Hallo,
Ik ben bezig met een streekroman. Sommige zeggen dat het niet verkoopt, alleen in de eigen regio. Is dat waar?. Anders moet ik het hele verhaal omgooien.
Hoi,
Ik woon in Voorthuizen, maar ik ben opgegroeid in Katwijk aan Zee, en daar moet het verhaal zich afspelen. Ik kan het combineren natuurlijk. Het moet een zeevaart roman worden met geluk, drama etc. Het zal een flinke pil worden om het te schrijven, maar ik zit boordevol inspiratie.
Adrie Zwaan: ik denk dat je moet schrijven wat je wil schrijven en als het goed is, dan kom je er wel. Er is vast een uitgever die daar gespecialiseerd in is.
Regiosoap doet het ook heel goed, dus waarom niet streekromans?
"Van jonge leu en oale groond" is bijvoorbeeld ook een enorm succes. Of was dat alleen in de regio waar de soap zich afspeelt?
Dag Adrie,
Ik denk dat Rietje helemaal gelijk heeft. Je moet gewoon schrijven waar je zin in hebt, anders wordt het toch niets. En er bestaat toch niets vreselijker dan tegen je zin zitten schrijven omdat het moet? Er is vast wel een publiek voor je roman te vinden.
Hoi,
Bedankt voor jullie reacties. Ik schrijf zeker waar ik zin in hebt. Mijn eerste boek(jeugdboek) is eigenlijk na een half jaar gaan lopen. Het moet een algemene roman worden voor mannen/vrouwen. Ik ben zelf een man en kijkt door een bril van een man voor een roman. Maar het zal goed komen.
In Schrijven Magazine nummer 6 van 2004 staat een groot stuk over streekromans: http://www.schrijvenonline.org/magazine/2004-6
Het is zelfs zo dat sommige auteurs juist erg veel verkopen, maar je bedient gewoon een ander publiek. Daardoor hangt het wellicht ook van de (aangepaste) marketing van de uitgever af of een boek goed verkoopt.
Wat ik begrepen hebben worden streekromans inderdaad niet vaak verkocht, máár er staan wel een paar streekroman-auteurs in de top 100 van de meest geleende auteurs in de bibliotheek.
Het gemiddelde publiek van streek/familieromans heeft het geld er niet voor over om een boek te kopen, maar wil wel lekker ontspannen kunnen lezen. Vandaar dat ze vaak beter lopen in de bibliotheek.
Wat ik begrepen hebben worden streekromans inderdaad niet vaak verkocht, máár er staan wel een paar streekroman-auteurs in de top 100 van de meest geleende auteurs in de bibliotheek.
Het gemiddelde publiek van streek/familieromans heeft het geld er niet voor over om een boek te kopen, maar wil wel lekker ontspannen kunnen lezen. Vandaar dat ze vaak beter lopen in de bibliotheek.
Dat is het dus :!:
Hoe kom je aan die wijsheid Silent Dream?
Ik zou sowieso mijn verhaal niet omgooien, Adrie, omdat het een streekroman is. Ze verkopen meestal goed in eigen streek en daarbuiten niet (of minder). Maar dat is toch prima? "Iedere doelgroep z'n eigen boek."
Dit is een beetje een doodgelopen forum, maar wel heel interessant voor mij. Ik ben ook bezig met een historische/streekroman. Ik vind het genre zelf ook erg aangenaam om te lezen, maar de boeken die ik zelf heb zijn oud, heel oud. Kent iemand een uitgever voor dit soort boeken? Liever niet te christelijk, want er wordt wel flink tegen de kerk aangeschopt in mijn boek.
Ben ik alweer. Stuur het naar De Leeskamer. Kan lekker via e-mail. Ik heb er ook een historisch boek heengestuurd. Wel afgewezen maar daarom hoeft het jou niet te overkomen. Ik kreeg ook nog feedback. Vond ik heel keurig en ik was het er ook mee eens. Ik heb ook behoorlijk tegen de kerk aangeschopt. Ik niet, maar een van mijn hoofdpersonages. Ik zou bij De Leeskamer beginnen als ik jou was. Er zijn niet zoveel uitgeverijen op dat gebied. Heb je hier wat aan?
Dank je wel voor je reactie. Bij literaire uitgeverijen hoef je er niet mee aan te komen. Ga even op internet pluizen. Heb je het boek nog ergens anders proberen te slijten? Ben er wel benieuwd naar.
Historische romans kun je best bij een literaire uitgeverij proberen onder te brengen. En dan kun je je hoofdpersonen laten schoppen wat ze willen.
Streekromans zijn echter natuurlijk veel conservatiever. Daar ligt de nadruk niet op het historische, of het historisch-juiste, maar op dat het allemaal weer goed komt in de boerderij of op het schip (want daar gebéuren dingen ...).
Eigenlijk is een streekroman zoiets als een chicklit voor gezapige vrouwen, als ik er over nadenk. Er zijn best veel gezapige vrouwen. Die willen geen chicklit, maar wel een goeie streekroman.
Ze zijn overigens niet allemaal christelijk, maar vaak wel, omdat boeren en schippers in hun arbeid erg afhankelijk zijn van de Schepper / Schepping.
Ik vind veel streekromans ook gezapig en ik hou wel van wat actie en drama. Dat zit er dan ook in. Ik vind de setting (19e eeuw, platteland) gewoon fijn omdat er flink wat is voor mijn hoofdpersonen om tegen aan te schoppen (tradities, de kerk, familie etc.) en je kunt flink wat rampen laten gebeuren (ziektes, tot de afgrond gebracht worden bijv.). Bij het zoeken op internet kwam ik bij christelijke uitgeverijen terecht. Ik denk niet dat mijn boek in hun fonds past. Maar literaire uitgeverijen zien een streekroman al snel als lectuur ben ik bang.
Dan moet je het niet presenteren als een streekroman, maar als een op historische feiten gebaseerde biografie (of zoiets).
Het doet er ook nogal toe in wat voor stijl je het manuscript schrijft.
Het probleem met mijn ms is dat het ergens tussen een jeugdboek en een volwassen verhaal zweeft. Ik heb het wel naar een andere uitgever gestuurd en kreeg bericht dat ze het twee keer gelezen hebben maar uiteindelijk besloten het niet uit te geven. Het verhaal speelt zich af in de 12e eeuw in Zuid-Engeland. Het was een smerige tijd en ik vertel dan ook veel smerigheid. Dat kan best een van de redenen zijn, maar zo was het destijds. Verder heb ik veel gefantaseerd. Een reden van afwijzing heb ik niet gekregen. Ik moet nog wat rondkijken welke uitgeverijen voor zoiets belangstelling hebben. Het is fictie met een beetje non-fictie.
Een streekroman is ook moeilijk. Misschien kun je Passage proberen. Als het heftig is gaan sommige uitgevers er niet op in. Heel jammer.
MJ: Ik vind de stijl in ieder geval niet gezapig, niet typisch 'des streekromans'. Ik ben zelf geboren en getogen op het platteland en al woon ik al jaren in A'dam, ik maak niet bepaald deel uit van de 'grachtengordel'. Misschien is het inderdaad een idee om er een iets meer 'literaire' typering aan te geven.
Tja: Dat was inderdaad een smerige tijd, maar Thomas Roosenboom schrijft ook heel smerig en zijn boeken zijn wel met succes uitgegeven. Ik heb er niet ver in gelezen, vond het erg ranzig. Ging wel erg veel over de aandoening die de hoofdpersoon aan zijn darmen had (zeg maar ronduit over poep). Dan lees ik liever over de verschrikkelijke gevolgen van de pest.
Woon je in Voorthuizen?
Hoi, Ik woon in Voorthuizen,
Volgens mij wordt er niets
Adrie Zwaan: ik denk dat je
Lid sinds
17 jaar 1 maandRol
Regiosoap doet het ook heel
Lid sinds
16 jaar 6 maandenRol
Dag Adrie, Ik denk dat
Lid sinds
16 jaar 11 maandenRol
Hoi, Bedankt voor jullie
In Schrijven Magazine nummer
Lid sinds
20 jaarRol
Wat ik begrepen hebben
Lid sinds
17 jaar 10 maandenRol
Silent Dream schreef:Wat ik
Lid sinds
16 jaar 6 maandenRol
Ik zou sowieso mijn verhaal
Lid sinds
16 jaar 11 maandenRol
Dit is een beetje een
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Ben ik alweer. Stuur het naar
Lid sinds
15 jaar 6 maandenRol
Tjee, daar had ik nou nog
Lid sinds
19 jaar 10 maandenRol
Dank je wel voor je reactie.
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Historische romans kun je
Ik vind veel streekromans ook
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol
Dan moet je het niet
Het probleem met mijn ms is
Lid sinds
15 jaar 6 maandenRol
MJ: Ik vind de stijl in ieder
Lid sinds
15 jaar 4 maandenRol