Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Alles-in-een topic?

10 juli 2009 - 22:56
Ik ben een member die vrij weinig topics opent, reacties plaatst en/of kritiek en commentaar levert (lees: tips), maar ik ben wel regelmatig in de weer met het lezen van verschillende topics en onderwerpen over schrijven zelf. Nu kwam ik zelf met het idee dat het misschien gemakkelijk zo zijn, eveneens handig en leerzaam, als er bijvoorbeeld een sticky wordt toegevoegd waarin de meest gestelde vragen aan bod komen tezamen met een uitgebreid antwoord. Ik zoek mezelf namelijk suf als ik iets wil weten waardoor ik veel topics omspit op zoek naar het antwoord. Een uitgebreid topic waarin de meest gestelde vragen voorkomen lijkt me dan ook iets waar velen baat bij zullen hebben, waaronder ik zelf. Dan doel ik op vragen zoals; Hoe schrijf je een dialoog? Hoe behoort de layout van een boek te zijn? Hoe geef ik mijn personages een hart en een ziel? Hoe kun je het beste schrijven, in 1ste persoon of 3de persoon? Moet ik veel bijvoeglijke naamwoorden gebruiken, of juist weinig? Hoe beschrijf je emoties? Hoe zitten flashbacks in elkaar? Hoe houd ik mijn verhaal interessant? Hoe zitten tijdsprongen in mekaar?, en ga zo maar door. Misschien hebben sommigen hier wel ideeën voor vragen, of lijkt het ze leuk hier antwoord op te geven? Ik wil namelijk wel helpen met het in elkaar zetten van het ‘documentje’. Ik hoop dat jullie het iets vinden…? Nick

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juli 2009 - 23:01
Nadeel is dat er niet een goed antwoord is op elk van die vragen. Dus per vraag krijg je sowieso een topic met verschillende ervaringen en meningen, de een doet het zus en de ander zo, bij de een werkt het wel en bij de ander niet. Dus leuk idee, maar niet echt haalbaar om een soort FAQ op te zetten, omdat er geen eensluidende antwoorden zijn.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juli 2009 - 23:11
Ik sluit me bij Micha aan. Over vragen als "Hoe beschrijf je emoties" kun je een heel (dik) boek schrijven, er is niet één antwoord. Iedereen heeft zijn eigen manier. Zo inderdaad voor meer van die vragen ("Beter de eerste of de derde persoon?"). Elk van die vragen is een topic waard, denk ik, en moeten niet bij elkaar geveegd worden tot één FAQ.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juli 2009 - 23:15
Bovendien staan in de Balie - zie navigatie links bovenaan deze pagina - ook al meestgestelde vragen en een onderdeel tips en trucs waarin tientallen thema's worden besproken. Als je dan nog concrete vragen hebt, dan kan je die toch altijd stellen? En desnoods open je een nieuw topic.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
10 juli 2009 - 23:16
Misschien dat meerdere antwoorden kunnen worden inbegrepen. Het hoeft niet een boekwerk te worden, maar meer een generale omschrijving. De hoofdlijnen om het maar zo te noemen. Ik vind een erg lange FAQ niet erg, veel scrollen, maar het staat wel overzichtelijk onder mekaar. Het is ook maar zo dat als er voorbeelden worden gegeven, sommigen misschien al snappen van 'hé, zo moet het'. Gewoon een soort van hulpmiddel.

11 juli 2009 - 0:16
Ik vind het idee niet slecht, maar zal het gevolg niet zijn dat je dan - hoe dan ook - toch bezig bent, een encyclopdie samen te stellen? Zo'n alles-in-eentopic is dan vrij snel uit te geven als een boek - terwijl er natuurlijk over de verschillende onderwerpen al tig boeken zijn.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juli 2009 - 10:06
Daar heb je wel gelijk in... Dan maar even wat topics doorspitten :P In ieder geval bedankt voor jullie reacties.

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
11 juli 2009 - 11:48
Ik vind het idee van een soort database met veelgestelde vragen wel goed. Dan hoef je er geen antwoord op te geven, maar kun je linken naar topics waarin ze behandeld zijn. Aangezien de search vaak omslachtig is of niet de juiste dingen oplevert, lijkt me dat handig voor de Grote Schrijfvragen zoals lordluud er een paar noemt.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2009 - 16:13
Er staan misschien wel veel vragen en antwoorden, maar niet het soort waar ik op doel. Die van mij zijn puur gericht op het schrijven zelf, de techniek en de stijl, het doen en laten. Jammer dat er geen animo voor is.

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juli 2009 - 5:26
Ben je lid van Schrijven Online Plus? Het lidmaatschap kost € 9,95 per jaar. Naast de suggesties/opmerkingen van de andere forumleden en de tip van Zjaan (gebruik de Balie voor de meestgestelde vragen), kan ik je ook de Online Plus aanbevelen. Schrijven Online Plus heeft een schat aan materiaal waar je je voordeel mee kunt doen. Met name het onderdeel ‘Schrijfoefeningen’ kan jou mogelijk verder helpen met de vragen die je in je begintopic hebt gesteld. Na een korte uitleg krijg je oefeningen om zelf het een en ander uit te proberen. Door die oefeningen leer je met de materie om te gaan en krijg je meer inzicht in wat er allemaal bij het schrijven komt kijken. En mogelijk haal je uit je opdrachten ook ideeën die je kunt verwerken in het verhaal of boek waar je mee bezig bent. Ik heb je vragen hier weergegeven door er een @ voor te zetten. Erachter staan suggesties voor titels uit de schrijfoefeningen van Schrijven Online Plus. Ik hoop dat je er wat aan hebt. @ Hoe schrijf je een dialoog 1) Dialogen schrijven 2) Het spreken van je personages @ Hoe geef ik mijn personages een hart en een ziel 1) De achterkant van je personage 2) Personages @ Hoe kun je het beste schrijven, in 1ste persoon of 3de persoon 1) De stem van de schrijver 2) Perspectief 3) Het ik-perspectief: voor- en nadelen @ Moet ik veel bijvoeglijke naamwoorden gebruiken, of juist weinig 1) Kaal proza: hoe uitgebeender hoe beter 2) Schrappen @ Hoe beschrijf je emoties Verlangens, hoop en dromen @ Hoe zitten flashbacks in elkaar @ Hoe zitten tijdsprongen in elkaar Gebruik de tijd goed @ Hoe houd ik mijn verhaal interessant 1) Verhaalspanning 2) Dramatiseren is te leren (eventueel) @ Hoe behoort de layout van een boek te zijn Maak je eigen boek (te vinden bij ‘Tips en Trucs’)