hebben... :thumbsup:

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 11:05
@eigen: iedereen mag zich dichter noemen, dat is juist het probleem. Je hoeft geen meesterproef af te leggen waarbij je aantoont dat je, pakweg, een vlekkeloos sonnet kunt schrijven. En zelfs als je wèl hebt aangetoond dat je het ambacht beheerst, kun je nog steeds uitgemaakt worden voor amateur. Waarvan akte.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 12:11
Goed instelling Tantebetje! Je krijgt wat je verdient. Maar wat je verdient, dat bepaal je zelf in de 1e plaats. You go girl!

Lid sinds

15 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 12:41
'The proof is in the pudding' zoals de Engelsen zeggen. Amateur, professioneel, wat doet het er toe? Echt, onecht, zo betrekkelijk! Als een gedicht indruk op mij maakt, wat dat dan ook mag zijn, dan is het voor mij een succesvol gedicht en dan maakt het niet uit wie het geschreven heeft. Er is altijd wel wat te leren van anderen en bijschaven kan nuttig zijn maar een technisch perfekt gedicht zonder ook maar enkele 'essence' is voor mij zonder belang. Het dichten in een groep is stimulerend voor die 'essence' maar het blijft inderdaad iets heel eigens. Ieder z'n eigen stijl en vorm(en) die een ander kunnen aanspreken of niet en daar moet die 'echte' dichter zich dan niet mee bemoeien. Dit is waarschijnlijk allemaal al gezegd en ik verval waarschijnlijk wel weer in herhaling maar ik ben net weer van vakantie terug en heb het allemaal een beetje tè snel doorgelezen. Ik mag hier eigenlijk helemaal niet zijn want ik moet aan het werk. Pfffft.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 17:03
Nee hoor, de engelsen zeggen "The proof of the pudding is in the eating". Of in ieder geval horen ze dat te zeggen want dat andere is fout :P

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 17:11
En ja, ik wil best lesgeven. Ik heb al een cursus "sonnetten schrijven" in concept in de kast liggen. Vier workshops van een paar uur ieder.
Heb je het al aangeboden aan Louis om op de Schrijven Online Academie te gaan geven? Waarom zeg je niet netjes tegen die mensen: Sorry, maar hebben jullie je niet ietwat vergist in mijn niveau. Dat kan namelijk heel goed het geval zijn.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 17:59
@Zjors: ik denk dat ik dat inderdaad ga doen. Nog even nadenken hoe ik dat ga aanpakken. Vind je het goed dat ik je een pb-tje stuur?

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 augustus 2009 - 22:46
Zjors ik moet nu eerst even bedenken wat ik in dat pb-tje ga zetten, maar het komt hoor, even een nachtje slapen, het perspectief wisselt nogal snel de laatste paar dagen :confused: :( :? ;) .

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 november 2009 - 18:44
Ah. :P Mijn twee eurocentjes: Een profvoetballer is iemand die van voetballen zijn werk heeft gemaakt. Een amateurvoetballer is iemand die voetbal als hobby bedrijft. In de dichtkunst is dit onderscheid in mijn ogen precíes hetzelfde. Het onderscheid tussen goede of slechte dichters heeft hier (zoals bij de meeste kunstvormen) verdomd weinig mee te maken. En de term 'echte dichter' vind ik misplaatst. Een echte dichter is iemand van vlees en bloed, en staat tegenover een nepdichter, die je waarschijnlijk alleen in Madame Tussauds zult vinden.

Lid sinds

15 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
11 november 2009 - 15:02
hey Mensen ik ben nieuw hier.. Zou er mij iemand een rondleiding willen geven door dit hele gebeuren! Mijn dank is groot ! Groetjes Marianne