Lid sinds

16 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

kwaliteit papier, indeling enz?

12 juli 2008 - 16:13
Ik ben bezig met een prenten boek. Hoe lever ik dit aan bij eventuele uitgevers? Moeten de pagina's al helemaal zo zijn als een "echt" boek? Dus tekst en prenten bij/door elkaar? Of mogen het gewoon A4-tjes zijn met losse prenten en losse tekst, en aan 2 kanten bedrukt of mag t ook aan 1 kant? En wat te doen met de kwaliteit van het papier? Voldoen gewone simpele dunne velletjes? of is het verstandig het af te drukken op goed stevig papier? Mocht een boek gedrukt worden, hoe moet je dan je 'boek' aanleveren? Gaat dat digitaal of gewoon het orrigineel op papier (hier mee bedoel ik de prenten dus). Ik hoor het graag, bedankt alvast!

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2008 - 16:20
Van de boeken die ik ken worden de illustraties echt aangeleverd, dus de originele tekeningen, die je dan later weer terugkrijgt. Wel aangetekend verzenden dus. Iets anders is het natuurlijk als je illustraties gemaakt zijn op de computer. Voor de verdere vragen zou ik gewoon contact opnemen met de uitgever waar je het heen wilt sturen. Elke uitgever heeft weer andere wensen/richtlijnen.

LIL

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2008 - 16:37
Schrijfmuiz: als je geen opdracht hebt gekregen en voor het eerst werk gaat aanbieden, dan moet je even kijken op de website van je uitgever waar je werk aan moet voldoen. Hebben ze geen website, bel ze dan even en vraag hoe je je werk moet aanleveren. Als nieuwe illustrator (bij uitgever) willen ze vaak een impressie van je werk, enkele voorbeelden van je beste illustraties (vb. 5) Geen originele! Meestal digitaal of kopie. Ze kunnen je een dummy vragen, dan maak je een voorbeeldboekje op ware grootte met evt schetsen en tekst. Misschien kan je op internet meer aanwijzingen vinden hierover. Originele illustraties stuur je pas op als uitgever ernaar vraagt - ze vinden het doodeng om ze ongevraagd te ontvangen. Stel dat ze kwijtraken of beschadigd. Veel succes met je prentenboek!

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
12 juli 2008 - 16:57
Geen enkele reguliere uitgever zit te wachten op een compleet opgemaakt boek. Ze willen altijd bronmateriaal hebben en gaan daar zelf mee aan de slag om de opmaak en de pagina-indeling te bepalen. een uitzondering zijn natuurlijk de POD-drukkers, maar ik zou dat geen uitgevers willen noemen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2008 - 17:39
Kijk eens in de bibliotheek welke uitgever boeken uitgeeft zoals jij het voor ogen hebt. Daar moet je dus zijn.

Lid sinds

16 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2008 - 18:25
Fijn dat ik dit lees. Ik heb er zelf ook al eens over nagedacht omdat ik wel eens zo'n verhaaltje heb geschreven in opdracht van... T leek mij wel leuk om het uit te geven. Dus als ik het goed begrijp moet je je prenten en tekst apart opsturen?

LIL

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
12 juli 2008 - 18:50
Schrijfmuiz: Als je als schrijver én illustrator solliciteert dan kan je tekst met (alle) beschrijvingen en enkele illustraties als voorbeeld erbij doen. Een prentenboek is een compleet pakket, dus je moet het wel als geheel presenteren anders lever je half werk in. Dries: van prentenboeken wordt welleens een dummy gevraagd, omdat prentenboeken over het algemeen niet veel tekst bevatten en omdat ze meer dan tekst zijn, nl. tekst, illustraties en layout (het is een compleet concept wat je dan moet laten zien - hoeft niet uitgewerkt, maar een schets) Dat is niet altijd het geval, afhankelijk van het concept en van de uitgever.

Lid sinds

20 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator
  • Administratie
  • Beheerder
12 juli 2008 - 21:51
Dries: van prentenboeken wordt welleens een dummy gevraagd, omdat prentenboeken over het algemeen niet veel tekst bevatten en omdat ze meer dan tekst zijn, nl. tekst, illustraties en layout (het is een compleet concept wat je dan moet laten zien - hoeft niet uitgewerkt, maar een schets) Dat is niet altijd het geval, afhankelijk van het concept en van de uitgever.
Dat van die dummy wist ik niet, maar 99% van de schrijvers/illustrators zal geen weet hebben van mooie bladspiegels en lettertypes (ik zie bijzonder vaak Comic Sans in eigenbeheer kinderboeken).

LIL

Lid sinds

16 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 juli 2008 - 1:21
Dries: de uitgever bepaald vaak uiteindelijke layout (ontwerp,lettertypes, soort papier, druk) samen met hun grafische ontwerper. De dummy is vooral bedoeld als leidraad voor bijvoorbeeld aantal pagina's, waar komt tekst, waar komt illustratie, is het liggend of staand, formaat etc. Dan kan illustrator precies te werk gaan: hoeveel illustraties, wat zijn de groottes, bij welke tekst hoort wat voor beeld... En een lettertype moet zowel bij illustratie als bij tekst als bij layout passen. Het is echt niet zomaar; het visuele aspect van een boek. Ik schenk er altijd veel aandacht aan, kinderen weten heel goed wat ze mooi vinden en wat niet. Een lettertype moet lekker leesbaar zijn, niet te klein, niet te groot, niet te doorsnee (saai)... zelfs letters moet boeien. ;)