Afbeelding
Foto: RODNAE via Pexels
Foto: RODNAE via Pexels
Je zit aan tafel bij een uitgeverij. Je moet in 30 seconden vertellen waar jouw verhaal over gaat en naar aanleiding hiervan beslist de uitgever of hij jouw verhaal wel of niet uitgeeft. Wat vertel je dan? Het is een van de vragen waar een boel schrijvers mee worstelen. Met deze tips heb jij binnen no time de perfecte pitch klaarliggen.
Het is vaak een van een schrijvers minst favoriete onderdelen van het schrijven van een verhaal. Aan anderen vertellen waar het over gaat, oftewel: je pitch. Je wil het liefst het verhaal voor zichzelf laten spreken. Bij een boekpitch gaat het om een superkorte pitch van 100 woorden. Het is verstandig om tijd en energie te stoppen in het maken van jouw pitch, zodat je die uiteindelijk kunt dromen.
Bedenk welke onderdelen je erin wil noemen. De titel van je boek, het genre, wat de uitdaging voor jouw hoofdpersoon is (het conflict) en voor wie dit boek interessant is. Zorg voor een pakkende opening door het persoonlijk te maken (waar kan een lezer zich mee identificeren) en een knallende afsluiting (dan blijft jouw pitch goed hangen bij de luisteraar).
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
Ja, ik wil een abonnement op Schrijven Magazine
Of geen cadeau
Waarom zou je zelf al het werk doen? Jij hebt het werk al gedaan: je hebt een boek geschreven. Laat het iemand lezen en aan jou terugvertellen waar het volgens hen om gaat. Kun je meteen checken of het overeenkomt met wat jij hoopt dat mensen oppikken als de hoofdboodschap.
Het geven van een pitch wordt leuk als je het vanuit jouw passie doet. Ga terug naar het moment dat jij besloot dit verhaal te gaan schrijven. Waarom was je er enthousiast over? Waarom heb jij het met plezier geschreven? Probeer dát gevoel mee te nemen. Maak de pitch die bij jou past. Als je een toneelstukje opvoert, prikken mensen daar zo doorheen en dat heeft gevolgen voor hoe zij jouw pitch ervaren.
Pas op dat je pitch één duidelijk verhaal heeft. Wijd niet uit over alle personages of subplots.
Het is niet suf, maar juist heel slim: oefen het geven van jouw pitch voor de spiegel. Op papier kan een tekst nog zo goed zijn; als je struikelt over de woorden komt de boodschap gegarandeerd niet over. Zorg ervoor dat je binnen de tijd blijft (30 seconden). Je kunt natuurlijk ook oefenen op iemand anders, op iemand die het verhaal wel heeft gelezen en iemand die dat niet heeft gedaan. Maak hierbij oogcontact, zit rechtop en heb een open houding. En – misschien overbodig om te zeggen – doe de pitch uit je hoofd. Nog een voordeel van zo veel mogelijk oefenen, is dat de pitch zich steeds beter verankert in je hoofd én je zult hem gemakkelijker binnen de tijd kunnen geven zonder te struikelen over je woorden.
Haal nog veel meer uit jouw pitch! Je hebt de tekst, je kent deze van voren naar achteren en je schudt hem zo uit je mouw. Je bent er trots op én op je verhaal. Je wil dat mensen jouw verhaal gaan lezen. Een laagdrempelige en effectieve manier om lezers te bereiken is door je pitch op te nemen en te publiceren op social media. Er zijn allerlei platforms waar je reclame mag maken voor jouw verhaal. Je kunt iemand anders vragen om de video op te nemen, maar je kunt het ook zelf met je mobiele telefoon doen. In de pitch die je verspreidt is het wel verstandig om te vertellen waar mensen jouw boek kunnen kopen. Je hoeft niet te vertellen hoe duur het is – liever niet. Je kunt mensen ook attenderen op bijvoorbeeld jouw website of nieuwsbrief.
Heel veel succes met het maken, oefenen en geven van jouw boekpitch! Wil je jouw tekst aan me voorleggen? Mail me! Ik kijk er graag naar en zal je voorzien van feedback.
Al zo lang ze zich kan herinneren, is Yvette Hazebroek (1989) met schrijven bezig. Ze volgde de studie journalistiek en tijdens en na haar studie schreef ze voor verschillende dagbladen en (muziek)tijdschriften en nu voor de fantasy-nieuwssite Modern Myths. Elk jaar in november sluit ze zich op om mee te doen met NaNoWriMo. Eén van haar NaNoWriMo-verhalen resulteerde in haar debuut 'Bay en de Piraenauten', een steampunk-roman die in 2018 verscheen bij Uitgeverij Macc. Ze schrijft over haar ervaringen als auteur op haar blog.
Abonnees profiteren van extra voordelen.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!