Workshop Paul Sebes

22 januari 2009 - 17:47
Is er nog iemand vanavond 22 jan 2009 naar de 'workshop' van Paul Sebes, in Midddelburg? Ik heb er over gedacht, maar ik heb ook hier in Middelburg een andere vergadering. Als ik daar niet naartoe gemoeten had, dan was ik toch waarschijnlijk niet gegaan. ik heb zijn boek 'Bestseller' gelezen en ik vond er nou niet zo heel veel nieuws in. Bovendien ben ik nu bezig in een ander genre (essay), waarvan ik niet denk dat hij er wat mee kan.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 januari 2009 - 22:12
Heel goed idee Trenke. Ik voel me er gewoon ongemakkelijk bij om hier dingen neer te zetten die in alle openhartigheid zijn verteld. @Marriejeanne. Dankjewel, ik ga zeker door met schrijven. Als ik een verslag van Sebes vraag en heb, dan zal ik hierover wel melden wat het inhoud en of ik vind dat je er iets aan hebt. @Nenko. Ik vind het ook prijzig. 450 Euro voor 100 pagina's. Heb dat nog wel even aangekaard. Hij vond het zelf ook geen klein bedrag. Hij zei er wel bij dat het veel werk was. Ze waren er best lang mee bezig. Zo'n verslag is close reading. Hij zei ook dat hij vaak hoorde dat hij veel meer moest/kon vragen. Mensen betalen het er voor.

Lid sinds

16 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 januari 2009 - 22:23
Ik wilde naar zijn ‘boekpresentatie’ in Scheltema Amsterdam, maar werd geveld door de griep. Binnenkort komt hij naar Gouda, ik wil daar dan heen gaan, ben wel nieuwsgierig.
Die presentatie is zondag pas. Of bedoel je dat je nu griep hebt?

23 januari 2009 - 22:29
Honderd pagina's is best veel, hoor. En je zult aanwijzingen krijgen waar je écht verder mee kunt, dat denk ik wel. Mensen betalen ervoor is relatief (lees: commerciële praat). Er zijn waarschijnlijk meer mensen die dat niet betalen - omdat ze het geld er niet voor kunnen / willen missen - dan mensen die het wél betalen. Maar wie zijn schrijven belangrijker vindt dan zijn vakantie, ja, die schuift het wel. Maar zoals gezegd: het kan ook goedkoper. Maar wat als je manuscript 220 pagina's telt?

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 januari 2009 - 22:43
@marriejeanne. Je hebt helemaal gelijk. Ik schreef het al, hij is commerciëel. Ik denk ook dat hij helemaal niet wil dat iedereen een leesverslag 'koopt'. Misschien een test om de echte doorzetters en diegene die serieus met schrijven bezig zijn er uit te halen? (Mwah, ik zoek overal iets achter). Als je manuscript 220 pagina's telt, dan hebben er 120 pagina's pech. :) Als je na 100 pagina's 'commentaar' nog niet weet welke weg je moet volgen, kun je volgens mij beter iets anders gaan doen. Daar kan ik me in ieder geval wel in vinden.

24 januari 2009 - 0:20
Dat weet ik niet, vrouw. Manuscripten hebben alle bladzijden door redactie nodig. (Ook die van de goede auteurs). Maar ik denk wel dat Sebes na 100 pagina's weet of hij met iemand in zee wil. Wil hij dat niet, dan blijft het bij het leesverslag. Denkt hij: 'Hé, dit is echt wel de moeite waard, zeer origineel,' dan neemt hij die volgende 120 pagina's mee naar de volgende ronde. Denk ik. Ik weet het niet zeker, natuurlijk. Ik zit ook alles maar in te vullen voor hem. Maar het lijkt me logisch.

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 januari 2009 - 9:18
@Marriejeanne. Ik wacht nog op bericht van één uitgever aan wie ik het manuscript heb toegestuurd. Als dat niets wordt of het duurt me te lang, dan ga ik voor het leesverslag van Sebes. Ik heb ondertussen iets anders bedacht. Ik ben nu een jaar zoet met dat manuscript. Dat heeft, behalve tijd, inspanning en vul maar aan, niets gekost. Als ik een jaar lang een ander hobby had gehad, dan was ik die 450 Euro ook wel kwijt geweest. Ik heb jaren cursussen edelsmeden gevolgd. Was veel duurder. Dus.... Als ik het leesverslag heb, zal ik melden of het wat is en hoe het verder gaat. Oké?

24 januari 2009 - 14:51
@Marriejeanne. Ik wacht nog op bericht van één uitgever aan wie ik het manuscript heb toegestuurd. Als dat niets wordt of het duurt me te lang, dan ga ik voor het leesverslag van Sebes. [ ... ] Als ik het leesverslag heb, zal ik melden of het wat is en hoe het verder gaat. Oké?
Ja, prima. Vreemd genoeg ben ik daar altijd in geïnteresseerd. :) En je plan lijkt mij een goed idee. Eerst zelf je kansen op realiteitswaarde bezien; vervolgens expertise van anderen erbij betrekken. Het zou mooi zijn als die uitgever iets in je manuscript zag en/of aanwijzingen gaf. Succs in elk geval!

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
24 januari 2009 - 19:25
Nu elkaar nog herkennen! Nou ja, moet niet lastig zijn met dat rode petje toch? Doe ik mijn zonnebril op. :nod:
Dan zal ik een palmblad voor m'n hoofd houden. ;)

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 9:52
We zijn er naar toe geweest. We hebben niets nieuws gehoord (hebben al teveel op dit forum geleerd) maar het was bijzonder vermakelijk. Het had meer wat weg van een cabaret ;) Ik had verwacht dat hij een blaaskaak zou zijn, maar bleek een stuk minder erg dan ik dacht. Hij is vooral een ouweneel, wat hem onbedoeld grappig maakt. Daarna met zijn drieen nog even nagepraat in cafe hooghoudt. Kortom, een leuke avond, maar in schrijfopzicht niks nieuws.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 10:00
Inderdaad: het was een gezellige minimeeting. Op het laatst zaten we met z'n drieën vooral te grinniken om de verhalen van Paul over mensen die een enorm hoge dunk van hun eigen werk hebben en eisen dat ze voorrang krijgen boven alle anderen. :p Het was denk ik voor veel mensen een reality check. Maar dat wisten Favake, Trenke en ik al van dit forum. Geen nieuws onder de zon, maar wel leuk om bij te zijn. Al was het alleen vanwege dat gezellige wijntje/frisje na afloop. :)

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 10:05
Dames, niets gehoord waarvan je denkt goh, kan ik dit wel op het forum zetten? Was het druk? Veel mensen met een manuscript in de tas? Hadden jullie ook het idee dat hij een beetje aan het scouten was? Nog kunnen vertellen wat je zelf op schrijfgebied doet? Vraag, vraag, vraag..... Ik vond het ook leuk om mee te maken. Weet ook niet of ik iets geleerd heb wat ik nog niet wist.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 10:30
@vrouw, het was best druk: een man of vijftig. Er leefden ook wel vragen, maar die gingen vooral over geld (typisch Gronings ;), buitenlandse rechten en wat er gebeurt als je wat instuurt. Ik had niet de indruk dat hij aan het scouten was. Maar goed, we zijn meteen weggegaan en hebben hem zelf niet meer gesproken. Hij werd meteen bestormd door mensen die hun exemplaar van zijn boek wilden laten signeren. Ik denk dat hij mensen vooral wil laten weten dat je geen romantische gevoelens moet koesteren over een debuut. Het is gewoon een keiharde business. En hij wil je ook geen valse hoop geven. Als je hoort hoeveel manuscripten er bij hem en bij uitgevers worden afgeleverd word je inderdaad een beetje mismoedig. Hij vertelde ook nog dat je heel zorgvuldig moet zijn als je iets wilt inleveren bij hem of bij uitgevers. Ik vond dat eigenlijk voor zich spreken, maar blijkbaar krijgt hij regelmatig manuscripten op roze papier in een onleesbaar lettertype. En zitten er aanbiedingsbrieven bij waar geen touw aan vast te knopen is. Waar ook veel vragen over waren is het aantal pagina's dat je mag insturen. Je mag hem 50 pagina's sturen op papier en digitaal (hoe en wat staat precies op zijn site) en niet meer. Iemand vroeg of hij daar wel genoeg aan had omdat sommige boeken pas na 50 pagina's op gang komen. Nou, daar gelooft hij dus niets van: in die eerste 50 pagina's moet je boek echt staan. Het gaat ook niet echt om het verhaal, maar om je stijl. Hij wil weten of je kunt schrijven en dan interesseert hem minder waar je verhaal over gaat. Je mag ook een aantal fragmenten inleveren, bijvoorbeeld verschillende hoofdstukken. Je moet je in ieder geval houden aan de instructies, anders ben je meteen weg. En hij zei ook: als we je een C geven mag je nooit meer een toetsenbord aanraken. Vond ik grappig, maar ook wel hooghartig eerlijk gezegd.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 10:33
Er waren ongeveer 50 mensen (Sebes zijn inschatting). Ik had inderdaad meer het gevoel dat hij bezig was met scouting, dan met het promoten van zijn boek. Ik vond zijn stem zeer bekakt en hem ook wel arrogant, maar ik denk dat dat niet onterecht is en hij wist dingen wel met humor te brengen. Ik merkte dat wij 'forummers' het wel redelijk eens waren qua lachmomenten enzo. :) Ik wil nog wel een paar dingen hier neerzetten, waarvan ik niet weet of ze op Sebes' site staan, die wellicht nog interessant zijn voor mensen. Sebes is vooral op zoek naar debutanten, omdat 'ze' keus hebben, omdat ze debutanten meer kunnen kneden en omdat daar 'nog niets mee is'. Daarbij worden eerste boeken meestal besproken, tweede en derde boeken vaak niet. Bekende auteurs zijn soms de uitzondering die de regel bevestigen. Voor Sebes ' cursus literair debuteren is een voorselectie. Binnenkort kun je ook workshops thrillers of korte verhalen schrijven bij hem volgen. Verder gaan er waarschijnlijk ook masterclases plaatsvinden in Toscane en/of Andalusië. Wil je insturen naar Sebes, dan moet dat digitaal én op papier en je moet exact de instructie volgen die op zijn site staat. Doe je dat niet, dan word je ms direct in de prullenbak gegooid. Je ms kan een A, B of C krijgen. De C's zijn van verschrikkelijke kwaliteit, dat is een schrijfniveau dat de gek op straat nog kan halen. B's kunnen potentie hebben, die kunnen een leesverslag tegen vergoeding krijgen. Dat verslag krijg je dan binnen drie weken en gaat in op allerlei verhaaltechnische punten, zoals de verhaallijn, personages, omvang van het ms, perpectief, structuur, enzovoort. Met de A's wil Sebes in theorie wel in zee, die worden uitgenodigd op kantoor, maar dan moet het nog wel wederzijds klikken. Ga je als auteur met Sebes in zee, dan doe je dat voor je hele oeuvre. Een auteur krijgt normaal ongeveer 10% van de boekprijs, Sebes en consorten krijgen daar weer 15% van. Wel je hele boekencarrière van al je boeken, dus. Als auteur verplicht je je min of meer om mee te werken aan de commerciële activiteiten van de uitgever. Dat staat niet zwart op wit, maar als Sebes een ruim voorschot voor je regelt bij de uitgever, dat je nooit terug hoeft te betalen, ook niet als de uitgever dat geld niet terugverdient, dan kun je het als auteur dus niet maken dat je even geen zin hebt om in de show van Witteman te gaan zitten. Dat waren volgens mij wel de belangrijkste dingen. Hihi, crosspost met Jeanne Thamar, eens kijken wat zij ervan gemaakt heeft. :)

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 10:42
Het was dus heel druk bij jullie. Bij de bijeenkomst in Middelburg waren we met z'n tienen. Grappig. Hij praat inderdaad een beetje bekakt. Ik ben dat wel gewend, mij valt het dan eigenlijk niet zo op. Ik ga binnenkort een leesverslag aanvragen. Ik heb een B gekregen. Wie wil er nou niet bij Witteman aanschuiven? Auteurs verdienen heel veel geld met nevenactiviteiten. Er zijn er die zeggen: 'Paul, ik heb een nieuwe keuken nodig, regel jij even een schnabbel.' Dat vertelde hij in Middelburg.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 10:56
Nou Trenke, we zijn het aardig eens volgens mij, al zijn ons verschillende dingen opgevallen. Denk je echt dat hij aan het scouten was in de zin dat hij de zaal afspeurde naar verborgen talenten? Dat gevoel had ik niet, maar ja, misschien hadden we daarvoor moeten blijven hangen om even een hand te schudden en te netwerken. Had ik ook niet zo'n behoefte aan. Eerst maar weer gewoon schrijven!

29 januari 2009 - 10:58
Er zijn er die zeggen: 'Paul, ik heb een nieuwe keuken nodig, regel jij even een schnabbel.' Dat vertelde hij in Middelburg.
Zo! Ik stuur ogenblikkelijk een mail naar hem! :)

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 11:11
Hij was gisteravond juist heel voorzichtig. Hij vertelde over de schrijfster van Het Tulpenvirus, iemand die hij in de cursus had gehad. Die is dus megasuccesvol nu, maar hij heeft wel drie keer gezegd dat wij er absoluut niet op moeten rekenen dat dit ons ook zal overkomen. Dus die keuken zit er helaas voor ons ook niet in, vrees ik. Het is hier al vaker ter sprake gekomen: geloof in jezelf. :thumbsup: Maar wees ook een beetje realistisch. :D

Lid sinds

15 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 11:58
Vertelde hij ook dat de schrijfster van Het Tulpenvirus de workshop debuteren gevolgd had? Hij vertelde dat ze helemaal niet de beste van de 'klas' was. Dat hij eerst niet zo onder de indruk was, maar dat ze zo'n doorzettingsvermogen had en goed oppikte wat de bedoeling was, dat ze toch besloten het te gaan voorleggen aan uitgeverijen. Ook leuk, in het boek Bestseller verteld hij over een manuscript waar hij heel lang mee bezig is geweest om het bij een uitgever te krijgen. Hij vond het direct fantastisch en iedereen die het las ook. Alleen uitgeverijen reageerden lauw. Niemand wilde het uitgeven. Na drie jaar wilde de schrijver de handdoek in de ring gooien maar besloot nog één keer te herschrijven. Onder een andere titel heeft hij het weer naar uitgeverijen gestuurd. Toen lukte het wel. De schrijver is Robert Vuijsje. Zijn debuut 'Alleen maar nette mensen', staat nu op de longlist voor de Libris Literatuurprijs. Sebes zegt hierover ook, het manuscript was goed. Het kwam alleen op de verkeerde tijdstippen bij de verkeerde mensen op het bureau. Doorzetten dus. Hij is ook heel duidelijk daarover. Als je rijk en beroemd wilt worden dan is de kans dat dat met schrijven lukt, heel klein.

29 januari 2009 - 12:10
Die is dus megasuccesvol nu, maar hij heeft wel drie keer gezegd dat wij er absoluut niet op moeten rekenen dat dit ons ook zal overkomen.
Ik geloof er niet in dat die dingen je overkomen. Er gaat altijd van alles vooraf aan succes, en er hangt van allerlei omheen. Maar een beetje geluk moet iedereen in elk vak altijd wel ergens hebben.
Maar wees ook een beetje realistisch. :D
Ja, dat moet je zijn. In de zin van: kritisch. Er is ook altijd nog zoiets als beginnersgeluk, zoals bv bij Lulu Wang. Een aantal dingen zaten mee; ze beleefde een groot succes met Het Lelietheater (ik hoop dat ik me niet vergis in de titel). Guus Kuijer daarentegen had al verscheidene boeken geschreven voor hij echt doorbrak met de Madelief-serie. De bestendigheid van zijn schrijven - en hij ís een goed schrijver! - heeft hem uiteindelijk het succes opgeleverd dat hij verdient. Het is reëel om te geloven in jezelf als je aanvankelijk kleine successen hebt en die gestadig uitbouwt. En de weg naar succes begint altijd ergens in je hoofd, daarna zoekt het zijn plaats op papier, dan de wereld in, naar een uitgever ... en zo stapje voor stapje verder. Ik weet niet of Sebes op instantsucces uit is. In eerste instantie misschien wel, maar daarna wil hij ook de stabiliteit van een schrijver die blijft schrijven. Daarom zit je voor al je werk aan hem vast. Wel begrijpelijk, en zolang het werkt, werkt het, maar dat zal toch eens veranderen, omdat schrijvers vrije mensen zijn, die niet willen vastzitten - zelfs niet aan Sebes. Omgekeerd zal Sebes ook niet aan een auteur willen vastzitten met wie het niet loopt; en daar zal hij zijn mechanieken voor hebben: om zo een buiten de deur te houden. Want ik vraag me af: Als je zelf je manuscript goed vindt, en Sebes vindt dat niet, maar een uitgever wél, dan zal Sebes zich er niet meer mee bemoeien, maar wel de 15% opstrijken. Is dát reëel?

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 13:16
[ ... ] Hij is vooral een ouweneel [ ... ]
Wat bedoel je daarmee, Favake?
Ik vond het meer gezellig babbelen met smeuige anekdotes dan een 'serieuze lezing'. Alsof je bij hem op de thee was. Ik had niet de indruk dat hij aan het scouten was. Ik weet niet wat er naderhand gebeurd is, maar tijdens de workshop(praatje eigenlijk) was hij niet met de schrijverstalenten van het publiek bezig. Hij gaf eerder de indruk dat hij zich niet voor kon stellen dat iemand in het publiek werkelijk goed genoeg voor hem was. Hij heeft aan niemand gevraagd waar hij mee bezig was of zo en ook niemand heeft iets laten zien, of dat geprobeerd.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
29 januari 2009 - 20:55
Wat alle vooroordelen ook zijn. Hij timmert lekker aan de weg. Als ik in mijn oude 'thuis' Middelburg was geweest was ik zeker gegaan.