Afbeelding

laptop

Pixabay

Zó schrijf je elke dag

Eigenlijk is er maar één manier om een boek te schrijven: dóén. Schrijven, schrijven, schrijven. Niemand anders zet namelijk de woorden voor jou op papier. Maar je hebt het druk en er is al zó veel dat je moet doen op een dag en dat om je aandacht vraagt. Hoe zorg je er nu voor dat je daadwerkelijk aan schrijven toekomt (lees: tijd vrij maakt om te schrijven)?

Deze tips helpen je om schrijven onderdeel te maken van je dagelijkse bezigheden:

1. Laat je WIP (Work In Progress) open staan op de laptop/computer

Zo kost het weinig moeite om verder te gaan, of even een stukje te schrijven. Bovendien word je eraan herinnerd op het moment dat je je beeldscherm inschakelt. Waarschijnlijk ben je meteen weer in de stemming om te schrijven als je het verhaal ziet. (Zorg er natuurlijk wel voor dat je na elke schrijfsessie een back-up maakt, bijvoorbeeld via de mail of op een usb-stick.)

2. Maak een schema en hou je eraan

Spreek met jezelf af dat je bijvoorbeeld ’s avonds als je thuiskomt of ’s ochtends voordat je naar je werk gaat een uurtje schrijft, of 500 woorden. Zorg wel voor een realistisch doel: bedenk wat je voor het behalen van dit doel wil en zal moeten opgeven (een sportavond, date-night of de wekelijkse lunch bij de schoonfamilie).

3. Plan heel bewust tijd in voor schrijven

Zorg ervoor dat je elke dag tijd inplant om te schrijven, bijvoorbeeld standaard na het avondeten. Bepaal ook de eindtijd, of het woordaantal zoals je naar aanleiding van tip 2 hebt gedaan. Op deze manier wordt schrijven een routine, onderdeel van je dag, en wordt het steeds makkelijker om je hieraan te houden. Je zult al na één keer zien merken dat dit motiverend is. Zorg wel voor een goede werkplek met weinig afleiding.

4. Schrijf als je onderweg bent

Reizen is toch al verloren tijd, gebruik die tijd dan om wat tekst te produceren. De app Evernote werkt goed om notities in bij te houden, maar je kunt ook gewoon een concept e-mail maken. Zelf vind ik typen op mijn mobiel niet ideaal, maar je kunt natuurlijk ook pen en papier pakken. Reis je met de auto? Gebruik dan de voice recorder op je mobiel. Zoek uit wat fijn werkt voor jou. Voor je het weet, heb je aan het eind van de dag opeens een nieuw hoofdstuk af!

5. Beperk jouw interesse in schrijven niet alleen tot daadwerkelijk schrijven

Lees tijdschriften over schrijven, meld je aan bij een schrijf-/leesclub of online forum, lees schrijfblogs, praat met andere schrijvers, bezoek beurzen en laat anderen weten dat je schrijven leuk vindt. Door je te realiseren dat er meer mensen zijn zoals jij (die een boek willen schrijven), voel je je onderdeel van een groep en krijg je hopelijk meer motivatie om alles op alles te zetten om van jouw droom werkelijkheid te maken.

6. Bedenk dat je niet per se meteen uren achter elkaar moet schrijven

Een kwartier is al genoeg. Je hoeft niet snél te schrijven om ergens te komen. Elke letter op papier is er één meer dan daarvóór. Een boek schrijven is geen sprint, maar een… juist.

7. Laat huishoudelijke taken schrijven niet in de weg zitten

Die berg strijkgoed ligt er morgen ook nog wel. De afwas kan best eventjes wachten. Maak van schrijven een prioriteit. Vind je dit moeilijk? Lees tip 3 nog een keer. En ook tijdens het strijken komt de voice recorder goed van pas!

Over de auteur

Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc. 

Ze schrijft over haar ervaringen als auteur op haar blog.