Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

opleiding docent creatief schrijven

22 april 2009 - 19:32
Ik zag dat ScriptPlus een opleiding organiseert voor docent creatief schrijven. Ik heb daar wel interesse voor. Zijn hier misschien mensen die ervaring hebben met ScriptPlus en/of met een opleiding tot docent creatief schrijven? Ik ben benieuwd naar jullie inzichten en ervaringen!

Lid sinds

20 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
23 april 2009 - 8:39
De opleiding is redelijk nieuw ja. Het is één van de pogingen om in Nederland na het wegvallen van de opleiding bij 't Colofon weer een echte opleiding voor schrijfdocenten te creëren: http://www.schrijvenonline.org/nieuws/scriptplus-… Volgens mij borrelt er nog meer op dit vlak, ik zal het even navragen bij het Netwerk Schrijfdocenten.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 april 2009 - 13:19
Zjors en Dries: dank voor de info. Limburg is te ver voor mij, dus ScriptPlus is de enige mogelijkheid. Ik vind de opleiding van Scriptplus nogal duur - wil het er wel voor uitgeven maar dan wil ik graag weten of het echt de moeite waard is. De vakdidactieklessen die in mijn vorige opleidingen zaten, stelden heel weinig voor, dus daar heb ik twijfels over. Een boekje lezen over vakdidactiek kan ik ook wel zonder uitleg - ik heb veel leservaring. Een ander vak geven is even aanpassen, meer niet. Van Engels geven naar creatief schrijven geven, is maar een kleine stap. Als dit weer zo weinig informatief is, vind ik het zonde van het geld. Maar misschien hebben ze echt iets nieuws te vertellen? De andere poot van deze opleiding is het schrijfonderwijs - heeft iemand daar ervaring mee, bij ScriptPlus?

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2009 - 1:49
Ik ben een van de docenten van DOCS. De opleiding is voortgekomen uit een initiatief van het Netwerk Schrijfdocenten, Kunstfactor Schrijven en Scriptplus. Dat is omdat eerdere opleidingen bij de HKU en LOKV al jaren zijn opgeheven en er bij de centra voor kunsteducatie behoefte bestaat aan een goed opgeleide docenten. DOCS wordt ondergebracht bij Scriptplus, onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam. DOCS gaat voor een certificering waarmee de opleiding erkend wordt door de centra voor kunsteducatie en de kwaliteit is gewaarborgd. De docenten hebben destijds de kopstudie Docent Creatief Schrijven gevolgd en hebben een veelzijdige praktijkervaring. De opleiding in Limburg stopt trouwens. Daarmee is DOCS de enige mogelijkheid om schrijfdocent te worden mét certificaat. De inschrijving sluit op 11 mei.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2009 - 9:59
@hetschrijfbedrijf: dank voor de info. Ik had het even laten bezinken en kwam hier terug om op de link in de post te klikken, maar toen was hij weg.... Gelukkig kon ik Scriptplus ook nog wel op een andere manier vinden. :) Een certificaat is zeker aantrekkelijk, maar op zichzelf niet genoeg reden om een opleiding van 1 1/2 jaar te volgen. De inhoud moet ook kloppen met wat ik wil leren. Goed. Ik denk er serieus over. Op de site van Scriptplus werd ik niet veel wijzer, die had ik trouwens al bestudeerd voordat ik dit topic plaatste. Ik vind daar wel info over hoe ik me moet aanmelden en over wat Scriptplus daarbij van mij wil. Maar ik zou graag willen weten, hoe ik er achter kom waar de opleiding precies uit bestaat, welke vakken er gegeven worden en door wie, wat die vakken zo'n beetje inhouden en wat daarbij van mij verwacht wordt. De lessentabel, de manier waarop de lessen gegeven worden, het huiswerk, de toetsing, dat soort dingen. Zijn het hoor- of werkcolleges, stage? En ben ik de enige 30-plusser? Wie kan ik daarvoor benaderen en hoe?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2009 - 16:06
Hoi, Ook ik heb het eens, denk ik, goed gelezen en laten bezinken. De opleiding bestaat in mijn idee voor driekwart gedeelte aan didactiek, practicumlessen en stage met een verslag. Als (oud?)-docent heb je dat al jarenlang niet anders gedaan. Een lesopbouw om in de praktijk aan een groepje mensen schrijfles te geven, verschilt in mijn idee dus niet veel anders dan aan bv. een MBO-opleiding lesgeven. Van algemeen naar specifiek, kun je ook bij schrijven laten plaatsvinden. Een hele cursusopbouw is niet anders. Zeker bij een Volksuniversiteit, zoals in de wintermaanden, zijn de schrijflessen op een niveau waarvan je je schouders kunt ophalen. Kortom: volgens mij heb je zo'n cursus niet nodig om schrijflessen te geven. Het initiatief van de schrijfdocenten is natuurlijk te waarderen. En idd, mensen die totaal niet gewend zijn om een les op te bouwen, zullen er heel veel baat bij hebben. Maar als je dat al kunt ... ? Welke extra waarde heeft dan een certificaat, wat geen officieel diploma is?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2009 - 17:09
@Runaway: ja, dat hebben ze. Niet de meest uitnodigende die ik ooit ben tegengekomen. Er staat zelfs een telefoonnummer. Daar achter staat: (algemeen). Misschien doe ik dat nog wel. Dank je voor de suggestie. @Jaqueline: ik ben erg blij met je reactie. Maar hoe weet je dat het voor zo'n groot deel uit didactiek, practicumlessen en stage bestaat? Vond je dat op de site? Mij werd het niet heel duidelijk wat er ging gebeuren. En bedoel je met "practicumlessen" dat je moet lesgeven, of schrijven? Wat je zegt over lesgeven, daar ben ik het volledig mee eens. Les opbouwen, heb je honderden keren gedaan. Cursusopbouw, ook vaak genoeg. En mijn vak is ook nog Engels. In het Engelse taalgebied wordt uitstekend schrijfonderwijs gegeven, ook gewoon op school. Daar zijn dus boeken voor en in die boeken staan de oefeningen waarmee ik het zelf geleerd heb. Kun je voor Nederlands schrijfonderwijs zó gebruiken, hoef je het niet eens zelf te verzinnen. Nadat ik al bevoegd was voor Engels, wilde ik ook nog Nederlands studeren. Ik kreeg nergens vrijstelling voor, volgens de leiding daar was Nederlands heel anders dan Engels. Ik heb me een half jaar zitten vervelen en toen ben ik afgehaakt. Het was net of ik de kleuterschool over moest doen, zo voelde het. Dus dat is eigenlijk de vraag: zou het interessant zijn? Leer ik wat nieuws?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2009 - 17:28
O trouwens, Jaqueline, zat jij er ook over te denken? Ik heb er ook al over gedacht om gewoon zelf een groepje op te zetten om aan te gaan lesgeven, heb ik wel vaker gedaan. Ik wil graag lesgeven, omdat het leuk is natuurlijk, maar ook omdat je er zo veel van leert. Degene die het meest leert, is de persoon die voor de klas staat. Op het ogenblik leer ik schrijven, dus leek het me een goed plan om daar een poosje in te gaan lesgeven. In het voortgezet onderwijs, met Engels, heb ik wel schrijflessen gegeven. Niet te veel, je moet je programma ook afkrijgen. Die schrijflessen, dat waren de heerlijkste lessen. De hele klas zoemde. En steeds Engelse woorden vragen, die ik dan op het bord schreef. Aan het eind van de les stond het bord tjokvol. In plaats van dat ik ze nieuwe woordjes moest opdringen omdat die in de methode stonden, vroegen ze er gretig om. "MEVROUW! hoe zeg je in het Engels.... "

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 april 2009 - 22:31
Tja, door een PB-tje weet je dat natuurlijk al. Niet dat ik er zo over zat te denken, maar als ik zoiets zie, veer ik helemaal op. Lesgeven, mijn oerbloedgevoelaanleg of zoiets, heerlijk. En, inderdaad, degene die les geeft, leert het meest. Prachtig toch, als je niets hoeft op te dringen en je ll zijn zo gemotiveerd dat ze steeds meer vragen? Niets is mooier dan gemotiveerde leerlingen. En dat doe jij volgens hen, zonder dat je het weet. Het geheim: je eigen enthousiasme. Waarom loopt ons onderwijssysteem zo vreselijk mank, denk ik dan meteen. Zou het dan komen door die docenten zelf? De instelling? Hun motivatie om voor een groep te staan? Ik weet het aleemaal niet en zou willen dat ik zelf nog kon. Tantebetje, begin toch gewoon je eigen groepje. Zonder een certificaat dat wettelijk helemaal niets voorstelt. Diploma's, daar gaat het om. Een certificaat krijgt iemand op het KMBO nog voor niveau één. En dat betekent dus helemaal niets. Voor zover ik weet.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2009 - 22:34
Inmiddels heb ik gepraat met een docent creatief schrijven (zonder certificaat). Ik heb ook verder nagedacht over wat Jaqueline hierboven zegt. Je eigen enthousiasme, dat is waarschijnlijk toch de clou die het allemaal bij elkaar houdt. Als je enthousiast bent, gaan je lessen geweldig. Heb je er niet veel zin in, dan zijn de lessen niet leuk en niet leerzaam ook. Het is me wel gebeurd dat ik een opleiding volgde (een dure, voor een akte) en dat de docenten zo weinig enthousiast waren (hoewel ze hun best deden om de schijn op te houden) dat ik er chagrijnig vandaan kwam. Op een bepaald moment merkte ik dat het invloed had op mijn eigen lessen en toen ben ik gestopt. Ik denk niet dat zij er van wakker lagen. Ik wel. In dat geval is de vraag dus: hoe enthousiast zijn de docenten van deze opleiding? Tot nu toe zijn er weinig signalen waaruit hun enthousiasme blijkt. Eerder het tegendeel. Hun presentatie komt als zo weinig uitnodigend op me over, dat ik er tegen op zie om zelfs maar de telefoon te pakken en om inlichtingen te vragen. Maar misschien zit ik helemaal fout.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2009 - 22:33
Tantebetje, kun je niet iemand van het team opbellen en een gesprek aangaan? Als ik er zo over in zou zitten, zou ik dat waarschijnlijk doen. Dan weet je meteen welk vlees je in de kuip hebt/krijgt en of jij het anders zou doen. Een gesprek is vaak een goede voorlichting.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 april 2009 - 22:37
Oh Jaqueline, dank je wel voor je reactie! Ik zat net mijn post van daarnet te veranderen. Weet je, Jaqueline, ik weet zeker dat ik het anders zou doen.

27 april 2009 - 23:31
Weet je tantebetje, als je zoveel kennis hebt als jij (dat lezen we in je posts), waarom wil je dan die opleiding volgen? Ik begrijp dat je docent bent. Je kunt dus een les opbouwen, deze van inhoud voorzien, en je weet didactisch met leerlingen om te gaan. Je onderwijsbevoegdheid geeft je meer dan enkel een certificaat. Wel ben ik ook benieuwd wat voor nieuws je leert bij Script+, wat je als docent Nederlands (nog) niet weet. Ik heb dus geen ervaring met Script+ of deze opleiding. Maar wat ik niet begrijp, is dit:
Op het ogenblik leer ik schrijven, dus leek het me een goed plan om daar een poosje in te gaan lesgeven.
Als je nu nog zelf bezig bent, schrijven te leren, hoe kun je er dan les in geven?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 mei 2009 - 9:28
@Marriejeanne: dank je voor je reactie. Ik heb inderdaad een onderwijsbevoegdheid. In die opleiding zat ook onderwijskunde, didactiek enz. Ik kan niet zeggen dat ik daarvan heb leren lesgeven. Bij die lessen zat ik me te vervelen. Maar ik had al lesgegeven, zonder bevoegdheid. Geen Engels, andere dingen. Wat ik leerde in die opleiding, was heel veel Engels. En dat was heerlijk. Ik leer nog altijd Engels bij, dat houdt niet op. Maar mijn Engels leren kwam daar wel in een stroomversnelling. Als je kunt lesgeven, kun je op een beginnersniveau lesgeven in een heleboel onderwerpen. Dat is wat mensen doen die PABO hebben gehad. Ik zou zelf niet in een andere vreemde taal willen lesgeven, zelfs niet op beginnersniveau. Ik heb onvoldoende eigen vaardigheid om een goed voorbeeld te zijn. Creatief schrijven ben ik wel aan het leren, maar ik verbeeld me dat ik niet helemaal een beginner ben. Ik heb toch wel een flinke strekkende meter boeken over het onderwerp doorgewerkt - meer dan, pakweg, over grammatica. En die boeken komen allemaal uit het Engelse taalgebied, waar uitstekend schrijfonderwijs gegeven wordt. Ik ben destijds Engels gaan studeren in plaats van Nederlands uit praktische overwegingen: de dagen schikten mij beter. Het was een gouden greep. Het is zo'n groot taalgebied, wat daar komt bovendrijven, is al gauw van betere kwaliteit dan wat de top bereikt in een klein taalgebied als het onze. Dus terwijl ik nog aan het leren ben, denk ik dat ik er zeker wel op beginnersniveau in kan lesgeven. @Zjors: zie de mails van hetschrijfbedrijf en Lucatero hierboven. Eerst had hetschrijfbedrijf nog een link in de mail staan, maar die heeft zij/hij er op aandringen van Lucatero uit gehaald. Dat kun je nu niet meer lezen, want dat deel van de tekst van Lucatero is ook verwijderd. edit: ik besef dat dit overgevoelig van mij is. Het heeft te maken met het schrijversblok dat ik nog bezig ben te overwinnen. Maar op dit moment ben ik niet verder dan ik ben. Over een jaar sta ik er misschien weer heel anders in.

28 april 2009 - 9:31
Dank je voor je antwoord, tantebetje. Kun je dit (quote) nog toelichten?
Het (Engels, MJ) is zo'n groot taalgebied, wat daar komt bovendrijven, is al gauw van betere kwaliteit dan wat de top bereikt in een klein taalgebied als het onze.
Waar ligt dat aan? Dat wat in het Engelse taalgebied komt bovendrijven, van een betere kwaliteit is dan wat zelfs de top bereikt in het Nederlands?

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 mei 2009 - 9:26
@Marriejeanne: dat heeft meerdere oorzaken. Hier zijn er een paar, niet noodzakelijk in volgorde van belangrijkheid. Een piramide met een brede basis heeft een hogere top dan een piramide met een smalle basis. Als een taalgebied bijvoorbeeld 10 schrijvers heeft, dan is daar iemand de beste. Als datzelfde taalgebied 100 schrijvers zou hebben, dan zouden er 10 schrijvers zijn die de beste van 10 zijn. Van die 10 uitverkorenen zou er weer één de beste zijn. De kans op een schrijver met topkwaliteit is in het taalgebied met 100 schrijvers dus 10 keer zo groot als in het gebied met 10 schrijvers. Evengoed kan een klein taalgebied incidenteel natuurlijk ook wel eens een topper opleveren. Maar die mist dan wel de steun van een groep gelijken, dus die gaat het zonder meer moeilijker krijgen. En wat hij ook mist, is een grote groep lezers die zijn kwaliteit kunnen herkennen en waarderen. In een groot taalgebied is het veel eerder lonend om iets uit te geven, omdat de doelgroepen ook veel groter zijn. Daardoor kunnen uitgevers ook meer zorg besteden aan zijn begeleiding. Het brengt meer geld op dus er kan ook meer geld aan besteed worden. Tegelijkertijd is er door het grotere aanbod meer concurrentie. Ook dit kan de kwaliteit van het geschrevene bevorderen. En de schrijver die op zoek is naar zijn eigen stijl, heeft een veel grotere verzameling voorbeelden om uit te kiezen. En dan nog het voordeel van het betere schrijfonderwijs. Ook daar geldt het principe van de brede basis en de hoge top. Als er in het Engels een heel goed schrijfboek verschijnt, dan kan iedereen die die taal voldoende beheerst, het gebruiken. Daardoor worden schrijvers beter getraind dan hier. En schrijfdocenten kunnen die boeken ook gebruiken en daardoor beter schrijfonderwijs geven. Ik heb een paar Nederlandstalige schrijfboeken in handen gehad. Ze halen het niet bij de Engelstalige boeken die ik over dit onderwerp in de kast heb staan. Het is echt behelpen, met Nederlandse schrijfboeken. Hoop dat dit het een beetje duidelijk maakt. Voor mij ging er met Engels een wereld open waarvan ik het bestaan niet had vermoed.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 april 2009 - 15:58
Ik denk dat ik er eigenlijk wel uit ben. Ik voel me niet welkom daar. Ik vind het wel pijnlijk.
Als je er uit bent, wat houdt je dan tegen? Als je je niet welkom voelt, is dat altijd pijnlijk, ongeacht waar dat dan is. Als ik jouw reacties lees, denk ik: begin gewoon. Plaats in de wekelijkse sufferdjes een advertentie, begin klein, geef kwaliteit en de mond-op-mondreaclame doet de rest voor het volgende seizoen. Zet twee niveau's op: beginners en gevorderden, vul data en programma in, uitprinten, toesturen na aanvraag, bepaal een bedrag pp, open een apart schrijfmailadres, geef je bankrekeningnummer voor betaling en: :thumbsup: start de cursus. Veel succes. :thumbsup: Soms moet je een gok nemen en doen wat je gevoel je ingeeft.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 mei 2009 - 8:33
Mede dankzij jullie reacties ben ik tot de conclusie gekomen dat bovengenoemde opleiding voor mij op dit moment niet het juiste is om te doen. Zjors, Dries, Hetschrijfbedrijf, Lucatero, Suma, Runaway, Marriejeanne: allemaal bedankt voor het meedenken. Ik wens de mensen van ScriptPlus veel succes met de dit project.

11 mei 2009 - 9:30
Mede dankzij jullie reacties ben ik tot de conclusie gekomen dat bovengenoemde opleiding voor mij op dit moment niet het juiste is om te doen.
Ik had niet begrepen dat je mede op basis van onze reacties een besluit zou nemen. Ik denk dan ook meer dat je innerlijk je besluit in een eerder stadium al genomen had. Succes in elk geval met de alternatieven.

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
11 mei 2009 - 15:26
Marriejeanne, je onderschat je invloed. Alles wat hierboven gezegd is, heb ik serieus meegewogen. Ja, ook nog nadat ik had gezegd dat ik dacht dat ik er eigenlijk wel uit was. De conclusie is, dat het op dit moment niet de juiste stap is voor mij.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
14 mei 2009 - 10:06
Onze site is vernieuwd en je kunt inderdaad gewoon bellen :) De oude site kwam ook op mij nogal afstandelijk over. Het is nu wat uitnodigender allemaal. Als je belt, krijg je meestal mij en ik doe altijd erg mijn best om beleefd te zijn en mensen een welkom gevoel te geven. De uitgebreide informatie over DOCS is een pdf die dan meteen in je mailbox ploft. Drieduizend is inderdaad veel geld, maar dat komt door de hoeveelheid tijd die de docenten kwijt zijn, onder andere ook aan individuele begeleiding op de werk- en of stageplek. De gedachte is overigens dat werkgevers (mee-)betalen. Mochten er nog belangstellenden zijn, snel melden (vandaag of morgen) want vol is vol! Er zijn op dit moment nog twee plaatsen voor de groep 'dicht' gaat. Tijl Rood 0621 511 995 ScriptPlus 020-5951703

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2010 - 13:04
Beste Tijl, Dank je voor je berichtje. De beslissing is al genomen: deadline 11 mei. Als ik deze info eerder had gehad, had ik waarschijnlijk wel om die pdf gevraagd. Wat niet automatisch betekent dat ik me zou hebben aangemeld. Ik heb de vernieuwde site bekeken. Ik vind hem inderdaad wat uitnodigender. Blijft dat de cursus is opgezet voor een gemengde doelgroep. Mensen die wel kunnen schrijven maar niet kunnen lesgeven krijgen dezelfde cursus als mensen die wel kunnen lesgeven maar niet kunnen schrijven en zelfs mensen die allebei al kunnen. Ik begrijp dat ScriptPlus dit bedrag nodig heeft om bij de huidige opzet uit de kosten te komen. Maar het is niet mijn rol om er voor te zorgen dat ScriptPlus uit de kosten komt. Mijn rol is, om mijn budget zo effectief mogelijk te besteden. Als ik 3000 euro kan besteden aan scholing, dan vind ik het geen aantrekkelijk idee dat een belangrijk deel van dat bedrag - en van mijn tijd - besteed zal worden aan begeleiding van mijn lespraktijk. Ik zou voor dat onderdeel liever gewoon vrijstelling - en korting - willen hebben. Zoals hierboven al door een aantal mensen verwoord is: lesgeven kan ik al. Bij opleidingen die ik gevolgd heb, kreeg ik in een aantal gevallen wel vrijstellingen. Daar waar ik geen vrijstelling kreeg terwijl ik in feite de leerstof al beheerste, werd de opleiding zo saai dat ik uit verveling afhaakte. Dat is waar ik bij deze opleiding ook bang voor ben. Hoe dan ook, de teerling zij geworpen, om maar eens met een bekende auteur te spreken. Ik hoop dat jullie nog genoeg belangstellenden hebben gevonden om de cursus rendabel te maken.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
4 juni 2009 - 9:30
Ja, dat is gelukt. Bedankt voor je reactie. Overigens focust DOCS niet op twee elementen lesgeven en schrijven als twee aparte competenties, maar juist op de integratie daarvan. Schrijfvaardigheid ontwikkelen is moeilijker en gevoeliger dan niet creatieve vaardigheden aanleren. Dus van vrijstelling zou toch geen sprake kunnen zijn. Nou ja, allemaal water onder de brug...

Lid sinds

16 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
17 juni 2010 - 23:43
Deze kwam ineens weer bovendrijven. We zijn een jaar verder. In dat jaar heb ik geen spijt gekregen dat ik niet aan die opleiding begonnen ben. Ik heb de juiste beslissing genomen. In de "integratie" van leren lesgeven en zelf leren schrijven, heb ik geen vertrouwen. Mijn mening is, dat je zonder leerlingen erbij eerst je eigen vaardigheid moet ontwikkelen. Pas als je voldoende boven de stof staat, ga je erin lesgeven. Vergelijk het maar met de leraren basisonderwijs die niet kunnen spellen. Dat leren ze niet terwijl ze voor de klas staan. Daarom moeten ze nu op de PABO een aparte spellingtoets afleggen, zonder dat er leerlingen bij aanwezig zijn. Wat niet wegneemt dat je nog veel bijleert terwijl je voor de klas staat. Leerlingen verzinnen vragen en variaties die je zelf nooit bedacht zou hebben. Maar de basis van je eigen vaardigheid moet je leggen zonder leerlingen erbij. Is nog steeds mijn overtuiging. Een jaar verder - op dit moment heb ik helemaal geen ambities meer om schrijfdocent te worden. Ik wil gewoon schrijven.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
18 juni 2010 - 12:58
Ik heb er destijds ook heel serieus over nagedacht, met ScriptPlus gebeld en gemaild en had me bijna opgegeven toen mijn vriend de advocaat van de duivel ging spelen. Hij begon me uit te horen en uit te zoeken wat ik nou precies wilde en wat je met deze opleiding kunt doen. In allerhande cursuscentra lesgeven (want daar komt het waarschijnlijk op neer) bleek helemaal niet mijn ambitie te zijn. Net als tantebetje wil ik gewoon schrijven! En eventueel mensen helpen hun teksten te verbeteren, maar dan heb ik meer aan een opfriscursus Nederlands. Ook ik ben blij dat ik deze 3000 euro uitgespaard heb.