Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

literair non-fictie

21 november 2008 - 18:30
Ik ben benaderd door een uitgever om non-fictie te schrijven. We zijn nog in gesprek, dus ik heb het hier nog even niet over het thema. Ik heb zijn voorstel van tafel geveegd, en er een heel andere opzet van gemaakt: een literair non-fictief werk. Heeft hier iemand ervaring mee? Wie schrijft zelf literair non-fictie? Welk literair non-fictie (titels ajb!!) heeft jullie aangesproken? Dan kan ik ook daar eens in duiken.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2008 - 18:57
En voor diegene die vraagt: wat versta je daaronder? Nou, non-fictie waarin elementen zijn verwerkt die in romans vaak voorkomen: sfeer, structuur, spanning, personagebeschrijvingen. Ik ben er nog over na aan't denken hoe ik deze elementen - en vooral hoe zeer ik ze - wil gebruiken zodat ze niets afdoen aan de feiten, maar vandaar dus ook dit topic.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2008 - 19:00
Leuke uitdaging, gefeliciteerd alvast, helaas aan mij heb je in deze niets.

Lid sinds

17 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2008 - 20:13
Literaire non-fictie - ik ben een ware liefhebber. Zomaar wat recente voorbeelden die mij de afgelopen tijd aanspraken: - Het zwijgen van Maria Zachea (van Judith Koelemeijer) - De gevlogen vogel (Han Nefkens) - The Year of Magical Thinking (van Joan Didion, is tweedehands nog wel in Nederlandse vertaling te krijgen) Succes!

Lid sinds

19 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2008 - 21:03
Heb er geen ervaring mee en er ook nog nooit van gehoord, maar het lijkt me wel fantastisch om te schrijven en te lezen. @ Secret Garden: thanks, ik ga eens in die boeken duiken. Ik ben benieuwd hoe een dergelijk boek in elkaar zit. Succes Lucatero.

M

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 november 2008 - 21:15
Ik heb vorige week 'Sonny Boy' van Annejet van der Zijl gelezen: een biografie over een familie. Dit boek wordt gerekend tot de literaire non-fictie. De personen hebben bestaan. De schrijfster heeft hun leven gereconstrueerd uit brieven, ze heeft gesproken met nabestaanden en zo haar verhaal geschreven. Het is een prachtig boek. Het speelt vanaf ongeveer 1925 tot na de Tweede Wereldoorlog. Ik was ontroerd door het verhaal.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 1:26
@ Pluisebol, zo drastisch was het niet. Zijn thema (het voorstel) was niet mijn thema (qua interesse). En ook niet uitvoerbaar (daar kom ik later nog op terug). Maar daarop, met een anderhalf uur durend gesprek onstond mijn idee. Meer een literaire tegenhanger. ik geef toe, het klinkt allemaal nog vaag. maar binnenkort zal ik meer vrijgeven. Woensdag heb ik weer een gesprek. Ik ga de titels opschrijven. Niemand hier die het ook schrijft?

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 14:52
Non-fictie kan gewoon een droog informatieboek zijn over een onderwerp. Bij literair non-fictie gebruik je bijvoorbeeld spanningsboog of stilistische elementen om het non-fictie als verhaal (of als documentaire) te presenteren. Ja, misschien is dat wel een goede (maar simpele) vergelijking. Een documentaire op papier.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 15:08
Ik heb heel veel literair non-fictie boeken gelezen. Voornamelijk als onderwerp seksueel misbruik. Waar mijn manuscript over gaat dus.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 15:24
Welk boek zou je me kunnen aanraden? En hoe was dat opgebouwd? Vooral over structuur ben ik nu aan't nadenken.

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 19:27
Ik ben bezig met een literair-non fictie verhaal. Ik schrijf in het derde persoon en vertel het verhaal zoals bekend is bij mij.

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 21:57
Ik schrijf het in de ik-persoon. Ben nog aan het uitzoeken hoe ik alles ga opbouwen enzo. Ben nu al een tijdje bezig met de personages uit te schrijven, de hoofdstukken en scene's te verzinnen en schrijven. Met behulp van schrijfhulp boekjes probeer ik uit te zoeken hoe ik het ga opbouwen. De literaire non-fictie boeken die ik heb gelezen en jou aanraadt zijn: - De kleine gevangene van Jane Elliot - Het stiefkind van Donna Ford - Niemand mag het weten van Julia Latchem-Smith - Stille Anna van Elbie Lötter Over de structuur en opbouw van die boeken kan ik weinig zeggen. Ik weet niet hoe ik dat moet uitdrukken/beschrijven. Ben er nog een leek in.. Misschien kan je op Bol.com kijken of er een inkijk exemplaar van is.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 22:03
Leuk Lucatero, ik ben benieuwd naar je onderwerp. De eeuw van mijn vader van Geert Mak kan ik je nog aanraden. Ik schrijf momenteel een familiegeschiedenis, wissel fictieve hoofdstukken (door mij bedacht nav feiten) af met concrete verhalen, waar niks aan verzonnen is, maar die wel berusten op herinneringen van mijn protagonist (ofwel opdrachtgever). Maar of het hele boekwerkje (als het straks af is, zo'n 40 k) literair te noemen is valt nog te bezien.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
22 november 2008 - 22:50
Ik denk bij dit genre meteen aan Jan Siebelink. Hij was overigens vandaag te gast bij: 'op de veranda bij....' Ik vind het een intrigerende man zeker na zijn succeswerk: knielen op een bed violen.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
23 november 2008 - 2:15
Waar moet je mijn werk dan onder scharen, de beide boeken over Mara? Het is deels gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
24 november 2008 - 15:34
Het mijne wordt geen roman. Noch een levensverhaal. Woensdag heb ik weer een gesprek, en mogelijk volgende week nog eentje. Ik houd jullie op de hoogte. @ Marjet, De eeuw van mijn vader vind ik niet heel erg mooi, maar toch ga ik er nog eens in lezen. Volgens mij komt dat in de buurt van waar ik aan denk.

ema

Lid sinds

16 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
24 november 2008 - 16:37
Ik vind Annejet v/d Zijl heel goed op dit gebied. Kan je haar boek Jagtlust aanraden, een prachtig verhaal waarin zowel een biografie, een tijdsbeeld en de historie van een huis is verwerkt. Erg mooi. En Geert Mak is natuurlijk ook zo'n schrijver, misschien spreekt "Hoe God verdween uit Jorwert" je meer aan (is ook een wat minder dikke pil dan de eeuw van mijn vader, vond het zelf ook wat makkelijker lezen). Veel succes, spannend!

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 november 2008 - 15:10
Ik zou jullie op de hoogte houden. De plannen zijn omgegooid. De redacteur die mij benaderde had zijn/ons idee voorgelegd aan de rest van de redactie en dit werd niet heel enthousiast ontvangen. Ik heb wel een heel goed gesprek gehad en hij wil heel graag dat ik toch iets in de richting van literair non-fictie ga schrijven voor hen. Toen legde ik hem een heel ander plan voor dat ik al tijden heb - en ja, dat wil hij graag uitgewerkt zien. Kortom alles goed, maar het vorige feestje gaat niet door. Misschien maar goed, want mijn nieuwe plan is eigenlijk veel leuker. Ik houd jullie lekker in spanning daarover. Overigens dacht ik zelf aan de werken die Frank Westerman schrijft - toen ik over literair non-fictie begon.