Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Komma's en aanhalingstekens

Ik heb altijd geleerd dat een dialoog zo in elkaar zit: 'Ik denk,' zei Piet, 'dat ik thuis blijf.' of 'Ik vond het leuk je eindelijk eens te ontmoeten,' zei Linda. Dus altijd de komma vóór het laatste aanhalingsteken. Nu kwam ik toevallig op een webpagina terecht, waarop stond dat je de komma ook ná het aanhalingsteken kunt zetten.
Het hangt ervan af of de komma tot het citaat behoort. Als dat het geval is, komt de komma binnen de aanhalingstekens te staan; als dat niet het geval is, zetten we het leesteken buiten de aanhalingstekens.
En ook:
Velen hebben ooit de zogenoemde ELDA-regel geleerd ( Eerst Leesteken, Dan Aanhalingsteken). Volgens dit ezelsbruggetje zouden leestekens nooit buiten de aanhalingstekens geplaatst worden. Dat is niet altijd terecht. De ELDA-regel kan daarom beter niet toegepast worden.
Bron: taaladvies.net. Klopt er wat hier staat, of niet? Ik heb hier namelijk nooit eerder over gehoord...

Lid sinds

19 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Er zijn al verschillende topics over, NandaO. Even bij zoeken 'aanhalingstekens' zetten.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Alles is goed, zolang je het maar consequent doet.
Precies. Zelfs uitgevers verschillen in ," of ", of ,' of ',

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
klopt maar uitgevers geven meestal de voorkeur aan binnen de aanhalingstekens.. althans de mijne wel

Lid sinds

16 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
gewoon consequent iets toepassen.Ik had alles erbuiten gezet, maar de uitgever wil alles erbinnen. Bij boek 2 heb ik dus alles meteen erbinnen gezet. Weet je.. als de uitgever het boek goed vindt.. dan gaan ze niet zeuren om die aanhalingstekens, dat wordt dan gewoon veranderd en de volgende keer kun je daar dan rekening mee houden.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Gelukkig is het voor mij wat minder noodzakelijk geworden, om aanhalinstekens te zetten. Want veel teksten en citaten worden nu vooral in een blok gezet. En zelfs aan de linker kantlijn dus niet meer laten inspringen. Dat scheelt een heleboel werk. Ik hoef nog alleen een witregel ertussen te doen. Wat ik mij herinner van school - en dat is lang geleden - werd er maar heel weinig geleerd over schrijven van een boek of schrijftekens. Maar ja ik ben nog begonnen met het: aap-noot-mies-plankje haha. :) De eerste jaren dat ik schreef gebruikte ik het Handboek Nederlands van Liesbeth Koenen & Rik Smits (Bijleveld) En daar staat zeker aardig wat informatie in.

Lid sinds

17 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik doe zelf ook altijd Elda. Bij mijn Vlaamse Filmpje heb ik het gedaan zoals uitgeverij Averbode het doet. Ik kwam er een half jaar geleden pas achter dat de regels officieel veranderd zijn. Mijn collega's en ik leren de leerlingen nog altijd de Elda-regel. Als je kijkt naar boeken die dit jaar verschenen zijn bij de diverse uitgeverijen, bijvoorbeeld Ambo Anthos, dan zie je dat daar ook de Elda-regel wordt toegepast.

Lid sinds

15 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Oké, bedankt voor jullie reacties. Ik had op school (zowel basisschool als middelbare school) inderdaad geleerd dat je de komma altijd binnen de aanhalingstekens moest zetten. :) En Zjors, ik had ernaar gezocht, maar kon niks vinden wat mijn vraag beantwoordde. :o